ISTA - calcule aberante la facturi

ISTA - calcule aberante la facturi | Autor: copiloi

Link direct la acest mesaj

In ultimii ani facturile la caldura, emise de ISTA, au fost total aberante. Ajunsesem ca in luna martie, anul trecut, sa-mi revina mie de platit 1/4 din caldura blocului .
Ne-am pus repartitoare, degeaba, facturi cu sume aiurea, neproportionale cu consumul nostru si cu facturile vecinilor (plateam mai mult decat un apart cu 4 camere, etc).
Ne-am pus centrala, degeaba, de cosmarul ISTA nu am scapat.

Din lipsa de timp, nu ne-am putut ocupa cum trebuie de aceasta problema.

Asta pana acu' cateva zile, cand am zis, stop, pana aici. Administratorul ne-a spus ca iar a venit o factura enorma de la ISTA pentru apart. nostru si ca nu a primit-o. La cateva zile, cei de la ISTA au emis alt calcul, ceva mai mic, dar, la fel, aberant de mare.

Am fost sa cerem explicatii.

Dupa lungi discutii in van, cea care se ocupa cu calculul de la blocul nostru a spus ca ea nu poate explica cum de a iesit calculul respectiv, si ca nici cei de la Bucuresti nu ne-ar putea explica modul de calcul.......si ca ne priveste ce facem mai departe, daca reclamam la OPC, daca ii dam in judecata etc. E treaba noastra ce facem mai departe

Totusi, ce se poate face? Cum e posibil sa mi se emita facturi, dar fara sa mi se explice cum s-a ajuns la sumele respective? In tara asta chiar toti fac ce vreau, fara sa dea explicatii?

Iar daca eu refuz sa platesc, cresc penalizarile

Ce se poate face in aceasta situatie? Pe mine, drept consumator, cine ma apara de hotii astia?????

38 +

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns blackgirl0 spune:

Nimeni nu ne apara, copiloi. Eu platesc de 2 luni factura emisa de ISTA 130 de ron pe luna (2 camere), in conditiile in care anul trecut plateam o factura maxima de 140 ron (acum factura ajunge la suma de 250 ron pe luna ). Avem centrala, platesc separat cam 250-300 ron gaz pe luna.
Avem depusa reclamatie catre Protectia Consumatorului de mai bine de 1 luna si... nimic!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Primul pas ar fi sa cereti (de la administrator) factura emisa de distribuitorul agentului termic pentru intreg blocul.

Doar daca suma facturilor individuale (din care se scad comisioanele de citire) nu este egala cu suma de pe factura blocului, puteti acuza ISTA (sau cine o fi) de furt.

Mai degraba aveti o problema in bloc, cu vecini care tin inchise caloriferele in timp ce voi le incalziti peretii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Iael spune:

Asa se intampla in blocurile in care s-au montat repartitoare.

Foarte multi vecini aleg sa nu se incalzeasca .

Din acest motiv costul pe unitate variaza de la o luna la alta in conditiile in care costul gigacaloriei ramane neschimbat .

Astfel in lunile in care sunt mai multi vecini care deschid caloriferul costul pe unitate este mai mic , atunci cand nu deschid costul unei unitati poate fi chiar de 3 ori mai mare .

Asa se face ca platim in functie de cat de mult/putin se incalzesc vecinii si nu in functiie de propriul nostru consum :pentru acelasi consum individual platim diferit de la o luna la alta .

Aceste repartitoare nu sunt recunoscute ca aparate de masura .Ele s-au implementat doar acolo unde Asociatia a fost de acord .

Firma care incaseaza plata (Radet ) nu este interesata de modul cum au hotarat proprietarii sa-si imparta consumul .

Firma care citeste si imparte apoi consumul nu are de asemeni nici o vina . Problemele provin de la aceste repartitoare si este stiut deja .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

cea mai simpla metoda este sa reziliati contractul cu ista si sa va calculati singuri repartizarea caldurii, dupa citirea repartitoarelor; nu este chiar o mare inginerie sa-ti dai seama care este metoda de calcul, iar cineva din bloc/asociatie, care are calculator si se pricepe la excel, poate face rapid un tabel cu formule. cu toate ca cei de la ista vor sustine ca nu aveti voie sa faceti asa ceva si va vor ameninta probabil cu datul in judecata, nu-i bagati in seama si nu va lasati intimidati, repartitoarele sunt proprietatea fiecarui locatar, e treaba lui ce alege sa faca cu ele.
daca nu ma credeti, intrati pe site-ul FAPR, unde este presedinte Radu Opaina, veti vedea care este pozitia oficiala a FAPR.
gurile rele sustin ca ANRSC (cei care au dat ordinul privind calcularea si repartizarea caldurii) si ista au actionari sau interese comune, ca ANRSC a emis acest ordin special pentru ca Ista sa-si poata desfasura linistita activitatea de monopol pe care o are in mai toata tara.

si eu ma aflu in aceeasi situatie, desi am centrala termica si coloanele de caldura din casa sunt izolate, de doua luni imi vine de la ista o nota de consum individual din care rezulta faptul ca am un dormitor in plus, nu s-a tinut cont ca am izolatie pe conducte si ca alte conducte nu se incalzesc de 14 ani...pot chiar sa ma consider norocoasa, am de plata vreo 20 de ron, dar nu-i platesc, uite-asa, pentru ca nu e normal ce se intampla. am depus reclamatie la ista, am instiintat administratia blocului ca nu recunosc si nu voi plati acele sume pana nu se va lamuri situatia.

Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )

"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns copiloi spune:

As fi reziliat contractul cu ISTA in secunda doi, dar din pacate contrcatul e facut cu asociatia de proprietari, nu direct cu proprietarii.

Singura mea pretentie (deocamdata) era sa mi se explice cum au calculat ei sumele care mi se imputa.

Am facut odata o reclamatie la ei, mi-au miscorat factura (nu stiu cum), dar in schimb, au umflat facturile vecinilor, de parca aia, in urma reclamatiei mele, ar fi consumat mai multa caldura , si asta de pe o zi pe alta....

Eu totusi inca ma mir cum de astfel de firmulete exista si au autorizatie de functionare, cand se stie ca modul lor de calcul e inventat doar ca ei sa manance o paine.

Nu inteleg de ce eu trebuie sa platesc si cladura care trece prin tzevile, care ii incalzesc pe altii (fara centrale), in timp ce acestia nu-mi platesc mie nimic, ca le incalzesc peretii cu caldura emisa de centrala de la mine din casa.

O sa-mi izolez si tzevile din casa....dar pun pariu, ca daca toti cu centrale ar face asa, ANRSC iar da un ordin, prin care te va obliga sa platesti indiferent daca ai tzevile izolate sau nu

Asa ceva.....

38 +

Mergi la inceput

http://www.fapr.ro/FAPR/info_utile/documente/Cum%20se%20pot%20elimina%20problemele%20cu%20repartitoarele.pdf

copiloi, ar trebui sa te interesezi daca la voi in bloc a fost montat, la subsol, la intrarea tevilor de caldura, acel repartitor-etalon despre care se vorbeste in faimosul ordin al ANRSC.
daca aveti repartitor-etalon, scad dramatic sumele repartizate celor cu centrale.
daca nu aveti acel repartitor, repartizarea sumelor se face conform ordinului ANRSC, adica 50% din factura de caldura a blocului se imparte la toti proprietarii, pe cota-parte indiviza si pe spatii comune.

edit, ca sa adaug : ordinul ANRSC NU se aplica in cazul blocurilor unde nu exista repartitoare; in aceste blocuri se foloseste metoda "clasica" de calcul privind repartizarea caldurii.
daca toti locatarii cu repartitoare de la tine din bloc decid ca renunta la repartitoare si anunta ISTA, atunci dispare obiectul contractului intre asociatie si Ista, si nu trebuie ei sa stie ca locatarii aceia isi pastreaza sau nu repartitoarele montate pe calorifere, folosind indicatiile pentru a calcula caldura/apartamente.

cati apartamente au centrale, din totalul apartamentelor din blocul tau ? poate proprietarii de centrale sunt majoritari si puteti convoca sedinta in care sa luati o hotarare cu acordul majoritatii, care sa va avantajeze, privind modul de calcul al repartizarii cheltuielilor cu caldura. ii convingeti pe cei cu repartitoare sa renunte la ele si va luati angajamentul sa platiti la comun 15% din valoarea facturii de caldura a blocului. atentie, sa nu va pacaliti, doar caldura, nu si energia folosita pentru a produce apa calda !

"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui copiloi
Am facut odata o reclamatie la ei, mi-au miscorat factura (nu stiu cum), dar in schimb, au umflat facturile vecinilor, de parca aia, in urma reclamatiei mele, ar fi consumat mai multa caldura , si asta de pe o zi pe alta....

Ca sa fie clar de la-nceput. Orice bloc are un contor. Care contorizeaza exact cata caldura intra in bloc (un gicacalorimetru, care masoara debitul inmultit cu diferenta de temperatura intre apa care intra in bloc si care iese, integrat in timp). Aici nu avem ce comenta decat cel mult pretul gigacaloriei impus de primarie (pret care acopera si pierderi, dar pe de alta parte este partial subventionat).

Blocul primeste o facura din care rezulta ca a consumat x gigacalorii si trebuie sa plateasca furnizorului y lei.

Circul incepe odata cu distribuirea celor y lei pe apartamente. Modul de distribuire il alege asociatia de proprietari. Daca toti locatarii vor sa-si imparta factura intr-un fel, NIMENI nu poate sa-i contrazica. Daca cel putin un proprietar nu-i de acord, intervin legea si reglementarile ei care stabilesc cum si cat se imparte (care-i cota comuna, etc).

Firma care citeste repartitoarele si/sau calculeaza cota fiecarui apartament nu are ce si cum sa fure pentru ca leii se duc la administratorul blocului, care mai departe plateste in contul furnizorului exact cat indica factura pentru contorul blocului.

Firma se alege DOAR cu comisionul de citire si calculare. Atat si nimic mai mult. Indiferent daca pe factura ta scrie 100 lei sau 1000 lei, firma de calcul primeste acelasi comision fix, de 10 lei sa zicem.

Tot circul se desfasoara intre locatari. Daca unul plateste mai mult, ceilalti platesc mai putin, si viceversa. Repartitoarele au bagat zazania intre vecini, asta-i adevarul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramonika spune:

asa am patit si noi. avem centrala si suntem "norocosi" ca platim "doar" 20 lei pe luna catre ista... pentru... nimic...
altii au platit si 70 lei / luna
cu cat sunt mai putini cu centrala pe scara, cu atat se plateste mai mult "caldura" de catre cei cu centrala.

nu stiu cum atatia oameni se lasa jefuiti in asa hal. ar trebui sa facem ceva in privinta asta.

nimeni n-a avut tupeu sa taie tzevile? desi banuiesc ca te-ar pune la plata chiar si cu tevile taiate.

Ramonika Ruxandra (30.11.2009) tati si Vladutz
zebra roz

Mergi la inceput

ramonika, nu poti taia tevile decat daca pe verticala respectiva sunt toti debransati; daca apartamentul tau, incalzit cu centrala termica, este pozitionat pe verticala intre 2 apartamente incalzite din instalatia comuna, n-ai cum sa faci acest lucru, cel mult poti izola coloanele care-ti trec prin casa. in plus, daca se taie coloanele, se dezechilibreaza instalatia de incalzire a blocului. cel mult pot fi eliminate caloriferele si circuitul de incalzire (tevile, coloanele) din spatiile comune - scara, uscatorie, spalatorie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramonika spune:

corina - stau la 4 si totusi, asa de prost e facut sistemul de incalzire, incat cei de la etajele 1, 2 si 3 au nevoie ca tevile lor sa treaca prin casa mea. (bine, ar putea schimba instalatia, insa ar plati pt. asta si nu le convine, iar eu sa inteleg ca nu-i pot obliga sa-si ia tevile din casa mea?). ei ar trebui sa-mi plateasca chirie pt. ele.
si de ce nu se pot taia tevile? daca le tai si le sudezi in timpul verii ce se intampla? te pot obliga sa le pastrezi?

Ramonika Ruxandra (30.11.2009) tati si Vladutz
zebra roz

Mergi la inceput