bau bau-ul din zilele noastre
ma confrunt cu o problema pe care nu stiu de unde sa o apuc:
copilul meu m-a lasat cu gura cascata cand i-a spus bunicului ca "fura copii". l-am intrebat si cine mai fura copii raspunsul a fost tiganii care te baga in sac?1
noi nu vorbim asa cu el, nici macar nu stie sa faca diferenta intre natii.
Ma intreb cum sa apuc problema?
Banuiesc ca e de la gradinita.
Voi cum ati proceda?
Raspunsuri
lum0880 spune:
Enea - eu cred ca trebuie sa-i explici cat poti tu de convingator ca aceste aspecte nu exista, ca tiganii sunt oameni normali ca si noi, care au copii, care merg la serviciu..si ca ce a auzit el sunt glume si povesti. Eu nu am avut astfel de probleme cu copilul meu, pentru ca i-am explicat intotdeauna...cum stau lucrurile in realitate. Mai mult de atat, am evitat intotdeauna sa-i citesc basme cu printi pe cai albi, sau povesti cu balauri...i-am eliminat tot ce-ar putea s-o sperie..si a functionat.
Ieri...m-a intrebat daca stiu ce mai inseamna "nimic", mi s-a parut o intrebare ciudata, si am rugat-o sa-mi dezvolate putin ideea ca nu inteleg ce vrea sa spuna..la care ea ma intreaba daca sunt pregatita sa ascult o gluma....si-mi spune: Cum ai putea tu sa te intalnesti cu un nimic???...si in final mi-a dat si raspunsul..ca nimic...este o stafie....cand spui stafie spui nimic, pentru ca nu exista...intelegi, mami???
Eu le-am introdus pe toate in categoria de glume si bancuri...si nu pare sa-i fie teama..de astfel de povesti.
lorelaim spune:
Daca cititi pe I-net despre "Romanian fagins" o sa vedeti ca nu-i doar un bau-bau... Unii dintre copii au fost dati de parinti, dar altii se pare ca au fost furati si pusi sa cerseasca pt a imbogatii mafia tiganeasca...
http://www.google.ca/search?hl=en&lr=&q=romanian+children+fagins&btnG=Search&aq=f&aqi=&aql=&oq=
http://www.ziare.com/diaspora/diaspora-romana/presa-britanica-interlopii-rromi-fac-averi-din-traficul-cu-copii-din-romania-877207
Raza de soare spune:
Citat: |
citat din mesajul lui lum0880 tiganii sunt oameni normali ca si noi, care au copii, care merg la serviciu..si ca ce a auzit el sunt glume si povesti. |
Asta e poveste, intr-adevar!
CorinaDani spune:
si fetita mea stie acelasi lucru. din pacate pentru noi nu avem cum s-o convingem de contrariu, pentru ca indiferent de zi sau de ora, cand iesim din bloc si mergem prin cartier, pe jos sau cu masina, la fiecare ghena de gunoi trebuie sa existe o caruta cu cal sau un carucior pe roti, pline cu varf cu saci si sacose uriase de rafie, in care tiganii aduna PET-uri, cartoane si ce mai gasesc ei prin gunoaie. pur si simplu asta e "peisajul" pe care il vedem zi de zi, asa ca a prins frica de ei, in primul rand din cauza modului in care arata (murdari, fac galagie, arunca gunoiul pe jos si nu-l mai strang, etc.), in al doilea rand e speriata de sacii aceia uriasi care se misca in timpul transportului si ea crede ca acolo sunt bagati copiii neascultatori. singurul mod in care as putea probabil s-o conving ar fi sa-i arat de aproape continutul unui sac sau s-o pun sa vorbeasca cu acei tigani, sa se lamureasca asupra faptului ca ei nu aduna copii, ci diverse chestii reciclabile.
cand va mai creste putin, ii voi explica din nou cum stau lucrurile cu adevarat.
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
inaioana spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Raza de soare
Asta e poveste, intr-adevar! |
Regulament DC
05. Nu sunt admise jignirile, insultele, mesajele rasiste sau xenofobe
adra_bell spune:
Eu am crescut asa:
te baga tiganca-n sac
te biruie tiganul daca nu mananci tot
nu te mai juca cu tiganca aia
etc
In concluzie, mult timp m-am temut foarte tare de tigani.
Fii-mea a auzit prima data faza cu tiganca de la vanzatoarea unui magazin de cartier. A inceput sa planga si ma tot intreba daca o sa vina tiganca. I-am explicat ca doamna de la magazin se inseala, ca nimeni nu umbla cu sacul dupa copii si ca eu am mare grija de ea sa nu i se intample nimic
N-ai ce face decat sa-i tot vorbesti pe tema asta
blog
The hand that rocks the cradle is the hand that rules the world
Raza de soare spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui inaioana
Regulament DC 05. Nu sunt admise jignirile, insultele, mesajele rasiste sau xenofobe Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si Gruia (23 ian.2011) |
Off topic!
Unde vezi tu toate astea in mesajul meu?
Edit: sa spun ca e "poveste" si ca o asemenea persoana care "merge la serviciu" a incercat sa-mi fure geanta si pentru ca am ripostat, mi-am luat o palma.
Iti urez o zi fara incidente sau amintiri neplacute!
Lorikay spune:
Si eu m-am lovit de treaba cu tiganii care sunt rai si fura (am aflat de la fiica-mea ca soacra mea ii spunea ca daca nu are grija de jucarii i le fura tiganii). Problema cea mai mare era ca ea asocia cu tiganii chiar si un muncitor imbracat in salopeta de lucru si murdara de var, de exemplu, si incepea sa mi-l arate si sa spuna: "Mami, uite tiganul!". Mi-a luat ceva timp pana a inteles ca aceia erau muncitori si ca tiganii, ca orice alti oameni, pot fi si rai dar si buni.
Noi incercam, pe cat posibil, sa nu folosim expresiile celebre de genul: vine bau bau, te papa catelul, te fura tiganii. Fiica-mea stie ca, daca pleaca de langa mine sau nu ma tine de mana cand suntem pe strada o fura oamenii rai.
Trebuie sa le explicam de multe ori pentru ca, pana la urma, vor intelege.
moonchild spune:
Eu cred ca problema mai grava este alta: copii asociaza oamenii rai(pericolul) cu oamenii cu un aspect fizic neplacut (zdrentuiti, care miros urat, etc..) si au mult mai multa incredere in cei care au un aspect fizic placut.
Am vazut un filmulet despre un studiu in care se arata ca unii copii acordau incredere peroanelor cu un aspect fizic placut chiar daca aveau un comportament dubios(tip pedofil, etc...)... nu-l gasesc acum dar daca il voi gasi o sa il postez
Deci cred ca ar trebui sa ii spui copilului tau ca orice om poate fi potential periculos (sa il bage in sac) si sa ii dai un alt criteriu de selectie decat cel bazat pe etnie...
anya spune:
Chiar ieri imi povestea cineva de copilul ei (aproape 3 ani) care aflat in parc a vazut doua femei in salopeta verde - de la ADP, probabil- si a inceput sa strige: Uite tziganele! Nici macar nu erau de etnie roma, iar mama n-a stiut cum sa-i explice ca de fapt doamnele fac curat si au grija de flori....Si asa mi-am amintit de baiatul meu cu care m-am pomenit dandu-se in leagan si strigand cat putea: 1,2 cartofi noi,
3,4 lapte acru..
...
9,10 toti tziganii sa se-nece!
Il invatase soacra-mea si era foarte incantata ca asa canta si ea cand era mica.
Acum copiii mei stiu ca fiecare etnie are si oameni buni si oameni mai altfel (proportia poate varia) dar asta nu inseamna ca-i catalogam pe toti la fel. Asa, spre exemplu, m-au intrebat de ce oamenii din alte tari considera romanii necivilizati?
Pentru inceput va trebui sa vezi cine l-a invatat si sa discuti cu persoana respectiva. Cu copilul, incet, incet si cu argumente vei rezolva usor daca ceea ce-i spui tu nu va fi contracarat imediat de altcineva din anturaj.