NU se zice "am decat un mar"!! Nici "doctora"!! -4
Raspunsuri - Pagina 9
capcaunul spune:
Adevarat, nu orice constructie noua este inclusa imediat in norma. La modul general vorbind, daca un cuvant, o constructie sintactica sau mai stiu eu ce entitate gramaticala circula de ceva ani si este folosita de o mare parte (mare majoritate
) a populatiei, mai marii limbii romane (lingvisti, academicieni, ce-or mai fi de specialitate), cand se aduna (o data la cativa ani) sa puna de-o noua editie a DOOM, decid daca, sau nu, sa o introduca in norma. Chiar daca statistica e mai fluida in domeniul lingvistic, deciziile se intemeiaza si pe baza ei. Sondaje, statistici, bareme, de care se ocupa mai micii limbii romane (studentii, asistentii si doctoranzii de specialitate - munca de negru; negrul ce nu-i pomenit intre autorii DOOM-ului).
glimmer spune:
Totusi Academia e o institutie in special stiintifica. Mie personal, care, recunosc, sunt neavizata, nu mi se pare un argument destul de "tare" faptul ca o greseala gramaticala e de mare circulatie pentru a ajunge sa o consideram in final corecta. Tare as fi curioasa cum se realizeaza statisticile alea... care sunt esantioanele etc. Atunci cand schimbarile au avut la baza argumente de ordin stiintific, cum a fost, de exemplu, prin 2006, parca, cu "niciun" si "nici un" sau "odata" si "o data" chiar mi s-a parut logic. Dar, la urma urmei, cine sunt eu? Doar o vorbitoare de limba romana care isi da cu parerea... Pentru ca e limba mea materna si am un sentiment de duiosie fata de ea, ca tare o mai chinuie unii.
Sper doar sa nu se intample ca expresii ca "am decat un mar" sa fie corecte in cativa anisori. ![]()
Savvy spune:
Din nou de acord cu capcaunul (vezi mai sus).
Glimmer, tu poti doar sa speri... ca si mine, dar cunoscand evolutia anterioara a normelor lingvistice, eu vad deja intrate in limba standard formulari precum "am decat...", "locatie", "mi-ar place", "filmul care l-am vazut".
Unele se justifica, in afara de numarul mare de utilizatori, prin "scurtime" (prezinta o informatie in mai putine cuvinte decat formularile actualmente corecte) - economia de exprimare este un citeriu important. Altele nu se justifica, dupa umila mea parere, asa-zisele barbarisme: locatie, job, make-up etc. Dar cine sunt eu sa decid norma?
O va decide, dupa cum am zis, uzul limbii.
Apropo, mi se pare ca te contrazici in mesajul cu diferentierea dintre limba literara si cea populara: pai daca tot faci distinctia asta, de ce te mai intereseaza ce decide Academia? Academia iti da o norma - tu poti sa o folosesti (in registrul oficial) sau sa nu o folosesti (in registrul popular, care este foarte permisiv).
Cu alte cuvinte, acasa la mine sau in cercul de prieteni pot sa zic si poa', si tre', poate chiar si am decat - ceea ce nu pot face intr-o discutie cu superiorii sau intr-o discutie cu clientii firmei.
P.S. In lumina celor zise mai sus, nici titlul topicului (na, barbarism!) nu ar trebui sa ramana cel de acum, pentru ca, dupa cum am vazut acum cateva zile, doctora va intra probabil in registrul oficial, ca si am decat. Oricat ne-am agita noi sa nu intre. ![]()
DPN 4 iulie 2011 - baby boy
glimmer spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Savvy P.S. In lumina celor zise mai sus, nici titlul topicului (na, barbarism!) nu ar trebui sa ramana cel de acum, pentru ca, dupa cum am vazut acum cateva zile, doctora va intra probabil in registrul oficial, ca si am decat. Oricat ne-am agita noi sa nu intre. DPN 4 iulie 2011 - baby boy |
Aaaa, pai eu nu ma agit deloc. Daca as avea vreo putere de decizie sau s-ar organiza vreun referendum, m-as "agita". Doar fac schimb de opinii. Chiar daca nu sunt de acord cu unele lucruri, stiu ca sunt alte persoane care gandesc altfel decat mine si imi place sa le aud argumentele asa pur si simplu, uneori doar de dragul discutiei, pentru ca nu se ajunge musai la vreo concluzie.
Nu descopar unde m-am contrazis, dar o fi de la mine...
ina.click spune:
Oameni buni, care-i pluralul cuvantului "spate"?
...spete?
sau nu are plural?
Cel mai frumos martisor: Alex
1 Martie 2011
glimmer spune:
| citat din mesajul lui ina.click Oameni buni, care-i pluralul cuvantului "spate"? ...spete? sau nu are plural? Cel mai frumos martisor: Alex 1 Martie 2011 |
Este defectiv de plural. Care va sa zica, nu are...
ina.click spune:
Merci ![]()
Ii explicam soacrei la telefon ca "am sa fac o supa cred, am mai multe spat..spet...sp...spinari? e pui in congelator" si m-am poticnit.
Cel mai frumos martisor: Alex
1 Martie 2011
mianna spune:
| citat din mesajul lui Savvy Academia iti da o norma - tu poti sa o folosesti (in registrul oficial) sau sa nu o folosesti (in registrul popular, care este foarte permisiv). Cu alte cuvinte, acasa la mine sau in cercul de prieteni pot sa zic si poa', si tre', poate chiar si am decat - ceea ce nu pot face intr-o discutie cu superiorii sau intr-o discutie cu clientii firmei. |
ei bine, eu le pot folosi linistita pe primele doua si acasa, si intre preteni, si cu superiorii - cu clientii ce-i drept nu, nu de alta, dar clientii firmei noastre nu vorbeste limba romana
Savvy spune:
Ma gandeam mai degraba la scapari, pe care le avem cu totii, nu la un uz frecvent.
Observ oricum ca lumea este reticenta la schimbari: daca peste 10 ani constuctia "am decat" va fi folosita de 90% din populatie si DOOM-ul se va gandi sa o "faca" norma, ce veti face atunci? Veti spune oripilati: "Vai, nu, eu nu pot sa pronunt asa!" ? ![]()
Asta nu inseamna ca mie mi-ar placea sa folosesc "am decat". Incerc totusi sa-mi obisnuiesc psihicul si cu asta...
P.S."Am decat" este o forma populara, este permisa in registrul informal. Practic in registrul informal este permis orice, cred ca asta le e greu oamenilor sa inteleaga. Nu putem discuta de norme decat pentru registrul oficial sau standard.
| Citat: | ||
citat din mesajul lui mianna
ei bine, eu le pot folosi linistita pe primele doua si acasa, si intre preteni, si cu superiorii - cu clientii ce-i drept nu, nu de alta, dar clientii firmei noastre nu vorbeste limba romana Asculta, priveste si taci!... Din brate fa-ti aripi de fier Si zboara cu ele spre cer!... |
DPN 4 iulie 2011 - baby boy