Chiar avem nevoie de asa ceva?
Raspunsuri - Pagina 12
andata spune:
Calipso, ce ar fi de comentat? Vrei o parere de la cineva care apara biserica si preotii sau de la cineva care, desi crede, nu prea o are la inima?
Acum vreo 2 ani, fii-mea stia cam tot ce e in biblie. Mi s-a parut relativ ok, pana a fost selectata in corul bisericesc incropit de profa de religie. Fata mea, pe atunci la 11 ani, a inceput sa se schimbe, sa poarte doar fuste lungi, bluze care acopereau tot, parul acoperit. Ca asa le impunea profa de religie, ca altfel e pacat sa intre in biserica. Si a trebuit sa spun "stop", ca altfel mai aveam un pic si imi calugaream fata.
Mi-ar placea sa existe o istorie a religiilor, fara interpretari. Religie doar de dragul religiei si ca metoda de supunere a maselor, mi se pare un pic prea mult. Eu nu pot fi de acord cu "crede si nu cerceta". Pt ca daca stau sa cercetez biblia, cu episoade de fratricid, de dezmat si "preacurvie" (parca asta e termenul folosit de cuviosi), incep sa imi pun intrebari. Nu sunt de acord nici cu starea de obedienta fata de soti ceruta si proclamata in biblie
"Tot astfel, nevestelor, fiti supuse si voi barbatilor vostri; pentru ca, daca unii nu asculta de Cuvānt, sa fie cāstigati fara cuvānt, prin purtarea nevestelor lor, cānd vor vedea felul vostru de trai: curat si īn temere. Podoaba voastra sa nu fie podoaba de afara, care sta īn īmpletitura parului, īn purtarea de scule de aur sau īn īmbracarea hainelor, ci sa fie omul ascuns al inimii, īn curatia nepieritoare a unui duh blānd si linistit, care este de mare pret īnaintea lui Dumnezeu. Astfel se īmpodobeau odinioara sfintele femei, care nadajduiau īn Dumnezeu, si erau supuse barbatilor lor; ca Sara, care asculta pe Avraam, si-l numea domnul ei.
Mi-oi iubi eu barbatul, dar sa nu ies din cuvantul lui e prea mult pt mine.
Hai ca divaghez de la rolul lui BOR pe pamant si in societatea noastra in suferinta, de a ridica catedrale pt mantuirea neamului
Mami de un fecior, o fecioara si o scumpa racusoara
Bijuterii cu suflet
blog de mama
Si ingerii au nevoie de ajutor
Blogul lui Mihaita
ladyJ spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui denizel
Mi se pare normal sa nu-mi intelegi indignarea. Sunt o fiinta umana, deci o chestie extrem de complicata, care cu greu poate fi inteleasa si explicata Ai putea totusi sa scrii cu liniuta si de la capat cateva posibile motive ale indignarii mele :)). |
N-as zice complicata, as zice complexa.
Cat despre motivele tale, daca tu le stii si vrei sa le scrii, ca participare la acest subiect si la dialogul initiat de tine, e bine, daca nu, tot bine e.
adinag spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui accept92 Si fetita cea mare nu este botezata, botezul la catolici nu este complet pana la prima comuniune. Asta asa...for the record. Gandeste, gandeste, gandeste!!! - Winnie The Pooh |
Esti sigura? Eu am o cu totul alta informatie, de la doi preoti diferiti catolici: dupa botez, esti catolic. Fara doar si poate. Prima impartasanie este un sacrament al bisericii catolice (asa ii zice aici, nu stiu denumirea corecta in romana) pe care il poti primi, dar nu trebuie. Si tot catolic ramai. Pentru ca esti botezat. Asta a fost eplicatia preotilor.
Daca nu ai prima impartasanie si vrei mai tarziu sa te casatoresti religios, trebuie sa "inveti" niste chestii pe care te va "examina" preotul.
Inca o data scuze ca nu stiu sa traduc lucrurile astea.
inaioana spune:
Rufus,nu cred ca nu vezi discriminarea, cred ca nu vrei sa o vezi sau te prefaci ca nu o vezi.
Ora nu e chiar optionala, dar sigur ca nu e obligatorie (ar fi fost chiar culmea!). Optional inseamna sa optezi pentru ceva, la materia asta toti sunt luati cu arcanul, iar parintii trebuie sa faca cerere pentru a-i retrage. Ceea ce e putin altceva. Dar, in fine, nu asta e problema mea.
"Nu s-a auzit" ? Adica nu ai auzit tu sau cine?
Problema e simpla de tot, o mai expun o data special pentru tine:
Statul plateste ore de educatie privind relatia omului cu divinitatea DOAR copiilor care se declara ca apartinand unei religii. Celorlalti NU, desi percep aceleasi taxe de la toti cetatenii.
Celor religiosi le acorda servicii de educatie in plus doar pentru ca sunt religiosi.
denizel spune:
| citat din mesajul lui ladyJ N-as zice complicata, as zice complexa. |
Complex poate insemna ca-i ceva relativ simplu (pana la urma) de descifrat.
O iei incetisor pe bucatele si izbandesti pana la urma.
Complicat e ceva-ul pus coronita complexului, ceva-ul caracteristic pana la urma fiintelor umane si care le face atat de greu sondabile intr-o chestiune atat de extrem de sensibila si complicata
Cat despre motivele tale, daca tu le stii si vrei sa le scrii, ca participare la acest subiect si la dialogul initiat de tine, e bine, daca nu, tot bine e. |
Le scrisesem inainte, am intarit acum.
Nu cred ca are rost sa repet.
Fie vorba intre noi, daca nu era Accept pe-aici poate ma mai gandeam la o abordare din alt unghi
.~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~
AkaManah spune:
citat din mesajul lui Rufus
Ma sochezi! Cum nu ai auzit de asa ceva? |
Uite-asa!
Ca se iau de tine doua babe, asta nu inseamna discriminare.
La nivel inalt? Da si tu exemple, cand iesi din soc...
[\ quote]
http://www.adevarul.ro/actualitate/social/CEDO-Romania-discriminare-condamnata-religioasa_0_188381701.html
http://groups.yahoo.com/group/ONG-MD/message/3212
http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2008/04/080408_apador_culte.shtml
http://www.romanialibera.ro/actualitate/transilvania/liga-pro-europa-reclama-discriminarea-religioasa-din-romania-150999.html
http://ganduriblog.wordpress.com/2011/02/10/stop-indoctrinarii-religioase-in-scoli/
Si aici mai pot spune ca un caz grav de discriminare religioasa este in scoli unde se expun cu mare pompa icoanele ortodoxe in detrimentul copiilor de alte religii. Sau copii de alte religii obligati din varii motive sa asiste la orele de religie ortodoxa (ca asa ar trebui sa se numeasca de fapt) unde le sunt terfelite valorile de catre "profesori" cu dubla subordonare institutionala. Cum te-ai simti ca un pusti reformat, ne-protestant, catolic, greco-catolic cand vine un profesor si iti spune ca ceea ce crezi tu nu e bine...noi avem dreptate ca suntem mai multi si statul acesta este pseudo-laic deci ne putem face de cap.
http://www.trilulilu.ro/lauvoi/c7dd44c61c8d69?playlist=78062
Cred ca acolo unde singura alegere este intre lasitate si violenta, eu as sugera violenta.
Prea des ne bucuram de confortul unei opinii fara disconfortul cugetarii.
aschiutza spune:
| citat din mesajul lui andata Eu nu inteleg de ce toti "credinciosii" declarati si inversunati sunt de acord cu Catedrala si restul nu.In mod normal, daca esti preocupat de binele aproapelui, ca orice crestin care se respecta, te gandesti ca atunci cand sunt putini bani, normal ar fi ca ei sa se duca acolo unde e mai mare nevoie de ei, in spitale, invatamant, asistenta sociala. Atata timp cat statul lasa in spatele celor cu inima larga cazurile care au cea mai mare nevoie de sustinere, cum ar fi echograful pentru copilasii de la Fundeni, incubatoare noi pentru maternitati, modernizarea spitalelor (daca ar fi fost incubatoare noi credeti ca ar mai fi murit copilasii aceia nevinovati arsi de vii?), mi s-ar parea normal ca si atragerea fondurilor pentru catedrala sa vina tot de la cei care vor sa dea. Eu spun doar, ca si altii, ca atata timp cat se inchid spitale, sunt concediati oameni, se baga mana in buzunarul celor si asa saraci, se fura de la copii si pensionari, nu e cazul sa se mai ridice o constructie megalomanica. Vreti sa va rugati, e ok, sunt biserici cred de 10 ori mai multe decat acum 10 ani, aveti unde, nu cred ca va veti duce regulat la catedrala sa va rugati. Sau poate la restaurantul care se va deschide si la hotelul de acolo? Ciudat e ca cel putin din experienta mea de viata am constatat ca cei care merg regulat la biserica, care tin toate posturile etc, sunt cei mai putin inclinati sa isi ajute semenii. Nu spun ca e neaparat cazul vostru, e doar o constatare referitoare la oamenii pe care eu i-am intalnit in 40 de ani Mami de un fecior, o fecioara si o scumpa racusoara Bijuterii cu suflet blog de mama Si ingerii au nevoie de ajutor Blogul lui Mihaita |
Eu sunt cineva care nu e nici credincios inversunat si nici declarat. Si sunt de acord cu construirea bisericii. Sa fim seriosii, daca nu s-ar construi biserica aia s-ar duce banii la ecografe, spitale si scoli? Chiar credeti asta? Cum se face ca la spitale si educatie se duc numai un procent din banii statului? Pe ce se duce cea mai mare parte? De ce nu ne suparam pe banii care se duc la armata si sustinerea pozitiei Romaniei in NATO? De ce nu ne suparam pe alte proiecte aiurea pe care se duc banii? Strazi care se fac si refac si tot proaste sunt? Trei sferturi din investitiile di orasulmeu de bastina au fost facute de mintuiala... Ce procent din bugetul statului pe anul in curs e constructia acestei biserici?
In plus treaba cu scolile: chiar sunt insuficiente cele existante? La scoala primara unde am invata eu, erau in tineretea mea 5 clase paralele. Au ramas numai doua! La liceu ce sa mai zic cit s-au redus!
Banii se duc aiurea de tot, dar deh ! noua ne-a casunat acu pe o biserica, pe BOR, ca doar numai preotii iau bani, doctorii nu, cei de la primarie nu, politistii nu, cei din sistemul juducuar sunt curati ca lacrima ... Si ca si cum biserica s-ar construi pt preoti. Daca preotii sunt cum sunt asta nu inseman ca trebuie pedepsiti cei credinciosi

Cu ce drept ceri tu unora sa se duca intr-o alta biserica si de unde stii tu citi oemani se vor duce la biserica aia?
In privinta cit si cine ajuta, nu am descoperit sa fie un procent mai mare de donatori la atei sau la cei apartinind vreunei religii...
Acu numai de informatie pt mine si fara legatura cu replayul sau cu subiectul in sine: care spitale se inchid?
Rufus spune:
| citat din mesajul lui inaioana Rufus,nu cred ca nu vezi discriminarea, cred ca nu vrei sa o vezi sau te prefaci ca nu o vezi. Ora nu e chiar optionala, dar sigur ca nu e obligatorie (ar fi fost chiar culmea!). Optional inseamna sa optezi pentru ceva, la materia asta toti sunt luati cu arcanul, iar parintii trebuie sa faca cerere pentru a-i retrage. Ceea ce e putin altceva. Dar, in fine, nu asta e problema mea. |
Am mai zis eu (cu alte ocazii) ca parca traim in tari diferite.
La doua scoli si un liceu (unde au invatat/invata fetele mele), religia este optionala, alaturi de un optional de matematica, unul de romana si altul de limba engleza. N-a fost luat nimeni cu arcanul si nici n-am facut vreo cerere de retragere.
Iata de ce, consider ca problema pe care o ridici (vis a vis de discriminare) nu este reala. Teodora a optat pentru religie, in dauna unui optional de romana (am semnat pentru asta), iar Ioana nu stiu ce optionale are, dar stiu sigur ca nu face religie.
Deci, in timp ce Teodora face religie, alti copii fac romana, matematici, etc. Care-i discriminat dintre ei?
Rufus, Tora si iadele
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
accept92 spune:
| citat din mesajul lui denizel Fie vorba intre noi, daca nu era Accept pe-aici poate ma mai gandeam la o abordare din alt unghi . |
Nu te teme!
accept92 spune:
citat din mesajul lui adinag
Esti sigura? Eu am o cu totul alta informatie, de la doi preoti diferiti catolici: dupa botez, esti catolic. |
Botezul (la catolici) marcheaza primirea ta in biserica, deschiderea bisericii catre tine. Prima comuniune marcheaza reciprocitatea, deschiderea ta cu discernamant catre biserica si fara acest act de reciprocitate botezul nu este complet si nu esti considerat catolic.