Viata peste hotare
Raspunsuri - Pagina 3
Annie80 spune:
de ca am plecat? pt un trai mai bun, evident
daca ma simt romanca... ? da....
ce am invatat in cei 7 ani de tari straine? cu cat stai mai departe de romani cu atat iti merge mai bine...
invidia in afara cred ca este mult mai mare decat in ro.. .am avut prieteni romani aici , dar mam lecuit... da stu ar trebui sa fie contrar
msl1 spune:
Mai, eu sint tare nelamurita, cum adica iti alegi tara?
Cum adica emigrezi asa in orice tara vrei? Adica cum? Cum iti cauti servici? ca daca nu poti fi la locul respectiv sa mergi la interviu cum iti gasesti serviciul? si cine angajeaza din Ro in conditiile in care ei(angajatorii) trebuie sa demonstreze ca nu pot gasi o persoana competenta la locul de fata si de aceea angajeaza din alta parte? sau nu mai exista regula asta? cchiar asa usor este sa pleci acum in anglia de exemplu?
ca eu imi amintesc cind am incercat sa plec in germania, olanda, anglia, ca nu am putut obtine viza de nici un fel daramite sa obtin ceva contrac de lucru
...ma lamureste si pe mine cineva? ca daca e asa usor cum obtin eu contrac de munca ca asistenta medicala de exemplu in anglia?
mihaela_s spune:
Dupa intrarea Ro in UE multe tari au suspendat acea "viza de munca" pentru romani. Acum sunt multe firme de recrutare(majoritatea in domeniu medical, unde se pleaca in masa) care ajuta candidatii cu invatarea limbii si apoi aranjeaza interviul si postul. Candidatul doar se prezinta la aranjamentele firmei recrutoare, fara sa plateasca nimic. Totul se face intre firma recrutoare si angajator. Se merge cu contracte ferme, serioase. Deci da, poti in domeniul medical de ex. sa iti alegi tara. 
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
en_kvinna spune:
Eu cred ca cei ce cauta tara potrivita sunt de doua categorii. Fie, habar nu au despre legi, piata munci etc, niste visatori , aventurieir etc, fie au suficienti bani pt un inceput in tara pe care o aleg. Bani sa mearga sa viziteze tara, sa-si faca actele, demostrand ca au banii necesari pt a se intretine. Cei din a 2a categorie au sanse mari, pt ca aratand contul cu bani pot obtine rezidenta pe un an sa zice, timp in care isi cauta chiria, sau cumpara, si cauta loc de munca. Pt Olanda, Suedia, Uk stiu sigur ca e nevoie de acte pt a munci legal. Acte ce includ dreptul de munca si sedere.
Normal ca daca sunt in masura sa-si aleaga tara, cauta opinii despre diferite tari.
mihaela_s spune:
Si ca sa raspund la subiect:
-in ce context au plecat/ce i-a facut sa plece din tara
Un contract de munca al sotului meu.
-cum au ales destinatia finala:motiv, considerente, avantaje, atuuri si orice altceva care a inclinat balanta catre acel loc(tara)
Suedia era una din tarile care angajau medici in specialitatea sotului meu. In UK inca nu se putea intra si pentru noi anii se scurgeau in defavoare, acesta ar fi fost idealul de tara. Am incercat in Spania dar nu l-au luat pe sotul meu, apoi Franta si Germania nu dorea el...nu prea ramaneau multe tari care recrutau medici. Suedia a fost o intamplare si am zis amandoi DA :).
-cum s-au adaptat:familie-grup-societate si tot ceea ce inseamna integrare si asimilare.a fost greu de suportat gandul ca in tara au ramas prieteni, o parte din familie, persoane dragi.
Avem o famile de romani care ne sunt cei mai buni prieteni aici. Altfel suntem integrati in sensul ca muncim, studiem, avem grupurile de colegi. Timpul de socializare in afara serviciului e mai putin, dar exista si el. Prietenii din tara erau putini, cu majoritatea ne scriem, ne vedem vara cand mergem in Ro. Pentru ca am fost pana acum an de an, e important pentru copii sa facem asta, sa stie de unde vin.
-cum li s-a schimbat viatza pe parcurs?
A noastra numai in bine, fara sa exagerez. Nu ca ar fi fost rea in Ro, dar era altfel...mult mai agitata, plina de nervi si impotmoliri, vise nerealizabile, etc.
-o sinteza modului de viata acolo,un fel de raspuns la intrebarea:"De ce e mai bine acolo si nu aici(Ro)
Pentru ca lumea e frumoasa, oamenii sunt zambitori, rabdatori si nimeni nu te grabeste niciodata, nu se uita nimeni suspicios la copii, la noi...nu stiu, e o stare de libertate pentru noi, o degajare daca vrei. Simti ca traiesti cu adevarat.
-regretati ca ati plecat?
NU, deloc.
-va mai simtiti romani in suflet/ va mai leaga ceva de tara?va veti mai intoarce sa va restabiliti in Ro?
Normal, suntem romani si toti stiu asta. Vorbim numai romaneste intre noi, indiferent ca suntem la scoala fetelor, la magazin sau oriunde unde nu suntem in grup ca sa nu inteleaga restul ce vorbim noi. De tara ne leaga amintirile, locurile dragi, cei cativa membri ai familiilor ramasi acolo. Nu, nu cred.
-daca ati fi optat sa ramaneti si nu sa plecati si, in fine, sa luptati pentru "o Romanie mai buna"..credeti ca s-ar putea intampla vreodata...sa se imbunatateasca ceva in Romania?credeti ca daca toti cei care au plecat sau vor pleca,daca ar ramane aici, ar schimba ceva.
Nu stiu, timp de 20 de ani am luptat si sperat, nu s-a intamplat nimic bun, dimpotriva. E greu de spus, nu sunt analist in domeniu...
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
en_kvinna spune:
Eu am venit in Suedia pt iubitul meu. Nu eu am ales tara .:) Avantajele de a trai aici sunt, desi nu le-am descoperit pe toate. Dezavantaje.. clima ( mult frig, multa zapada, de prin noiembrie pana prin martie e mai mult intuneric, iar de prin april pana prin octombrie mai multa lumina).
Ma simt romanca, desi nu fac caz despre asta si nici nu vreau sa o arat neaparat si nici nu ma entuziasmez cand aud romaneste in jur.
Nu regret ca am plecat. Cand mi-e dor de familie iau avionul si sunt acasa. Si nici nu e scump.
mihaela_s spune:
En kvinna, in Suedia faptul ca esti cetatean roman si membru UE iti da automat drept de munca. Un angajator iti trebuie doar :).
http://www.migrationsverket.se/info/148_en.html
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
piccaflor spune:
Cred ca mi-am dorit de cind ma stiu sa plec din tara.
Nu ma gindeam la o tara anume,asa ca atunci cind mi s-a oferit ocazia sa vin aici ,n-am stat prea mult pe ginduri.
Am plecat in concediu la niste cunoscuti hotarita sa testez terenul,si concediul asta se tot prelungeste de vreo 9 ani
...pot sa spun ca am avut norocul sa gasesc de munca aproape imediat in ciuda faptului ca nu cunosteam limba(pe care am invatat-o apoi intr-un timp foarte scurt) si l-am cunoscut si pe cel mai minunat om din lume,sotul meu.
De ce am plecat?...pt ca speram intr-un viitor mai bun,la fel ca toata lumea....
Adaptarea n-a fost usoara,dar nu mi-a trecut nicio clipa prin cap sa renunt.
Regrete nu am ca am plecat,ba dimpotriva....insa mi-e dor de Romania,mai ales de sarbatori...
Am lasat multe persoane dragi acolo si merg sa le vad de cite ori pot...
Din pacate de fiecare data cind merg in tara si ma lovesc inevitabil de anumite chestii, nu pot decit sa ma felicit ca am emigrat. Spun din pacate,pt ca mi-ar fi placut sa regasesc o tara schimbata in bine,cu oameni zimbitori si respectuosi,cu un sistem sanitar care sa functioneze,fara cocalari si coji de seminte samd...
Daca ma simt romanca?....intr-o oarecare masura da...
In tara nu m-as intoarce cu siguranta definitiv.....acum n-as mai putea accepta f multe lucruri....asa cum spunea cineva mai sus,de cind sint aici am devenit un alt om,vad lucrurile cu alti ochi...
Cu certitudine nu m-as readapta la modul nostru,al romanilor,de-a ne baga mereu nasul in treburile altora,de-a privi mereu in curtea vecinului si-a comenta vrute si nevrute...
O seara buna tuturor 
en_kvinna spune:
Da Mihaela, ai dreptate. Numai ca in ultimul an CNp-ul suedez se dam mai greu, nu mai e floare la ureche cum era odata. Si fara el sunt mai mici sansele de a munci legal (teoretic si legal nu, dar in practica cam da). De aia zic ca trebuie sa ai actele in ordine ca sa ai mai multe sanse. Teoretic oriunde ai drept de munca, numai ca sunt conditii de indeplinit.
mihaela_s spune:
Eu spuneam altceva...ca poti veni sa muncesti, nu e nevoie de numar personal ci doar de un contract. Noi asa am venit, prima data a fost contractul, apoi numerele personale. Nu e nevoie de nici un act inainte, decat recunoasterea de catre statul suedez al diplomei, care nu intampina probleme fiind in UE.
De acord ca daca vii invers, adica cu bani in buzunar si ceri numar personal probabil e greu sa il primesti, nu ai motive sa il primesti daca nu ai de lucru. Asta e o conditie principala din cate stiu eu. Sau sa ai bani ca sa dovedesti ca te intreti singur...
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie