NU se zice "am decat un mar"!! Nici "doctora"!! -4
Raspunsuri - Pagina 8
Savvy spune:
Anunt dintr-un pliant de la "targul de copii" (cum ii zic eu): "Bijuterii pentru fetite din aur". Nu cred ca e vreo ironie subtila...
DPN 4 iulie 2011 - baby boy
glimmer spune:
Dar de expresia "marea majoritate", ce spuneti ?
Sau de exprimarea "eu continui" in loc de "eu continuu" ?
Dar de faptul ca preturile "s-au ieftinit" sau "s-au scumpit", dupa caz?
Savvy spune:
"Marea majoritate" s-a cliseizat si va deveni norma - deci va fi acceptat. (ne putem raporta si la opozitia marea majoritate - de tipul 3/4 din votanti- /vs./ mica majoritate - de tipul 50% +1). Am vazut-o chiar pe d-na prof. Rodica Zafiu explicand la TVR1 cand sunt acceptate pleonasmele si cand nu, iar marea maoritate era acceptat. Poate gasesti emisiunea (cu Ruxandra Gheorghe, cred) pe site-ul TVR.
Potrivit DOOM 2005, este corecta exprimarea "eu continui".
Preturile s-au "ieftinit"... clar nu, dar cine stie, astazi ni se pare ca si aerul costa, deci poate ca si preturile vor avea un pret!
Pentru siguranta, e bine sa consulti DOOM-ul, editia a doua, in orice imprejurare.
"
Citat: |
citat din mesajul lui glimmer Dar de expresia "marea majoritate", ce spuneti ? Sau de exprimarea "eu continui" in loc de "eu continuu" ? Dar de faptul ca preturile "s-au ieftinit" sau "s-au scumpit", dupa caz? |
DPN 4 iulie 2011 - baby boy
glimmer spune:
Uf, devine si gramatica asta o stiinta tare inexacta. Chestia e ca si aici, cate capete, atatea pareri. Intr-o dezbatere din asta lingvistica, nu mai stiu unde, din pacate, erau pareri care nu iertau pleonasmele, atata vreme cat limba ne ofera alternative. De exemplu "larga majoritate" in loc de "marea majoritate" sau "majoritate restransa" in loc de "mica majoritate".
Despre "eu continui", auzisem eu ceva, dar nu eram sigura. Eu ma voi incapatana sa zic "eu continuu"...
Multumesc pentru informatii.
Eu sunt una din acele persoane deranjate de practica asta ca o greseala repetata de unii din nestiinta sa devina acceptabila ... Pana la urma, parca vad ca va fi corect sa spunem "doctora" si "chelnera", pentru ca din ce in ce mai multi le folosesc, in special pe primul.
gabitza2005 spune:
Nu sunt lingvist ci un om de rand dar eu as lasa lucrurile sa evolueze si nu as mai tine cu dintii de anumite reguli atat de stricte ale limbii romane. Sa recunoastem gramatica noastra este una dintre cele mai grele si din aceasta cauza exista asa multi oameni ce vorbesc incorect.
Spre exemplu te uiti la americani - la interviuri luate pe strada sau diverse emisiuni cu oameni de rand si observi cat de usor si corect se exprima si asta datorita faptului ca la ei gramatica este simpla.
Ca un exemplu, de ce nu ar fi corect "mi-ar place" deoarece suna bine si il folosesc multi oameni. Mie una chiar mi se pare ca suna mai aiurea "mi-ar placea" chiar daca este corect gramatical.
capcaunul spune:
Citat: |
citat din mesajul lui glimmer Eu sunt una din acele persoane deranjate de practica asta ca o greseala repetata de unii din nestiinta sa devina acceptabila ... |
In cazul acesta intreaga limba romana este gresita! O latina invatata gresit si corcita cu de toate.
Limbile se nasc, se adapteaza, evolueaza, mor. Dupa gustul oamenilor. Pentru ca limba este un instrument de comunicare intre oameni. Limba serveste omul, nu invers.
Singurele limbaje exacte sunt cele abstracte: logicile, limbajele de programare etc. Aici este exact pe dos. Rationamentele logice si calculatoarele trebuie sa se conformeze limbajelor.
Savvy spune:
De acord cu capcaunul.
Cred ca tot mai multi oameni au nevoie de repere, de reguli, in pulverizarea asta post-postmoderna, inclusiv in domeniul lingvistic. De aceea apar atat de multe controverse... Gata, nu mai sunt pedanta!
Vorbiti cum este corect in acest moment, dar tineti minte ca o data la 20 de ani (cand apare un nou dictionar de tipul DOOM sau o noua Gramatica a Academiei) trebuie sa va reactualizati cunostintele, sa va adaptati la schimbari.
In paranteza fie spus, bunica mea zicea tot "va ramanea", cum invatase la liceu, si de scris scria tot "dela", nu "de la". Mi se parea ciudat cand o auzeam spunand "sunt", iar azi ma supraveghez constant ca sa pronunt "sunt", ca ea (dupa ani in care am pronuntat si am scris "sint" (stiti la ce ma refer)).
Citat: | ||
citat din mesajul lui capcaunul
In cazul acesta intreaga limba romana este gresita! O latina invatata gresit si corcita cu de toate. Limbile se nasc, se adapteaza, evolueaza, mor. Dupa gustul oamenilor. Pentru ca limba este un instrument de comunicare intre oameni. Limba serveste omul, nu invers. Singurele limbaje exacte sunt cele abstracte: logicile, limbajele de programare etc. Aici este exact pe dos. Rationamentele logice si calculatoarele trebuie sa se conformeze limbajelor. |
DPN 4 iulie 2011 - baby boy
glimmer spune:
Sunt de acord ca omul se exprima cum ii e mai bine, dar nu mi se pare musai sa incluzi acuma toate cele in gramatica academiei... Adica ... limba literara cu treaba ei, limba "populara", la fel...
Parerea mea...