La France
Buna seara,
1.Cu permisul de munca eu stiu asa: (pe vremea cand aplicam eu) cu o promisiune de CDI obtii o carte de sejour cu drept de munca "voir ATP" (adica valabila numai cu permisul de munca, care este dat numai pentru angajatorul respectiv), ceea ce inseamna ca daca nu va angajeaza aceea persoana, atat autorizatia cat si cartea de sejour sunt nule. Maxim o sa aveti o recipisa pe 3luni, dar nu o sa mai puteti reinnoi. Urmatorul angajator va trebui sa repuna acte pt permisul de munca.
Viitorul angajator poate depune actele numai pentru autorizatia de munca, dar la prefectura va trebui sa mergeti personal.
2. Asigurarea de sanatate vine odata cu jobul, iar copii sunt trecuti pe asigurarea voastra de stat + cea privata numita "mutuelle"(asta tot de la servici o ai deobicei)
Cu acel faimos card de sanatate roman nu te ajuta decat in caz de urgenta maxima- ca sa-ti puna un bandaj la spital . (atat le-a folosit parintilor mei cand au avut nevoie aici)
Acum fetele cu copii iti pot spune mai multe de genul: asigurare mutuala inainte de a te angaja (cred ca se poate nu?), la fel si diverse activitati after-school cu zici tu. Desi nu prea am auzit eu activitati dupa scoala ci mai mult miercurea si in weekend.
3. Masina: O puteti folosi, exista evident reguli si obligatii de imatriculare, dar pana nu ai o carte de sejour pe 10 ani, poti spune ca esti in vacanta, in caz de esti oprit. Problema e ca trebuie sa aveti grija cu amenzile pana o imatriculati, pentru ca ajung in RO.
Iar imatricularea nu vad de ce ar costa mai mult decat o imatriculare normala. Cea mai scumpa este taxa de poluare, in rest nu e f mult.
Scuze, fetelor, m-am intins cam mult.
Raspunsuri
Marox spune:
Copilul mai mare intra automat la gradinita, in toamna viitoare va fi in grande section. Pentru cel mic trebuie sa gasesti cresa, in general in oras sau nounou, in general la tara. Gradinita e pina la ora 4 jumate, pe urma incepe after school. Exista si gradinite care accepta copii de 2 ani, dar sint exceptii. Sau stai tu cu el acasa pina la 3 ani cind oricum il dai la gradinita.
Cit despre mutuelle, eu as zice ca e mai degraba exceptie sa fie platita de angajator. Nefiind obligatorie, e mai degraba un bonus.
Mama_2baieti spune:
Multumesc tare mult doamnelor pentru promptitudine....
La asigurarea privata de sanatate ma gandeam sa o am pentru copii pe perioada de tranzit pana ne ies actele si vom fi angajati si automat vom avea asigurare standard, ca as vrea sa am acoperita perioada respectiva. Nu stiu exact cum functioneaza in Franta, in tara eu am de exemplu, e adevarat ca in pachetul salarial, si asigurare medicala la un centru privat pentru toata familia. In functie de costuri ma gandesc sa facem si in Franta ceva similar, obligatoriu oricum pentru copii. Daca imi puteti da mai multe detalii ar fi super.
Despre masina nu stiu exact cat costa sa o inscriu si ce taxe mai sunt, aveti idee unde as putea gasi detalii?
Copiii as vrea sa-i duc undeva pe perioada verii, daca aveti ceva informatii va rog, mi-ar fi de mare ajutor.
Cam atat, dar nu cred ca ma opresc aici...
Cu multe, multe multumiri,
Mirela, mama de doi baieti
Mihnea(august 2006) si Sergiu(ianuarie 2009)
cait spune:
Citat: |
citat din mesajul lui gabyv Buna seara, 3. Masina: O puteti folosi, exista evident reguli si obligatii de imatriculare, dar pana nu ai o carte de sejour pe 10 ani, poti spune ca esti in vacanta, in caz de esti oprit. Problema e ca trebuie sa aveti grija cu amenzile pana o imatriculati, pentru ca ajung in RO. Iar imatricularea nu vad de ce ar costa mai mult decat o imatriculare normala. Cea mai scumpa este taxa de poluare, in rest nu e f mult. Scuze, fetelor, m-am intins cam mult. |
Eu auzisem tocmai invers de la un nene din asta de pune amenzile pe masini:cc ca, amenzile de la masinile inmatriculate in strainatate f rar sunt recuperate.Prin zona mea f multi romani prefera sa nu-si inamtriculeze masinile in Franta mai ales in primii ani.Singura chestie este cu asigurarea, pentru ca cea romaneasca se cam codeste sa dea banii in caz de accident.
Cait
www.biomonde.ecosapiens.ro
doruletz spune:
legea spune ca poti circula 6 luni cu masina inmatriculata in alta tara UE. Oricum nu vei putea sa o inscrii decat dupa ce ai o adresa in fr, uite aci:
http://ec.europa.eu/youreurope/citizens/vehicles/registration/when-who/index_fr.htm
In principiu cred ca poti sa faci o asigurare de sanatate, nu stiu daca e vorba de mutuala ca asta e asigurarea complementara a salariatilor (adica iti ramburseaza diferenta intre asigurarea sociala si tariful platit la medic). Dar exista asigurari pentru straini (nu numai studenti):
http://www.assistance-etudiants.com/fr/page/efenp
Cu copiii e cel mai simplu, pot fi inscrisi la scoala de indata ce ai o adresa in fr, nu-ti trebuie nimic altceva decat un justificativ de domiciliu (chitanta de chirie) si certificatele lor de nastere. E gratuit. Aici gradinita e considerata "scoala" (ecole maternelle) si face parte din ciclurile scolare. Desi nu e obligatorie, toata lumea merge, nu o sa gasesti copii de peste 3 ani in parcuri in afara weekendului si a vacantelor scolare. Daca veniti in aprilie pe cel mare il poti inscrie imediat la scoala, va intra in grupa mijlocie, cel mic insa va trebui sa mai astepte septembrie (anul asta merg la scoala cei nascuti 2009). In timpul verii, daca sunt inscrisi la scoala merg, la "centre d'accueil", un fel de 'tabere' organizate tot in scoli si gestionate de primarie pe timpul vacantelor si a orelor din afara scolii:
http://www.mon-enfant.fr/web/guest/modes-garde/accueil-loisirs-sans-hebergement
gabyv spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cait Eu auzisem tocmai invers de la un nene din asta de pune amenzile pe masini:cc ca, amenzile de la masinile inmatriculate in strainatate f rar sunt recuperate.Prin zona mea f multi romani prefera sa nu-si inamtriculeze masinile in Franta mai ales in primii ani.Singura chestie este cu asigurarea, pentru ca cea romaneasca se cam codeste sa dea banii in caz de accident. Cait www.biomonde.ecosapiens.ro |
Ai perfecta dreptate, dar eu nu ma refeream la amenzile de parcare ci la cele de circulatie (gen radar). Avem cunostinte care folosesc o masina imatriculata in Ro, dar au avut niste radare care au ajuns la adresa de Ro.(cu intarziere mare evident)
Acum am inteles ca e cam greu cu asigurarea, pt ca cei din Ro stramba din nas, iar cei din Fr nu asigura
Mirela, din cate stiu eu nu exista asigurari medicale la centre private, dar poate ma insel. Iar asigurarea privata, "mutuala", nu stiu daca merge fara Secu. Poate stiu fetele ....
Marox spune:
Doruletz, in toamna viitoare intra la scoala cei nascuti in 2008, nu in 2009.
Mirela, daca nu sint scolarizati copiii, nu cred ca poti sa-i duci la un centre aéré/de loisirs/d'accueil. Sau poate or exista structuri private, insa probabil oneroase.
doruletz spune:
ai dreptate,2008, am calculat gresit, ii avansai de un an:)
da, copiii trebuie sa fie inscrisi la scoala ca sa mearga la centru, scrie si pe pagina aia. Dar inscrierea la scoala nu e o pb, sunt obligati sa-ti ia copilul daca locuiesti in comuna respectiva, poti sa-ti pui si cortul pe camp (mai stim cazuri:)) si copilul tot are dreptul sa mearga la scoala. Inscrie-l cat mai repede dupa ce ajungeti aici si o sa invete rapid franceza
marox, vazui ca e o noua piesa cu alain delon in Paris, acuma joaca cu fie-sa, te duci?:) Io as merge da' nu am cu cine, pe coinjoint nu-l intereseaza delon :)
Marox spune:
Doruletz, am auzit si eu de piesa asta. Delon père ma intereseaza, fiica nu prea, chiar deloc. Mi-ar place insa sa-l revad pe Bruel. Sper sa fie la televizor, insa daca se confirma rumoarea ca fac "Prenumele" film, n-am sanse.
Daca ai timp si chef, iti recomand o piesa super haioasa www.billetreduc.com/38597/evt.htm" target="_blank">Un conseil très municipal .
Mama_2baieti spune:
Multumesc tare mult doamnelor, sunteti incredibile, mi-ati trimis o multime de raspunsuri.
Multumesc Doruletz, in link-ul trimis de tine am gasit multe gradinite "jardin d'enfants" care accepta si copii intre 2 si 6 ani, deci il pot duce si pe piticul mic, iar pentru Mihnea am vazut ca sunt o multime de " accueil de loisirs" care am vazut ca functioneaza in principal pe perioada verii, etc.
Clar imi este acum ca voi avea de sunat si vizitat mult pentru inscriere,aveti idee cum se procedeaza, suni sa faci o programare cand poti merge sau te duci la usa gradinitei??
Pentru moment s-au mai clarificat lucrurile, cert este ca am intrat in linie dreapta, mi-am vandut masina aici, am inceput lichidarea la serviciu, ma apuc de renovat casa pentru a o putea da la inchiriat...deci am intrat in fibrilatii
Va pup doamnelor si se pare ca v-ati mai gasit o nebuna care sa va agaseze cu intrebarile....
Mirela, mama de doi baieti
Mihnea(august 2006) si Sergiu(ianuarie 2009)