"Copilul trebuie "dresat" pavlovian ..." (4)

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Citat:
citat din mesajul lui denizel

Hai sa le iau pe rand .

Rrox, baietelul meu e un amestec intre temperament sangvin si coleric. Tocmai de aia m-am gandit ca daca un sangvino-coleric nu s-a tavalit niciodata pe jos, tre' sa fie si meritul nostru, al parintilor ;).
Asa cum orice chestie naspa pe care o face un adult o pui (aproape exclusiv) pe seama parintilor, nu stiu de ce nu ai pune pe seama parintilor ne-tavalitul pe jos :D.

Denizel fireste ca relatia cu parintii, mediul, conteaza foarte mult. Poate nu am detaliat ce vroiam sa spun si s-a inteles altceva.
Eu cand spun tantrum, nu ma gandesc neaparat la tavalit pe jos. In functie de temperament si personalitate, fiecare copil isi va manifesta altfel frustrarea neputintei. Da' cu siguranta o va simti in anumite momente.
Mai departe conteaza enorm relatia cu parintii, mediul familial, care poate sa puna paie pe foc in ceea ce priveste intesitatea, durata si frecventa tantrumurilor copilului sau - cazul fericit - poate sa diminueze pana spre disparitie tantrumurile.

Eu cred ca manifestarile si comportamentul copiilor au motivatii multiple si nu putem pune egal intre parentare si comportament.
Si mai cred ca e foarte posibil sa fii o mama suficient de buna si, totusi, copilul tau sa aiba ocazional tantrumuri. La fel cum sunt convinsa ca exista multi copii care nu manifesta tantrumuri pur si simplu de frica parintilor...

Asta nu exclude in nici un caz meritele voastre in ceea ce-l priveste pe copil

P.S. daca ai avea un copil cu trasaturi isterice bine infipte prin personalitate, ai simti adevarata provocare - sper sa nu ajunga asta scuza mamelor lipsite de empatie ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AgnesLuca spune:

Citat:
citat din mesajul lui saskia

Citat:
citat din mesajul lui AgnesLuca

La gradinitele din Germania nu am auzit sa se practice nici time-out-ul, nici un alt sistem bazat pe pedeapsa-recompensa. Toate gradinitele pe care le-am vazut eu sunt "open" si sunt integrative (grupele cuprind copii de virste diferite, de ex. de la 2 la 6 ani). Se pune accentul pe dezvoltarea competentelor sociale, copiii mici invata prin imitare de la cei mari, cei mari invata sa aiba grija si sa respecte si pe cei mai mici ca ei. Am facut paranteza pentru a se intelege mai bine cum functioneaza.
Fiecare grupa are sala ei, in care exista diverse locuri de joaca amenajate (colt cu lego, masa unde se maninca / deseneaza/ joaca jocuri, saltea mare de relaxare - nu dormit, pentru dormit e un spatiu separat). La grupa, fiecare copil se joaca cu ce are el chef, singur sau in grup, daca vrea sa deseneze i se pune imediat la dispozitie tot ce are nevoie, daca vrea doar sa stea sa se uite la tavan poate sa o faca fara sa-l deranjeze cineva. In afara salilor destinate grupelor exista sali comune cum ar fi sala de muzica, atelier de bricolaj/pictura, sala de experimente, de sport, de constructii, de citit. In aceste sali se desfasoara activitatile numite "oferte" la care copiii participa indiferent de grupe (sunt anuntati la grupa ca exista in ziua respectiva ofertele X, Y, Z si ei hotarasc singur daca participa sau ramin la grupa). Daca un copil deranjeaza programul din oferta, este trimis la grupa sau are posibilitatea sa participe la alta oferta (de ex. un copil pe care il apuca alergatul in timpul orei de muzica poate sa treaca in sala de sport si sa-si consume acolo energia).

Mira-m-as sa fie adevarat ca in scolile germane sa nu fie nicio regula pe care sa o respecte copiii. Dupa cum descrii tu e haos general, fiecare face ce vrea. Ori exemplul pe care il dai tu cu copiii mici, so what? In Olanda se incepe scoala la 4 ani si nu se duce fiecare pe unde vrea, unu face muzica (cu cine daca invatatoarea e ocupata cu ceilalti 10), unu face sport (ca asa vor muschii lui dis-de-dimineata) si asa mai departe.

Dar tu poate nu stai in Nordrhein-Westfalen, caci am niste prieteni in zona si copiii lor merg la o scoala normala, unde se tin ore de la 8 la 14 sa zic, si nu asa talmes-balmes cum descrii tu. De exemplu ei au o zi pe saptamana in care au sport, nu in fiecare zi, ca asa vor ei, dar ma rog, poate stai intr-o zona "mai progresista" a Germaniei, nu ma bag.

Si ce legatura are descrierea amanuntita a unei clase cu metoda time-out? Vrei poze sa vezi cum arata o scoala olandeza, minunat arata, cu tot ce vrei, colt cu papusi, colt cu masinute, tabla digitala, etc, etc.

Eu am scris clar ca e vorba de gradinita, am explicat si de ce am facut descrierea amanuntita...numai ca tu nu citesti; consider ca nu are nici un sens sa continui si sunt foarte fericita ca traiesc intr-o tara unde nu trebuie sa ma tem ca se aplica in gradinita metode de mult depasite (imi amintesc ca in anii 70 cind mergeam eu la gradinita eram trimis pe o bancuta daca faceam nebunii, da na, era si aia o gradinita germana din Transilvania, probabil ca prin alte parti se dadea cu batul )

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisigri spune:

Mai, eu nu am copil asa mare (adica de 5 ani) dar mie nu mi se pare ok chestia cu lovitul.
Adica la 5 ani un copil deja stie ca lovitul asta produce suferinta si ca nu e ok. Poate nu se gindeste (neindrumat) la faptul ca B sufera ca nu e primita in cort, dar sigur-sigur stie ca B sufera daca isi ia picioare in cap si capete in gura.
Eu nu as tolera genul asta de comportament si l-as taxa; pe acesta in primul rind, si apoi pe al B care (in alte situatii) il provoaca.
Adica asta cu lovitul mi se pare un BIG NO-NO a carui gravitate e mai mare decit al altor gesturi.
In alta ordine de idei, din nou, la 5 ani (si la consecintele grave pe care impinsul/lovitul le poate avea) m-as concentra in primul rind pe interzicerea si taxarea comportamentului si abia apoi pe cauzele care l-au produs.
Concret: cind B o ia pe cocoasa, prima mea grija este sa "il taxez" pe R pentru gest si abia apoi sa il intreb/sa fac brainstorming ca sa aflu eu de ce i s-a pus lui pata. Pentru ca, inca o data (daca nu v-am spus-o v-o repet :D), lovitul mi se pare un gest inacceptabil.

Eu ma uit uneori la Jon&Kate+8. Si ma gindesc ca aia trebuie sa managerieze 8 copii, fiecare cu "pasarelele" sale. Si uite-asa mi se pare ca e simplu cu unul singur :)).

Time out-ul cred ca e prost inteles/discutat. Nu cred ca se vorbeste de time-out la copii de 2 ani lasati la usa salii de clasa. Si am observat (la gradi la Ilinca), ca, copiii sint mult mai sensibili la autoritatea unui strain (educatoarea) decit la cea a familiei. Concret, in saptamina de adaptare a Ilincai la gradi, am vazut un baietel de 3 ani pus in time-out pe o bancuta la locul de joaca pentru ca lovise un alt copil, si nu a contestat deloc masura. Si zau ca educatoarele erau foarte ok si empatice si lipicioase. Dar da, daca as incerca sa ii dau eu time-out Ilincai fie nu m-ar lua in serios, fie as obtine time-out-ul cu forta (fizica). Cam asa cum super nanny tot tiriia copiii aia sa-i puna la colt, aia fugeau plingind, ea ii tiriia inapoi etc.

Pe de alta parte, daca time-out (in familie) este perceput (de catre copilul mai mare si care pricepe mai multe) ca o pauza...cum spunea cineva (iertare, am recuperat 20 de pagini azi...) ca fata se retrage sa citeasca - activitate care ii face placere - nu vad care e problema. Doar ca in atare conditii cred ca nu mai este time-out propriu-zis.

Denizel, eu nu combat (tot) ce spui tu, dar de muuuulte ori te exprimi atit de sarcastic si cu atita superioritate si sila fata de "non-AP-iste" incit... Pot sa pricep ca te-ai plictisit sa repeti aceleasi lucruri de 100000 de ori, dar in acest caz nu le mai repeta si a 100001-a oara, lasa pe altcineva sa o faca; rezultatul pe care il obtii cu un anume gen de exprimare e contrar celui pe care il doresti.

http://pisigri.blogspot.com/

Mami de Ilinca (5.03.2009)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Citat:
citat din mesajul lui pisigri

Mai, eu nu am copil asa mare (adica de 5 ani) dar mie nu mi se pare ok chestia cu lovitul.
Adica la 5 ani un copil deja stie ca lovitul asta produce suferinta si ca nu e ok. Poate nu se gindeste (neindrumat) la faptul ca B sufera ca nu e primita in cort, dar sigur-sigur stie ca B sufera daca isi ia picioare in cap si capete in gura.
Eu nu as tolera genul asta de comportament si l-as taxa; pe acesta in primul rind, si apoi pe al B care (in alte situatii) il provoaca.
Adica asta cu lovitul mi se pare un BIG NO-NO a carui gravitate e mai mare decit al altor gesturi.
In alta ordine de idei, din nou, la 5 ani (si la consecintele grave pe care impinsul/lovitul le poate avea) m-as concentra in primul rind pe interzicerea si taxarea comportamentului si abia apoi pe cauzele care l-au produs.
Concret: cind B o ia pe cocoasa, prima mea grija este sa "il taxez" pe R pentru gest si abia apoi sa il intreb/sa fac brainstorming ca sa aflu eu de ce i s-a pus lui pata. Pentru ca, inca o data (daca nu v-am spus-o v-o repet :D), lovitul mi se pare un gest inacceptabil.

Poti sa dezvolti un pic ideea? Eu nu am zis de picioare in cap si capete in gura, vorbim de un copil de 5 ani, nu de un golan de la coltz de strada. O impinge, o loveste cu mana, o loveste uneori cu piciorul, dar nu in cap!! De mai bine de 3 ani le spun la amandoi ca nu e ok sa loveasca alta persoana. Cum ai 'taxa' tu comportamentul lui Rares? Mai concret? Ce ai face?

Am marfa la bazar umanitar DC

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui rrox3

P.S. daca ai avea un copil cu trasaturi isterice bine infipte prin personalitate, ai simti adevarata provocare - sper sa nu ajunga asta scuza mamelor lipsite de empatie ...

Roxana, Maria (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)

Roxana, te rog mult, poti sa dezvolti (eu pina acum credeam ca isteria este o boala si nu are de-a face cu personalitatea, adica nu e ceva innascut cum e de exemplu temperamentul).

Edit:
De la un alt topic am retinut ceva ce ai scris tu si mi-a placut mult:
"nu exista copil dificil ci doar relatii (copil-parinte) dificile" iar din cele de mai sus am senzatia ca "un copil cu trasaturi isterice" ar fi tocmai un exemplu de copil dificil...

Mergi la inceput

Laura, iarta-ma, a fost (partial) o figura de stil, am retinut - iarta-ma te rog inca o data daca gresesc - ca ai spus ca la un moment dat te-ai interpus intre ei si R continua sa intinda piciorul pe linga tine ca sa ajunga la B.
Cum as fi procedat? Cred ca exact ca tine desi ulterior si eu as fi ajuns la concluzia ca nu era cea mai buna metoda. Oricum, in clipa in care R a lovit-o pe B, distractia lui R la cort ar fi luat sfirsit. Faptul ca ai desfacut cortul cu totul a "lovit" si in B, care pina la urma nu era vinovata de iesirea fratelui sau, ba chiar a dat dovada de o intelegere de care eu nu as fi dat dovada acceptind sa stea cu tati cit timp R se distra si se juca asa cum si ea isi dorea sa se joace.
Gindind la rece, cred ca i-as fi oferit lui B ocazia de a se juca in cort (altul decit cel facut pentru R, pe care l-as fi strins) si dupa o pauza in care si R s-ar fi linistit, as fi incercat sa "ghidonez" lucrurile in asa fel incit B sa il invite si pe R in cortul ei, conducind astfel la o impacare nefortata. Habar nu am daca e ok ideea, vin fetele sa o disece

Nu stiu cum as taxa loviturile intre frati la modul general... in situatii particulare e mai simplu de disecat. Partea proasta este ca atunci cind esti pus fata in fata cu situatia particulara, de cele mai multe ori nu mai ai singele rece si ideile salvatoare "pe tava", la "marele fix"..

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Laura25

Citat:

Poti sa dezvolti un pic ideea? Eu nu am zis de picioare in cap si capete in gura, vorbim de un copil de 5 ani, nu de un golan de la coltz de strada. O impinge, o loveste cu mana, o loveste uneori cu piciorul, dar nu in cap!! De mai bine de 3 ani le spun la amandoi ca nu e ok sa loveasca alta persoana. Cum ai 'taxa' tu comportamentul lui Rares? Mai concret? Ce ai face?

pai nu e clar ? l-ar trimite in time-out-ul ala tip pedeapsa...
scuze ca ma bag, da azi chiar m-apuca depresia citind unele postari de la subiectul asta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Agnes, time-outul nici nu ar fi asa grav, eu am "simtit" printre randuri acel "a taxa" = "a da 2 palme" de asta am rugat-o pe pisigri sa detalieze ce a vrut sa spuna.
Faza cu cortul s-a intamplat intr-un moment cam nepotrivit ca sa spun asa, era trecut de 13 si eu incercam sa termin de facut mancarea pt pranz. Nu aveam timp sa stau la facut corturi, negociat, convins beligerantii sa se impace. Mai zicea cineva la alt subiect ceva de genul "nu le permit copiilor sa loveasca / nu este permis". Cand am intrebat cum concret "nu le permiti" nu am mai primit nici un raspuns. Eu tin sa cred ca am o comunicare buna cu copiii mei, ei stiu ca nu e bine/ nu e frumos/ provoaca suferinta fizica si 'la sufletel' celui pe care il lovesc. Dar de la 'stiu' pana la a se abtine de fiecare data cand ii apuca nervucii ... e un pas mare pe care inca nu il fac.

Pe de alta parte si eu cu sora'mea ne-am batut pana prin liceu. Si chiar tinem f, mult una la alta si avem o relatie foarte buna.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui AgnesLuca

Citat:
citat din mesajul lui Laura25

Citat:

pai nu e clar ? l-ar trimite in time-out-ul ala tip pedeapsa...
scuze ca ma bag, da azi chiar m-apuca depresia citind unele postari de la subiectul asta

"Copilului mic, da-i radacini adinci, celui mare, aripi sa zboare" (proverb indian)

Agnes si Alexa (21.06.2009)

Si pe mine ma apuca depresia cind ma gindesc ca atunci cind un copil il impinge pe celalalt, copiulul-victima poate sa cada si sa se loveasca de muchia dulapului sau sa pateasca cine stie ce accident tragic. Mna, tu poti sa vii sa spui de drobul de sare, eu prefer sa nu ajung la stirile de la ora 17.
Si ma apuca depresia si cind ma gindesc ca un copil este lovit si probabil il doare. Si asta fara nici un fel de referiri subtile la calitatile de mama ale Laurei, pe care nu le contest nici o clipa.
Am spus doar ca dupa parerea mea, violenta trebuie sanctionata. Cumva. NU e ok ca un copil sa loveasca un altul, si nu vorbim aici de copii de 1 an care isi dau cu jucariile in cap, vorbim de copii de 5 ani care stiu deja ca lovitul pricinuieste durere. Si in mod evident nici Laurei nu ii convine situatia si nu o considera ok si ar prefera ca R sa nu o mai loveasca pe B.

Mergi la inceput

Laura, chiar imi pare rau ca asa ai citit tu printre rinduri, ca as fi adepta unor palme... de unde pina unde, tu stii !

Mergi la inceput