Chiar avem nevoie de asa ceva?
Raspunsuri - Pagina 4
AkaManah spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Katya Aka Manah,de unde stii tu ca batrinica ce a dat bani a fost "jefuita"? Daca ai fi stiut de vaduva biblica ce a dat din tot putinul(sau nimicul ei) cei 2 bani, ai fi inteles ca pt batrinica aceea banii dati la biserica sint o bucurie!Dar sigur ca tu ai pus o batrina (poate si imaginara) intr-o ipostaza dramatica:popa i-a luat banii! Faceti ca totul sa para afaceri, bani, taxe, mafie,"sistem piramidal" |
Draga colega asta e parerea mea. Biserica ne baga mana in buzunar in numele credintei, atasamentului de valorile (care or fi ele) ortodoxe, a traditiei etc etc. Bunicuta de care vorbeam (am generalizat in postul anterior) era o vecina de-a mea care avea o pensiuta de colectiv cam de 80 de lei (800.000 pe atunci). Popa cerea cate 1 milion de membru de familie pentru ridicarea bisericii noi. Parintii mei au dat si, cu toate ca eu am refuzat, cred ca au dat si pentru mine. Ei bine, vecina mea, de unde sa dea avand o pensie atat de mica? Mai mult, la propunerea ca cei fara mijloace financiare sa participe, dupa puteri, la ridicarea bisericii, m-am trezit cu un popa furios care mi-a spus: cine vrea sa vina trebuie sa plateasca. Eu i-am replicat ca e un magar.( Si acum ma simt bine cand ma gandesc la figura pe care a facut-o.) Batranii nu au avut ce face si au indurat niste lipsuri suplimentare bucurosi ca, ce erau sa faca. Drama aceasta e acum la nivel national si "catedrala neamului" (si numele e idiot pentru ca biserica inca marseaza pe un tip de nationalism retrograd pe care nu l-a aplicat niciodata de altfel)e numai cireasa de pe tort dar e una mare de tot. Ma intreb ..cu 200 de milioane de euro cati oameni ar fi putut fi salvati in spitale, cati copii nu ar mai face naveta de zeci de km la scoala, cati batrani ar mai avea cate o raza de lumina fiind ajutati de inexistentele (prin numarul mic si lipsa de eficienta) servicii sociale ale bisericii. In vremuri de criza acuta, financiara, sociala, nationala ...biserica cere bani de la noi, prin diferite mijloace. Banul e clar ochiul dracului dar ne usureaza viata si nu sunt dispus sa vad cum se ingrasa o institutie retrograda pe saracia noastra. Averea bisericii e imensa..de ce nu o folosesc pe aceea? De ce cer de la noi cand stiu ca nu avem. Ne imprumutam de la FMI sa facem biserici? Nu e cam mult?
Nu facem, cum ai spus, ca totul sa para negativ....ESTE NEGATIV. Daca politia e corupta, daca vamesii fura etc etc...asteptam mai mult de la institutia care una spune si alta face. Ei predica zilnic sa fim milosi, buni, sa ajutam, sa dam, sa bla bla dar nu se vede asa ceva la ei. EI NU DAU INAPOI! Poate doar sfaturi si promisiunea ca vor aranja cu DD (nu Dan Diaconescu) sa devii "cetatean a raiului" (alta formula discutabila).
Si sa tii ca am citit biblia, dar nu cu ochelari de cal la ochi ci cu mintea deschisa. E un roman bun, putin cam tern dar cu un mesaj in general bun. L-am regasit si in Coran, si in Veda deci...
calipso_zeus spune:
Pai cica Coranul ,(ce ma fac cu cacofonia asta?)
e facut dupa Biblie....sunt chestii foarte asemanatoare.
denizel spune:
| citat din mesajul lui AkaManah Si sa tii ca am citit biblia, dar nu cu ochelari de cal la ochi ci cu mintea deschisa. E un roman bun, putin cam tern dar cu un mesaj in general bun. L-am regasit si in Coran, si in Veda deci... |
Salutare, domle! E bine sa te mai vada omu' pe-aicea
On topic nu spun nimica fiindca vreau si eu sa nu mai fiu asa urata pe DC :))))).
Voiam doar sa-ti spun, AkaManah, ca exsita o diferenta care separa Biblia de celelalte carti care se presupoune ca-s revelate.
Diferenta e ca in Biblie e prezent elementul profetic.
Deci, nu numai mesajul e totul in VT si NT ;).
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~
calipso_zeus spune:
La ora asta nu pricep.VT?
Imi traduci si mie?
si nu esti rea uite eu sunt mai rea ca tine
AkaManah spune:
Sal`tare Denizel. Long time no see.
Sunt diferente intre diferitele "biblii" dar principiile sunt aceleasi.Daca stam bine sa ne gandim, un preot crestin din Siria i-a spus lui Mahomed ca va deveni profet. Asta e o parte ciudata, ironica a istorie crestine (reale sau imaginate.) Si oricum, i\relevanta sta in ochii cititorului.
Veninul dauneaza grav sanatatii.
Cred ca acolo unde singura alegere este intre lasitate si violenta, eu as sugera violenta.
Prea des ne bucuram de confortul unei opinii fara disconfortul cugetarii.
Rufus spune:
| citat din mesajul lui anya Rufus, iti raspund eu cum e cu mersul la biserica pt prieteni. Daca prietenii se casatoresc sau isi boteaza copilul te duci in biserica -asta daca sunt ortodoxi. Daca nu te duci la sinagoga, la moschee sau unde o fi. Acelasi lucru si cu o inmormantare - te duci sa cinstesti pe cel plecat, indiferent de tipul slujbei. Anya |
Inseamna ca nu ne-am inteles.
Eu n-am intrebat de ce merg cei ce nu cred in biserica (nu le place, detesta, nu vad rostul etc) sa asiste la o cununie sau botez la altii; eu am intrebat de ce acei oameni se casatoresc ei in biserica, isi boteaza copii si cheama preotul la inmormantarea neamurilor. Nu-i mai simplu sa n-o faca, decat sa emita teorii dupa ce au facut-o "constransi" de gura lumii?
Rufus, Tora si iadele
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
accept92 spune:
| citat din mesajul lui Rufus Nu-i mai simplu sa n-o faca, decat sa emita teorii dupa ce au facut-o "constransi" de gura lumii? |
Am sa-ti raspund eu...m-a casatorit in rit ortodox, am botezat primul copil la catolici si abia la al doilea copil ne-am asumat decizia de a nu fi ipocriti. Si nu este deloc 'mai simplu'! Nu este nici greu, dar in orice caz cel mai simplu era sa facem cum face toata lumea si gata! Ne este simplu acum pentru ca am ajuns (la 30 de ani abia!) la maturitatea la care pur si simplu nu-mi justific optiunea asta decat la bere cu prietenii in discutii filosofice. Nu atunci cand mi se recomanda altceva.
Rufus spune:
Da, accept, inteleg cum vine cu maturitatea. La tinerete nu ai destul "sange" sa te opui "normalului", o poti face mai tarziu, cand iti permiti.
Atunci propun sa-si dea cu parerea cei care au atins (depasit) acest prag si care pot spune: biserica nu-mi spune nimic, nu-mi botez copiii, iar la inmormantarea parintilor canta pasarile cerului si nu preotul.
In cazul acesta, nu am, efectiv, nici o problema, pentru ca, credinta este chiar o optiune.
Altfel, eu zic ca este (asa cum spui si tu) doar ipocrizie.
Rufus, Tora si iadele
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010