De ce nu scrie de pe tabla?

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Lala_D
Iti raspund eu la asta din punct de vedere al parintelui de scolar mic.

In clasele primare daca elevul trece doar rezolvarea pe caiet si il intrebi ulterior chiar si la o ora dupa ce a facut tema habar nu mai are ce ii cerea acel exercitiu. Rezolvarea ramane ceva aruncat pe hartie.
Prin scrierea enuntului copilul mic invata sa "citeasca" problema in limba romana ( stiu, suna ciudat dar problemele matematice trebuiesc procesate corect in limba romana pentru a evita capcanele) , e o metoda de a intelege enuntul in mod corect, de a se obisnui cu un limbaj specific. Prin scriere se proceseaza altfel informatia decat prin simpla citire a enuntului.


Si eu am 2 copii, cea mare e la liceu si a trecut prin sistemul scolar de aici fara sa scrie definitii si enunturi si in general fara sa scrie foarte mult la scoala. Si ii merge foarte bine, nu are probleme de procesare sau de memorare din cauza asta. Cea mica e clasa a 4-a si la fel, nu scrie foarte mult. Are foarte putine teme care trebuiesc scrise, majoritatea temelor sunt pe calculator, se logheaza pe situl scolii si pe pagina ei si isi face temele pe care profesoara le verifica a 2-a zi pe calculator. In felul asta isi da seama mult mai usor unde ii este mai greu fiecarui copil si daca exista o problema care pare sa provoace dificultati mai multor copii, inseamna ca trebuie sa revina asupra acelei probleme.

Si eu am avut dificultati cand a inceput cea mare scoala. Ii era greu sa accept stilul de aici. Si eu credeam ca este vital sa petreci ore scriind si sa repeti informatii. Initial faceam acasa cu fata pentru ca mi-era frica sa nu se piarda copilul pe drum. Apoi m-am relaxat incet si am inceput sa am incredere in sistem. La scoala la care sunt ele acum au o persoana care se ocupa cu educatia profesorilor, jobul ei este sa fie la punct cu ultimile noutati si metode pedagogice, sa studieze ultimele cercetari si rezultate in domeniu si sa integreze aceste noutati in metoda si curiculuum scolii. Astia nu accepta ca fiecare pofesor sa aibe stilul lui, evident unii sunt mai placuti de elevi decat altii dar ca metoda pedagogica trebuie sa respecte linia trasata de ministerul educatiei si de catre scoala.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui marius
2. Si la scoala si oriunde chiar si pe banala strada nu facem ce vrem noi ce ce suntem constransi (mai mult sau mai putin) de societate prin regulile ei. Este clar ca daca am face fiecare doar ce dorim ar fi un dezastru. Asa incat daca din 31 de elevi 29 fac ce trebuie facut si 2 nu fac ce trebuie facut nu este din considerente de dresaj ci de adaptare la cerinte. Exceptiile fata de marea masa sunt acceptate in sens pozitiv nicidecum in sens negativ. Acestea vor fi taxate invariabil de marea majoritate.
Succes!

Cred ca daca este binele copilului tau in joc nu trebuie sa te intereseze de turma. Daca fetita face fata scolii, daca stie materia si nu are probleme academice mi se pare nerezonabil sa fie fortata sa scrie si sa i se creeze stres si tensiune din cauza asta. Mai ales in perspectiva ca acest copiat de pe tabla nu este neaparat benefic pentru copil avand in vedere faptul ca sisteme de invatamant mai luminate decat cel romanesc au renuntat la el. Din cele 2 variante: sa stresez copilul zilnic ci scrisul, sa-i reprosez si sa-l verific zilnic saa vad daca a scris, sa ii creez tensiune si nemultumire in ciuda rezultatelor bune la scoala si varianta sa o las in pace sa merga cu placere la scoala si sa nu se teama de momentul cand vin parintii acasa, eu aleg a 2-a varianta.

Tot legat de iesitul in evidenta fata de turma, in clasa 1-a am primit cu liniarul la palma de la educatoare pentru o vina din asta minora, nici nu-mi aduc aminte de ce . Eu nu am fost lovita sau jignita niciodata de parintii mei, am fost crescuta cu respect. Mai auzeam copiii povestind ca luau bataie acasa dar credeam ca mint, nu puteam crede ca parintii ii bat . Ei bine, tatal meu s-a dus la scoala, a rugat educatoarea sa-l insoteasca la director si au avut o discutie foarte serioasa si calma despre ce accepta si nu accepta el in educatia mea. Asta se intampla in 1981 cand bataia era rupta din rai peste tot si acasa si la scoala. Nu am mai fost lovita sau facuta proasta niciodata la scoala, nici de catre educatoarea mea si nici de profesorii pe care i-am avut pana in clasa a 8-a. Cred ca ni s-a dus vorba pentru ca si fratele meu a fost tratat cu aceasi atentie ca si mine. Ceilalti copii din clasa erau corectati fizic la modul zilnic dar uite ca noi am fost aia tratati special si ii multumesc tatalui meu ca nu m-a indemnat sa urmez turma ci s-a ridicat si a luat pozitie in apararea mea.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

bird cu tot respectul cuvenit iti spun ca de pomana imi dai ca argument cum ca in Australia intra pe calculator si isi trimit temele pe e-mail.
Jos palaria pentru voi!

La noi cara 2 caiete si 3 culegeri atat la mate cat si la romana din clasa I si fac ecuatii cu 2 necunoscute la sfarsitul clasei I. Asta e realitatea noastra.
Eu ca parinte de scolar roman, in sistemul romanesc trebuie sa ma adaptez diferit.

Un elev si un parinte de elev de clasa a II a se loveste de asa ceva la concursurile/evaluarile de aici.
Imi cer scuze mamicii ca ii folosesc mesajul dar este elocvent :

Citat:


Eu sunt foarte curioasa cati copii au scris in cuvinte "Sunt 4 patrate, 7 dreptunghiuri, 11 cercuri", care se puncta tot cu 2 puncte. Evident a mea nu, a facut doar adunarea . Mie asta mi se pare cerinta un pic exagerata pentru cls II-a. Sa rezolvi corect, rezultat final corect si sa iei 1 pct din 3. Este ok pentru clase mai mari dar la a II-a parca e cam aiurea.
Fi-mea a mai pierdut si punctele pentru scris "Numerele sunt 48 si 57", a facut doar scaderea. Aici i-am atras si eu atentia ca desi le-a gasit corect si a facut scaderea corect a pierdut pentru ca ii e lene sa explice in cuvinte, sa scrie. Poate o sa tina cont alta data.
Oricum lor la clasa nu li se cere la mate sa explice in scris ce fac. Daca e matematic corect primesc punctajul.

E cam ofticant sa stie de 100p si sa ia sub 90, dar pana la urma asta e - conteaza mult atentia, concentrarea, nu numai ce stii.





Citatul evidentiaza ce a predicat Marius in legatura cu incadrarea in bareme.

Vrei sa iti ajuti copilul sa se adapteze la sistemul de invatamant din care face parte atunci trebuie sa faci anumiti pasi.
Vrei sa il ajuti sa fie bun la ce face atunci urmezi niste proceduri.

Fiecare dintre noi facem acesti pasi in functie de ce ne permite sau nu sistemul de invatamant din care facem parte.

Scuza-ma, nu vreau sa par cumva rautacioasa, ma bucur sa aud ca in alte tari elevii sunt lasati mai liberi, au dreptul sa fie creativi, sa invete sa gandeasca altfel insa momentan ai mei trebuie sa faca fata cu brio la un alt sistem.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelaim spune:

Off topic:
Bird - nici eu nu am fost crescuta cu bataie sau jigniri nici acasa si nici la scoala - NU toti copiii epocii "de aur" au avut parte de abuzuri... si NU toate familiile si scolile considerau ca pruncii trebuie disciplinati cu batatia...
Lala are fffff mare dreptate in ceea ce scrie - fiecare sistem de invatamant e diferit si atat timp cat propriul copil face scoala intr-un anumit sistem trebuie sa ne ajutam copilul sa se integreze in acel sistem.

Copila mea face scoala franceza internationala aici in Suedia (pt ca e nascuta in Montreal/Canada) si AU caiete, AU de scris (atat in clasa cat si acasa) si sunt laudati cei care scriu frumos, repede, corect. Ei invata sa scrie "de mana"... si a fost foarte amuzant cand un tatitc suedez (mare parte a copiilor de la scoala franceza au un parinte suedez si unul francez) a intrebat foarte revoltat (la sedinta cu parintii) de ce e necesar sa scrie copiii in "atache"? La care amandoua d-nele invatatoare care erau de fata au zambit si au raspuns: pentru ca acesta e sistemul de invatamant francez... Nici mie nu-mi plac anumite lucruri dar nu o sa ma pun eu de-a curmezisul deoarece noi parintii am vrut acea scoala (la scoala suedeza la aceasta varsta - 6 ani - e inca "gradi" si in plus foarte multi parinti se plang de indisciplina din clase).

Si apropo de sisteme: o cunostinta - mamica indianca (calculatorista care lucreaza in IT) - mi-a povestit ca Skolverket a facut o inspectie la gradinita de limba engleza (care urma programa britanica) unde era copila ei si a INTERZIS oficial ca micutii sa fie invatati sa citeasca si sa scrie incepand de la 5 ani... deoarece este "abuz" asupra copilului...

Eu cand am facut cursurile de limba suedeza la Svenska for pedagoger (pt profesori) am avut d-ne profesoare care ne cereau sa scriem toate lucrarile de mana... Eu le scriam frumos pe calculator, le corectam cu spelling si apoi cand consideram eu ca sunt "periate" suficient le transcriam de mana.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Lala_D

bird cu tot respectul cuvenit iti spun ca de pomana imi dai ca argument cum ca in Australia intra pe calculator si isi trimit temele pe e-mail.

Nu am fost inteleasa. Ce am vrut sa spun este ca pedagogii din sisteme mai avansate si care fac mai multa cercetare si au mai multa grija de binele copiilor au ajuns la concluzia ca nu exista beneficii pentru copii daca scriu pagini peste pagini la scoala. Ce am spus despre Australia erau doar exemple. Dar esenta este ca scrisul asta fara noima nu ajuta copilul. In aceasta lumina mi se pare rezonabil ca parinte sa scuz copilul cu rezultate academice bune de la aceasta corvoada care ii provoaca stres si neplacere si care il poate indeparta pe copil de scoala. Mie mi se pare foarte contraproductiv sa scrii enunturi la mate, intr-o ora faci 5 probleme pentru ca iti pierzi vremea copiind enunturile pe cand daca nu le-ai copia ai face 10 probleme.

Citat:
Imi cer scuze mamicii ca ii folosesc mesajul dar este elocvent :

Citat:


Eu sunt foarte curioasa cati copii au scris in cuvinte "Sunt 4 patrate, 7 dreptunghiuri, 11 cercuri", care se puncta tot cu 2 puncte. Evident a mea nu, a facut doar adunarea . Mie asta mi se pare cerinta un pic exagerata pentru cls II-a. Sa rezolvi corect, rezultat final corect si sa iei 1 pct din 3. Este ok pentru clase mai mari dar la a II-a parca e cam aiurea.
Fi-mea a mai pierdut si punctele pentru scris "Numerele sunt 48 si 57", a facut doar scaderea. Aici i-am atras si eu atentia ca desi le-a gasit corect si a facut scaderea corect a pierdut pentru ca ii e lene sa explice in cuvinte, sa scrie. Poate o sa tina cont alta data.
Oricum lor la clasa nu li se cere la mate sa explice in scris ce fac. Daca e matematic corect primesc punctajul.

E cam ofticant sa stie de 100p si sa ia sub 90, dar pana la urma asta e - conteaza mult atentia, concentrarea, nu numai ce stii.

Inteleg ca asta s-a intamplat la un test, ma intreb copiii au fost avertizati despre punctaj si cum trebuie sa scrie? Mi se pare normal ca un copil de 8-9 ani cat au in Romania in clasa a 2-a sa stie sa scrie numerele daca i se cere asta. Si fiica-mea care are 8,5 ani dar e clasa a 4-a stie sa scrie numerele ca si cuvinte dar de ce ar face asta daca nu i se cere specific?

Citat:
Vrei sa iti ajuti copilul sa se adapteze la sistemul de invatamant din care face parte atunci trebuie sa faci anumiti pasi.
Vrei sa il ajuti sa fie bun la ce face atunci urmezi niste proceduri.

Chiar daca sistemul e defect? Chiar daca in felul asta stresezi copilul si creezi tensiune in relatia ta cu copilul care are rezultate bune la scoala?

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui lorelaim

Off topic:
Bird - nici eu nu am fost crescuta cu bataie sau jigniri nici acasa si nici la scoala - NU toti copiii epocii "de aur" au avut parte de abuzuri... si NU toate familiile si scolile considerau ca pruncii trebuie disciplinati cu batatia...

Daca incerci sa-mi spui ca nici unul din profesorii tai nu folosea umilinta, bataia de joc, jignirile si loviturile ca metode educationale, sunt fericita ca ai avut ocazia sa mergi la o astfel de scoala. Cred ca esti printre putinii de varsta mea, in jur de 35 de ani care a trait o astfel de minune in Romania. Eu nu pot nici acum sa uit cum un profesor de geografie a lovit cu pumnul un copil in piept si zgomotul pe care l-a facut lovitura si apoi cum s-a chircit copilul ala pe jos si cum plangea iar maniacul urla la el sa se ridice si sa nu mai planga. E adevarat ca am auzit ca dupa revolutie a fost dat afara din scoala si apoi niste fosti elevi l-au batut si aruncat in rau iarna .

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

bird eu am inteles perfect ce ai vrut tu sa spui, din pacate cred ca eu nu ma fac foarte inteleasa.

Ai dreptate . S-au descoperit metode noi de educatie, alte conceptii si aplicatii pentru elevi ce merg super in tari ce le aplica.
Si pe care eu le invidiez.

Dar ...

La noi se scrie. Mult. Programa este greoaie,infecta in multe cazuri total inutila insa dupa aceasta se invata, dupa ea copilul este notat.
Da, recunosc, sistemul este defect.
Insa eu ca multi altii nu sunt dispusa sa ma lupt cu morile de vant ca nu il pot schimba.
Pot doar sa imi ajut copilul ca el sa fie in stare sa invinga sistemul, sa lucreze in el, sa aiba rezultatele pe care si le doreste.

Exemplul dat de Carolina este elocvent pentru invatamantul romanesc.
Fetita ei a primit observatie pe caiet ca nu scrie tot dar rezolvarea problemei a fost pasata la fileu parintilor.

Invatatoarea nu a facut si nu va face nimic sa o ajute deoarece mai are inca 28 de elevi ce reusesc sa tina pasul si nu considera ca este problema ei.

Situatia asta nu e singulara, ne ascundem dupa deget daca nu recunoastem ca singurele persoane ce ii ajuta pe copiii nostri in problemele scolare suntem noi, parintii lor.
Profesorii iti semnaleaza problema, daca vrei sa o rezolvi te priveste.
Nu vrei...asta e. Nu va sta nimeni dupa copilul tau sa ii explice in plus, sa il impinga sa faca mai mult, mai bine, sa il consilieze.
Asta-i utopie si daca se intampla cumva atunci acei dascali sunt exceptiile de la regula.

Ma intrebai de acel concurs.
Nu, la noi nu se spune copiilor baremul/explicarea cerintelor inainte, il citesti tu ca parinte sau elev ulterior si afli cu stupoare cam ce au visat ei ca trebuia sa faci.

Daca esti parinte/elev cu experienta ai vazut destule bareme de-a lungul timpului ca sa poti sa lucrezi perfect in ele sau sa ii explici copilului ca in general in situatia x este musai sa faci si y, z ca sa atingi baremul.

E normal, anormal ?!
Sincer, am renuntat sa mai imi pun problema asa ca nu-i costructiv pentru copilul meu.

Datoria mea ca parinte este sa il ajut sa razbeasca fara a iesi sifonat din batalia cu sistemul. Sa ii dau niste unelte care sa il faca sa treaca mai usor peste anumite lucruri, sa ii arat ca exista niste scurtaturi normale, unde sa depuna efort si unde sa poata sa puna frana.


Asa ca da, recunosc ca tu ai dreptate in ceea ce spui insa vorbesti de pere si eu de mere.

Si desi perele tale sunt aromate si gustoase eu trebuie sa mestec si sa inghit merele mele padurete. Si tot ceea ce pot face este sa reusesc sa le indulcesc un pic ca sa nu imi stea in gat.

e o descriere mai plstica dar perfect adevarata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Toate aceste experiente sunt particularte si nedefinitorii din punct de vedere sistemic.
Bird70 - daca prin puterea situatiei in Australia s-ar cere ca la varsta de 9 ani (evit incadrarea ca si clasa pentru ca este irelevant sunt criterii diferite) copilul sa ajunga sa stie sa rezolve o ecuatie cu o necunoscuta si metodologia sa fie specificata si asa cum spui definitorie si de urmat idniferent de crezul profesorului, in mod sigur orice copil avand aceasta varsta va trebui sa se adapteze acestei cerinte si orice profesor va trebui sa predea si sa solicite tuturor copiilor de 9 ani sa cunoasca si sa asimileze rezolvarea ecuatiei cu o necunoscuta, indiferent daca tie ca parinte ti s-ar parea absurd sau nu. Desigur ai posibilitatea de a-ti manifesta acordul sau dezacordul - dar in esenta cerinta este cea care este - necesitatea este cea care este - asa incat un copil (oricare) de 9 ani va trebui sa se adapteze si sa obtina acest rezultat cerut - sau nu va face asta - rezultatele fiind asa cum spuneam simple consecinte.

Deci discutam de un principiu care este in esenta acelasi, continutul difera de la o tara la alta. Asa cum spunea cineva mai sus - ne adaptam cerintelor sistemului in care ne gasim. Daca nu o facem - pentru ca nu este obligatoriu - tot sistemul ne returneaza exact rezultatele corespunzatoare - principiul cauza - efect functioneaza oriunde.


www.romleas.ro/semnatura/rules.gif" border="0">
Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelaim spune:

Off topic:
Bird - imi pare sincer rau ca ai avut asemenea experiente triste... Eu am trait intr-un micut orasel de provincie... si am avut parte de... scoli "bune" ("cu pretentii" - adica atat parintii cat si profii ne "impingeau" sa vrem sa reusim la facultate... era o competitie "intretinuta"... dar nu nociva... din clasa mea de la liceu toti am facut studii universitare...)
O singura amintire negativa am... dar - din punctul meu de vedere nu a fost neaparat "vina" profului de mate (insa nici NU sunt de-acord cu ceea ce a facut profesorul - cred ca se puteau gasi si alte metode). Deci profesorul de mate din liceu i-a tras o palma unui coleg de clasa - pt ca acesta - cand a fost scos la tabla sa raspunda nu a stiu si a... scuipat pe tabla in batjocura... Toti am ramas inmarmuriti de gestul colegului iar palma profesorului a venit ca raspuns la titudinea colegului nostru... Acum - as dori sa mentionez cateva lucruri: acest coleg avea cel mai sfidator comportament din toata scoala, avea o reputatie de "Gica durul", dupa liceu si-a batut parinti ca nu i-au dat bani, ultima data cand am auzit de el era undeva in Canada casatorit cu o fosta colega de liceu... pe care o batea...

On topic: Bird - Ma gandesc ca in "arta" de a fii un parinte bun (NU perfect ) putem include si abilitatea noastra de-a ajuta copilul sa se adapteze la un sistem pe care noi il consideram "defect"... fara a-l streasa si timora...

Eu copilei ii spun (de exemplu) ca samuraii - pe langa arta de a lupta - stapanea si arta caligrafiei, a poeziei, etc. Incerc intotdeauna sa-i creez o idee "poetica" despre ceea ce are de facut si nu-i place... (de ce sa privim un task ca o corvoada - cand putem sa-l impachetam in ceva fain si sa-l facem "comestibil" si "usor digerabil"). In final si la urma urmei - totul e "perspectiva" din care privesti lucrurile in viata... Creirul tau iti dicteaza daca a scrie e plicticos sau nu... Poti sa-ti educi creierul sa "vada" altminteri situatia - intr-un mod pozitiv si benefic pentru dezvoltarea ta... De ce a a face ordine si curatenie sa fie un chin - este un mod placut de colaborare intre membrii familiei, este posibilitatea de gasire a lucrurilor/jucariilor ratacite prin casa... Cred ca noi avem o influenta URIASA in felul in care le insuflam copiilor nostri placerea sau oroarea de-a face un lucru...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

lala, problema asta o am si eu acuma.
Cu baremele samd.

Nu imi dau seama daca e moral sa imi ajut copilul sa ghiceasca la smechereala ce vor aia.
E o degradare extrem de profunda a fiintei umane.

E o lipsa de cinste, in loc sa se concentreze pe rezultate, sa aiba in minte PERMANENT diverse SMECHERII fara de care nu ia punctajul.
E oribil, e umilitor pt fiinta umana, si nu sunt cuvinte mari.

Deci, Marius, nu e chiar asa. absurditatea sitsemului conteaza, nu e ok sa te integrezi oriunde, si aia din SS se integrau, nu?



Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii


Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput