"Copilul trebuie "dresat" pavlovian ..." (3)
Raspunsuri - Pagina 3
mamaluighe spune:
eu as zice ca interpretarea testului cu mancatul cu ochii legati nu e singura posibila. legatul ochilor pur si simplu interfereaza deranjant cu actul de a te alimenta; daca mi s-ar propune sa mananc in timp ce fac o baie fiebinte sau stand intr-un picior , n-as manca nimic.
anca_a spune:
Offtopic.
Alex_andra, era suficient de enervant inainte sa te citesc. Acum, de cand cu zambetele alea de la sfarsitul fiecarei propozitii, e pur si simplu insuportabil!
On-topic.
Sa le vad pe Anca74 si alex_andra vorbind despre educatia AP, e ca si cum l-as vedea pe Osama bin Laden discutand despre pacea mondiala.
Laura25 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui anca_a Offtopic. On-topic. Sa le vad pe Anca74 si alex_andra vorbind despre educatia AP, e ca si cum l-as vedea pe Osama bin Laden discutand despre pacea mondiala. www.youtube.com/watch?v=Efc0p0GASFY" target="_blank"> Children see |
Adica? Unde e on-topicul? (nu se discuta despre AP la acest subiect, s-a atins tangential ideea) si ce vrei sa spui, mai exact. Dezvolta, daca tot te-ai apucat de catalogat, macar sa stim si noi despre ce e vorba.
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
accept92 spune:
citat din mesajul lui mamaluighe eu as zice ca interpretarea testului cu mancatul cu ochii legati nu e singura posibila. legatul ochilor pur si simplu interfereaza deranjant cu actul de a te alimenta; daca mi s-ar propune sa mananc in timp ce fac o baie fiebinte sau stand intr-un picior , n-as manca nimic. |
Aha! Dar tu ce crezi, care este legatura intre nevoia organsimului de alimente si dimensiunea unei farfurii? Cand tu ii pui copilului mancarea in farfurie cam cum apreciezi cat ar trebui sa manance? Eu de exemplu ii spun de fiecare data 'mananci cat iti trebuie'. Niciodata nu mananca exact cat i-am pus. Ori mai lasa in farfurie ori mai cere. E logic ca nu am eu cum sa ma adaptez cu polonicul cerintelor organismului copilului. Mi se pare o raportare sanatoasa la actul de a manca - deloc neglijabila influenta obiceiurilor alimentare asupra sanatatii.
As dori sa ascult si eu argumentele celor care incearca sa demonteze concluziile studiului, cei care evident sunt pentru 'a manca tot' sau a manca copilul cat vrea mama. Pe ce se bazeaza?
Ah, stai ca deja stiu ce o sa raspunda alex_andra....'cine a spus ca eu incurajez copilul sa manance tot?...eu nu procedez asa DAR accept ca exista si alte metode...bla bla'. RAHAT! Si eu accept toate cate sunt pe lumea asta ca nu sta in puterea mea sa le schimb. Insa evident ca ceea ce decid pentru mine decid in baza unor rationamente, gandesc adica. Si oricand pot argumenta de ce nu am decis altceva.
olympia spune:
citat din mesajul lui mamaluighe eu as zice ca interpretarea testului cu mancatul cu ochii legati nu e singura posibila. legatul ochilor pur si simplu interfereaza deranjant cu actul de a te alimenta; daca mi s-ar propune sa mananc in timp ce fac o baie fiebinte sau stand intr-un picior , n-as manca nimic. |
Nu-i asa! Scapi de stimulii vizuali si asculti doar de organism, daca s-a saturat transmite semnale. Daca privesti farfuria, sigur ca ai manca tot sau poate chiar ai mai cere daca e ceva tentat pe vreun platou.
Nu indopati copiii, fie ei si slabuti! Varianta slim din copilarie nu exclude opusul ei mai tarziu. Atunci cand vor avea nevoie de consolare multi se vor refugia in frigider, ca vor asocia mancarea cu aprobarea parintilor, sau cu cea mai accesibila placere. Mancarea nu va mai fi hrana ci altceva, un mijloc de a scapa de suparare, de plitiseala, de stres, de singuratate. Odata stricat mecanismul ce asigura corect echilibrul, se poate cadea in extrema cealalta. Am vazut intamplandu-se asta nu o data.
alex_andra spune:
accept, ma bucur, sincer, ca sunt asa transparenta, cel putin din acest punct de vedere
Da, eu accept ca exista oameni diferiti si atitudini diferite. Asta sunt eu, asta ma defineste ca om.
Nu merg pe principiul - daca nu gandesti/faci ca mine - esti un zero.
Daca acest lucru ti se pare de RAHAT, asta e, nu am sa incerc sa te conving contrariul
Eu ii pun in farfurie jumatate din cat imi pun mie.
Si cateodata mananca tot , cateodata mai poate cere, depinde ce ii dau sau cat ii e foame.
accept92 spune:
citat din mesajul lui alex_andra accept, ma bucur, sincer, ca sunt asa transparenta, cel putin din acest punct de vedere Da, eu accept ca exista oameni diferiti si atitudini diferite. Asta sunt eu, asta ma defineste ca om. Nu merg pe principiul - daca nu gandesti/faci ca mine - esti un zero. Daca acest lucru ti se pare de RAHAT, asta e, nu am sa incerc sa te conving contrariul |
De ce te bucuri? Ca am invatat placa?
De rahat este lipsa argumentelor in discutie. Tu ce parere ai despre tendinta parintilor de a-si incuraja, pacali, forta, copiii sa manance tot? In afara de faptul ca o accepti asa cum o accept si eu, ti se pare o afacere inteligenta? Sa pui de exemplul copilul la reclame si sa 'dai' cu lingurita in el? Care ar putea fi befeciile, care ar putea fi dezavantajele? Tu ce gandesti despre asta?
anca_a spune:
Pai nu prea am ce sa dezvolt, Laura, oricum e o varza totala in capul Alex_andrei. Si chiar daca as vrea sa fac un pic de lumina, n-as sti de unde sa o apuc.
Ea crede ca a nu da cafea copilului tine de limitele personale, nu e de acord cu dresajul dar se amuza copios (?!) cand un copil e recompensat cu bucatele de ciocolata pentru ca face la olita, foloseste recompensele - metoda bulinelor i se pare interesanta, si, peste toate astea, se intreaba retoric daca n-o fi, totusi o mama AP (de parca titulatura ar incalzi pe cineva).
Iar despre ideile Ancai74 n-am ce sa mai zic, a avut grija sa ni le faca cunoscute tuturor, mi-a placut insa asta:
Sincer, putin imi pasa ca nu procedez cum procedezi tu sau altii cu proprii copii |
urmata indeaproape de:
Vroiam doar sa incurajez alte mamici, din tara sau de pe alte meleaguri, care nu-s exact pe linia generala incurajata de AP-istele de pe DC in materie de crestere si educatie a copiilor, sa posteze mai des si sa provoace la un dialog constructiv si un schimb de pareri respectuos dintr-o tabara si dintr-alta. In caz ca este posibila un atare dialog. |
Nu-i asa ca-i minunata viata pe forum?
Dar da, ai dreptate, nu prea are treaba subiectul cu AP-ul, inlocuiesc deci "educatia AP" cu "educatia copiilor".
alex_andra spune:
accept, asta este parerea ta, ca este o "placa".
Parerea mea este ca nu ma schimb dupa cum bata vantul, ci ca asta sunt eu. Si spun ceea ce gandesc.
De ce as pierde timpul sa te conving de contrariu, pe zeci de randuri?
Tendinta parintilor de a-si indopa copii la tv, o vad ca o disperare a lor ca nu li se alimenteaza copilul asa cum cred ei ca ar fi bine.
Intentia lor este buna, deci nu-mi permit sa dau cu ei de pamant.
Acu', depinde si de ce varsta discutam.
Luna1 spune:
Ok, am inteles parerea generala cu mancatul, sunt si eu de acord cu Accept ca un copil trebuie sa manance atat cat ii trebuie, atat cat poate. Am folosit aceasta metoda cu cea mica mai ales (care a fost o sclifosita la mancare in general, dupa parerea generala) pentru ca am considerat ca nu vreau sa fac din mancat un stres continuu, sa devin obsedata de cate imbucaturi mananca, etc. Am refuzat incurajarile de genul "vine avionul si aterizeaza pe pista, iti mananca hotul mancarea, iti mananc eu mancarea" etc.
Insa ma intalnesc cu situatia asta frecvent: la masa nu mananca (prea mult) mancarea oferita, ia cateva inghitituri, refuza apoi. Peste 20 minute cere ceva de mancat, acel ceva nu poate fi mancarea pe care a refuzat-o, nu poate fi un fruct, nu poate fi ceva sanatos. In general doreste biscuiti, prajitura etc.
Cum procedez acum: recunosc ca o incurajez cum pot sa manance putin mai mult pentru ca e clar ca nu mananca de fapt cat i-ar trebui ci doar strict cat sa-si taie apetitul pe moment. Ii ofer dupa masa iaurturi (doar uneori le accepta) si recunosc ca incetez sa mai relationez eu cu ea pe tema asta, il las pe sotul meu care e mai categoric si ii ofera un fruct sau nimic. (iar ea dupa lacrimile de rigoare mananca fructul).
Voi cum ati proceda?