NU se zice "am decat un mar"!! Nici "doctora"!! -4

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns My_Lady0091 spune:

Conform DOOM,editia din anul 2005..e acceptata si varianta "vopseluri", desi mie personal nu imi suna bine in "timpanuri"

*Blackmoon Lady 17+si lipistocul meu iubit
Citat:
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Am citit intr-un subiect ieri pe-aici (plus ca am auzit-o si pe soacra mea) despre cuvintul miniona.Din cite stiu eu, romanii inteleg prin acest adj 'mica de statura'(e folosit mai ales la feminin, n-am prea auzit de barbat minion).Dar in franceza(de unde l-a preluat romana), mignon,mignonne nu inseamna nicidecum editez:antonimul lui inalt, inalta ci dragut, frumos,incintator, fermecator etc, din sfera asta.

Nu cred ca-s mari sperante ca romanii sa elimine analogia minion=mic, dar macar sa nu zicem ca n-am spus.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

Atat de mici incat si dictionarul tine cu ei: MIGNÓN, A, mignoni, -e, adj. (Frantuzism; adesea substantivat) Micut, dragut, delicat. [Pr.: -nion] – Din fr. mignon.
Sursa: DEX '98

Edit pentru dicaritice.

www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
Androix Bijoux

Niste copii si toti copiii!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Pe undeva exista si o explicatie, eu m-am uitat in Petit Robert (dupa ce-am scris mesajul) si am vazut ca exista si diminutiv: mignonnet,ette, si atunci sigur ca frumusel, dragutel scumput etc se asociaza cu "mic", dar in esenta, a zice "nu sint inalta, sint miniona.."ar insemna sa spui nu numai ca esti mica, ci si frumusica, draguta.

Oricum, daca asa s-a impus in romana, asa va ramine mai mult ca sigur.

Edit ca m-am uitat mai bine in dictionar si e cuprinsa totusi si ideea de micut,a, adica se aplica adj de dragut, sarmant etc unei persoane mai degraba mici de aparenta, deci nu intimplator a intrat in romana, ma duc sa scot femeia de 1 m 80 din mesajul de mai sus..ca e doar inalta, dar nu miniona...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Dar ce spuneti de FORTUIT?

Citeam ieri un interviu dintr-un ziar de sport si tot ii dadea cum a fost ala "fortuit" sa faca aia si ailalta.

FORTUIT = intamplator, inopinat

In nici un caz nu inseamna "fortat"

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul

Astazi a ars bine o fabrica din Targoviste. Ce fabrica?
Mare parte a mass media o prezinta ca fabrica de vopsele.
Dar cealalta parte, incluzand TVR, sustine ca e vorba de fabrica de vopseluri.
Asadar, ce au ars la Targoviste? Vopselele, vopselurile sau amandoua?

Daca au arse vopselele e trist, daca au ars vopselurile nu-i bai ...

**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Monnvas spune:

DEX-ul de pe dexonline e din '98 (care e de fapt tot ala din '77, cu cateva adaosuri si scotand neshte definitii comuniste). DOOM in 2005 zice doar minge. Vad ca si DEX din 2010 pastreaza prostia, ma rog, n-ar fi singurul cuvant la care se gasesc prostii in DEX

Citat:
citat din mesajul lui Ilinca_M.

Din ce an e acceptata, de cand a inceput sa fie incurajat semi-alfabetismul?
Atunci pe acelasi sistem este corect:
-meninge/ meningie
-laringe/ laringie
precum si verbele:
- a merge/ a mergie
- a ninge/ a ningie
samd
GIE!

I'm wearing my heart like a crown/ Pretending that you're still around.

CRISTIAN (7.03.2009)
--------------------------------------
Where there's a will there's a way

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Monnvas spune:

Ar trebui sa fie o diferenta semantica intre cele doua forme de plural. "Vopseluri" inseamna sortimente diferite de "vopsele"

Citat:
citat din mesajul lui My_Lady0091

Conform DOOM,editia din anul 2005..e acceptata si varianta "vopseluri", desi mie personal nu imi suna bine in "timpanuri"

*Blackmoon Lady 17+si lipistocul meu iubit
Citat:
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca

CRISTIAN (7.03.2009)
--------------------------------------
Where there's a will there's a way

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ramiris spune:

Am vazut la sfarsitul unui spot publicitar aseara (n-am retinut ce anume promova insa era la ora de varf pe canal de audienta nationala, o sa urmaresc daca reapare) scris mare, cat tot ecranul "Ramane-ti linistiti!" Am avut timp sa-l intreb pe sot daca vede ce vad si eu, ca sa ma asigur ca nu m-am tampit.

Nu pot intelege cum Dumnezeu ajunge o reclama sa fie difuzata fara sa sesizeze nimeni o greseala flagranta. Va imaginati cati oameni cu fite, pretentii si multe diplome s-au uitat la spotul ala pana sa fie finalizat si sa primeasca "verde" pentru difuzare?
Asta sa fie nivelul "Senior magementului" din marketing/publicitate? Sunt toti corigenti la limba romana?!?!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ramiris spune:

Tocmai am aflat (de la tv) ca "Olanda se opune aderentei noastre in Spatiul Schengen".

Mergi la inceput