Chiar avem nevoie de asa ceva?

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Katya

Accept, eu inteleg acum ...

Nu Katya, nu intelegi nimic. Nu sunt suparata si inteleg foarte bine biserica catolica, de-aia o si recomand crestinilor. Pentru ca daca esti/te dai crestin...trebuie sa traiesti ca atare...probabil cam asa cum spui tu acolo legat de divort, de avort, de cunoasterea catehismului, ma rog...tot ce recomanda credinta, am dubii ca ar interzice nudismul sau masturbarea, dar tu stii mai bine...Iar bisericii catolice ii pasa de toate astea spre deosebire de cea ortodoxa unde poti bine mersi sa-i spui preotului ca esti ateu, pentru el taxa de botez/cununie are aceeasi valoare indiferent de crezul celui care o plateste. Nu am spus ca demnitatea umana este obiectivul bisericii catolice ci ca o promoveaza. Iti recomand sa te convingi singura daca nu ma crezi. Biserica ortodoxa in Romania este o calicatura de biserica axata pe inmultire...sa fie multi ortodocsi...in rest totul e ok. Si exact de asta te cramponezi si tu...care om in ce registru e trecut. Asa si? Stai linistita ca pe mine nu m-a presat nimeni nici sa ma cunun nici sa botez, nu sunt eu aia care sa caute sa faca pe plac cuiva, nici macar familiei.

Dezbotezarea este un nonsens, intrucat botezul nu a facut nimic, nu e nimic de desfacut.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Ocebine, poate ca un copil botezat in BC nu e catolic fara confirmare,dar sigur e crestin,caci a primit botezul in numele Treimii.Eu stiu de la Crinuta, pot s-o citez exact,ca am retinut ce spunea,anume ca a considera ca un botez catolic/facut in BC n-ar fi valabil,inseamna ca e "pacat contra Duhului Sfint".Ortodocsii recunosc botezul catolic,il desavirsesc prin mirungere,confirmarea e desavirsirea botezului catolic.Dar ramine realitatea ca acel coopil e crestin.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui nelia

Imi spui si mie, in citeva cuvinte, cu liniuta si de la capat, care sint principiile unei asemenea filozofii?

[...]

Din punctul meu de vedere, un adevarat ateu ar trebui sa fie in afara acestor doua optiuni, ar trebui sa aiba o filozofie proprie de viata, in afara oricarei credinte intr-o spiritualitate superioara sau a renegarii ei.

Tocmai ca filosofia fiecarui ateu este proprie, ea nu se poate studia in scoala si nici rezuma. Doi atei pot sa aiba filosofii de viata fundamental diferite.

Mergi la inceput

Accept,eu nu ma cramponez de ce om in ce registru e trecut,daca ai fi citit ce-am scris eu pe la cap de la SC,ai fi stiut ca mie mi-e rusine ca ortodocsii sint ignoranti(ma refer la majoritate), imi pare rau ca nu-si cunosc religia, ma doare sa vad superstitia luata drept credinta samd, eu chiar cred in Ortodoxie si citesc si practic zic eu asa cum trebuie, ii invidiez pe protestanti si pe catolici ca stiu ce-i cu religia lor,au cunostinte solide si ma ingrozesc cind vad ca ortodocsii au doar o vaga idee despre ceea ce sint.

Mergi la inceput

Citat:

Dar ramine realitatea ca acel coopil e crestin.

Inteleg acum. Pentru tine credinta e cam la acelasi nivel cu cetatenia, sau mai bine zis cu nationalitatea. Caci cetatenia ti-o mai poti schimba, dar nationalitatea nu, asa cum nu o poti nici alege. Pai ce sa zic, daca e sa reducm credinta la asta atunci o reducem la nimic, caci a fi botezat intr-un anumit rit nu te obliga la nimic, asa cum nici nationalitatea nu te obliga, si pana si cand e vorba de nationalitate ai libertatea sa te declari de ce nationalitate vrei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Tocmai, Accept. Asa gindesc si eu. Daca e filozofie proprie e viata, atunci nu vad cum ar putea fi predata la scoala. Si atunci, ce i se poate oferi copilului ateu in schimbul religiei, in cazul in care am accepta ca aceasta este necesara la scoala, ca sa fie oferta echitabila?

Dar daca ateii au o filozofie proprie de viata, atunci stiu si cine sint, deci au si ei raspunsurile proprii la intrebarile puse de mine. Eu una as fi mai mult decit incintata sa le aflu.

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Citat:

Accept,eu nu ma cramponez de ce om in ce registru e trecut,daca ai fi citit ce-am scris eu pe la cap de la SC,ai fi stiut ca mie mi-e rusine ca ortodocsii sint ignoranti(ma refer la majoritate), imi pare rau ca nu-si cunosc religia, ma doare sa vad superstitia luata drept credinta samd, eu chiar cred in Ortodoxie si citesc si practic zic eu asa cum trebuie, ii invidiez pe protestanti si pe catolici ca stiu ce-i cu religia lor,au cunostinte solide si ma ingrozesc cind vad ca ortodocsii au doar o vaga idee despre ceea ce sint.

Pai daca ai reusi sa accepti ideea ca un om botezat ortodox nu este automat ortodox...poate fi agnostic, ateu, antiteist, budist...prin alegere proprie, cred ca ai avea mai putine motive de dezamagire. Daca biserica ortodoxa ar tine si ea la calitate, daca copiii ortodocsi ar face educatie religioasa in biserica asa cum fac cei catolici, atunci multi s-ar pierde pe drum, dar cei care ar ramane ar stii cu adevarat ce presupune credinta pe care o declara. Biserica ortodoxa insa isi presteaza serviciile si apoi pune lacatul.

Mergi la inceput

Nelia ,mie nu mi se pare bizar ca un om e ateu,eu am o prietena ff draga si-mi spune sincer ca ar vrea sa creada,dar nu poate, chiar o fi o predispozitie, nu stiu.Alta e casatorita cu un ateu,copilul nebotezat, ei necunununati etc si cu toate astea ma emotioneaza cel mai tare cind primesc de la ea un e-mail cu Craciun fericit sau Hristos a-nviat.Asta ca-ntrebai cum se pot accepta credinciosii si ateii.Pai daca ar fi sa am anturaj doar dupa credinta mea,as avea,in afara de prietenii virtuali,doar vreo 2 prietene reale din care una are ce are cu Internetul si cu Occidentul , asa ca am ramine singuri daca ne-am accepta doar dupa principii religioase.

Cel mai bine e sa nu vb despre subiect.Dar chiar ieri cind pusesesi tu intrebarea,au venit citeva fete cu materiale atee,deci ai vazut raspunsul.Si materialele ca materialele,ca nu le deschid, dar m-a deranjat afirmatia Inaioanei cum ca aceasta catedrala se face pt ca oamenii se tem ca,daca nu dau banii,citez:"ii bate DD".Asa ca ce sa mai zici?
Ateii au ideea asta fixa ca un credincios se teme.Mie mi se pare absurd sa nu te indepartezi de o sursa de frica ci sa stai in ea,nu?Adica stiu ei cum esti tu si de ce crezi tu.

In fine.

Mergi la inceput

Citat:

Ateii au ideea asta fixa ca un credincios se teme.Mie mi se pare absurd sa nu te indepartezi de o sursa de frica ci sa stai in ea,nu?Adica stiu ei cum esti tu si de ce crezi tu.

In fine.

Pai stai putin, crestinismul are inscrisuri care ii stau la baza. De-aia ateii isi permit sa judece cam ce crede un crestin. Ori inscrisurile astea sunt pline de amenintari. Acu daca de fapt si crestinii au o filosofie proprie si fiecare interpreteaza cum vrea si sare peste ce nu-i convine...inseamna ca da!...ori ca suntem toti crestini, ori ca suntem toti atei...tot aia e.

Mergi la inceput

Accept, e greu de explicat, pt ca eu nu-ti pot explica decit din pct de vedere al credinciosului si nu stiu daca intelegi, dar incerc: de ex poti fi botezat crestin in ce rit vrei tu si poti sa nu practici niciodata nimic dar, crestin fiind, vei fi judecat dupa moarte laolalta cu crestinii (caci un crestin crede in viata de dupa moarte) si nu cu paginii ,prin urmare daca in nu stiu ce trib pagin a in uz nu stiu ce practica dar omul n-a auzit de crestinism, omului aceluia nu i se socoteste pacat ceea ce pt un crestin e pacat de ex.Un ateu poate sa rida pina si de cuvintul pacat,iar un catolic de ex s-ar mira de ce rizi.Asta ca sa nu-ti mai zic de diferentele intre crestini, ca unii au doar iad si rai,altii au si purgatoriu, altii n-au decit rai etc.Deci pina la urma botezul nu-i un act gratuit,asta am vrut sa spun.

Mergi la inceput