As dori sa imi recomandati o solutie legislativa in privinta indemnizatiilor de ingrijire a copiilor in drept, tinand cont de urmatoarea situatie :
- am 2 copii gemeni nascuti pe 26 octombrie 2002 pentru care beneficiez de indemnizatie (bineninteles doar pentru unul!)
- la 1 an, respectiv octombrie 2003 am aflat ca sunt insarcinata cu un alt copil pe care urmeaza sa il nasc in iunie 2004.
Ce ar trebui sa fac ca sa imi optimizez veniturile din indemnizatii pentru cei 3 copii :
- sa raman inregistrata cu gemenii pentru care iau 8,5 milioane lei lunar pana expira termenul de 2 ani
- sa contribui 10 luni ca sa iau 85% din mediu pe economie pentru un copil ?
Exista derogare pentru situatia asta prin care pot beneficia de sume pentru fiecare copil?
Multumesc anticipat
Rodica Grigoras
Chiar daca se nasc gemeni, tripleti sau mai multi copii, indemnizatia pentru cresterea copiilor este una singura. Riscul asigurat in acest caz in sistemul asigurarilor sociale de stat este maternitatea. Pentru un risc asigurat se acorda o singura indemnizatie.
Sfatul meu este sa beneficiezi in continuare de indemnizatia pentru cresterea copiilor pana la 2 ani, urmand ca dupa ce vei naste, respectiv luna iunie 2004, sa beneficiezi de CIC cu indemnizatia aferenta pentu copilul pe care il vei naste.
Precizez ca din luna ianuarie 2004 indemnizatia pt CIC este plafonata la echivalentul a 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de stat pe anul 2004 (care se pare ca este de 6.800.000 lei, suma impozabila).
Pentru viitorul copil nu mai trebuie sa contribui 10 luni, deoarece perioada in care esti in CIC se considera perioada asimilata perioadelor contributive.
Numai bine si sarcina usoara.
Liviu`s