Asigurare de sanatate.

Asigurare de sanatate. | Autor: Rufus

Link direct la acest mesaj

Eu nu am de multa vreme asigurare medicala in sistemul de stat. Asta si datorita faptului ca, de multi ani, nu am fost angajat.
Acum m-am decis sa ma asigur si in sistemul acesta de stat. Am luat legatura cu cea care s-a ocupat, in toti anii acestia, de cartea mea de munca si ea mi-a spus ca, nefiind angajat de multa vreme, voi fi pus sa platesc asigurarea medicala cu 5 ani in urma.
E o aberatie...stiti ceva despre asta?
Multumesc!

Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

da, trebuie sa platesti daca ai avut si alte castiguri. E cam absurd, dar e adevarul. Am patit-o si eu, m-au pus pt un castig de cca 250 de lei in 3, 4 ani (deci nu PE an) sa platesc din urma echivalentul asigurarii calculate la salariul minim anual.

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii

Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AndraP_87 spune:

Dap, asa este. Din momentul in care nu mai contribui la sanatate nu mai esti asigurat. Iar mai tarziu, daca vrei sa devii asigurat din nou, trebuie sa ai contributiile platite in fiecare luna pana atunci. Cat timp nu esti angajat, si nu ti se retine automat din salar, trebuie sa mergi tu in fiecare luna la casa de asigurari si sa platesti din mana (procentul este raportat fie la veniturile obtinute in alt mod decat prin contract de munca, fie la salaruil minim pe economie daca nu exista venit).
Acuma, exista o posibilitate pentru a nu plati aceste contributii. Poti fi co-asigurat al unei rude de gradul I(care are contributiile platite integral ultimii 5 ani). Asta era mai usor de facut inainte sa incepi sa nu mai platesti, dar, nu stiu, poate poti convinge (a se intelege mitui) pe cineva sa faca lucrul acesta cu o data muult mai veche.
Nu stiu sigur cine ar trebui sa se ocupe...medicul de fam. sau de la casa de asigurari...chiar nu stiu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Conform legilor actuale pentru a beneficia de asigurare de sanatate - asiguratul trebuie sa aiba achitate primele de asigurare ca sa le numim astfel pe cel putin 5 ani in spate fata de momentul in care solicita despagubirea cu exceptiile prevazute de lege. Nu se pune problema daca omul a lucrat sau nu. Vrei plata serviciilor medicale din asigurarile de sanatate? Ok. Trebuie sa ai o vechime efectiva in plati de minim 5 ani anterior. Din salar, din contract individual, din CIC, din somaj ...nu conteaza - dar minim 5 ani.

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

absolut penibila legea asta.

Cum mi-am alaptat copiii

Mergi la inceput

daca ai avut un castig cat de mic, nu mai poti fi coasigurat.
Si eu am crezut ca sunt coasigurata, dar avand acest castig de cca 50 de lei pe an:))), nu am mai putut.

Cum mi-am alaptat copiii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AndraP_87 spune:

A da, sorry, ai dreptate. Co-asigurarea se poate face numai daca nu ai niciun venit.
Stiam de un caz asa, fara venit, si nu mi-am dat seama ca era o precizare destul de importanta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Am festelit-o!
Dar daca ma angajez la o companie, cu contract de munca, beneficiez de asigurare din momentul angajarii, sau dupa 5 ani, cum zice Marius?

Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dorsilia spune:

wow, chiar e asa greu sa iti faci azi o asigurare? si eu ma gandeam sa-mi fac asigurare medicala de stat, din mai 2010 am ramas fara asigurare, si nici nu am realizat venituri de atunci, nu sunt si nu am mai fost angajata. Nu stiu de ce, dar mi-a ramas aceasta mentalitate ca trebuie sa platesc asigurari medicale, sociale etc. Ma gandeam sa incep sa umblu cu dosarele in brate dar raman uimita citind aici cat de dificil este sa te asiguri

Deci eu ce pot face acum ? pot sa fiu co asigurata la maica-mea de ex care e pesionara ? sau trebuie sa platesc din mai 2010 si pana in prezent lunile ramase in aer ca sa ajung la zi ?

de ce e chestia asta aberanta cu platitul din urma, nu pricep. Logic e ca daca nu am avut asigurare NU am beneficiat de servicii medicale decat contracost, la unitati medicale private, NU am cerut retete compensate, NU am cerut concedii medicale nefiind angajata, NU m-am dus la medicul de familie la consult, mi=am platit consult la cabinete private atat eu cat si copiii si analize la laboratoare private, asa ca de ce sa platesc asigurare pe lunile in care nu m-am servit de sistemul de stat? cum Dumnezeu functioneaza chestia asta?

Si daca-mi fac asigurare de stat tot voi plati toate atentiile in caz ca doamne fereste am nevoie, pt ca altfel nu se agita nimeni sa te bage in seama. maicamea a fost internata la spital si si-a cumparat absolut totul pt operatie, de la leucoplast, fase sterile, ser fiziologic, glucoza pt perfuzii, betadina, a platit asistentele sa-i schimbe patul, s-o ajute cu toaleta, a cotizat si la medic inainte de operatie...desi e platitoare de asigurari de sanatate de o viata, si nu s-a internat la spital privat ci la cel de stat.

Sa ma lamureasca cine stie la ce este utila atunci pt noi muritorii de rand aceasta asigurare medicala de stat? in ce conditii ne este de real folos ?

merci
lia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns msl1 spune:

Da asa este absolut o aberatie! Am incercat si eu sa imi "refac" asigurarea sa platesc din buzunarul meu in fiecare luna cotizatia, dar nu s-a putut pt ca trebuia sa platesc din urma perioada cit timp n-am fost asigurata pt ca nu am lucrat citeva luni si apoi am plecat din tara...suma la care se ridica erau citeva sute de $...si am lasat-o balta sperind ca n-am nevoie de serviciile lor, am avut noroc ca n-am avut nevoie, dar dupa cum vreau sa merg citeva luni pe an in tara in fiecare an, pina la urma tot va trebui sa ma asigur... probabil acum m-ar costa peste 1000 de$ sa platesc din urma....
cui ii este de folos?pai celor de la casa de asigurare ca isi fac salariu si prime din banii astia, ce le strica niste bani in plus?

Mergi la inceput

Dorsilia, este de folos la internare pentru boli grave.
urgentele au dreptul la 3 zile de spitalizare fara sa aiba asigurare, dar atat.

Tu poti face dovada ca nu ai niciun venit (e complicat, cu registrul comertului si alte balarii) si sa fii cosigurata prin oricine da o declaratie ca te ia in grija, cel mai simplu e la sot.

Cum mi-am alaptat copiii

Mergi la inceput