Parintii intreaba, doctorii raspund!
Raspunsuri - Pagina 12
Dr.C.Preda spune:
Citat: |
citat din mesajul lui andurares buna seara.am si eu o intrebare pt doamnele doctor.am un baietel de un an si unsprezece luni,a fost diagnosticat cu enterocolita trenanta.i-au fost prescrise ca tratament kreon 25000ui,cate 16 bobite de 5 ori pe zi timp de 6 sapt,apoi scade doza cu cate 2 bobite la 3 zile,etc.vitaminizare cu minevita 5ml*2/zi si alimentatia adecvata pt enterocolita as vrea,dak se poate,sa-mi explice cineva ce rol are acest kreon si daca pot incepe sa-i dau baietelului meu ,in acelasi timp cu kreonul,baby*s jarro-dophilus+fos,probiotic de la secom/va multumesc anticipat javascript:insertsmilie('') |
Kreon este un preparat care contine enzime pancreatice cu rol in digestie (descompunerea alimentelor in principii usor absorbabile prin mucoasa intestinala). Nu interfera cu probioticele. Cat timp copilul are scaune modificate mentineti dieta, dar nu exagerati; o dieta foarte restrictiva (fara proteine suficiente – carne, branza, lapte dietetic, fara lipide, glucide, fibre) poate duce ea insasi la scaune modificate (lucru care induce in eroare medicul si poate crea un cerc vicios) si la deficite nutritionale si de crestere.
Dr.C.Preda spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mecriss04 Buna ziua si felicitari DespreCopii pentru initiativa. Aveti cel mai valoros site pentru parinti. Eu am niste intrebari pe care as vrea sa le adresez doamnelor doctor. 1. Vaccinarea copilului este obligatorie? Pana la ce varsta? Si de ce? 2. Ce se intampla daca se intarzie - o saptamana de exemplu - vaccinarea copilului? Trebuie respectate riguros datele de vaccinare? 3. Exista vaccin impotriva meningitei la copii? multumesc anticipat pentru raspunsuri si o saptamana excelenta. |
1. vaccinarea este obligatorie in tara noastra pentru urmatoarele valente: tuberculoza, difterie, tetanos, pertussis, poliomielita, hepatita B, rujeola, rubeola si oreion (vezi Calendarul de vaccinare 2011 conform Programului National de Imunizare, finantat de Ministerul Sanatatii); vaccinarea are ca scop formarea imunitatii impotriva bolilor amintite (fara a trece prin boala!!) astfel incat la contactul cu agentii patogeni respectivi organismul sa se poata apara eficient. Prin vaccinare s-a redus foarte mult incidenta unor boli cu risc vital (de exemplu poliomielita, tetanosul, etc).
2. Nu se intampla nimic daca se intarzie vaccinarea cu o saptamana; datele de vaccinare sunt stabilite in asa fel incat raspunsul imun sa fie optim.
3. Exista mai multe vaccinuri impotriva mai multor germeni care pot determina meningita: pneumococ, haemophilus, meningococ.
Lillo spune:
Buna ziua!
Am si eu doua intrebari:
1. La cat timp dupa terminarea unui tratament cu antibiotic poate fi administrat un vaccin?
2. Cat poate fi amanat vaccinul care se administreaza la 1 an (in cazul nostru Infanrix)?
Va multumesc anticipat!
Dr.C.Preda spune:
Citat: |
citat din mesajul lui GTKarisma Buna, as vrea mai multe informatii despre canalul lacrimal infundat. Ce trebuie sa fac pentru a-mi ajuta bebelusul in acest caz? |
Canalul lacrimal este structura anatomica ce face legatura intre coltul intern al ochiului si cavitatea nazala si au rolul de a drena secretia lacrimala. Acest canal poate fi imperforat (lumenul lui este ocupat de tesut), poate fi obstruat consecutiv unor infectii locale, poate fi ingustat din cauza particularitatilor anatomice locale (o forma particulara a osaturii piramidei nazale), etc. In acest caz, lacrimile se scurg pe obraz (chiar cand copilul nu plange), ochiul poate sa fie rosu, iritat. Se poate complica cu infectie. Medicul oftalmolog va ofera mai multe informatii dupa examinarea micutului si va recomanda tratamentul corespunzator (masaj local sau perforarea cu un stilet bont).
Dr.C.Preda spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Aaa_Mmm Buna ziua Am si eu 2 intrebari: 1. Am o fetita de 2 ani si 10 luni care de aproximativ 2 luni a inceput sa tina mancarea in gura at cand ii dam sa manance(se intampla la orice aliment pe care il mananca chiar daca ii place foarte mult). Nu a fost o mancacioasa dar incepuse sa manance bine iar acum mesele dureaza aproximativ o ora si aproape de fiecare data se incheie cu cearta. Gresim noi cu ceva at cand ii dam sa manance? Daca ar fi dupa ea nu ar manca nimic toata ziua numai ciocolata si lapte.(trebuie sa va spun ca noi avem inca o fetita de 6 luni. nu se arata sa fie geloasa pe ea dar mai exista momente de gelozie). 2. La un copil de 6 luni este normal sa il doara burtica in timpul diversificarii? in speranta ca voi primi un rapuns la intrebarile mele va multumesc anticipat. |
1. Se intampla ca, in momentul aparitiei unui frate mai mic, primul copil sa aiba o regresie (sa doreasca sa bea numai lapte si numai din biberon, sa nu mai vrea sa foloseasca olita, etc). In acest caz ea ar trebui incurajata, chiar daca este dificil ar trebui sa I se acorde multa atentie, sa I se dea de inteles ca este nu numai iubita dar si un ajutor de nadejde pentru dvs (ii dati sarcini usoare legate de cel mic dar pe care ea sa nu le execute atunci cand ar vrea sa se joace, sa nu considere asta un lucru neplacut sau ca pe un soi de pedeapsa). Ciocolata, stiti si dvs, nu ar trebui oferita copiilor de varsta asa mica; daca totusi o faceti nu o dati inainte sau in loc de masa, oricat de zgomotos s-ar manifesta. Gasiti cateva alimente sanatoase care ii plac si pentru un timp oferiti-le doar pe acelea; nu insistati cu alimente noi sau care stiti ca nu-i plac; in timp va uita si le va accepta si pe celelate. Nu in ultimul rand, investigati eventuale carente (de fier, de exemplu) sau afectiuni care s-ar putea insoti de scaderea apetitului.
2. Majoritatea sugarilor nu intampina dificultati de aceasta natura in timpul diversificarii. Incercati sa identificati care este alimentul (cel mai probabil legume / fructe) care ii provoaca discomfortul si inlaturati-l din alimentatie, cel putin pentru un timp. De asemenea mergeti cu el la medic pentru a va asigura ca nu exista o alta cauza pentru durerile de burtica.
Dr.C.Preda spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Lillo Buna ziua! Am si eu doua intrebari: 1. La cat timp dupa terminarea unui tratament cu antibiotic poate fi administrat un vaccin? 2. Cat poate fi amanat vaccinul care se administreaza la 1 an (in cazul nostru Infanrix)? Va multumesc anticipat! |
1. Nu se poate vorbi despre un interval optim de timp de la intreruperea antibioticului pana la vaccinare. Efectuarea vaccinului se face in functie de starea clinica a copilului. Practic vaccinarea (Infanrix) este contraindicata in cazul bolilor acute cu febra mare; infectiile minore nu pun probleme.
2. Rapelul Infanrix se administreaza la cel putin 6 luni de la ultima doza de vaccin (care se face la 6 luni), deci cel mai devreme la 12 luni. Rapelul se poate face in al doilea an de viata. O intarziere de cateva luni chiar nu influenteaza eficienat vaccinarii. Sfatul meu este sa vaccinati copilul imediat dupa rezolvarea episodului acut.
Dr.C.Preda spune:
Citat: |
citat din mesajul lui EuMarro Buna, as vrea sa stiu ce medicamente antivirale exista? |
Va rog sa dezvoltati: Cui se adreseaza medicamentele antivirale? Ce varsta are? Care este afectiunea persoanei respective?
monikus spune:
Revin cu aceaasi problema pt ca a fost trecut mesajul cu vederea.
Sper sa fie vazut de data aceasta.
Va multumesc
Citat: |
citat din mesajul lui monikus Buna ziua, Vin si eu cu o intrebare la care caut raspuns de multa vreme. Poate ca il voi gasi asa. Baietelul meu are aproape 1an si 5 luni. De cand am venit cu el din maternitate nu doarme legat noaptea mai mult de 3 ore. Dupa aceste 3 ore plange, e agitat, vrea pe jos, abia il poti tine pe picioare sa il adormi la loc. Mentionez faptul ca am fost atat la un consult psihiatric cu el cat si la unul neurologic. Ambele doctorite au ajuns la concluzia ca este un copil smecher si ca ne fraiereste pe toti. Ba una dintre ele l-a numit micul Binladen. Acum, eu inteleg ca el e alintat si ca e posibil sa aiba dreptate dar am nevoie de o solutie pt a-l face sa doarma. Nu mai trebuie sa spun ca siropuri tip Peritol si Romergan nu ne ajuta cu nimic. Nu reactioneaza la nici unul. Nu reactioneaza nici la ceaiul de tei, nici la extractul de tei. Eu efectiv nu stiu cum sa mai fac ca sa il determin sa doarma. Trebuie sa spun si faptul ca ziua are un singur somn intre 14 si 16. El nu pare un copil nedormit. Singurul lucru care nu e in regula la analize este siderimia care e mai mica de 6 iar intervalul de referinta era 21-29. Va multumesc anticipat. |
m.roswita spune:
Buna ziua,am un baietel de 5ani si 8 luni.La recomandarea medicului de familie am inceput sa-i administrez Broncho-vaxom.Din prima zi de administrare a facut febra moderata pana in 38.A doua zi a facut febra 38cu7.Am vb cu med. de fam. la tel(fiind duminica)si mi-a recomandat sa continui administrarea broncho-vaxom-ului ,dar daca febra depaseste 38 cu5 sa-l intrerup,sa continui cu antitermicele si dupa ce scapam de febra sa continui cu broncho-vaxom.Astazi am ajuns la med. de fam. pt ca nu am scapat de febra si a inceput sa-i curga si nasul,sa tuseasca si sa stranute foarte des.Diagnosticul rinofaringita.Tratament:cedax 5ml/12 ore,zyrtec 5picx2/zi,daca nu gasesc zyrtec la farmacie(pt ca s-a retras de pe piata)sa-i administrez aerius.Mentionez ca au trecut 2 saptamani de cand am terminat tratamentul cu augumentin es.
Inrebarile mele sunt:
1.Nu este prea devreme administrarea de antibiotic unul dupa celalalt?
2.Daca a avut aceste reactii dupa administrarea broncho-vaxom-ului(in prospect la reactii adverse se mentioneaza de febra si fatigabilitate,le-a avut pe amandoua la numai cateva ore de la prima administrare)sa continui administrarea broncho-vaxom?Medicul mi-a recomandat dupa terminarea cedax-ului sa continui cu broncho-vaxom.
3.Daca nu pot folosi ibuprofenul,pt ca baietelul este alergic la el,cu ce pot alterna paracetamolul?
Va multumesc pt timpul acordat.