Martisorul-origine si semnificatie

Martisorul-origine si semnificatie | Autor: My_Lady0091

Link direct la acest mesaj

eu stiu povestea acesta:

Odata soarele cobora intr-un sat, la hora, luand chipul unui fecior. Un zmeu l-a pandit si l-a rapit dintre oameni, inchizandu-l intr-o temnita. Lumea se intristase. Pasarile nu mai cantau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai radeau. Nimeni nu indraznea sa-l infrunte pe zmeu. Dar intr-o zi, un tanar voinic s-a hotarat sa plece sa salveze soarele. Multi dintre pamanteni l-au condus si i-au dat din puterile lor ca sa-l ajute sa-l biruie pe zmeu si sa elibereze soarele. Drumul lui a durat 3 anotimpuri: vara, toamna si iarna. A gasit castelul zmeului si au inceput lupta. S-au infruntat zile intregi pana cand zmeul a fost doborat. Slabit de puteri si ranit, tanarul elibera Soarele. Acesta se ridica pe cer inveselind si bucurand lumea. A reanviat natura, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns sa vada primavara. Sangele cald din rani i s-a scurs in zapada. Pe cand acesta se topea, rasareau flori albe, ghioceii, vestitorii primaverii. Pana si ultima picatura de sange se scurse in zapada imaculata. Muri. De atunci tinerii impletesc doi ciucurasi: unul alb si unul rosu. Ei le ofera fetelor pe care le iubesc sau celor apropiati. Rosul inseamna dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sangelui voinicului. Albul simbolizeaza sanatatea si puritatea ghiocelului, prima floare a primaverii.(sursa:stiri.acasa.ro)

voi?



Blackmoon Lady&lipishtocul
Citat:
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Tethys spune:


Tot eu ...

Despre martisor...

<<* Martisor: traditie romaneasca, regenerare si unitatea contrariilor

Martisorul este strans legat de traditia romaneasca: el nu se intalneste decat in spatiul carpatic si in zonele limitrofe, la romani si la unele populatii invecinate, care l-au preluat de la acestia. Obiceiul este cu mult anterior crestinismului, stand in legatura cu scenariul ritual al anului nou agrar, celebrat primavara.

Pana in veacul trecut, martisorul se daruia copiilor si tinerilor - fete si baieti deopotriva - de 1 martie, inainte de rasaritul soarelui. Snurul de martisor, format din doua fire de lana rasucite, colorate in alb si rosu, sau in alb si negru, reprezinta unitatea contrariilor: vara-iarna, caldura-frig, lumina-intuneric, fertilitate-sterilitate. Martisorul se poarta de la 1 martie pana cand se aratau semnele de biruinta ale primaverii: se aude cucul cantand, infloresc ciresii, sosesc berzele sau randunelele.

Snurul era legat la mana, prins in piept si purtat, dupa zone, pana la Macinici, Florii, Paste, Armindeni, sau pana la inflorirea unor pomi fructiferi. Apoi era agatat, ca semn benefic, pe ramurile inflorite de macesi, vita-de-vie, visin, cires, se punea sub closca ori se agata la icoana. Se credea ca purtatorii Martisorului vor fi sanatosi si frumosi ca florile, placuti si dragastosi, bogati si norocosi, feriti de boli si de deochi. Aromanii puneau Martisorul in ajunul zilei de 1 martie, in seara zilei de 28 sau 29 februarie.

Ziua scoaterii martisorului era marcata de o petrecere numita "bautul martisorului". Cu trecerea timpului, de snurul bicolor s-au legat monede de argint si de aur. In ziua de astazi, de acest snur se atarna obiecte artizanale, intruchipand diferite animale, flori, litere, etc. Unele legende populare spun ca martisorul ar fi fost tors de Baba Dochia, probabil o veche zeitate agrara, care, ajunsa la varsta senectutii, moare si apoi renaste la echinoctiul de primavara.

Martisorul ramane peste veacuri "funia anului", care aduna laolalta saptamanile si lunile in cele doua anotimpuri stravechi ale calendarului popular: vara si iarna, simbolizate de snurul bicolor.

La geto-daci si la latini anul nou incepea la 1 martie. Martie (mens Martius, "luna zeului Marte") era prima luna a anului. Astfel se explica numele lunilor septembrie (luna a saptea), octombrie (a opta), decembrie (a zecea). Calendarul popular la geto-daci avea doua anotimpuri: vara si iarna. Martisorul era un fel de talisman menit sa poarte noroc, oferit de anul nou impreuna cu urarile de bine, sanatate, dragoste si bucurie.

Impletirea alb-rosie a snurului se regaseste in steagul calusarilor, la bradul de nunta, la podoabele junilor, la sambra oilor si in multe alte obiceiuri stravechi. Arheologii romani au gasit in asezarea preistorica de la Schela Cladovei, veche de 8000 de ani, pietre de rau cu urme de vopsea alba si rosie. Impletirea celor doua culori simbolizeaza geneza si regenerarea vietii.

Pe vremea dacilor, simbolurile primaverii erau confectionate in timpul iernii si se purtau doar dupa 1 Martie. Martisoarele erau, pe atunci, pietricele albe si rosii insirate pe o ata. Alte surse aratau ca martisoarele constau in monede care erau atarnate de fire subtiri de lana, negru cu alb. Tipul de moneda (aur, argint sau bronz) indica statutul social. Ele erau purtate pentru a avea noroc si pentru a avea o vreme buna. Dacii credeau ca aceste amulete aduc fertilitate, frumusete si previn arsurile din cauza soarelui. Acestea erau purtate pana cand copacii incepeau sa infloreasca si apoi atarnate de crengile lor.

Prima zi a primaverii este ziua Babei Dochia. Baba Dochia este o batrana zeita agrara, care moare de 1 martie si renaste de Mucenici, pe 9 martie. Dochia aduce aminte de marea zeita Terra Mater si poate fi asociata cu Diana si Iuno de la romani si cu Hera si Artemis de la greci.

Dupa unele traditii, firul Martisorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de Baba Dochia in timp ce urca cu oile la munte. Asemenea Ursitoarelor care torc firul vietii copilului la nastere, Dochia toarce firul primaverii, la nasterea anului agrar. De la romani si aromani, obiceiul a fost preluat si de alte popoare din centrul si sud-estul Europei (Bulgaria, Macedonia, Albania, etc.).>> (una din www.crestinortodox.ro/datini-obiceiuri-superstitii/traditia-martisorului-68728.html" target="_blank">surse...)

** Martisorul a fost sarbatorit si de Google (vezi: www.agentia.org/monden/m-r-i-orul-de-la-google-imbina-binele-cu-dragostea-si-apa-cu-focul-8419.html" target="_blank">aici)

Pentru ziua de 1 Martie, Google si-a schimbat infatisarea transformandu-se in traditionalul Martisor impletit in culorile alb si rosu. De asemenea, cei care au pozitionat cursorul mouse-ului pe sigla Google au descoperit si un mesaj: "La multi ani de Martisor!".

*** Si, mai multe despre povestea martisorului gasiti pe Wikipedia: martisor.



~~~~~~~~~~~~~~
Mami de poznas ...
~~~~~~~~~~~~~~


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tethys spune:


Despre babe voi pune doar niste chestii geografice deoarece, mai in detaliu, ai pus tu aici . Deci:

<<Babele...

  • 1 martie: baba de primavara (baba semanatului)

  • 2 martie: baba de vara (baba muncii de vara)

  • 3 martie: baba de toamna (baba culesului)
Cum vor fi cele 3 zile, asa vor fi si cele trei anotimpuri.

Pe teritoriul intregului lant carpatic se afla numeroase coloane de piatra impozante care din departare seamana cu figuri omenesti. Despre acestea in popor se crede ca ar fi reprezentarea unor personalitati mitice. Aceste imagini primitive sunt numai pe varfurile muntilor, ale dealurilor, pe vai, in apropiere de drumuri, de unde se deschide o vasta perspectiva.

Pe platoul Muntilor Bucegi se inalta un grup de stanci cu forme bizare care au fost numite in traditia populara "Babele". In geografie, aceste roci cu forme ciudate sunt numite "ciuperci", Babele rezultand din actiunea vantului, numita coraziune, care a erodat calcarele si gresiile din care acestea sunt alcatuite. Istoricii spun ca "Babele", denumire traditionala ce atesta aceste monumente, au fost odata simulacrele unor divinitati montane numite de romani Deae veteres.

Alte stanci care poarta denumirea de "Babe":

- Baba Dochia din Muntii Ceahlau, o stanca inalta inconjurata de circa 20 de stanci mai mici. Legendele spun ca o batrana a plecat, de 1 martie, pe munte cu oile la pascut. Ea a fost surprinsa de un ger puternic si a inghetat pe munte impreuna cu mioarele sale, gheata transformandu-se in piatra. O varianta a legendei, mai culta, este cea in care Dochia era preafrumoasa sora a regelui dac, Decebal, iar cand acesta a fost invins, imparatul Traian a vrut sa o ia cu el la Roma. Pentru ca nu dorea sa paraseasca pamantul scump al tarii, Dochia, care era pastorita, a rugat muntele Ceahlaul sa o transforme in stana de piatra. O data cu ea au fost impietrite si cele 20 de oi pe care le pastea.

- In locul numit Valea Rea, de la obarsia raului Doamnei (judetul Arges) se vad niste figuri de piatra in forma de femei. Legenda spune ca erau noua batrane care au plecat cu caprele la munte, dar din cauza gerului s-au transformat in stane de piatra.

- In apropiere de Vama Buzaului, in valea Urlatoarea, se afla chipul de piatra al unei femei, numite Baba Dochia, de unde izvoraste o apa foarte limpede.>> (sursa: aici)



~~~~~~~~~~~~~~
Mami de poznas ...
~~~~~~~~~~~~~~


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tethys spune:


Despre 8 martie...

<<8 Martie este ziua cea mai plina de feminitate, zambete, si caldura sufleteasca, este Ziua Femeii!

Ziua de 8 Martie este recunoscuta pe intreg Mapamondul ca sarbatoarea internationala a femeii. Luna martie este prima luna a primaverii cand toata natura renaste si razele soarelui incepe sa ne mangaie usor. Pura coincidenta sau nu, in acesta luna se sarbatoreste pe langa martisor si ziua femeii, a mamelor. Femeia este cea mai importanta fiinta din lume, mama si iubita, elemente fara de care intregul univers nu ar exista. Cum si unde a luat nastere ziua femeii?

* ONU a fixat data de 8 martie Ziua Internationala a Femeii

In anul 1977 Adunarea Generala a ONU a proclamat printr-o rezolutie Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor Si Pace Internationala. O sarbatoare a femeilor, recunoscuta international, dar fara a se preciza o zi anume, a fost hotarāta inca din 1910, de Internationala Socialista reunita la Copenhaga. Adunarea Generala a ONU a fixat data de 8 martie Ziua Internationala a Femeii, femeile au inceput din nou sa demonstreze pentru drepturi egale si dreptul de vot al femeilor. Urmatorul pas in instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, in 1975, de catre ONU, a Anului International al Femeilor si declararea perioadei 1976 - 1985 ca Deceniu ONU pentru conditia femeii.

* Sarbatoarea dateaza tocmai din vremea Greciei Antice

Ziua mamei se sarbatorea inca de pe vremea zeilor din Olimp cand exista un festival dedicat mamei tuturor zeilor si zeitelor pe nume Rhea in Grecia Antica. In 1910, la Copenhaga apare pentru prima data ideea zilei femeii cand se sarbatorea miscarea femeilor pentru egalitate in drepturi si egalitate de sanse. 7 ani mai tarziu se naste si ziua de 8 Martie cu prilejul grevei muncitoarelor din Sankt Petersburg. Ziua femeii a fost recunoscuta ca sarbatoare internationala in 1977, devenind o traditie in majoritatea tarilor din Europa si in SUA, fiecare sarbatorind-o asa cum o simte. Ziua de 8 Martie este pe plan international Ziua Femeilor Militante, a celor datorita carora noi, femeile, avem drept de vot, dreptul la proprietate, dreptul la educatie, la divort, la asistenta medicala, la contraceptie. Dreptul de a alege si de a spune Nu! Una dintre aceste tari este Anglia, unde pe 8 Martie au loc marsuri si intruniri in memoria acestor Femei.

* Dupa 1989 in Romania notiunea de ziua mamei este inlocuita cu ziua femeii

In Romania in ziua de 8 Martie se sarbatoreste Femeia, bucuria vietii noastre si motivatia de a trai. Pana in decembrie '89 se vorbea de ziua mamei, prilej cu care se organizau spectacole dedicate mamelor. Dupa Revolutia din 1989 notiunea de ziua mamei este inlocuita cu ziua femeii.

Orice femeie asteapta cu nerabdare ziua femeii, zi in care isi doreste sa fie rasfatata atat de iubit, sot, cat si de copii, rude si chiar colegi. Este ziua in care femeia este sau ar trebui sa fie ridicata pe piedestalul unei regine, sa primeasca flori in semn de respect si multumire.

Ziua Femeii, este ocazia perfecta pentru a le arata femeilor din viata noastra cat de mult inseamna pentru noi. Mamele, in special, vor fi rasfatate de 8 Martie de catre copii lor, cu urari, flori si cate si mai cate. Nu uita de Ziua Femeii sa te bucuri de familia si de prietenii tai si sa primesti felicitarile cu inima deschisa.

* Ziua Femeii va fi sarbatorita marti pentru a 100-a oara de la infiintarea ei, in 1911

Daca acum un secol femeile incepeau sa ceara mai multe functii de conducere, acum, Parlamentul European (PE) trage linie si constata: numarul de femei implicate in politica PE a crescut considerabil, de la 16,6% īn 1979 la 34,8% momentan - cea mai impresionanta cifra de pāna acum. La Bruxelles, 8 martie este deci, un motiv bun de sarbatoare, scrie "adevarul.ro".

Insa institutiile europene nu sunt neaparat o oglinda a situatiei de acasa. Parlamentele nationale se bucura de o prezenta feminina mult mica decāt PE, mai putin in Malta, Spania si Luxembourg. In Romānia, media de femei europarlamentari este de 40%, pe cānd cea de femei din parlamentul national nu depaseste 10%. Alaturi de Ungaria, Irlanda, Slovenia si Cipru, Romānia este, la acest capitol, codasa Europei.

* In 1908, 15.000 de femei au marsaluit in New York City cerand un program de lucru mai scurt

Ziua Femeii, pe care o sarbatorim pe 8 Martie, nu este la fel de veche ca Martisorul. Aceasta sarbatoare s-a nascut undeva la inceputul secolului trecut, si este strans legata de miscarea feminista, si destul de ciudat, de ideologia socialista, se arata pe "International Women's Day".

In 1908, 15.000 de femei au marsaluit in New York City cerand un program de lucru mai scurt, salarii mai bune si dreptul la vot, iar in 1909, potrivit unei declaratii a Partidului Socialist din America, Ziua Internationala a Femeii a fost stabilita pe 28 februarie. Un an mai tarziu, in 1910, in urma unei Conferinte a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 tari, s-a hotarat ca Ziua Femeii sa fie sarbatorita in aceiasi zi peste tot in lume, data de 8 martie fiind aleasa abia in 1913, scrie "9am.ro".

Ziua Internationala a Femeii este astazi sarbatoare oficiala in Afganistan, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Burkina Faso, Cambodia, China (numai pentru femei), Cuba, Georgia, Guinea-Bissau, Eritrea, Kazakhsan, Kyrgyzstan, Laos, Madagascar (numai pentru femei), Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal (doar pentru femei), Rusia, Tajikistan, Turmkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam si Zambia. Potrivit traditiei, in aceasta zi barbatii le ofera mamelor, sotiilor, prietenelor, colegelor, etc., buchete de flori si mici cadouri. In anumite tari, Ziua Internationala a Femeii coincide cu Ziua Mamei, sarbatoare in care mamele si bunicile primesc cadouri de la copii si nepoti.

Cu toate ca, aceasta sarbatoare s-a nascut din dorinta de a face ca femeia sa-i devina egala barbatului, persoanele de sex feminin inca nu sunt platite la fel ca barbatii, nu sunt prezente in acelasi numar ca barbatii in afaceri si politica, iar violentele comise impotriva acestora sunt mult mai grave decat cele suferite de barbati.>> (www.agentia.org/monden/ziua-interna-ional-a-femeii-de-8-martie-google-dedica-un-desen-pentru-acest-eveniment-8533.html" target="_blank">sursa)




~~~~~~~~~~~~~~
Mami de poznas ...
~~~~~~~~~~~~~~


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tethys spune:


Tot 8 martie...

* www.google.ro/" target="_blank">Google sarbatoreste 8 martie, Ziua Internationala a Femeii

Google sarbatoreste marti, 8 martie, Ziua Internationala a Femeii, iar logo-ul motorului de cautare a fost impodobit cu flori si arata siluetele a trei doamne, dintre care doua poarta simbolurile a doua meserii respectate, profesoara si medic.

Ziua de 8 martie este sarbatorita in peste 50 de tari, iar anul acesta se implinesc 100 de ani de cand se sarbatoreste Ziua Internationala a Femeii. Tema oficiala de anul acesta o reprezinta "Acces egal la educatie, training si stiinta si tehnologie: Calea catre locuri de munca decente pentru femei", potrivit Organizatiei Natiunilor Unite.

Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si Pace Internationala a fost proclamata printr-o rezolutie de catre Adunarea Generala a ONU in 1977, fara sa fie stabilita o zi anume. Tot Adunarea Generala a ONU a fixat ulterior data de 8 martie Ziua Internationala a Femeii.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Femeii, in care a subliniat necesitatea imbunatatirii situatiei femeilor din multe zone ale lumii. "In multe tari si societati, femeile raman cetateni de mana a doua", a avertizat secretarul general al ONU.

Acesta a precizat ca diferentele dintre barbati si femei cu privire la educatie sunt din ce in ce mai mici, insa ca situatia difera de la tara la tara. In plus, violenta si discrimineata sunt in continuare o problema in scoli, la locurile de munca sau in comunitati.

Secretarul general a pus accentul pe o mai buna reprezentare a femeilor in politica si in posturi de decizie din industrie si afaceri, sustinand ca "numai prin participarea femeilor in toate zonele din viata publica si privata putem ajunge la societatea pasnica, sustenabila si justa promisa de Carta Natiunilor Unite".>> (www.ziare.com/google/stiri-google/google-sarbatoreste-8-martie-ziua-internationala-a-femeii-1080141" target="_blank">sursa)


** PS - si Yahoo si-a pus azi sigla: "Yahoo - International Women's Day".


~~~~~~~~~~~~~~
Mami de poznas ...
~~~~~~~~~~~~~~


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tethys spune:


Si, incheierea celor 9 zile de inceput de primavara o fac mucenicii:

<<* Macinicii (mucenicii)

9 martie: mucenicii

Cum e vremea in 9 martie, asa va fi timp de 40 de zile. Daca in ziua de Mucenici va ingheta si va fi frig, este semn ca iarna va continua pana in ziua de Sfantul Gheorghe (23 Aprilie). Ce sunt mucenicii:
1. Spirite ale mosilor si stramosilor in Calendarul Popular care au preluat numele si data de celebrare ale celor 40 de Sfinti Mucenici (9 martie) din Calendarul Bisericesc, jertfiti pentru credinta lor in Cetatea Sevastiei. Jertfele si sacrificiile umane savarsite in vremurile preistorice in ziua Anului Nou agrar sunt amintite astazi de figurinele antropomorfe din aluat fiert sau copt in ziua de Macinici si mancate sacramental;
2. Figurine antropomorfe modelate din aluat, unse cu miere si nuca, mancate sacramental la inceput de An Agrar, sinonime cu Brados, Sfinti;
3. Aluat modelat in forma de opt (8) sau cerc, fiert in apa indulcita cu miere si cu adaos de miez de nuca in ziua de Macinici. Forma cifrei opt, reprezentare plastica a zeului antropomorf si a colaceilor, reprezentare a zeitei geomorfe, sunt supravietuiri ale jertfelor umane care marcau, prin substitutie, moartea si renasterea zeului adorat al Anului Nou Agrar. Ca aliment ritual, Macinicii, sinonimi cu Bradosii si Sfintii, se impart si sunt mancati in fiecare an in ziua de 9 Martie (Muntenia, Moldova, Bucovina, Basarabia, Banat).>> (www.ecomunitate.ro/blog/maciniciio_sarbatoare_a_primaverii" target="_blank">sursa)

Mai amanuntit despre mucenici aveti aici: www.crestinortodox.ro/datini-obiceiuri-superstitii/obiceiuri-mucenici-68792.html" target="_blank">obiceiuri de mucenici, si aici: www.crestinortodox.ro/datini-obiceiuri-superstitii/macinicii-68800.html" target="_blank">macinicii.



~~~~~~~~~~~~~~
Mami de poznas ...
~~~~~~~~~~~~~~


Mergi la inceput