"Copilul trebuie "dresat" pavlovian ..." (3)
Raspunsuri - Pagina 9
RA spune:
Banana are,la randul ei,un potential alergen.Tocmai de aceea nu o recomandam la diversificare inainte de 8 luni.(Daca va intereseaza o explicatie mai amanuntita,revin).
Iar capsunile,zmeura,in general toate fructele de padure nu inainte de 2 ani,din aceleasi motive.
Lorelai,o eu le-as zice la iaurturile alea din comert "iaurt de fructe".La cele facute in casa le merge mai sigur denumirea de "iaurt cu fructe",fiindca numai acolo ai garantia ca e vreun fruct inauntru
Luna,asa este,legumele se introduc inaintea fructelor,in general.
olympia spune:
Copiilor mei le-a iesit primul dinte foarte tarziu , un an si o luna si un an si trei luni. Au mancat mult timp aproape numai pasat: piureuri din mix legume sau supe creme, tot din mai multe legume amestecate cu smanatana sau carne, ficat blenduit, piureuri din fructe cu sau fara cereale si lapte sau iaurt cu cereale. Incet-incet au mancat separat ou fiert moale cu paine cu unt, si au inceput sa accepte bucatele. Stiu ca alti copii mesteca fara probleme cu gingiile dar la noi n-a fost cazul, pana n-au vrut ei asa, solid, vomau orice nu era pasat.
Avantajul a fost ca mixul respectiv continea legume si fructe extrem de diferite zilnic, plus proteinele din carne si cum sucurile si piureurile din fructe asigurau vitaminele si papau si lactate, a fost ok. Nu i-am fortat sa manance ce n-au vrut, au cerut si au incercat singuri cand au fost pregatiti, le-am respectat preferintele. Fii-mea acum mare, nu mananca legumele fierte decat pasate, mananca in schimb spanac, conopida dar numai sufleu, fasolea boabe doar pasta pt sandvis si e moarta dupa salate cu multa lamaie. Niciunul nu se omoara dupa mazare sau orez, le plac in schimb ciorbele acrite cu zeama de varza, supa cu galusti, salata de vinete, dovleceii pane, ciupercile cu cascaval... Fiimea nu manaca sarmale, chiftele insa da, varza calita separat, da.
AgnesLuca spune:
Anca_74, eu zic ca medicul tau are dreptate, pentru o alimentatie sanatoasa se recomanda un consum moderat de proteine animale, pentru un copil intre 1 si 4 ani asta inseamna 350 ml lapte (inclusiv iaurt), carne (nu include pestele) 70 g pe saptamina, oua maxim 2 pe saptamina.
Legumele "nesuferite" pot fi eventual "ascunse", de exemplu paste cu sos de rosii (gust predominant de rosii, dar inauntru pasati si morcovi, brocoli, etc), ideea e ca gustul predominant sa fie unul acceptat (in cazul nostru rosiile).
Legat de preferinte si diversificare, eu subscriu parerii ca pe termen lung nu are legatura cu diversificarea; introducerea legumelor si abia apoi a fructelor este legata numai de acceptarea la virsta respectiva (6 luni) a alimentelor respective si oricum nu e o regula generala.
Banana este intr-adevar un aliment controversat, in schimb legat de capsuni si fructe de padure eu nu le-as introduce atit de tirziu, din cite m-am interesat eu (fiind in copilarie alergica la capsuni) alergia nu e legata de fruct ci de eventuale chimicale prezente in el, deci daca este bio nu e nici un pericol; cel putin asa mi s-a spus mie, as fi chiar curioasa daca cineva are alte informatii (fiica-mi eu i-am dat in primavara trecuta toata gama fara probleme, dar totusi m-ar interesa asa pt cultura mea generala).
Laura25 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui AgnesLuca obiceiul de a citi pe WC este un obicei nesanatos (il am si eu din pacate) "Copilului mic, da-i radacini adinci, celui mare, aripi sa zboare" (proverb indian) Agnes si Alexa (21.06.2009) |
Serios!?!?! De ce este nesanatos?
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
Luna1 spune:
Laura datorita pericolului de prolaps rectal. Multe mamici fac greseala de a tine copiii ocupati timp indelungat pe olita (cu jucarii, carticele, etc) cand fac potty training in speranta ca fac ceva. Este o metoda gresita, poate aparea prolapsul rectal.
Anca da, si eu stiu ca la varsta asta (3 ani) ideal ar trebui sa se consume pana in 300 ml de lapte pe zi. Fata mea bea cam un pahal pe zi plus ce mananca cu cereale.
Si noi facem paste bologneze (carne si sos) pe care copiii mei le aora si care au in sos tot felul de legume, ardei gras, morcov, ciuperci, ceapa, usturoi, vinete, dovlecel. Daca le-as da separat nu le-ar manca, insa in sos nu se vad. Cand era a mea pana in 2 ani bagam sosul la blender, era o crema, nu mai stia nimeni ce e in el.
Capsunile si fructele de padure se reconada aici dupa 1 an.
AgnesLuca spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Laura25
Serios!?!?! De ce este nesanatos? Am marfa la bazar umanitar DC Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005) Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi 'Cos what I feel is the only truth for me |
Statul prelungit pe WC favorizeaza aparitia hemoroizilor.
lorelaim spune:
Din simpla curiozitate... din punctul vostru de vedere - ce inseamna a sta MULT pe WC? (eu stiu cand intra ea la baie si oricum lasa usa deschisa - mai mult de 10 min nu are ce sa "petreaca" acolo... cu tot cu spalat pe maini... ca doar nu-i dormitor sa facem nani-nani pe WC ) Apropo chestia cu prolaps rectal o stiam... cu hemoroizii nu...
Cand era mica - tot cam intre max15-10min statea pe olita... Eu o puneam atunci cand se trezea, inainte de a iesi la plimbare, inainte de lunch, inainte de somnul de dupa-masa, inainte de cina, inainte de somnul de noapte. Deci cam le facea la "marele fix". De la 4 luni a inceput singura sa aiba un program f regulat de titi si somn. La 7 luni jumatate cand am inceput potty-training deja cam stiam cand ii trebuie. Pipi venea IMEDIAT. Cred ca-i si placea sa fie curatica si uscata.
In plus eu cand am citit despre scutecele sintetice (pampers) am realizat cat de chimice sunt de fapt... si m-a cam luat cu frig pe sira spinarii...
Laura25 - la noi metoda Myrnei Shure da cata-cat roade - dar inca nu pot sa ma laud ca atitudine copilei e matura si ca ma pot intelege cu ea INTOTDEAUNA cu vorba buna si blanda. Mai avem mult de lucru si cred ca permanent in viata trebuie sa ne perfectionam modul de a stii sa comunicam politicos si clar ca sa putem obtine ce ne dorim... Fiind stay-at-home-mom am avut mult timp de citit despre atitudinea copiilor "din ziua de azi" (suna de parca as fii bunica deja) si se pare ca marea greseala in educatie este incapacitatea noastra de a comunica eficient si de-a-i invatat pe copii sa comunice si sa negocieze. Se pare ca cei care in viata (copii/tineri/adulti/batrani) nu stiu sa-si satisfaca nevoile fara a intra in conflict sunt cei care risca sa devina dependenti de tot felul de substante nocive (zahar/dulciuri, tigari, alcool, droguri, etc). Totul se reduce la comunicare.
AgnesLuca spune:
Lorelai, am citit undeva ca mai mult de 5 minute ar fi considerat deja prea mult; acuma nu-s ce sa zic...ideea ar fi ca te pui cind iti vine, faci si te ridici, cam asta ar fi "normalul"
roxy spune:
hemoroizi stiam ca faci de la constipatie, din cauza asa zisului"scremut", de aceea faci si dupa nasterea normala.
Nu stiam ca statul pe wc prelungit, gen citesc si ma relaxez, ar dauna .
La mine de multe ori e singurul refugiu unde sunt doar eu cu gandurile mele, dar nu de fiecare data.Au altii grija de asta...:)