"Copilul trebuie "dresat" pavlovian ..." (4)
Raspunsuri - Pagina 3
saskia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Jasmin012 Pai cred ca motive sa te raportez la moderator am eu: din cate am vazut tu te-ai bagat in seama si ai inceput cu mistourile si cu acuzatiile, ca-mi bat copilul. Pentru mine asta e o jignire si un atac. Eu doar am povestit ce mi s-a intamplat mie. Jasmin si Lucas Daniel (28.11.2007) www.flickr.com/photos/30849078@N05/" target="_blank">Lucas www.flickr.com/photos/23373490@N02/" target="_blank">poze cu mogaldeatza http://blogulluilucas.blogspot.com/ http://elblogdeluquitas.blogspot.es Regula de aur de 24 de carate: "Poarta-te cu copiii tai asa cum ti-ai dori sa se poarte altii cu ei" |
Jasmin e clar ca cel putin pentru mine ca o discutie cu tine e ca si cu peretii, eu vorbesc ceva si tu altceva.
Pentru tine a discuta pe marginea unor idei se rezuma doar la "eu, eu, eu" si experientele tale. Scuza-ma dar nu este relavanta experienta ta pentru intreaga specie umana.
Time-out reprezinta o metoda folosita de pedagogi/profesori in scoli, in intreaga lume. Tu faci cum vrei cu al tau. Oricum daca si in Romania se foloseste metoda ce o sa faci? Homeschooling cu el?
Oricum experienta si studiile oamenilor alora reprezinta ceva si parerea ta de o oarecare de pe un forum nimic.
adra_bell spune:
In gradinite se practica time-out, copilul este trimis sa stea cu fata la perete sau trebuie sa stea pe un scaunel separat de ceilalti copii.
Daca este o metoda practicata nu inseamna ca este si ok. Da, si mie mi se pare umilitoare
Nu stiu de Olanda, dar aici, la scoala, ca invatator/profesor nu ai voie sa dai copilul afara din sala de clasa
blog
The hand that rocks the cradle is the hand that rules the world
saskia spune:
citat din mesajul lui adra_bell In gradinite se practica time-out, copilul este trimis sa stea cu fata la perete sau trebuie sa stea pe un scaunel separat de ceilalti copii. Daca este o metoda practicata nu inseamna ca este si ok. Da, si mie mi se pare umilitoare Nu stiu de Olanda, dar aici, la scoala, ca invatator/profesor nu ai voie sa dai copilul afara din sala de clasa blog The hand that rocks the cradle is the hand that rules the world |
Aici nu ii pun cu fata la niciun perete, ci ii scot pe hol pe un scaunel 5 minute pana nu mai fac probleme si participa in continuare civilizat la ore.
Ce e umilitor in a sti ca daca ai gresit cu ceva trebuie sa aiba o consecinta? Tu ca adult cand gresesti nu exista o consecinta?
Jasmin012 spune:
Saskia, ca sa n-o mai lungesc, ca exact aceeasi impresie o am si eu, ca vorbesc cu tine ca si cu peretii, nu despre experientele noastre proprii e vorba de fapt? Despre ce poate sa vorbeasca omul? Despre avioane?
Suntem suma experientelor noastre, ele ne definesc. Doar nu vrei sa vorbesc despre experientele tale si despre tine, tine tine. Daca spun eu, eu, eu, spun asta tocmai ca sa se inteleaga faptul ca nu generalizez si ca admit faptul ca daca mie mi s-a intamplat intr-un fel altcuiva i se poate intampla in alt fel.
saskia spune:
Deci care e metoda folosita in Romania cand un copil nu asculta invatatorul/profesorul si deranjeaza ora?
Si sa nu-mi spuneti ca nu exista copii care nu fac probleme in timpul orelor, caci nu cred asta.
Jasmin012 spune:
Faptul ca time-out-ul e aplicat de unele educatoare si invatatoare nu e deloc ok, e intr-adevar umilitor, si daca din pacate nu putem controla aplicarea lui in scoala/societate, macar in familie sa-l evitam. Una e ca un copil sa fie umilit de invatatoare si alta sa fie umilit de proprii parinti. Doare mult mai mult cand oamenii la care te uiti ca la D-zeu (ca asa isi privesc copiii parintii) te dezamagesc si te ranesc, chiar daca nu-si dau seama. Copilului i se imprima faptul ca e rau si ca asta merita sa fie pedepsit.
Plus ca a scoate un copil afara din clasa si de a-l lasa nesupravegheat timp de cateva minute e si periculos.
CampariSoda spune:
citat din mesajul lui Jasmin012 [quote]citat din mesajul lui denizel Mai, ce naiba aveti cu AP-ul? Criticati un curent de parenting doar fiindca vi se pare imposibil sa gasiti putina empatie fata de copil? Fiindca dupa cate inteleg despre asta e vorba in AP. Nu ca as fi citit ceva despre asta, nu sustin AP-ul ca nu stiu mare lucru despre el. Eu doar sustin respectul, dragostea, intelegerea fata de copilul meu, daca asta ma face AP-ista e doar o coincidenta. |
Fenomenal, cele care "apara" AP-ul sunt cele care spun apoi "eu nu sustin AP-ul, oricum n am citit nimic sau foarte putin despre asta". Seriously people?
Aici e vorba de doua lucruri diferite:
1) a-si pune eticheta de APist in piept din motive pe care nu le inteleg (apartenenta la grup? bisericute?) si a apara o metoda de parenting complet empirica si care nu li se potriveste tuturor; si care pe langa toate astea mai e prezentata pe forum ca opusul abuzarii (cine nu e cu noi e impotriva noastra)
2) a-ti educa copilul empatic si cu respect - fara ca pentru asta sa ai nevoie de idei mestecate de-a gata si prezentate sub o autoritate cel putin indoielnica.
Pe scurt, da, eu critic un curent de parenting nu pentru ca mi-ar lipsi empatia fata de copil, ci pentru ca acest curent, propovaduit extremist cum e pe aici merge fix contra respectului si empatiei fata de adult si copil. A nu ii arata copilului unde ii sunt limitele la varstele mici mai ales e sinonim pentru mine cu lipsa de respect si interes pentru viitorul lui. Limitele astea nu trebuie aratate musai cu bata si cu urlete.
saskia spune:
citat din mesajul lui Jasmin012 Faptul ca time-out-ul e aplicat de unele educatoare si invatatoare nu e deloc ok, e intr-adevar umilitor, si daca din pacate nu putem controla aplicarea lui in scoala/societate, macar in familie sa-l evitam. Una e ca un copil sa fie umilit de invatatoare si alta sa fie umilit de proprii parinti. Doare mult mai mult cand oamenii la care te uiti ca la D-zeu (ca asa isi privesc copiii parintii) te dezamagesc si te ranesc, chiar daca nu-si dau seama. Copilului i se imprima faptul ca e rau si ca asta merita sa fie pedepsit. Plus ca a scoate un copil afara din clasa si de a-l lasa nesupravegheat timp de cateva minute e si periculos. Jasmin si Lucas Daniel (28.11.2007) www.flickr.com/photos/30849078@N05/" target="_blank">Lucas www.flickr.com/photos/23373490@N02/" target="_blank">poze cu mogaldeatza http://blogulluilucas.blogspot.com/ http://elblogdeluquitas.blogspot.es Regula de aur de 24 de carate: "Poarta-te cu copiii tai asa cum ti-ai dori sa se poarte altii cu ei" |
Periculos? Pe holul scolii, nu afara in strada. 5 minute, nu o ora. Copilului i se imprima ca orice fapta (perturbarea orei) are si o consecinta. Fapt mai mult ca normal intr-o societate unde exista reguli, unde exista o a anumita conduita sociala.
Un copil care nu stie ce inseamna "consecinta" nu vede temporal actiunile. Vede doar ceea ce face el pe moment, stiind ca nu exista consecinta.
Pe tine te doare cand ti se da amenda pentru ca ai traversat pe rosu? Ok, asta si trebuie sa stii ca exista o consecinta a faptului ca nu e ok sa traversezi pe rosu. Un copil care deranjeaza pe altii, este normal sa inteleaga ca nu e ok asta. Iarasi repet, intr-un mod neutru, non-violent, time-out presupune ca i se acorda un timp de gandire si atat.
Adica sa inteleg ca voi toate care considerati time-out umilitor nu invatati copiii ca exista niste reguli in societate, ca daca nu le respecta exista consecinte?
Jasmin012 spune:
Chiar nu am citit nimic de AP, poate si fiindca majoritatea cartilor sunt in engleza, la care nu ma pricep prea bine. Dar cel mai important motiv este acela ca nu am nici timpul si rabdarea necesare pentru a citi ceva de genul. Lucrez mult si seara prefer sa stau cu copilul meu. El mi se pare ma interesant decat orice carte.
Stiu cate ceva despre AP de pe aici, din discutii, chiar am spus ca daca unele din conceptiile mele seamana cu cele AP-iste, eu nu ma dezic, desi ele sunt de fapt pura concidenta. Poate ca ele ma fac AP-ista, nu stiu. Dar daca m-as considera una m-as informa mai mult despre toate astea si as pregati si niste discursuri.
Iar cine ma cunoaste pe aici stie ca discursul meu e din inima nu din carti.
Daca tot e sa criticam modele de parenting am putea sa criticam si altele (gen behaviorism, ca inca mai are adepti).... Am putea sa ne legam mai mult de Supernanny si de Capraru... si ne-am distra si mai mult impreuna. Garantat
Jasmin012 spune:
5 minute... insemna o vesnicie in ochii unui copil mic.
5 minute inseamna mult. Si o secunda poate fi suficienta pentru un accident. Orice se poate intampla.
Un copil de gradinita (probabil ca si unul de scoala) nu ar vedea time-out-ul ca fiind un timp de gandire. O va percepe tot ca pe o pedeapsa. Cum ar putea intelege ca el in timpul ala trebuie sa se gandeasca la ce a facut rau? S-ar uita poate pe pereti sau s-ar gandi sa plece, cel mai probabil. Mi-aduc aminte ca pe vremea cand mergeam la scoala, daca unul era scos din clasa de cele mai multe ori pleca, ori se plimba prin scoala ori iesea de tot din cladire.