Cum ati ales tara?
Buna ziua tuturor.
As vrea sa aflu cum ati ati ales tara in care ati emigrat. Ma adresez mai ales celor care au ales, cu tot respectul pentru cele care si-au urmat iubirea .
Sunt pe picior de plecare, anul viitor fiica mea incepe scoala si vrem sa o inceapa altundeva decat in Ro. Asa ca asta e un detaliu important (sistemul de scoalrizare, integrarea la scoala etc).
Multumesc.
J si Carla (05.02.2006)
in the rear garden
Raspunsuri
ankalaura spune:
Salutare J, pupam Carluta. Deci incepe scoala... Ce repede a trecut timpul!
Daca aveti deadline toamna lui 2012, trebuie sa vedeti in ce tara aveti timp sa emigrati inainte de termenul asta. Nu cunosc foarte multe amanunte, dar parca emigrarea in NZ si in Australia dureaza mai mult decat va ramane voua. Pentru Canada sunteti la limita.
Criteriile noastre au fost urmatoarele:
- ce tara ne primeste legal 100% (altfel decat la cules de capsune...)
- ce limbi cunoastem, astfel ca integrarea sa ne fie mai lina (eu nu as fi emigrat niciodata in Finlanda, dar uite ca prietena mea a avut curajul acesta, si cu trei copii in dotare).
- ce stim sa facem, pentru a putea munci (nu chiar orice) in tara respectiva.
- cat costa si cat dureaza.
Ne-am fixat un deadline - noi am avut doua criterii: 1. sa nu inceapa cea mare scoala in Romania; 2. sa fie cea mica de macar doua-trei luni, astfel incat sa ii fac pasaport, sa am timp sa depun actele, si sa fie suficient de mare inainte de a incepe cea mare scoala.
mihaela_s spune:
Pe noi ne-a ales tara . Sotul meu fiind medic, Canada si SUA au picat din start, desi au fost primele pe lista. Acolo i-ar mai fi trebuit zece ani sa devina medic, in Canada chiar sa refaca facultatea, pentru ca cea romaneasca nu este recunoscuta. Asa ca a ramas Europa...dupa catva CV-uri trimise in Marea Britane(dsigur limba a fost cea care a decis in acest caz) si unul in Spania, unde a si fost la interviu dar fara succes, eliminand Franta(nu-i place limba) si Germania, Austria din aceleasi motive, am pornit de la zero in Suedia. Copiii s-au integrat repede si bine, nu-ti fa probleme de Carla. Succes!
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
Letitia1 spune:
mihaela s said: Asa ca a ramas Europa...dupa catva CV-uri trimise in Marea Britane(dsigur limba a fost cea care a decis in acest caz) si unul in Spania, unde a si fost la interviu dar fara succes, eliminand Franta(nu-i place limba) si Germania, Austria din aceleasi motive, am pornit de la zero in Suedia
Sa intelegem ca i-a placut suedeza la nebunie?
Si noi am trimis CV-uri in UK - am ales pe criterii de limba, desigur. Ne-au sunat citeva companii, am ales-o pe cea mai avantajoasa din toate punctele de vedere, nu numai salar bun dar si relocare.Asta se intimpla acu 10 ani, de atunci s-au mai inrautatit lucrurile si btw romanilor tot le trebuie permis de munca ca sa vina aici.
mihaela_s spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Letitia1 Sa intelegem ca i-a placut suedeza la nebunie? |
Pai din UK nu a venit nici un raspuns, asta era pe primul loc datorita limbii. Suedeza a avut "norocul" sa nu stim cu ce se mananca...apoi dupa ce a inceput sotul meu sa o invete a constatat ca e muuuult mai simpla decat germana(sotul meu invatase germana in scoala) asa ca am mers inainte. Iar faptul ca stia engleza si gernmana a fost un avantaj in invatarea suedezei. Probabil putini stiu ca suedeza si germana sunt limbi "verisoare", suedeza are multe cuvinte imprumutate din germana, in schimb a luat gramatica simpla a limbii engleze. Pur si simplu a fost o intamplare, cum ziceam, Suedia ne-a ales pe noi, era singura sansa atunci sa putem pleca.
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
J G spune:
Ankalaura... da, incredibil cum trece timpul! Sper ca iti merge bine, ma bucur mult ca ai reusit sa pleci acolo unde ti-ai dorit!
Eu vreau sa raman in Europa deocamdata. In principiu pot pleca de azi pe maine... doar sa ma hotarasc.
Despre noi: nu depindem de permise de munca,nici n-o sa avem nevoie de social, ne intereseaza mult mentalitatea oamenilor (asta de exemplu exclude Franta si Belgia) si sistemul de invatamant. UK e prima pe lista (vorbim amandoi limba), chiar si Irlanda (luna viitoare o sa merg sa vad cum e acolo).
Desigur si sistemul de sanatate ma intereseaza, si atitudinea generala a oamenilor fata de emigranti (pentru noi mai putin, dar pentru Carla, la scoala, e important).
Desigur as prefera sa nu invat o limba noua insa nici nu dau inapoi.
Va intreb pentru ca e posibil sa fie amanunte care imi scapa acum si pe care ar trebui sa le iau in considerare. Am un an sa studiez bine problema si multumesc pentru orice ajutor.
J si Carla (05.02.2006)
in the rear garden
J.D. spune:
Eu am ales Cehia pt ca erau multe locuri de munca pentru straini foarte bine platite, preturile erau si inca sunt destul de ok, protectia sociala este buna, esti in siguranta pe strazi la roice ora din zi si din noapte, sunt destui imigranti cu care poti interactiona si este un loc foarte bun pt copii - multe parcuri, terenuri de sport, cluburi, restaurante, cafenele cu locuride joaca, etc.
Pe vremea cand m-am mutat nu aveam copil si nici nu-l planuiam dar ma interesasem si de aspectele legate de maternitate.
Finn Constantine 15.10.2009
mihaela_s spune:
Referitor la mentalitatea oamenilor, eu aici am intalnit numai oameni care m-au ajutat. O parte cunoscandu-ma o parte nu. Nu stiu, poate am avut eu asa bafta, dar oriunde am mers pana acum si am avut nevoie de sprijin, ajutor, am fost ajutata. Mentalitatea oamenilor fata de emigranti insa incepe sa se schimbe, si nu in bine. Asta pentru ca Suedia e cea mai deschisa tara pentru emigrantii din tarile arabe si multi dintre ei invata limba greu, se integreaza greu sau deloc si suedezii s-au cam saturat sa ii tina pe spinarea lor. Probabil ca in viitor vor fi introduse tot felul de legi care sa restrictioneze "lenea" asta sau poate nu e chiar lene, dar se complac cumva ca au bani fara sa faca nimic...Insa fata de europeni nu am vazut sa fie probleme. Adica EU nu am avut probleme, daca esti serios si cei din jur vad ca vrei sa faci ceva, te ajuta. Aici nu e nevoie de permis de munca, dar nu te poti angaja nicaieri fara sa stii limba...
Limba da, iti ia o vreme sa o inveti, asta ar fi un impediment...
Invatamantul e stilul acela lejer, unde copiii invata mult din joaca, dar se aglomereaza tare pe masura ce se apropie de liceu, atunci e greu de tinut ritmul daca copilul nu a fost obisnuit din vreme...INSA aici nu e regula cu facultatea, fiecare isi gaseste locul in societate numai sa vrea. Unii calatoresc si apoi isi continua studiile, poti face liceul la orice varsta, facultatea la fel...invatamanul e gratuit la toate nivelurile plus statul iti da si bursa ca sa te intretii...mie mi se pare OK, dar depinde mult de pretentiile fiecaruia. Pe undeva, ca si organizare, sistemul suedez seamna cu cel finlandez, numai ca la rezultate nu sunt la acelasi nivel...
Sanatatea nu e cea mai buna, dimpotriva...dintre tarile din Europa au cele mai putine paturi de spital pe mia de locuitori, parca Austria era in frunte...nu mai tin minte cifrele...Aici daca ai nevoie de un specialist poti sta cu lunile la coada, daca e urgenta insa te duci la urgenta si te primesc. Sistemul e cumva cu ccc coplata, adica platesti consultatia la medicul de familie, la urgenta si la specialist, in schimb spitalizarea e gratuita.
Nu stiu, nu as intra in mai multe amanunte, probabil nu te intereseaza Suedia, dar ca sa faci o comparatie intre mai multe tari, cred ca e suficient.
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
lai spune:
Eu am plecat ca studenta si la momentul respectiv m-am uitat unde pot sa merg la o universitate cat mai buna cu o bursa cat mai buna. Asa am ajuns peste ocean.
Daca ar fi sa ma intorc in Europa, m-as orienta in primul rand in functie de piata muncii/oportunitati profesionale.
Daca asta nu este o problema pentru voi, atunci m-as uita dupa stilul de viata care mi se potriveste cel mai bine. Aici nu stiu in ce masura se pot da sfaturi, fiecaruia i se poate potrivi altceva. Este extraordinar ca aveti posibilitatea sa vizitati locurile in prealabil, chiar daca experienta unei vizite e mult diferita de cea a traiului de zi cu zi, dar tot este un punct de plecare important.
Copiii la varsta Carlei eu cred ca pot invata repede orice limba si se pot integra in orice tara din Europa.
Bafta multa!
Lai
Letitia1 spune:
Despre noi: nu depindem de permise de munca,nici n-o sa avem nevoie de social,
Pai trebuie sa aveti un statut. Ca turist nu ai acces la invatamint si sistem medical gratuit. Cit despre social, nu-ti da nimeni nimic decit daca esti rezident sau cetatean.
Nici noi nu ne-am lovit de mentalitati, din contra, britanicii sint foarte toleranti dar cum spunea si mihaela s s-au cam saturat de unii emigranti (arabi in special) care nu numai ca nu invata limba dar se tin si de tot felul de cotzcarii. Prim ministrul cameron chiar a zis:
State Multiculturalism Has Failed.
Irlanda e intr-o situatie economica mai naspa ca aici, deci eu personal nu m-as stabili acolo pina nu se mai redreseaza lucrurile.
ankalaura spune:
Da, atitudinea fata de emigranti conteaza enorm. Un alt motiv pentru care noi, personal, am scos din calcul Europa - perioada in care noi pregateam emigrarea, coincidea cu acele mari scandaluri petrecute in Italia, etc.
Acum, in urma altor evenimente recente, cu Franta, vad la stiri cum lui Basescu i seintoarce spatele (in problema rromilor), lucrul se comenteaza....
Totusi, aici, romanii au o pozitie buna, sunt apreciati in majoritatea lor.
Acum cateva zile, aud la radio, dimineata, o alta stire, la un matinal - ca in Romania, nu stiu cate xxxxx persoane vor plati impozit pe ocupatia de vrajitor.
Si faceau oamenii un haz si un misto, spunand ca de regula oamenii incearca "sa vrajeasca" impozitele, si ia uite domne, in Romania, lumea se inghesuie sa plateasca impozit pe vrajeala.... Traducerea imi apartine, dar interpretarea e aceeasi.
Radeam si eu in masina, singura pe strada, dar in sinea mea, cumva m-am intristat.... Imi imaginam deja oamenii gandind ca romanii sunt o natie de vrajitori care danseaza la foc si lanseaza incantatii, dar dat fiind secolul, platesc si impozite, ca doar e munca cinstita nu? (asta pentru ca se stiu foarte putine despre Romania, ceea ce nu mi se pare de fapt nejustificat).
Dar ei au tact, cei din jur (cei din jurul meu, cel putin), si nimeni nu mi-a pomenit in acea zi chestiunea cu "vrajeala" de la impozite, si nici anterior, evenimentul cu Basescu. In schimb, toti, auzind ca vin din Romania, lauda franceza si engleza pe care o vorbesc romanii. Si mai lauda faptul ca sunt seriosi si ca studiaza mult.
La scoala, sunt foarte multi copii de emigranti - din nou, unul din motivele pro - copii de toate culorile si toate natiile. In general aici, si in scoala fie-mii in particular, se valorizeaza multiculturalitatea, se fac de exemplu cine multiculturale, unde fiecare vine de acasa cu un fel de mancare traditional...
Bafta multa in a lua cea mai buna decizie! Profitati la maximum de atuurile care va pot usura adaptarea - engleza ta este impecabila, si sunt convinsa ca ai si alti asi in maneca. Succes!