"Copilul trebuie "dresat" pavlovian pana la 3 ani"
Raspunsuri - Pagina 10
simplyana_m spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui simali
Asta cu "varsta razvratirii" la adolescenti este un mit. O buna comunicare si relatii sanatoase in familie (inclusiv cu tatal si inclusiv intre mama si tata) lasa razvratirea fara obiectul muncii. P.S. Eu mi-am ratat de mult Cariera de mama. In ultima vreme ma multumesc sa fiu o mama oarecare (cu bunele si relele ei). Si ma simt foarte bine asa. "Calea de mijloc este calea ZEN" Alice http://barcapevaluri.blogspot.com/ |
Asta unde mai scrie?
Am o opinie destul de bine conturata pe tema asta, cu argumente si tot tacamul, dar ar fi total off-topic, si nici nu cred ca intentionai de deschizi vreo discutie...Ma rezum la a intelege ca tu ai ambitia de a fixa forever neshte treburi, din frageda pruncie, odata ce ai considerat tu ca e momentul. Asa-i? Mult noroc, atunci!
PS. Aci m-ai prins si m-ai taxat!
.http://www.lucamic.blogspot.com/
simali spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Alexa Ioana edit: ce a facut in cele 45 de minute? foarte simplu. a stat in holul de la intrare (stie ca nu poate intra incaltata in restul apartamentului) si s'a jucat cu cainele... nu se vazusera de dimineata, si nu mai puteau una de dorul celeilalte... :) |
Nu fa nimic. Adica poti sa incepi activitati interesante (sa joci Piticot de una singura, sa incepi o prajitura daca e genul care vrea sa te ajute,etc.). N-o certa si arat-i ca nu esti suparata pe ea daca vrea sa faca optiune asta. Se va plictisi la un moment dat de stat si pe hol.
simali spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui kariguld
ptr ca poate dura luni sau chiar ani pana copilul isi insuseste comportamente. si atunci se cauta scurtaturi ![]() |
Pentru ca nu toti copiii imita tot si nu toti copiii imita "pachetul de baza" al convietuirii civilizate intr-o anumita familie. Sa nu crezi ca daca faci unele mici conditionari in primii ani de viata asta te scuteste mai tarziu de eforturile de a convinge copilul sa faca unele lucruri pe care n-are nicio tragere de inima sa le faca.
Logic, cate crezi ca poti invata un copils de sub 3 ani?
NUMAI CA INAINTE DE 3 ANI AI O TACTICA IAR DUPA 3 ANI O SCHIMBI. Eu am simtit ca in jurul varstei de 3 ani tactica trebuie schimbata. Voi nu?
simali spune:
| citat din mesajul lui kariguld eu i-am dat lui fimiu in gura supa de legume cand a fost bolnav si in noiembrie si saptamana trecuta. a, si are 14 ani....ditamai galiganul de om! sincer, cand ma doare ceva sau am o zi cu dureri si n-am chef de absolut nimik, mi-ar placea sa vina mama si sa-mi dea in gura, sa-mi schimbe pijamaua... |
Si eu ii dau in gura cand e bolnav si-i scot hainele. Dar zau, sunt situatii speciale...
Laura25 spune:
| Citat: | ||||||
citat din mesajul lui simali
Un adolescent (si un adult, de ce nu?) poseda si el o suma de comportamente invatate prin imitatie de la propria familie. |
Sunt perfect de acord cu tine, dar cred ca la varsta adolescentei s-a trecut deja de etapa invatarii prin imitare. Daca te astepti ca in adolescenta sa fii tot la "a vazut la mine, o sa ma imite", posibil sa gresesti. La varsta respectiva argumentatia logica ar trebui sa primeze.
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
simali spune:
| citat din mesajul lui Sabina insa copilul le invata prin imitatie si joc, nu trebuie cine stie ce conditionari. |
Cat e amuzant si cat e joc. Apoi la unele activitati de rutina (in special la cele care nu prea sunt compatibile cu firea lor) pierd interesul.
simali spune:
| Citat: | ||||
citat din mesajul lui simplyana_m
Ma rezum la a intelege ca tu ai ambitia de a fixa forever neshte treburi, din frageda pruncie, odata ce ai considerat tu ca e momentul. Asa-i? Mult noroc, atunci! |
Nu am ambitia fixatului forever. De exemplu daca Romnaia devine la un moment dat o tara foarte curata nu ma supar sa intre copilul ca pantofii in casa.
Dar mi-ar placea sa cred ca o sa se spele pe dinti si pe maini inainte de masa si dupa toaleta forever. Stiu, sunt obsedata.
AgnesLuca spune:
Nu am reusit sa citesc decit primele 2 pagini si imi propun sa citesc mai departe dupa ce asta mica doarme, dar pina atunci ma arde la degete![]()
Fiica-mea de 1,5 ani cind venim de-afara se aseaza pe treptele de linga intrarea in apartament si se descalta; in timpul asata eu sterg ciinele pe labutze si ma descalt, apoi intram in casa toate 3. Citeodata cind afara e uscat nu prea am chef sa sterg ciinele pe labutze si ii fac semn din cap sa intre direct in casa; se uita la mine ciudat, dar intra
Fiica-mi i-as zice si ei sa intre in casa fara sa se descalte, dar ar protesta, tipind...
Acum vreo doua luni, situatia era departe de ideal, afara zloata, la usa eu descaltam copilul si il pineam pe prag incercind sa curat apoi ciinele; fiica-mea urla ca din gura de sarpe si se atirna de picioarele mele. Dupa vreo doua zile de groaza cu 2-3 reprize de urlete si stres la usa, am gasit solutia de a aseza copilul pe scari linga geanta mea (f. interesanta pt ea) si eventual ii dadeam si cheile; stergeam repede ciinele si apoi o descaltam; nu dupa mult timp a inceput sa se descalte singura.
Eu as numi tot procesul colaborare...sint curioasa cum vi se pare voua![]()
simali spune:
| Citat: | ||||||||
citat din mesajul lui Laura25
Sunt perfect de acord cu tine, dar cred ca la varsta adolescentei s-a trecut deja de etapa invatarii prin imitare. Daca te astepti ca in adolescenta sa fii tot la "a vazut la mine, o sa ma imite", posibil sa gresesti. La varsta respectiva argumentatia logica ar trebui sa primeze. |
Da, argumentatia logica primeaza, dar nu este suficienta. Un adolescent nu are nevoie sa-si faca curatenie in camera si sa stranga dupa el daca tu faci asta de-o viata. Ce argumete logice sa-i aduci? Ai nevoie? N-are. "Nu sunt sluga ta"? Nici asta nu merge de vreme ce-ai fost 15 ani si acum nu-ti mai place. (Cel mult o s-si caute o nevasta-sluga ca sa redobandeasca paradisul pierdut). Dar daca invata incet-incet, in timp, sa-si asume (la nivelul lui) unele sarcini, nu mai este nevoie de atatea discutii mai tarziu (stie deja care e pozitia ta, stie cam cum se traieste sub acel acoperis, daca are idei de poate sa vina cu idei de schimbare, toat lumea este deschisa, dar nu anula daca nu ai altceva de pus in loc, etc.).