"Copilul trebuie "dresat" pavlovian ..." (2)

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Simali OK, esti furioasa. Inteleg ca te-ai simtit judecata si invinuita, inclusiv de catre mine. Imi pare rau, nu asta mi-a fost intentia.
Cred insa in valoarea unui feedback sincer si sper ca furia nu te va face sa treci pe langa toate feedback-urile (cumva exasperate, trebuie sa admit asta) primite la topicul asta. Contin cu siguranta si deformari ale realitatii datorate perceptiei "online", dar contin si oglindirea a ceea ce exprimi tu pe dc. Poate ca nu te recunosti deloc in aceasta oglindire. Ceva insa trebuie sa fie la mijloc si poate vei vedea ce anume.
Nu uita, te rog, ca aproape toate persoanele care ti-au dat un feedback cumva personal, au trait sau traiesc o experienta "altfel" si nu-ti scriu diverse lucruri cu scopul de a te pune la zid, ci de a te ajuta.

Faptul ca tu evaluezi un asemenea articol ca "interesant" provoaca puternic. Cand lansezi o asemenea provocare trebuie sa te astepti la raspunsuri pe masura si sa le faci fata. Pentru ca sunt teme pe care pur si simplu nu are rost sa mai dezbati. Ce ai zice de un subiect pe marginea unui articol despre binefacerile bataii sau altor abuzuri fizice? Sustinut de vreun articol al mai stiu eu carui auto-intitulat "om de stiinta"...

Cat despre "cantitatea coplesitoare de prostie si superficialitate"...eu nu am vazut-o. Ceea ce vad e un mecanism de aparare: nu sunt de acord cu ce spuneti, ca atare sunteti prosti, superficiali si incompetenti.
Gandeste-te putin de ce te-a infuriat atat de tare ce ai citit.
In cazul in care mai accepti recomndari de lectura, te-as indemna sa citesti "Umbra" de Adrian Nuta. E o mica cartulie care sintetiteaza bine niste lucruri importante.

Numai bine!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Citat:
citat din mesajul lui simali

Pur si simplu nu pot sa cred ca in atatea postari pe care le-am facut continuati sa credeti:

1. Ca eu sustin dresajul (si sa fecti glume de prost gust pe socoteala mea);
2. Ca sustin articolul; daca ma gasit o urma de adevar in ideea ca undeva pana la 3 ani copilul are nevoie de repetitie pentru a face activitati nespecifice firii lui a reiesit ca sustin tot. Chiar nu vi s-a intamplat in viata voasta sa va spuna cineva ceva, sa nu fiti de acord cu el, dar sa puteti totusi identifica o umbra de adevar in cele spuse? Unele teorii nu sunt proaste in totalitate, sa stiti! Dimpotriva, nu de putine ori, oamenii de stiinta au plecat de la urmele de adevar dintr-o teorie veche si au cladit alta perfect viabila.
3. Ca am propus articolul din nu stiu ce framantare personala. Am propus un articol controversat pentru ca era controversat, am vrut sa fac o discutie frumoasa, antrenanta, de oameni destepti (pe care unele dintre voi chiar au apreciat-o), din care sa avem cu toate de invatat.

Ce-a iesit?
- au iesit probleme ale copilului meu, putine reale, dar majoritatea vechi de cand lumea sau inventate (faza cu teama de a nu ramane inchis in muzeu a avut loc la 5 ani pentru numele lui Dumnezeu, la un muzeu di Dresda, copilul nu avea astfel de probleme la muzeele din Romania; faza e de mult depasita; intre 7 si 10 ani progresele au fost enorme, este pur si simplu alt copil, nu mai are cine stie ce dificultati de adaptare, are prieteni cu care se viziteaza acasa, etc. Ramane inca un copil diferit, pasiunea lui pentru istorie, stiintele naturii, astronomie, etc., seriozitatea deosebita cu care abordeaza problemele, respectul pentru reguli (aici sotul meu este lafel iar intr-o tara ca Romania sigur ca pare un idiot si ca se poate rade de el la infinit) il scoate in evidenta oriunde s-ar duce si nu-l face cine stie ce popular in randul anumitor copii. Ba pot chiar sa spun ca pare "freak" in ochii unora. Dar noi suntem mandri de el ca este asa si-l sustinem pana-n panzele albe. Atat timp cat familia o sa fie in jurul lui scut poate sa fie oricat de "ciudat" are el chef sa fie.

- A reiesit ca pentru toate dificultatile din trecut ale lui Vlad sunt vinovata eu, pentru ca l-am invatat sa se spele si sa se imbrace-dezbrace singur inainte de 3 ani! Simte cineva cat de absurd, de dement, de MIZERABIL, este pusa problema de catre AP-istele pline de intelegere si empatie si de catre doamnele psihologi in devenire? Si niciun moderator nu a mai aprut sa spuna ca la acest subiect nu se linseaza Alice. Stati linistite draga, copiii vostri, ABOSLUT PERFECTI (pentru ca nu am citit la nici macar una dintre voi sa scrieti despre provocarile pe care le aveti in viata de zi cu zi, despre temerile sau zbaterile voastre, etc. - poate de teama ca intr-o zi cine stie ce toanta va cauta in istoricul forumului un post si o sa va scrie "ia nu te mai da draga desteapta, uite, ai probleme, esti dezastruoasa!") deci copiii vostri perfecti nu or sa fie niciodata ca Vlad. Numai ca stiti ceva? Nu stiti absolut deloc ce pierdeti! Pentru ca voua nici prin cap nu va trece ca un copil este posibil sa fie mai fericit la Muzeul de Geologie dect intr-un loc de joaca!

Si stiti ce m-a durut cel mai tare? Cantitatea coplesitoare de prostie si superficialitate, cititul pe diagonala, ideile preconcepute, vederea in alb-negru, atitudine de "cine nu e cu noi e impotriva noastra".

Nu-mi pasa ca o sa primesc ban pentru ce-am scris mai sus. Am facut oricum cerere sa-mi fie sters contul asa ca abtineti-va sa mai raspundeti si sa ma mai "psihanlizati". Habar n-aveti de nimic, nici despre mine, nici despre cine sunt eu. NU POTI SA-TI FACI O IDEE DESPRE CINEVA PE UN FORUM. Eu nu am scris despre copilul meu "special" lucrurile deosebite din delicatete pentru alte mame care poate se lupta cu probleme si nu am vrut sa para ca ma dau mare; am scris numai despre framantari. (Probabil spre deosebire de altele care scriu numai ce le convine). De unde voi ati tras niste concluzii idioate.

P.S. Daca regret ceva din trecutul educatiei lui Vlad nu regret nici macar o secunda lucrurile pe care l-am lasat sa le faca singur. LE REGRET PE CELE PE CARE NU M-AM PUTUT ABTINE SI, DIN EXCES DE ZEL, LE-AM FACUT EU IN LOCUL LUI.

"Calea de mijloc este calea ZEN"

Alice

http://barcapevaluri.blogspot.com/

Dar problema de care ai scris recent la alt subiect , ma refer la intamplarea din supermarket e noua si a fost mai grava si chiar pe aceeasi schema...
Eu am scris de mai multe ori de problemele cu primul copil. Si ca o ironie acestea au aparut intr-o perioada in care era dus regulat, mai exact in fiecare we la muzee, la teatru, facea karate, judo, germana extrascolar, stateam in Bucuresti pe atunci. Nu ca ar fi ceva rau cu asemenea activitati ci ca ele in sine sau preocuparea pentru cultura si alcatuirea unui program in sensul acesta nu exclud si nu feresc de alte probleme, de cele de anxietate si de socializare de pilda , ca de astea ne-am lovit. Si cauza era in alta parte si manifestarile exterioare si implicatiile... ticurile pe care le avea, nici nu vreau sa-mi amintesc!O fac insa de cate ori vad ceva ce ar putea avea legatura... A! Ca tot s-a zis de AP nu stiu daca sunt sau nu ca nu am citit de teoriile respective decat dupa ce problemele noastre isi gasisera rezolvarea. Deci nu militez sub steagul asta.
Si stiu si cat de tare te poate marca, orbi un bagaj din trecut, din copilarie, vrei sa te eliberezi, crezi c-ai facut-o ca te-ai construit intr-un anume fel si de fapt esti tot in capcana ...si despre asta am scris.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lucialu spune:

Accept, chestii prinse de pe blogul lui Simali sunt tot sub centura. De ce nu puteti sa va rezumati la ceea ce a propus, sa nu cautati dedesubturi pe care sa le folositi mai apoi pe post de proiectile?
Eu nu stiam nici ca o cheama A, nici ca are un baietel de nu sh ce varsta, nici ca ar avea sau nu dificultati cu el...nimic, nada. Pur si simplu am luat ce a postat aici. Si nu am fost de acord cu ideea in sine...dresaj, reflexe conditionate la copii, la nimeni, de fapt.
Simali imi pare rau dc te-am jignit, a fost fara vrere si imi cer scuze. Dupa unii pe aici sunt "dresoare" pt ca am citit SN. Pt altii bat spre AP. Eu zic sincer, nu sh unde naiba ma incadrez. Sunt mama si incerc s-mi fac copilul fericit, sa il ocrotesc, sa-l invat cum functioneaza lumea asta etc, iar mie mi-e suficient ca e prezenta in viata mea, asta ma face fericita.
Unele AP-iste vorbesc de securizare. Eu ii zic tot control. Amu ni ieri o vrut fie-mea sa mearga in sosea, traficata la max. Apai normal ca nu am lasat-o si am luat-o de acolo, caz doar nu prea puteam sa-i explic eu nu sh in acel moment, nu era vreme de povestit. Eu am zis ca o fo control, pt ea poate o fo pedeapsa, ca a jelit rau. Mde, mi-am folosit forta, am luat-o pe sus.
Citesc una alta, ca doar nu m-am nascut parinte. Si redefinesc in mine si redimensionez rabdarea si calmul, eram si inainte mai calma, mai cu rabdare(prea multa credeam eu ). Petrec mult timp cu ea pt ca vreau sa o cunosc, asa cred eu ca imi maresc sansele. Sa stabilesc o relatie de incredere totala, ca dc vrea sa-mi zica orice poa sa o faca, chiar dc nu imi va placea ce aud, nu o voi judeca, nu o voi umili, ci voi incerca sa o ajut, dc are nevoie de asta si vrea.
Despre ce cred eu cu privire la dresaj, mi-am expus parerea. Cine m-a inteles bine, cine nu- tot bine.
Nu cred ca exista "un panaceu universal" de crestere al copiilor. Toti au nevoie de iubire si sa se simta in siguranta, asta o cred. In rest, unii sunt mai docili, altii mai incapatanati, unii cu aptitudini pt unele altii pt altele, unii poate ca au nevoie de rutina samd. Poate ca sunt eu cu ochelari de cal pt unele persoane. Imi place sa cred ca sunt deschisa la discutii, dar efectiv cel putin pe fie-mea nu o vad alaturata termenului de dresaj. Ca sa nu mai zic ca imi sare o vena, numa la gandul... Mda, noi avem o putere mare asupra lor, cand sunt mici, de-asta trebuie sa fim ft ft atenti cum ne purtam cu ei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
citat din mesajul lui simali

LE REGRET PE CELE PE CARE NU M-AM PUTUT ABTINE SI, DIN EXCES DE ZEL, LE-AM FACUT EU IN LOCUL LUI.

"Calea de mijloc este calea ZEN"

Alice

http://barcapevaluri.blogspot.com/

Adio, lume cruda de pe DC si, la sfarsit, un ultim strigat pentru tine: imi pare rau ca nu am dat mai devreme ascultare tututor obsesiilor mele :(.

~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Citat:
citat din mesajul lui lucialu

Accept, chestii prinse de pe blogul lui Simali sunt tot sub centura. De ce nu puteti sa va rezumati la ceea ce a propus, sa nu cautati dedesubturi pe care sa le folositi mai apoi pe post de proiectile?

Pentru ca eu nu sunt atat de naiva sa cred ca subiectul asta e despre dresaj. Sa fim seriosi, simali a motivat inca de pe primele pagini cu frustrarea fata de mamele care 'nu au provocari'. Si pentru ca de fapt asta e tema subiectului, am vrut sa vad si eu de unde vin provocarile. Si si eu sunt furioasa ca atata timp m-am lasat dusa de nas de ZEN-ul ala de sub user. Auzi tu...ZEN!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Denizel, esti rea.
Eu stiu ca mesajul ala nu-i ceva in care crede.
Nu poate crede cu adevarat intr-o schema asa de simpla :
mama casnica = AP = lipsa provocari, viata dulce lugu-lugu=copil ratat,
mama cu job = provocari = pretentii ridicate si rigoare = copil realizat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dorsilia spune:

Mie-mi place tare mult cum abordeaza Cezar din emisiunea aia atat cainii cat si pe stapanii lor, practic el face instructie/dresaj/educatie atat animalului cat si omului ajutandu-i sa se simta confortabil, increzatori in relatia ce-o impartasesc.

nu am citit cele 20 de pagini de pana aici, asa ca spun doar atat:
-in relatia parinte-copil, parintele este responsabil de ce face pentru a se simti confortabil si destins, increzator in relatia cu copilul si daca reuseste - sa-si faca si copilul sa se simta securizat, destins fata de el ca parinte si fata de mediul inconjurator, fata de ceilalti semeni, in procesul asta sensibil de invatare a comportamentului, a limitelor/regulilor care-i asigura si securitatea fizica si confortul psihic - atunci e foarte ok.

cred ca varianta lui Cezar la noi in Romania si care viza copiii nu cainii a incercat sa fie Supernanny :))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jasmin012 spune:

Referitor la Cezar si cainii: cred ca Cezar e mai degraba un consilier intre caine-stapan. Pe ambii in ajuta sa se inter-cunoasca si sa se accepte reciproc.

Asa cum s-a mai spus, Cezar e departe de a fi un dresor. Cred ca si el ar nega vehement ca ar fi unul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
citat din mesajul lui olympia

Denizel, esti rea.
Eu stiu ca mesajul ala nu-i ceva in care crede.
Nu poate crede cu adevarat intr-o schema asa de simpla :
mama casnica = AP = lipsa provocari, viata dulce lugu-lugu=copil ratat,
mama cu job = provocari = pretentii ridicate si rigoare = copil realizat

Pene colorate... cate putin din toate!

album
gradina

Nu sunt rea, din graba am scris aiurea mesajul. Editez imediat.

~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lucialu spune:

si ca si SN, Cezar e controversat

Mergi la inceput