"Copilul trebuie "dresat" pavlovian pana la 3 ani"

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns simplyana_m spune:

De m-as apuca sa creez asa un automatism copilului meu, incat nici macar la varsta adolescentei, adica a razvratirii, nu-l poate depasi, cred ca mi-am ratat cariera, si-n loc de mama, era bine daca ma faceam papusar.

http://www.lucamic.blogspot.com/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alexa Ioana spune:

Citat:
citat din mesajul lui simali

Citat:
citat din mesajul lui bird70

Citat:
citat din mesajul lui simali
Si eu ma uit la Cezar Millan (n-am caine) si ai dreptate, el incearca sa fie un interpret intre om si cainele lui, tine cont de vointa cainelui, face totul cu un mare respect pentru animale. Dar totusi recompenseaza cu mancare.

Cezar Millan nu recompenseaza cu mancare niciodata. Atunci cand foloseste mancarea, foarte rar, o face ca sa stabileasca ierarhia in grup. El fiind seful haitei, ofera mancarea cainelui. Asta este un comportament specific in ierarhia canina si nu este acelasi lucru cu recompensa pentru trucuri pe care cainele le-a invatat.



Este tot conditionare, chiar daca nu primitiva conditionare "fa sluj ca-ti dau un peste".

"Calea de mijloc este calea ZEN"

Alice

http://barcapevaluri.blogspot.com/



nu e tot conditionare. e "trezirea instinctelor animalului". daca il urmaresti pe cezar, stii ca el relationeaza cu "pacientul" sau "subiectul" sau cum vrei sa'i spunem in ordinea "specie, rasa, individ". deci nu azorel, cockerashul trebuie sa nu latre cand intra cineva in casa, ci animalul, Canis lupus familiaris.

si ca o completare la ce zicea bird, cezar mai foloseste hrana pentru a reobisnui cainele sa'si foloseasca simtul mirosului. pentru ca se stie ca animalele de companie (si mai ales cele care stau in casa) se detaseaza in timp de instinctele si pornirile primordiale care le definesc si caracterizeaza specia din care fac parte. toate aceste manifestari trebuie readuse la suprafata, si cezar o face folosind raportarea la un alt instinct primordial, hranirea.

si da, am si caine, am si copil, si am si studii de specialitate in domeniu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Citat:
citat din mesajul lui simali

Citat:
citat din mesajul lui simplyana_m

Simali, eu zic sa ne incredem totusi in instinct, indiferent la ce varsta, nu vad deloc nevoia conditionarii, atata timp cat imi vine in intampinare IMITAREA. Nu cred ca e nevoie sa ii tot pun eu haina in cui copilului, atata vreme cat ma vede si singur zilnic punand-o pe a mea.

http://www.lucamic.blogspot.com/


Cati adolescenti imita putintica ordine in camera lor?

"Calea de mijloc este calea ZEN"

Alice

http://barcapevaluri.blogspot.com/


Parearea mea e ca ai ales prost comparatia. Adolescentii nu se mai incadreaza la "copiii imita", au trecut de faza aceasta. Ei ar trebui sa aiba deja formata capacitatea de a gandi si a actiona dincolo de imitatie, prin parghii interioare.
Apoi eu nu vad care e asa mare scofala cu ordine si jucariile la locul lor si hainutza data jos repede si pusa in cui. Depinde viata sau sanatatea cuiva de jucariile si hainele aliniate la linie?



Am marfa la bazar umanitar DC

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Citat:
citat din mesajul lui Laura25

Citat:
citat din mesajul lui simali

Citat:
citat din mesajul lui Laura25

In cartea minunatilor soti Pearl este o recomandare de genul : (citez din memorie, ca nu mai gasesc articolul exact)"Va propunem urmatoarea sesiune educativa: puneti in fata copilului (de 8-9 luni) un obiect de care sa fie atras. El, normal, va intinde mana. Spuneti-i NU! El se va uita la parinte si va continua sa se intida spre obiect. In momentul cand pune mana pe obiect, spuneti 'nu' si plesniti-l cu o vargutza peste mana. Repetand aceasta lectie de mai multe ori, copilul va invata ca nu are voie sa puna mana si nu o va face nici in absenta dumneavoastra".

E buna "sesiunea asta educativa" ? Se incadreaza la sfaturile articolului citat? Asa ar trebui procedat? Sau e ok si cu ziarul si bombonica, in functie de situatie?




Nu, e o tampenie fara de margini.




De ce? Nu e dresura? Nu e crearea unui reflex conditionat? (de o pedeapsa in acest caz) De ce nu s-ar incadra la aceleasi sfaturi? Bombonica pt fapte bune, vargutza pt fapte rele ...



Pentru ca nu este vorba aici despre dresura in intelesul rudimentar al cuvantului: varguta/bomboana pentru comportament dorit. Este vorba despre intelgerea naturii umane la un moment dat, a nivelului ei de intelegere, si aplicarea TEMPORARA a unor conditionari. Dar in niciun caz conditionari care fac atingere integritatii fizice sau deminitatii individului (sau a cainelui, daca vrei sa ne jucam in continuare).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

N-am citit articolul,nu am timp acum sa-l citesc, am citit doar ce a scris Simali.
Este vorba despre o metoda bazata pe conditionarea lui pavlov , dezvoltata de Watson in 1920. Watson era behaviorist, iar behavioristii negau importanta inconstientului (Freud) si marsaluiau pe stimul-raspuns la stimul.

Watson este cel care a recomandat prin anii 1925(parca), printr-o lucrare a sa, retinerea afectiva a parintelui fata de copil, adica ideea ““nu-l pupa decat in somn““
Abordarea aceasta a creat multe controverse, era chiar sia tunci considerata rigida si extrema. Azi stim cu siguranta ca metodele lui Watson NU raspund nevoilor copilului. Daca fucntioneaza ce zice watson? Sigur ca da. Au reusit, printr-un experiment, sa faca un copil de 8 luni sa planga cand vedea un soricel alb. De cate ori aparea soricelul, se auzea o muzica urata si terifianta care speria copilul. Concluzia: copilul a inceput sa se teama de soricelul alb pe care, inainte de experient, dorea sa-l atinga.

Dupa Watson au urmat alte si alte teorii in behaviorism,(Hull, Skinner).

Azi se merge pe ideea capacitatilor cognitive,copilul poate invata prin IMITARE, prin modele, nu trebuie dresat ca un catelus.
De exemplu, de la un an si jumatate copilul e capabil sa faca reprezentari(operatii in plan mental).


Simali, cumpara orice carte ““psihologia varstelor““ si vei citi despre toate teoriile care au fost si sunt,despre evolutia a ceea ce era behaviorismul lui watson, despre dezvoltarea individului, nevoile si capacitatile lui.
Pihologia este in continua miscare, eu zic ca-i pacat sa ne oprim la pavlov sau watson . Daca tot ne intereseaza aspectul psihologiei, e bine sa patrulam alaturi de ea, de psihologie adica, sa citim mai mult si mai variat.









Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Citat:
citat din mesajul lui Alexa Ioana

si da, am si caine, am si copil, si am si studii de specialitate in domeniu.



Se vede. Super faina anliza!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lucialu spune:

Simali, sunt de acord cu tine la treaba cu "dresajul" inteles pe la diverse topice de catre unele mame. Dresajul efectiv este ceea ce a desenat Sympliana si atat.
Sunt de acord cu tine si la chestiile cu extremele. Mai departe imi place mult ceea ce spune Sympliana.
AlexaIoanasper ca esti bine
Eu nu cred ca un om poate fi dresat. Iar daca ma raportez la fie-mea, categoric Nu va fi intotdeauna raspunsul. Nu ca as fi incercat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

Citat:
citat din mesajul lui Sabina


Problema pe care mi-o pun eu: la ce foloseste sa conditionezi anumite comportamente, cand ele vor fi oricum insusite de la sine?





ptr ca poate dura luni sau chiar ani pana copilul isi insuseste comportamente. si atunci se cauta scurtaturi


*********************
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
Speranta si incredere pentru David
~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*


Invingatorii nu renunta, iar cei ce renunta nu ajung invingatori!








Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Citat:
citat din mesajul lui simplyana_m

De m-as apuca sa creez asa un automatism copilului meu, incat nici macar la varsta adolescentei, adica a razvratirii, nu-l poate depasi, cred ca mi-am ratat cariera, si-n loc de mama, era bine daca ma faceam papusar.

http://www.lucamic.blogspot.com/


Asta cu "varsta razvratirii" la adolescenti este un mit. O buna comunicare si relatii sanatoase in familie (inclusiv cu tatal si inclusiv intre mama si tata) lasa razvratirea fara obiectul muncii.

P.S. Eu mi-am ratat de mult Cariera de mama. In ultima vreme ma multumesc sa fiu o mama oarecare (cu bunele si relele ei). Si ma simt foarte bine asa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alexa Ioana spune:

fetelor, mai mult sau mai putin offtopic. cineva mai sus intreba "oare chiar TREBUIE?". am niste dileme majore legate de "trebuie" asta.
dupa parea mea, unele lucruri chiar trebuie. spalatul pe maini, dezbracatul cand ajungem acasa (ca si de asta se pomenea mai sus). cum pastram echilibrul intre ce trebuie si... personalitatea si ritmul copilului?
exemplu. fii'mea de 5 ani jumate. uneori cand ajungem acasa pur si simplu nu are chef sa se dezbrace/descalte. nu pot si nu vreau sa stau cu gura pe ea. intr'o zi am convenit cu sotul sa o lasam in ritmul ei, sa vedem ce se intamapla. i'a luat 45 de minute pana s'a schimbat in haine de casa si s'a spalat pe maini. asta in situatia in care am ajuns acasa la 6, si ea la 8 si jumatate doarme deja. (i'am explicat ca isi ia din timpul de joaca, dar nu i'a pasat).
stie de microbi, stie de importanta spalatului pe maini, e un copil super ok, dar e extrem de incapatanata...

nu se pune problema de dresaj, de conditionare... dar poate aveti voi idei cum se procedeaza in cazuri din astea.

multumesc!

edit: ce a facut in cele 45 de minute? foarte simplu. a stat in holul de la intrare (stie ca nu poate intra incaltata in restul apartamentului) si s'a jucat cu cainele... nu se vazusera de dimineata, si nu mai puteau una de dorul celeilalte... :)


lucia, sunt relativ ok. trecem prin multe acum, si nu toate roz, asa ca nu am prea avut timp sa ma concentrez pe mine. nici la medici nu am mai fost de mult...

Mergi la inceput