La France
Raspunsuri - Pagina 2
doruletz spune:
am deschis un subiect nou si am sters din greseala primul mesaj al mirelei, desolée:(
L-am re-copiat la subiectul vechi, il mai pun odata si aci. Ar fi trebuit sa fie primul la subiectul asta da' nu mi-a iesit:)
Mama_2baieti
nou venit
Romania
bucuresti
Trimis la - 05/02/2011 : 21:36:33
Revin dupa ceva timp cu rugamintea de a-mi mai raspunde si mie la cateva intrebari... pentru ca se apropie momentul mutarii in Franta si mai am muuuulte lucruri de lamurit.
Va spuneam ca asteptam sa-si gaseasca sotul job, lucru ce nu s-a concretizat inca, el lucreaza si int-un domeniu destul de inchis, in aviatie si e mai greu, dar sperante sunt, are ceva promisiuni, tb sa mearga la niste interviuri si vom vedea. Ideea e ca ne-am cam saturat sa asteptam sa-si gaseasca job-ul din tara, cum ar fi fost ideal, stiu...
Asa ca ne luam inima-n dinti si ne-am decis sa venim in Franta in aprilie si sa cautam amandoi job de acolo. Avem unde sa stam pentru o luna-doua, venim si cu bani sa ne sustinem cheltuielile pentru cel putin un an, ne ajuta un angajator francez cu o promisiune de angajare cu care sper sa putem obtine dreptul de munca.
Acum vine intrebarea, am citit ca pe baza unei promisiuni de angajare cu CDI se poate obtine dreptul de munca, imi puteti spune daca se si obtine in realitate? Si daca am putea sa depunem actele inainte de a veni in Franta, am inteles ca actele pot fi depuse ori de angajator ori de catre viitorul angajat.
Ar mai fi un lucru, avem doi copii de 2 si 4 ani si jumatate pe care vrem neaparat sa-i inscriem la gradinita din toamna si pentru a putea invata putin limba, cel mare mai ales, exista cluburi, gen after school la care sa-l ducem? unde sa poata interactiona cu copii, ca nu cred ca doar iesitul in parc il va ajuta.
Pentru asigurare de sanatate cam care sunt costurile pe an, vrem sa le facem copiilor, noi probabil ca vom folosi cardul de asigurari de sanatate din Romania.
Si inca un lucru, ne gandeam sa venim cu masina din tara, putem sa o folosim, exista vreo restrictie de timp in sensul acesta? N-am vrea sa o inscriem in Franta ca probabil costurile sunt prea mari, cred ca mai bine cumparam una direct de acolo.
Cam atat pentru moment, va multumesc de acum pentru raspunsuri si astept cu nerabdare sa le citesc.
Pupici de la Bucuresti,
Mirela, mami de Mihnea(aug 2006) si Sergiu(ian 2009)
doruletz spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Mama_2baieti Multumesc tare mult doamnelor, sunteti incredibile, mi-ati trimis o multime de raspunsuri. Multumesc Doruletz, in link-ul trimis de tine am gasit multe gradinite "jardin d'enfants" care accepta si copii intre 2 si 6 ani, deci il pot duce si pe piticul mic, iar pentru Mihnea am vazut ca sunt o multime de " accueil de loisirs" care am vazut ca functioneaza in principal pe perioada verii, etc. Clar imi este acum ca voi avea de sunat si vizitat mult pentru inscriere,aveti idee cum se procedeaza, suni sa faci o programare cand poti merge sau te duci la usa gradinitei?? Pentru moment s-au mai clarificat lucrurile, cert este ca am intrat in linie dreapta, mi-am vandut masina aici, am inceput lichidarea la serviciu, ma apuc de renovat casa pentru a o putea da la inchiriat...deci am intrat in fibrilatii Va pup doamnelor si se pare ca v-ati mai gasit o nebuna care sa va agaseze cu intrebarile.... Mirela, mama de doi baieti Mihnea(august 2006) si Sergiu(ianuarie 2009) |
Nu vei avea prea mult de cautat, toate inscrierile (cresa,scoala,centre d'accueil) se fac la primarie apoi ei iti vor spune de care scoala apartii in functie de adresa. Nu prea ai de ales:)
Daca stii deja in ce oras/comuna vei sta uita-te pe siteul primariei lor, cauta "mairie de XXX" si trebuie sa aiba pe site o rubrica de 'vie scolaire' sau asemanator. Acolo ai toate informatiile, care sunt scolile/cresele/ centre d'accueil din zona respectiva, ce acte iti trebuie la inscriere etc.
"Jardins d'enfant" io nu am vazut pana acum or fi in anumite zone/cartiere. In schimb exista "halte garderies" unde poti sa lasi copilul cateva ore. Dar si pt asta tot pe la primarie trebuie sa treci mai intai, aici nu se face nimic "in direct":)
gabyv spune:
Pentru cel mic la mine in zona ar fi de exemplu: "La maison de la Petite Enfance" si "Café des Petits", prima este deschisa martea si joia si a doua este numai miercuri.
Am fost de 2 ori cu o prietena cu micutul si era o atmosfera de club pentru mamici: copii se amuzau cu o animatoare si mamicile beau cafea .
Concluzia e ca pana nu stii orasul/satul unde o sa stai nu prea poti sa iti faci planuri concrete.
andiaroro spune:
Totul depinde de disponibilitatile din comuna unde o sa va stabili. Daca e una bogata in "structuri" si unde nu-s prea multi copii va fi simplu, altfel...
Exista peste tot "halte garderies", dar nu te ajuta prea tare, daca iti propun 3 ore pe saptamana (vorbesc din proprie experienta). Ca astea sunt gandite doar ca un loc unde sa-si lase mamicile copii pentru a-si rezvolva diverse.
E explozie acum de "Jardins d'enfant" pentru ca asa se gandeste Guvernul sa rezolve problema celor intre 2 si 3 ani. Pana si pe noi ne-au intrebat la cresa daca n-am vrea sa ne mutam la o chestie din asta. Impusca mai multi iepuri asa: decongestioneaza cresele, copii care au stat numai cu parintii se obisnuiesc cu sistemul si e mai simplu apoi la maternelle, au nevoie de mai putin personal ca la cresa, etc. E o singura hiba(aia generala): nu sunt locuri suficiente.
Mirela- intentia mea nu este sa te dezumflu ci sa te pun in garda ca exista posibilitatea sa fie "de toate", dar sa nu fie locuri si primul lucru, pe care ar trebui sa-l faci, poate chiar din Ro, cand vei sti unde p sa stati, ar fi sa suni la primarie ca sa incepi demersurile.
Singurul loc unde clar sunt locuri si ii primesc fara sa comenteze e pentru cel mare la maternelle.
Mutuelle fara sa fii angajat stiu sigur ca poti sa faci ca am facut acu vreo 3 ani un studiu comparativ si aveau toate si optiunea asta...Trebuie insa sa aveti initial faimosul numar de securitate sociala si cu asta chiar nu stiu cum se poate face sa-l ai fara un job.
delphin spune:
Nu stiu multe detalii insa stiu ca se poate face cumva prin artizan, nr. de secu. Te declari artizan in gresie faianta, spatii verzi, etc.Trebuie vazut la camera artizanilor in ce conditii te poti declara.
Bafta multa!
Mama_2baieti spune:
Neatza doamnelor
Asa ma gandeam si eu, sa ii inscriu din tara, ca se termina perioada de inscrieri pe 28 febr, dar problema este ca nu stiu exact unde vom sta, pentru inceput vom sta in Cannes la niste rude, dar apoi unde vom gasi sa inchiriem ...???, asa ca mi-e cam greu sa fac demersurile din tara, iar sa fac pe adresa lor si apoi sa ma trezesc ca eu stau la 50km distanta si ca tb sa plimb copilul in fiecare zi...
Eu am cautat in Cannes punand adresa lor ca reper si mi-a gasit vreo 30 de jardin d'enfants in zona, ca disponibilitate nu stiu daca au locuri disponibile, cred ca ramane de vazut la momentul respectiv...
Daca imi spui Ana - Andiaroro (ia uite, copiii nostrii au cam aceeasi varsta..!? )ca pentru cel mare gasesc sigur la maternelle, e super bine...!!!
O zi frumoasa doamnelor
Mirela, mama de doi baieti
Mihnea(august 2006) si Sergiu(ianuarie 2009)
Marox spune:
Mirela, trebuie sa faci diferenta intre inscrierea la scoala (gradinita) si inscrierea la un centre d'accueil. La scoala, da, poti sa-l inscrii in orice moment pe cel mare. Insa scolile se inchid pe 2 iulie. (Cind spun scoala ma refer la "école maternelle", aici toata lumea spune de un copil ca merge la scoala de la 3 ani.) Dupa aceea, copiii scolarizati merg la centre aéré, organizat cel mai adesea de primarii, uneori de diverse asociatii.
La jardin d'enfants, chiar daca spun ca accepta copii pina la 6 ani, eu n-am auzit s-o faca. La noi in comuna exista o halte garderie care functioneaza vinerea, in afara vacantelor, de la 9 la 12, si desi in statut scrie ca accepta copii de la 3 luni la 6 ani, in realitate sint acolo copii de la 3 luni la 3 ani (daca nu sint inca la scoala).
Nu cred ca poti sa-i inscrii din tara. Asta pt ca iti vor cere un justificativ de domiciliu pe numele tau (o factura EDF, GDF, avizul de impozitare) si nu-l ai. Lucrez in primarie si stiu ce se cere pt inscrierile in structuri de genul asta.
gabyv spune:
Buna, vin si eu cu o intrebare sau doua . As vrea sa fac o formare, la sfarsitul careia sa obtin o "Diplôme d’Etat". Intrebarea este urmatoarea: Stie cineva care sunt criteriile de finantare de la Pole Emploi? Se poate obtine relativ usor sau mai repede de la "conseil general"?
Ah si nu sunt inscrisa la Pole Emploi, dar mai este timp pana in sept cand incep cursurile.
Multumesc
chatonel spune:
Hop si eu la datu cu parerea
Mami a doi baieti, ti-ai pus intrebarea "ce faceti daca timp de un an nu ati gasit de lucru"? E recesiune si aici si promisiunile... pot ramine doar la stadiul de promisiuni. In general se sta la somaj 8-10 luni pt calificati ca sa gaseasca urmatorul job. Gindeste-te ca la voi e un maraton de facut: job +acte+ administratia copiilor.
Daca sinteti cu spiritul aventurier, totul e posibil. Daca cautati ceva stabil de la inceput, eu zic sa va mai ginditi, sa asteptati, poate, sa va vina acasa raspunsul pozitiv pt serviciul unuia din voi doi.
Bafta
cait spune:
Citat: |
citat din mesajul lui gabyv Buna, vin si eu cu o intrebare sau doua . As vrea sa fac o formare, la sfarsitul careia sa obtin o "Diplôme d’Etat". Intrebarea este urmatoarea: Stie cineva care sunt criteriile de finantare de la Pole Emploi? Se poate obtine relativ usor sau mai repede de la "conseil general"? Ah si nu sunt inscrisa la Pole Emploi, dar mai este timp pana in sept cand incep cursurile. Multumesc |
Ce diploma vrei exact?Pole Emploi finanteaza mai mult formarile facute de catre AFPA.Ca sa-ti aprobe finantarea esti obligata sa fii inscrisa la ANPE, sa faci PPAE, sa-ti aprobe formarea respectiva daca ei considera ca-ti poti gasi de lucru dupa ce termini, sa gasesti un loc(la unele se asteapta destul de mult pentru ca sunt putine locuri).Eu zic sa incepi sa te inscrii deja pentru ca dureaza destul de mult si apoi sa nu te duca cu zaharelul ca abia te-ai inscris, sa mai cauti si apoi sa vada daca iti trebuie diploma respectiva.
Cait
www.biomonde.ecosapiens.ro