"Copilul trebuie "dresat" pavlovian pana la 3 ani"

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

In cartea minunatilor soti Pearl este o recomandare de genul : (citez din memorie, ca nu mai gasesc articolul exact)"Va propunem urmatoarea sesiune educativa: puneti in fata copilului (de 8-9 luni) un obiect de care sa fie atras. El, normal, va intinde mana. Spuneti-i NU! El se va uita la parinte si va continua sa se intida spre obiect. In momentul cand pune mana pe obiect, spuneti 'nu' si plesniti-l cu o vargutza peste mana. Repetand aceasta lectie de mai multe ori, copilul va invata ca nu are voie sa puna mana si nu o va face nici in absenta dumneavoastra".

E buna "sesiunea asta educativa" ? Se incadreaza la sfaturile articolului citat? Asa ar trebui procedat? Sau e ok si cu ziarul si bombonica, in functie de situatie?

Am marfa la bazar umanitar DC

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns calipso_zeus spune:

Orice actiune se invata repetitiv,mai ales cand sunt in formare.II repeti de o suta de ori ca trebuie sa spuna multumesc,ca nu trebuie sa dea in ceilalti copii,ca afara ne luam papucii si caciulita ca sa putem iesi precum si altele.Daca nu ii repeti in fiecare zi nu are cum sa stie din instinct.De aia merg in comunitate,de aia ii repeti un cuvant pana il pronunta corect.
Nu s-a legat nimeni de constiinta doar ca trebuie invatat.Ce ,careva dintre noi s-a nascut gata invatat?Stia ca apa sebea,cum se foloseste cana?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jasmin012 spune:

Mi-aduc si eu aminte de subiectul cu educatia=dresaj (sau asa ceva).

Imi place discutia, imi plac argumentele, dar vin si eu cu o chestie pe care nu a amintit-o nimeni: este foarte posibil ca la 2 ani copilul sa refuze sa fie dezbracat sau imbracat de parinte, pentru ca vrea sa faca singur asta. De fapt, la 2 ani multi copilasi trec prin faza de manifestare a independentei, asa cum o inteleg ei (vor sa faca singuri orice, lucru ce poate fi chiar enervant uneori ). Fiu-meu la 2 ani voia sa se imbrace singur, acum, la 3+ ani nu mai vrea. Iar eu nu am absolut nici o problema cu asta

Nu am citit articolul, nici nu o sa-l citesc.

Jasmin si Lucas Daniel (28.11.2007)

www.flickr.com/photos/30849078@N05/" target="_blank">Lucas
www.flickr.com/photos/23373490@N02/" target="_blank">poze cu mogaldeatza
http://blogulluilucas.blogspot.com/
http://elblogdeluquitas.blogspot.es

Limbajul copiilor nu se adreseaza urechilor, ci ochilor si inimii...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui simali

Citat:
citat din mesajul lui anca_a

Insa, a stabili tu, ca parinte, la rece, ca "este momentul sa invete sa..." mi se pare o actiune lipsita de orice urma de respect fata de copil si de ritmul lui propriu de devoltare.

Tot timpul in devenirea unui copil sunt momente cand, plin de lipsa de respect, esti nevoit sa bagi elefantul in lift si sa lasi pentru carti ritmul propriu de dezvoltare. La un moment dat, de exemplu, a trebuit sa ignor ritmul propriu de dezvoltare si sa-l dau la scoala, unde a inceput sa invete sa scrie total impotriva vointei lui...

Eu cred ca o inteleg pe Simali si cred ca problemele ei vin din faptul ca baiatul ei seamana mult cu pitica mea. A mea e diagnosticata cu Asperger's si este foarte atasata de rutinele ei. Daca la un copil de 2 ani ii faci baie in fiecare seara intr-un anumit fel si este ok, un copil neurotipic va dori sa preia controlul usor cu timpul si va ajunge la 7-8 ani sa faca dus singur. Ei bine fiica-mea 'nu a fost pregatita' sa schimbe rutina asta (si multe altele), ea tine cu dintii de orice chestie si refuza schimbarile. Spre binele ei a trebuit sa o imping de la spate si sa o vad cum se lupta cu anxietatile ei, ca sa evolueze cat de cat conform varstei. Dar eu nu am conditionat-o ci am incercat sa o imping putin cate putin, sa o incurajez, sa ii spun ca poate, etc. Este foarte obositor si cere enorm de multa rabdare si rezultatele vin greu. Dar important este sa intelegi de ce copilul refuza sa faca ceva si sa il incurajezi pozitiv in directia pe care o doresti nu negativ prin pedepse sau prin santaj.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Citat:
citat din mesajul lui simplyana_m

Eu nu sunt de acord insa deloc cu dresajul, cu crearea automatismelor care il fac pe copil sa se comporte intr-o maniera trasata de noi, in care el nu are si nu va avea vreodata niciun cuvant de spus. Animalele sunt dresate pentru a impune un comportament ales de noi, si a-l anula pe cel impus de instinct. Da, nu anuleaza vointa si constiinta de sine, pentru ca nu sunt, insa anuleaza instinctul, cel in virtutea caruia se comporta sa supravietuiasca. De ce am anula instinctul unui copil? De ce ne-am dori sa deschida gura cand aprindem lumina?

http://www.lucamic.blogspot.com/

Nici eu nu sunt de acord cu faptul ca oamenii trebuie dresati. E o tampenie. Nici macar ainmalele nu se mai dreseaza ca odinioara. Au aparut tehnici care implica mai degraba intelegerea animalului si convietuirea cu acesta in niste limite.

Dar nu acesta este spiritul articolului. Articolul spune ca pana la varsta de 3 ani metodele de conditionare (directa sau indirecta) sunt singurele metode care pot da rezultate. Daca ceri copilului sa-si aminteasca ca i-ai mai spus si ieri sa puna haina in cuier ceri imposibilul. Daca vrei sa-si aminteasca sa puna haina pui zilnic haina cu el in cuier pana cand, la un moment dat vezi ca o pune singur.

Mergi la inceput

La capitolul "eu,eu" incepand de la a manca singura pana la a se imbraca singura suntem si noi.Dar tot din cauza ca i-am aratat si repetat cum se face le face acum singurica.In timpul actiunilor ii spun ce fac,ii povestesc ce facem si asa invata.Si la scoala tot repetitiv se invata diverse chestii."Repetitia e mama invataturii".

Mergi la inceput

Aia cu vargutza e o tampenie foarte mare.Se poate si cu vorba buna....pana la urma va intelege.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

una e sa freci pasaju la pian pana il canti si trezit din somn noaptea la trei, pt ca altfel nu formezi anumite reflexe, (si frecatu asta il face subiectu benevol si constient ca altfel nu iese, e antrenament ca la sport, asta e) si alta e sa dresezi copilu de 2 ani.

Problema pe care mi-o pun eu: la ce foloseste sa conditionezi anumite comportamente, cand ele vor fi oricum insusite de la sine?

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii

Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simplyana_m spune:

Simali, eu zic sa ne incredem totusi in instinct, indiferent la ce varsta, nu vad deloc nevoia conditionarii, atata timp cat imi vine in intampinare IMITAREA. Nu cred ca e nevoie sa ii tot pun eu haina in cui copilului, atata vreme cat ma vede si singur zilnic punand-o pe a mea.

http://www.lucamic.blogspot.com/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui simali
Si eu ma uit la Cezar Millan (n-am caine) si ai dreptate, el incearca sa fie un interpret intre om si cainele lui, tine cont de vointa cainelui, face totul cu un mare respect pentru animale. Dar totusi recompenseaza cu mancare.

Cezar Millan nu recompenseaza cu mancare niciodata. Atunci cand foloseste mancarea, foarte rar, o face ca sa stabileasca ierarhia in grup. El fiind seful haitei, ofera mancarea cainelui. Asta este un comportament specific in ierarhia canina si nu este acelasi lucru cu recompensa pentru trucuri pe care cainele le-a invatat.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput