Ce difera de la o gradinita de stat la alta?
Va rog sa raspundeti la intrebarile de mai jos referitoare la gradinitele de stat ca sa putem vedea cat de mult se deosebesc intre ele. Daca considerati si alte intrebari relevante, nu ezitati sa le scrieti.
- Care e orarul pentru program normal? Dar pentru program prelungit?
(8:00- 12:00; 8:00 - 18:00)
- Care este orarul de somn?
(13 – 15.30)
- Cand se serveste masa?
(8:30, 12:00, 15:30)
- Cati copii sunt intr-o grupa?
(15-25)
- Care sunt taxele si cheltuielile suportate de parinti?
(6-10lei/zi mancare, 150-200lei/an rechizite, 50lei/semestru consumabile, 25lei/luna cursuri optionale)
- Cand se fac inscrierile la o gradinita de stat?
(de la 1 februarie, de la 1 mai, de la 1 iunie)
- Inscrierile se fac in ordinea primirii cererilor? Sau exista alte criterii cum ar fi: distanta fata de de domiciliu, existenta fratilor, surorilor in gradinita, serviciul parintilor sau al sustinatorilor legali aproape de unitate?
- Se poate vizita de catre pariniti inainte de inscrierea copilului?
Raspunsuri
Dorsilia spune:
si la noi e la fel, la inscriere a contat faptul ca mai am un copil in gradinita, si apropierea de domiciliu
diferentele intre gradinitele de stat le fac:
- directorul institutiei si abilitatea acestuia de a fi un bun manager, de a atrage fonduri mai multe de la inspectorat, eventual de a incheia contracte de sponsorizari cu diverse firme cu scopul de a-si moderniza institutia, de a mentine un standard ridicat educational si de igiena, de a avea personal calificat si bine pregatit atat la bucatatarie cat si in asistenta medicala, educatoare dedicate si "educate", cu bun simt, si carismatice, cu personalitati placute.. ...Daca insa o gradinita are un director delasator, neinteresat de soarta institutiei si a celor mici, bucatari care pleaca cu plasele doldora zilnic, in timp ce mancarea copiilor e jalnica, asistenta medicala ce nu deosebeste un gat rosu de un gat sanatos, care primeste copiii lui x bolnavi pt ca-i cunoaste insa pe unul care doar tuseste nu-l primeste ca nu i-a dat parintele nici o ciucalata inca, educatoare nervoase si bataioase....eeeee, cum se zice, concluzionez, "pestele de la cap se-mpute"....deci daca e capul de proasta calitate totul merge prost.
eu cand am ales gradinta am vrut intai sa cunosc managerul institutiei, directoarea. Am fost multumita de cum s-a prezentat deci am inscris copiii acolo. am vizitat grupa, gradinita, am fost placut impresionata. evident perfect nu e pe niciunde, nici la privat macar....
monica70 spune:
Care e orarul pentru program normal? Dar pentru program prelungit?
(8:00- 12:00; 8:00 - 18:00)
8-17 LA PROGRAM PRELUNGIT,DAR MAJORITATEA PARINTILOR VIN DUPA COPII INTRE 15,30 SI 16
(13 – 15.30)
13-15,30 DAR IN GRUPA MICA SI MIJLOCIE II LASAU SA DOARMA SI PANA PE LA ORA 16 PE SOMNOROSI
- Cand se serveste masa?
(8:30, 12:00, 15:30)
8:30, 12:00, 15:30
(15-25)
MAXIM 25 ERA REGULA SI ASA A FOST IN GRUPA MICA SI MIJLOCIE.
IN GRUPA MARE SUNT ACUM 28 , (ASTA FIINDCA LI S-A PROMIS EDUCATOARELOR DE CATRE INSPECTORAT CA LI SE VOR MARI SALARIILE DACA ACCEPTA 3 COPII IN PLUS ... IN CONCLUZIE 3 COPII NU AU PAT, DECI PLEACA ACASA DUPA CE MANANCA LA AMIAZA.ATAT CA S-A REZOLVAT SA PLECE CEI CARE ORICUM PREFERAU SA DOARMA ACASA SAU NU MAI DORMEAU DELOC LA AMIAZA,IN PLUS AU CU CINE STA ACASA)
- Care sunt taxele si cheltuielile suportate de parinti?
(6-10lei/zi mancare, 150-200lei/an rechizite, 50lei/semestru consumabile, 25lei/luna cursuri optionale)
- 7 LEI/ZI MANCARE ,
- 150 LEI/AN RECHIZITE (PLATIBILI IN 3 RATE,SAU ... CARE CUM POATE),
- CONSUMABILE: SE ADUC LUNAR 1 SUL HARTIE IGIENICA,UN PACHET DE SERVETELE SI UN SAPUN,
- 6 LEI / LUNA APA PLATA,
- 16 / LUNA LEI ENGLEZA SI SPORTUL (ENGLEZA DE 3 ORI PE SAPTAMANA,SPORTUL DE 2 ORI PE SAPTAMANA)
- IN PLUS SE PLATESTE LA INSCRIERE IN FIECARE AN 50 LEI "TAXA DE GRADINITA", UN FEL DE FOND AL GRADINITEI ( din banii astia si nu numai,au pus parchet in sala,au zugravit,au schimbat usa etc.)
(de la 1 februarie, de la 1 mai, de la 1 iunie)
DIN 1 IUNIE DACA IMI AMINTESC BINE
- Inscrierile se fac in ordinea primirii cererilor? Sau exista alte criterii cum ar fi: distanta fata de de domiciliu, existenta fratilor, surorilor in gradinita, serviciul parintilor sau al sustinatorilor legali aproape de unitate?
LA NOI CONDITIA A FOST SA NU POARTE PAMPERS - CA AVEA DOAR 2 ANI SI 8 LUNI LA INSCRIERE.PROBABIL A CONTAT SI FAPTUL CA STAM FOARTE APROAPE DE GRADINITA.NU STIU DACA S-AU INSCRIS IN ORDINEA PRIMIRII CERERILOR,DAR CE POT ZICE E CA NU A TREBUIT SA "COTIZEZ" CU ABSOLUT NIMIC.
NU STIU SIGUR OFICIAL,EU AM BAGAT UN OCHI PRIN ZONA CAND ERA VACANTA SI SPIONAM ZONA,AM RUGAT PE-O INGRIJITOARE CE IMI IESISE IN CALE SA IMI ARATE PUTIN ZONA.DAR ORICUM VAZUSEM INAINTE DE MAI MULTE ORI GRADINITA FIINDCA ... ACOLO VOTAM ![]()
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009)
www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% din viata noastra este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla
ARADENCELE ALATURI DE MARIA_RUBI
roli25 spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui eucaleb Va rog sa raspundeti la intrebarile de mai jos referitoare la gradinitele de stat ca sa putem vedea cat de mult se deosebesc intre ele. Daca considerati si alte intrebari relevante, nu ezitati sa le scrieti. - Care e orarul pentru program normal? Dar pentru program prelungit? (8:00- 12:00; 8:00 - 18:00) 8:00- 13:00; 8:00 - 17:30 - Care este orarul de somn? (13.00; 15.30) 13.00; 15.30 - Cand se serveste masa? (8:30, 12:00, 15:30) 9.00, 12:30, 16:00 - Cati copii sunt intr-o grupa? (15-25) 20-30 - Care sunt taxele si cheltuielile suportate de parinti? (6-10lei/zi mancare, 150-200lei/an rechizite, 50lei/semestru consumabile, 25lei/luna cursuri optionale) 13 lei/zi mancare, rechizite am adus noi, 100 lei/an fondul clasei, 5 l apa, 1 pc. servetele, 1 sapun, 1 hartie ig/luna, 3,5 lei/curs optional - Cand se fac inscrierile la o gradinita de stat? (de la 1 februarie, de la 1 mai, de la 1 iunie) pe la sfarsitul lui mai - Inscrierile se fac in ordinea primirii cererilor? Sau exista alte criterii cum ar fi: distanta fata de de domiciliu, existenta fratilor, surorilor in gradinita, serviciul parintilor sau al sustinatorilor legali aproape de unitate? La noi s-au primit toti copiii inscrisi. La cel mic, care avea 2.8 ani, conditia a fost sa nu aiba pampers - Se poate vizita de catre pariniti inainte de inscrierea copilului? Da |
Roli mami de Andrei
(16 ianuarie 2008) si Marc
(9 iunie 2006)Se zice ca doua lucruri sunt infinite pe lumea asta: universul si prostia umana. În privinta universului, eu înca mai am unele îndoieli. (A.Einstein)
cristinamh spune:
as fi raspuns la subiect, dar cum comparatia se face cu orase din tara, bucurestiul nu are ce cauta. in materie de gradinite de stat... regulile sunt aici doar pe hartie.
mi-as dori sa se respecte macar numarul copiilor la grupa...
Cristina
Atelierul de creatie Biblioteca Nazdravanilor Naz si Ani, eroi de poveste
www.talentedenazdravani.ro/concurs_desfasurare.htm" target="_blank">Concursul saptamanii
eucaleb spune:
Multumesc mult pentru raspunsurile pertinente Moni si Roli!
Mai am cateva intrebari pentru care va rog sa acordati un moment, poate o sa foloseasca si altora raspunsurile:
- Cand soseste/pleaca o educatoare si cand soseste/pleaca cealata?
- Ce afla parintii despre activitatile desfasurate de copii?
- Ce afla parintii despre evaluarea copiilor?
- Cum pot sa ma informez din timp cand se fac inscrierile si reinscrierile la gradinite in orasul meu si eventual cate locuri sunt disponibile?
monica70 spune:
- Nu stiu exact orarul lor,dar cam in jur 12-13 se face schimbul din cate am "scos" de la fetita mea.Cred ca cel putin jumate de ora sunt amandoua in zona la orele respective.De venit vin care cum apuca 8 -8,15 (ca si copiii care pana la ora 8,30 tot mai sosesc) dimineata ,iar dupa-amiaza pleaca in jur de 16,30 cred.
-Despre activitati: pai desenele ,picturile,decupajele etc. sunt insirate zilnic pe dulapurile din hol,apoi introduse in dosarele fiecarui copil ,care-s agatate pe perete deasupra acelorasi dulapuri.Tot acolo sunt si caietele lor speciale cu activitati,cu numele fiecarui copil,deci parintii interesati le pot studia oricand.La sfarsitul fiecarui an am primit acasa dosarul si caietele de activitati.In rest,mai aflam una alta la sedinte,sau din ce ne mai povestesc ocazional cand mergem dupa copii.Stim ca fac sport,engleza,vine sau merg ei la teatrul de papusi,merg in excursii in diverse locuri (manastiri,biblioteca,in padure etc.) dar nu exista o informare oficiala in privinta activitatilor respective.Mai aflam una alta de la copii,sau de la educatoarea mai vorbareata.
-Despre evaluare - na de chestia asta as fi si eu curioasa sa aflu,dar in afara premiilor la desen ale fetitei, singurele evaluari sunt laudele educatoarei cand mergem dupa ea: ca ce constiincioasa e (acum ca s-au apucat si de caligrafie),cum se imbraca/dezbraca singura,isi face singura patul,isi impatura hainele etc (asta cand era mai micuta,pe la 3 ani,ca acum la 5 e ceva normal
) In rest ne mai zic una alta,doar daca le intrebam.Invatatoarea cea tanara pe care au avut-o in grupa mijlocie si mica,imi mai zicea ca e foarte zburdalnica,dar si foarte atenta la activitati in acelasi timp.Sau ca e descurcareata si nu se lasa nici ea,daca trage un copil de o jucarie,trage si ea ... si alte de-astea.Eu o mai tot intrebam,ca imi parea ca e parca mai sincera decat educatoarea in varsta.Din grupa mare,in locul ei a venit alta educatoare,care nu ne zice mai nimic
. Doar cea veche ,mai in varsta e vorbareata tare,dar ea e responsabila numai cu laudele
Chiar m-ar interesa si pe mine cum se fac evaluarile la alte gradinite,sau ma rog,daca exista asa ceva,ca pe noi nu ne-a informat nimeni oficial in privinta asta.
- Cu informarea,pai incearca sa dai intai telefon si sa vorbesti cu administratoarea gradinitei,sau cu directoarea.Sau mergi in vizita direct si vezi ce si cum.
Aaaa ca uitam,apropo de evaluarea aia: a venit odata fetita in grupa mijlocie acasa cu o diploma de la nu stiu ce concurs,unde scria "pentru CEL MAI DESTEPT COPIL"
Atunci am zis ca astea chiar nu-s normale
Cica era diploma si cu "cel mai zambaret" si alte chestii de gen 
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009)
www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% din viata noastra este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla
ARADENCELE ALATURI DE MARIA_RUBI
anya spune:
Educatoarele schimba tura la ora 12. De obicei, la grupa mica au grija sa se suprapuna in perioada mesi de pranz, astfel incat amandoua sa ajute copiii la mancat, si la dezbracarea pt somn (pana devin mai independenti).
Plansele copiilor sunt la panou, caietele la indemana parintilor. Dosarele cu toate lucrarile lor sunt date parintilor la sfarsitul anului. La noi, ducatoarele fac poze pe tot parcursul anului (si la dormitor, la masa, la tot felul de activitati, excursii, serbari) iar la sfarsit primim si un cd cu poze.
Evaluari nu au voie sa faca public. Chiar si la scoala au fost scoase notarile in clasele primare si nu mai exista premii, coronite...Poti discuta tu cu educatoarea la anumite intervale de timp. Daca au ceva de spus, ar trebui sa spuna ele. Tocmai datorita lipsei sistemului de evaluare, au aparut o serie intreaga de concursuri/evaluari facute de firme privare prin intermediul gradinitelor si scolilor. Smart, eurojunior, cangurei...Tin minte ca era fiul meu la grupa mijlocie si a venit cu diploma de "istetel" cu +10. Dar atentie, aceste concursuri nu sunt facute de gradinite ci latite de parinti. Educatoarele mai merg pe principiul bulinelor colorate, acum la noi se premiaza cu carti de joc cu animale (alea pt cumparaturi la Mega Image
) si alte asemenea inventii.
La orice gradinita, pe usa sau la avizier vor fi trecute perioadele de preinscriere (pt copiii deja aflati in gradinita) si inscriere (pt cei care vin din exterior). Numarul de locuri si criteriile vor fi afisate dupa perioada de preinscriere, cand se poate sti exact numarul de locuri. Exista si varianta neoficiala de a "vorbi" cu directoarea inainte de perioada inscrierilor, ca sa te favorizeze la momentul trierii dosarelor - asta pentru gradinitele foarte solicitate.
monicabo spune:
La noi e asa:
Program scurt: 7.30-8.15 pana la 12.30-13.15, iar programul lung: 7.30-8.15 pana la 15.30-17.30
Interval de somn, 13-15.30 (ma rog, pana pe la 15.15 cand ii trezesc, pana ii imbraca...)
ora mesei: 12-13
copii in grupa, la noi sunt 28 acum, dinc are prezenti zilnic sunt cam in jur de 20 copii, uneori 20 si un pic, alteori 15-16, depinde...
Taxe: 12 lei/zi pt hrana, 50 lei/luna optionalele (dans si engleza fac la grupa mica), si am mai dat 100 lei fondul clasei la inceputul anului, pt rechizite, jocuri, materiale etc. SI in rest, au mai cerut ei (de vreo 2 ori pana acum) cate un pachet de servetele, 1 sticla de spirt...
inscrierile, aprilie-mai, intai reinscrierile apoi inscrierile. Criteriile sunt cele cunoscute, domiciliul, frati/surori in gradinita, loc de munca in raza gradinitei.
Cu vizitele la gradinitele de stat...mai slabut...
Monica, mami de 2
: Andreea Ioana (11 iulie 2007) si Ana Maria (13 noiembrie 2008)
Povestea sarcinii si a nasterii Andreei
Povestea nasterii super rapide a Anei Maria
Deborah77 spune:
La noi e asa:
- Care e orarul pentru program normal? Dar pentru program prelungit?
8:00 - 18:00 (teoretic nu exista program scurt, dar sigur ca la grupa mica sunt care vin sa-i ia inainte sau imediat dupa somn_
(13 – 15.30)
- Cand se serveste masa?
(8:30 pe hartie, dar copii vin tarziu, asa ca micul dejun se ia pe l 9-9:30, 12:30, 16:00)
27 sunt la noi acum, vin in jur de 22
Care sunt taxele si cheltuielile suportate de parinti?
(13zi mancare, 150-200 lei?an rechizite, 50 lei luna consumabila, aprox 100 lei/luna optionale
( de la 1 iunie cred, dupa cum hotaraste ministerul in fiecare an)
Desi m-am agitat enorm la inscriere, am inteles ulterior ca nu exista probleme, in general toate cererile sunt aprobate
N-am incercat, dar presupun ca se poate
- Schimbul educatoarelor se face in timpul programului de somn, dar primeaza intelegerile intre ele. De multe ori sta un asingura de dimineata pana seara, si fac schim a doua zi (mai sunt studente, au examene etc)
- Lucrarile zilnice (plastiline, planse colorate, ma rog, ce faci ei acolo) sunt afisate pe undeva pe hol. Dosarele cu lucrarile copiilor sunt pe hol, la sfarsitul anului la serbare il iei acasa. Exista orar afisat - de ex luni invata despre natura, marti au lucru manual, miercuri matematica, joi comportament in societate
- Fac niste evaluari educatoarele, sunt obligate de inspectorar, am intrebat si inteleg ca pot cere evaluarea lui Edi, dar n-o pot lua acasa. Inca n-am facut-o , merci ca mi-au adus aminte.