"Copilul trebuie "dresat" pavlovian ..." (2)

Raspunsuri - Pagina 17

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns alex_andra spune:

Agnes, problema e ca eu vad comportamentul bunicului distructiv.
O ajut atunci cand are nevoie de ajutor.
Probabil ca aici ma diferentiez eu de mamele care dau totul neconditionat. (si sa nu se inteleaga gresit, eu nu judec acest tip de comportament, ci pur si simplu este un comportament altfel decat al meu)

Nu consider bebenfic pentru copilul meu sa stau sa alerg prin casa si sa-i aduc tot felul de jucarii, iar ea sa stea in pat ca un sultan si sa-mi dicteze: adu-mi aia, fa-mi aia.

Nu cred ca-i va fi benefic in viitor.

Eventual, mergem impreuna.

A, daca are o mingiuta(are multe bile din-alea saltarete) si-i fuge mingiuta sub birou, desi se poate baga si singura sa o ia, ne bagam impreuna, eventual mai cercetam daca trebuie sters praful sau nu;-)

Daca e la masa si-mi cere ceva, ma ridic si-i dau, pentru ca ei ii e mai greu sa se dea jos de pe scaun.

Asta ziceam, eu ii dau si ii fac foarte multe, dar nu tot, in orice context.

Mergi la inceput

corap a explicat tare frumos.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Citat:
citat din mesajul lui alex_andra

olympia, ce treaba are una cu alta?
copilul stie ca nu trebuia sa vb cu strainii, asta se invata orice copil, din frageda pruncie.

dar, cum spuneam, depinde de viziunea fiecaruia.

BAZAR UMANITAR

Te multe ori abuzatorul nu-i strain complet, e un vecin aparent cumsecade, cineva din anturaj. Un copil "dresat " sa reactioneze prin ascultarea adultilor ce dau recompense sau refuza recompense daca nu-s ascultati, nu va avea exercitiul de a se indoi de intentiile adultului, sa se intrebe daca e Ok sa asculte sau nu, nu va sti sa se opuna, sa alega, sa spuna "NU", sa se apere.
Prin "dresaj" se formeaza butoane pe care la o adica mai tarziu pot apasa si liderul gastii de adolescenti rebeli, si un sef sau un partener de viata abuzator.
Laura are dreptate, a explicat clar.

Mergi la inceput

In continuare , parerea mea este ca exagerezi foarte tare.

Nu are legatura olita cu ascultarea in orice conditii a adultilor.
Nu este un stil de viata, este doar o modalitate de a ajuta copilul sa invete sa foloseasca acel obiect, care, culmea!...nu e jucarie:)

Eu am povestit o situatie cu olita, iar tu deja vezi in acest dresaj (fara doar si poate este dresaj, din punctul meu de vedere) un abuz si traumatizarea pe viata a fetitei, care va fi marionata unui partener abuzator sau a unui lider de gasca.

Asta e problema, aici, pe DC, cu aceasta extrapolare a parintilor AP - notiune care deja nu mai seamana cu ceea ce reprezinta, de fapt.
Se exagereaza la greu.
Nu mai poti sa spui copilului - "lasa-ma , acum, nu pot sa ma joc cu tine, uite, ia o prajitura si mananc-o,ma doare capu si vreau sa ma lasi in pace putin" - ca de aici va rezulta ca acel copil va fi un antisocial abuzat, cu tare/traume puternice.

Mama mea, un om extraordinar, de altfel, ne-a invatat pe olita de la cateva luni, ca deh, asa erau timpurile, nu aveam pampersi de unica folosinta.
Si cand spun, ne-a invatat,spun ca ne-a si certat cand faceam pe noi, la 1 an.

Si, ca sa vezi, ce chestie!!
Niciunul din noi nu am fost nici abuzati si nici condusi abuzator de vreun lider de gasca.

Mergi la inceput

Alexandra o anumita greseala a unui parinte intr-o anumita situatie ramane o greseala si chiar tu ai fost de acord ca-i o greseala cea de care discutam.
Repetarea acelei greseli cu alte ocazii , transformarea ei intr-un tipar (eu am exemplificat la imbracat, la teme, poate fi si la invatarea a ceva nou) de-a lungul anilor poate duce la ce am zis. Si nu toti copiii au aceeasi rezistenta. Unii accepta foarte repede sa fie condusi, conditionati, si parintii-s incantati de rezultatele metodei, "ca uite ce copil ascultator am, ce viata linistita mi-am asigurat", numa' ca dup-aia la scoala, in societate, habar n-au sa se descurce singuri. Si atunci zic ca-i copilu' de vina, ca nu se apara, ca nu se afirma, ca nu indrazneste...
De-aia tot spunem ca nu-i ok dresajul, e daunator copilului.
Daca ceva ti se pare tie exagerat nu inseamna ca nu exista.

Mergi la inceput

Eu nu as face asa.
Dar, eu am aceasta teorie, conform careia, daca eu procedez intr-un fel, acea metoda este ok, cred in ea, deci e buna,dar nu e valabila pentru toata lumea, pentru ca noi, oamenii, suntem diferiti.

Deci, daca eu nu as face asta, nu inseamna ca voi considera ca este un lucru rau obligatoriu, ci ca doar nu mi se potriveste mie, ca om, ca atitudine, ca gandire,iar daca prietena mea va face asa cu baiatul ei, ii voi spune parerea mea, dar daca va continua cu aceasta metoda, tot prietena mea va fi si nici nu voi considera ca-si abuzeaza copilul.

Si nu spune nimeni ca daca bona respectiva a ales varianta dresajului cu olita, va continua la fel si in restul educatiei.

Poate e doar un caz izolat.

Copii pot fi foarte sensibili si pot deveni antisociali, sau tipul clasic de marioneta si fara sa fie vina parintilor, sau a bonei, sau a gradinitei.

Pur si simplu, asa reactioneaza ei la stimulii exteriori.

Pe de alta parte, pot fi copii puternici care nu vor fi daramati de un dresaj aplicat in viata prescolara.

De-asta ziceam cu exageratul. De la dresajul olitei, ne inchipuim ca asa va continua viata copilului si ca va fi dresat un robotel.

Astea sunt scenarii.

Iti respect punctul de vedere, olympia, dar consider ca nu este general valabil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns narcisam102 spune:

Indiferent daca il dresezi sau nu in general un copil at cand este chemat de un potential abuzator se va duce indiferent cat de atenta esti tu ca mama si cat instructaj ii faci acasa. Pt ca copilul este inocent el nu discerne binele de rau, nu simte in alt om un potential pericol.
Ba eu cred ca atunci cand nu exista reguli mai mult va tinde sa raspunda unor chemari de genul asta.

Olympia pai cum ai vrea sa se descurce singur daca tu ai facut totul in locul lui tot timpul...cum ai vrea sa se apere daca nu a fost invatat...cum sa traverseze pe la trecere cand mama ii spune ca indiferent ce face e ok...sa nu stresam copilul...

Mergi la inceput

"Copii pot fi foarte sensibili si pot deveni antisociali, sau tipul clasic de marioneta si fara sa fie vina parintilor, sau a bonei, sau a gradinitei.

Pur si simplu, asa reactioneaza ei la stimulii exteriori."

Care stimuli? Cine-i transmite? Cine ar fi trebuit sa-i invete CUM sa raspunda acelor stimuli ?

"Pe de alta parte, pot fi copii puternici care nu vor fi daramati de un dresaj aplicat in viata prescolara."

Si daca nu-s? E vina lor?

"De-asta ziceam cu exageratul. De la dresajul olitei, ne inchipuim ca asa va continua viata copilului si ca va fi dresat un robotel.

Astea sunt scenarii."

Tocmai ca sa ramana doar scenarii e cazul sa ne gandim la posibile consecinte, sa nu repetam greseli culcandu-ne pe-o ureche.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui narcisam102

Indiferent daca il dresezi sau nu in general un copil at cand este chemat de un potential abuzator se va duce indiferent cat de atenta esti tu ca mama si cat instructaj ii faci acasa. Pt ca copilul este inocent el nu discerne binele de rau, nu simte in alt om un potential pericol.
Ba eu cred ca atunci cand nu exista reguli mai mult va tinde sa raspunda unor chemari de genul asta.

Olympia pai cum ai vrea sa se descurce singur daca tu ai facut totul in locul lui tot timpul...cum ai vrea sa se apere daca nu a fost invatat...cum sa traverseze pe la trecere cand mama ii spune ca indiferent ce face e ok...sa nu stresam copilul...

Cine si unde a spus ca nu traversam pe la trecere, sau nu ne descaltam sau mai stiu eu ce facem? Discutam despre CUM ii invatam pe copii despre asta.
Narcisa, tu esti mai noua pe forum. Cauta si subiectele despre abuz si citeste-le.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns narcisam102 spune:

Nu vreau sa citesc despre abuz. Vreau sa citesc despre cum este corect sau cum sa fac sa-i ofer copilului meu o educatie mai buna.
Am inteles ca vb despre CUM ii invatam sa faca un lucru. Dar nu stiu... parca toata lumea discuta de cazuri extreme aici.
Nu. faptic... cum sa-l invat eu pe copilul meu, pe care va trebui sa-l dau la gradinita la 2 ani, sa faca la olita.
Ai vreo sugestie ... care sa nu tina de dresaj?

Mergi la inceput