NU se zice "am decat un mar"!! Nici "doctora"!! -4
Raspunsuri - Pagina 15
Ioana_Pos spune:
Inca ceva: am prieteni apropiati care o comit cu 'decat' si nu prea stiu cum sa pun problema pentru ca stiu sigur ca s-ar supara daca le-as zice verde in fata ca e gresit. Aveti vreo sugestie? Idem pentru cei care ma intreaba pe IM: 'ce mai face-ti?'
Soleil spune:
Eu le spun relaxata si cu zambetul de buze "doar, nu decat, ca m-ati capiat cu decat-ul asta"
Da' bine, nici nu zic tot timpul, si ma mai uit intai si la dispozitia pe care-o are persoana.
In urma discutiilor de la subiectul cu clasa I, am/avem o dilema. Au aparut oarece modele de subiecte pentru evaluarea predictiva.
Unul din subiecte suna asa: "Florin compar#259; un copac cu un ghiocel si spune trei propozitii despre ele". O mamica a citit subiectul, iar copilul ei a corectat-o: "despre ei".
Si totusi, cum e corect: "Florin compar#259; un copac cu un ghiocel si spune trei propozitii despre ele" sau "spune trei propozitii despre ei".
La prima varianta - ma gandesc ca e vorba de se spune ceva despre ele - plantele.
La a doua - si ghiocelul si copacul sunt de gen masculin.
Cum e corect?
corap spune:
cum spune copilul, desigur :)
(ceea ce confirma parearea mea execrabila despre scoala /autorii de teste / autorii de manuale).
corect ar fi fost si "spune trei propozitii despre aceste plante", spune trei propozitii despre cele doua plante etc.
copaci + ghocei = ele ???
edit: oricum e schioapa intreaga formulare, la o adica, ce mai conteaza? ca doar e vorba de competente lingvistice
edit 2: oricum nu se pot compara copaci cu ghiocei. eventual un copac si o floare (?) desi in mare si asta e incorect. sau un plop si un ghiocel. valeu.
viviana spune:
Ha, ha, ha!
In manualul de clasa a III-a al fetei mele scria asa:
Pinocchio
de Eduardo de Amicis.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
corap spune:
uite d-aia mi-e frica ca duc la scoala niste copii buni- bunuti si educati si o sa mi-i faca scoala vraiste
danielag spune:
Citat: |
Idem pentru cei care ma intreaba pe IM: 'ce mai face-ti?' |
La intrebarea de mai sus raspunsul e "face-m bine" .
Libra spune:
Cu cativa ani in urma credeam ca cele mai grave greseli sunt cacofoniile, dezacordurile, "mi-au" ca pisica si "s-au" legat tot timpul, apoi am reusit sa ma obisnuiesc oarecum in dulcele targ al Iesilor cu "sa deie/ieie/steie/beie".
Acum 2 ani eram la un mall din Bucuresti si, cand sotul meu a cerut o bere, i s-a raspuns "av'm d'cat ridz". Ne-am uitat unul la altul: "poftim?!". Ospatarul din nou "av'm d'cat ridz". "Ziceam de bere..." Pana la urma am luat apa minerala si am vazut pe masa de alaturi Reeds, am inceput sa procesam...
La Suceava inca nu a ajuns "este decat" si nici "gen", dar televizoare sunt in fiecare camera si "modele" o multime!
viviana spune:
La vremea respectiva am facut reclamatie la editura, la ministerul invatamantului si am trimis si un email la presedintie.
Eram mai bataioasa.
Si eu am cativa prieteni cu "decat asta". Insa ii corectez si apoi: "Scuza-ma, m-am obisnuit sa corectez de cand cu fii-mea"
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi