Viata peste hotare

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns oana1177 spune:

Citat:
citat din mesajul lui My_Lady0091

iata cateva subpuncte pe care as dori sa se axeze discutia:

-in ce context au plecat/ce i-a facut sa plece din tara

-cum au ales destinatia finala:motiv, considerente, avantaje, atuuri si orice altceva care a inclinat balanta catre acel loc(tara)

-cum s-au adaptat:familie-grup-societate si tot ceea ce inseamna integrare si asimilare.a fost greu de suportat gandul ca in tara au ramas prieteni, o parte din familie, persoane dragi.

-cum li s-a schimbat viatza pe parcurs?

-o sinteza modului de viata acolo,un fel de raspuns la intrebarea:"De ce e mai bine acolo si nu aici(Ro)

-regretati ca ati plecat?

-va mai simtiti romani in suflet/ va mai leaga ceva de tara?va veti mai intoarce sa va restabiliti in Ro?

-daca ati fi optat sa ramaneti si nu sa plecati si, in fine, sa luptati pentru "o Romanie mai buna"..credeti ca s-ar putea intampla vreodata...sa se imbunatateasca ceva in Romania?credeti ca daca toti cei care au plecat sau vor pleca,daca ar ramane aici, ar schimba ceva.

1. am plecat din tara indragostita :) ; cochetam cu ideea de a pleca de ceva vreme insa, ... daca ar fi facut cineva in locul meu efortul de a invata si vorbi f bine o lb straina...

2. n-am ales, sotul locuia in Belgia; eu doar l-am urmat

3. m-am adaptat f usor, intotdeauna am fost independenta si poate putin egoista: pt mine, din momentul in care m-am casatorit, familia a insemnat noi - sotul si cu mine; imi iubesc familia, insa nu sunt "dependenta" de ei; in plus, avantajul epocii noastre este ca poti comunica f usor/pas cher cu cei dragi, daca ti se face dor taretare poti da o fuga in tara.

4. din fericire, viata mi s-a schimbat in f bine; am avut un parcurs "usor" aici, sotul fiind belgian (de origine romana); imediat dupa casatorie am avut toate drepturile iar dupa 3ani de la casatorie am cerut si am avut nationalitatea; cu lb a fost mai greu la inceput dar am reusit... destul de repede

5. protectia sociala conteaza enorm; am un serviciu bun, stiu ca sunt f putine sanse sa fiu data afara pt ca nu-i place sefului fata mea; drepturile imi sunt respectate, platesc asigurari si cand am nevoie beneficiez de servicii in conditii f bune; lumea e zambitoare, calma, nu aud/vad mitocanii in jurul meu, ma simt in siguranta (din toate pct de vedere)

6. NU, nici o secunda

7. nu ma simt nici romanca, nici belgianca si NU, nu ma voi mai intoarce in tara; nici macar pt concedii n-o vom mai face, desi la inceput (acum 4-6ani) eram tentati...

8. aici nu stiu ce sa raspund, nu cred ca as fi putut influenta/schimba ceva; mi se pare trist ce se intampla, atata tristete si nedreptate...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns msl1 spune:

Mai, io tot nu-s lamurita!
Cum obtin contract de lucru in europa?
stie sa-mi zica cineva o firma serioasa care se ocupa cu asa ceva?
de exemplu daca vreau sa plec intr-o tara nordica, norvegia danemarca, cum procedez? pur si simplu ma iau si ma duc acolo si acolo imi gasesc servici? sau in anglia?
nu inteleg, pt ca, de exemplu, in danemarca de fiecare data cind am vrut sa obtin un contract de lucru mi s-a spus nu te angajam pt ca: nu vorbesti limba 100%, nu putem demonstra ca nu gasim aici pe cineva competent si de aceea te angajam pe tine din Ro. Pt anglia olanda germania nu am reusit sa obtin nici un fel de viza pe vremea cind era cu vize, banuiesc ca si acum ai nevoie de ceva document de munca care se obine cumva nu? si drept de sedere sau asa ceva nu?
Deci lamuriti-ma ca-s in ceata....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

msl, nu stiu daca pot generaliza, dar iti pot povesti pe scurt cum a fost la noi. Sotul meu a gasit un anunt in Viata Medicala(cred ca poti da si o cautare pe google cu "asistente medicale Danemarca de ex.) unde o firma de recrutare din Ro cauta medici pentru Suedia. Firma e inca activa, daca doresti iti pot da detalii pe privat, nu vreau sa ii fac reclama aici. E o firma serioasa, cu contracte ferme cum spuneam. Ea e cea care s-a ocupat de tot ceea ce tinea de contractul lor: plata pentru cursurile de suedeza in Ro, gasirea unui contractant aici in Suedia, plata drumului, cazarea, interviul, tot. In colaborare cu o firma partener suedeza, care se ocupa si ea de recrutare de personal medical.
Direct nu ai sanse, asa cum spui...trebuie in primul rand sa stii limba, la nivel intermediar. Despre conditia ca nu gasesc pe nimeni sa angajeze in locul tau, cred ca e usor, pentru ca e criza de personal medical in tarile nordice(poate mai putin in Norvegia caci acolo pleaca multi suedezi sa munceasca, salariile sunt mai bune, dar si viata mai scumpa).
Sper ca acum am mai lamurit din neclaritati....

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladybird32 spune:

Msl1, pe mine ma intereseaza foarte tare cum as putea ajunge in SUA, in afara de loteria vizelor la care poti juca o viata fara succes ...

multumesc mult

si daca mai sunt si alti useri dispusi sa spuna cum au obtinut viza de munca in sua, va rog frumos povestiti pe scurt experienta voastra.
multumesc din nou

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns msl1 spune:

ladybird32,
eu aici am ajuns prin casatorie( nu recomand daca nu iti cunosti f f f bine partenerul), am primit green card direct, deci nu stiu cum ajungi cu viza de munca habar-nam; cind eram studenta am avut o tentativa de a-mi lua viza de student din aceea de 1 an sau 2 nici nu mai stiu cum ii zice ca sa fac internship aici, dar am renuntat pt ca mai multi colegi au incercat si nu au primit viza de stundent si eu avind experiente horror pe la alte ambasade n-am mai vrut sa am una in plus...
dar...eu contemplez gindul de a ma duce sa lucrez undeva in europa o vreme...pt ca aici nu imi gasesc de lucru, e f f greu sa iti gasesti servici bine platit aici daca nu ai experienta pe masura si calificari pe masura....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Roberta84 spune:

Incerc si eu sa raspund:
-DIn cauza unei relatii fff complicate si greu de incheiat, ar mai fi si alte motive dar acesta a fost principal.
-Am " ales" aceasta tara pt ca aici ra sora-mea si ma rugase de multe ori sa vin
-A fost destul de greu "sa-mi anulez" viata din tara, insa m-am adaptat destul de usor, mi-am facut multi amici pt ca prieteni nu prea poti avea aici ( parerea mea )
-Pe parcurs viata mea s-a schimbat radical , in primul rand am reusit sa fiu eu insami ceea ce in tara nu puteam sa fac din cauza acelei persoane care ma manipulase mult timp.Aici am cunoscut persoana care mi-a devenit sot. Si nu in ultimul rand financiar , fac o munca mai grea ca in tara insa satisfactia e mare cand vad ca salariul e ...........muuuuult mai mare ca in tara..
-Nu vreau sa "laud " prea tare aceasta tara ,nu sunt prea departe de romani nici italieni , insa aici putem sa castigam si sa traim decent , ceea ce Romania nu ofera , in rest .....
-Nu regret , deocamdata nu am motive.regret doar ca nu am plecat mai devreme din tara.

-Nu sunt mare patriota , tin la traditie , la locurile natale , la familie si probabil ca la batranete ma voi intoarce in Romania, insa acum e un gand mult prea indepartat.
Sunt de parere ca noi , oamenii de rand nu suntem in masura sa shimbam situatia Romaniei.Asa cum ne adaptam si devenim mai civilizati in alte tari , am putea sa o facem si la noi in tara , daca ar fi o tara care ar impune asa ceva . si daca ar oferi cat ne ofera aceste tari in care hotaram sa ne stabilim..

20+

Ajuta-ne Doamne sa nastem prunci sanatosi !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s

Dupa intrarea Ro in UE multe tari au suspendat acea "viza de munca" pentru romani. Acum sunt multe firme de recrutare(majoritatea in domeniu medical, unde se pleaca in masa) care ajuta candidatii cu invatarea limbii si apoi aranjeaza interviul si postul. Candidatul doar se prezinta la aranjamentele firmei recrutoare, fara sa plateasca nimic. Totul se face intre firma recrutoare si angajator. Se merge cu contracte ferme, serioase. Deci da, poti in domeniul medical de ex. sa iti alegi tara.

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mare atentie, sunt o gramada de tzepe in acest domeniu! Doar ce am citit despre lucratul in UK ca asistent medical/caretaker (batrani, in special) pe un alt forum si sunt destule aspecte de luat in calcul!

Blogul meu - de la noi, pentru ei!

NOU - colectia de martie!

Bazar general - fiecare implicare conteaza!

Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Da, sunt sigura ca sunt si tzepe, de aceea m-am ferit si am subliniat ca nu fac generalizari, am spus si ca firma prin care a venit sotul meu aici e una sigura si serioasa, iar cine doreste pot da detalii pe PM.
Exista un contract care se semneaza intre candidat si firma recrutoare, in care sunt prevazute exact termenii si conditiile. De ex. doua aspecte clare au fost faptul ca firma recrutoare se obliga la a plati cursuri de suedeza in tara pana la nivel intermediar, de a gasi un loc de munca in Suedia si de a aranja interviul dar nu se obliga la mai mult. Adica de acolo incolo e treaba candidatului sa sustina interviul si sa il ia. Apoi si candidatul a avut obligatii: daca renunta la cursuri dupa ce acestea au fost incepute si platite se obliga sa plateasca daune firmei, in valoare de...(nu mai tin minte dar era o suma mare) asa ca un contract e un contract, de ambele parti, atentie cand semnati ceva, sa nu spuneti apoi ca au fost TZEPE. Ai intrat in hora, trebuie sa joci .

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Eu ma refeream in principal la bani si in principal pe UK.

Din ce am citit, am inteles ca mai multe firme intermediare din Romania cer comisioane aberante, de ordinul zecilor de EUR, pentru facilitarea plecarii/angajarii in UK. Ceea ce ar cam fi tzeapa. Nu ca locul de munca nu exista, ci ca nu este nevoie sa investesti atat inainte de a pleca.

Dar... mare atentie SI la ce semnati!

Blogul meu - de la noi, pentru ei!

NOU - colectia de martie!

Bazar general - fiecare implicare conteaza!

Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Citat:
citat din mesajul lui My_Lady0091

buna-ziua membri .

de acesta data ma adresez celor care au stat/stau/ se vor muta pe alte meleaguri cat si celor care auavut ocazia sa colinde lumea.

iata cateva subpuncte pe care as dori sa se axeze discutia:

-in ce context au plecat/ce i-a facut sa plece din tara
1. m-am saturat sa aud injuraturi pe strada, anticipand cand o sa ma intrebe copiii mei ce inseamna aia si ailalta, m-am saturat sa calc in rahati de caini, sa fug de ei, si m-am saturat sa fug cu copiiii pe trecerea de pietoni, chiar daca eram pe verde, doar pentru ca prea multi nebuni imi puneau viata in primejdie, dar mai ales pe a copiilor mei. In rest, aveam de toate.

-cum au ales destinatia finala:motiv, considerente, avantaje, atuuri si orice altceva care a inclinat balanta catre acel loc(tara)
2. cine ne primeste, daca stim limba, daca avem destui bani.

-cum s-au adaptat:familie-grup-societate si tot ceea ce inseamna integrare si asimilare.a fost greu de suportat gandul ca in tara au ramas prieteni, o parte din familie, persoane dragi.
3. Copiii, ca pestele in apa. Eu, la fel. Sotul meu nu stia limba, dar a invatat-o. Deci.. lin.
4. Nu suferim de homesick. Integraseram ideea de cand am decis sa plecam.

-cum li s-a schimbat viatza pe parcurs?
5. Numai catre bine.

-o sinteza modului de viata acolo,un fel de raspuns la intrebarea:"De ce e mai bine acolo si nu aici(Ro)
6. La asta nu pot sa raspund. Ar fi prea lunga lista.

-regretati ca ati plecat?
7. Nici o secunda, si nici nu voi regreta vreodata. Uneori ma gandesc ca am fi putut pleca mai repede, dar ne-am incapatanat sa credem in schimbare

-va mai simtiti romani in suflet/ va mai leaga ceva de tara?va veti mai intoarce sa va restabiliti in Ro?
8. Da / Da, parintii / Niciodata.

-daca ati fi optat sa ramaneti si nu sa plecati si, in fine, sa luptati pentru "o Romanie mai buna"..credeti ca s-ar putea intampla vreodata...sa se imbunatateasca ceva in Romania?credeti ca daca toti cei care au plecat sau vor pleca,daca ar ramane aici, ar schimba ceva.
9. Nu as fi optat pentru asta, caci am facut-o deja timp de vreo 15 ani si m-am saturat. Cand au aparut copiii, m-am gandit serios ca incep sa nu mai am timp sa ma lupt in gol. Ci m-am considerat obligata sa fac ceva pentru ei.

multumesc din suflet.astept cu interes marturisirile voastre.

Blackmoon Lady&lipishtocul
Citat:
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca

As mai adauga ceva: aici nu muncim mai mult. Ci mai putin. In Romania, munceam ca fraiera 12 ore pe zi, platita 8, desigur. Aici muncesc 7 si am o ora pauza de masa.
Acolo, mereu cu seful in carca, mereu nemultumit de oamenii mei (aveam 50 de oameni in departament), daca plecau la timp, 'rup usa", daca stateau peste program, "ineficienti". Daca la evaluari le dadeam bonusuri, imi sarea in cap, ca le dau prea mult. Ei meritau. Daca nu le dadeam, imi crapa obrazul fata de ei, care veneau sa munceasca sambata pe... un bon de masa. Atata. Un nenorocit de bon de masa de 8 lei 20.... Intr-un an, sambata aia a fost 1 decembrie. In 2007.
Aici nu imi sta seful in carca. Nu imi numara nimeni minutele la baie, la masa, de cate ori ma intind sau de cate ori sorb din cafea.

Mergi la inceput