Scoala si umilirea ca metoda de (re)educare

Scoala si umilirea ca metoda de (re)educare | Autor: Chuny

Link direct la acest mesaj

Imi cer scuze ca incep subiectul cu un link :

http://stirileprotv.ro/stiri/eveniment/profesorii-l-au-mustrat-ca-a-furat-un-calculator-elevul-s-a-spanzurat.html

Cred ca baiatul a suportat o presiune extrem de mare in acea zi de mustruluiala colectiva ... pur si simplu l-au daramat, saracul de el.

Ma intreb daca profesorul de religie chiar avea dreptul sa-l scoata in careu si sa faca un circ asa de mare in fata tuturor ? Chiar e normal si legal ca un dascal sa se transorme in justitiar?

Nu exista o procedura standard in astfel de cazuri ? Nu stiu : anuntat parintii, dat o sanctiune etc ? Nu ar trebui ceva mai multa discretie pt a nu se ajunge aici?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ilinca_M. spune:

Stirea e gen proteveu, clar, cu pomposenii gen:" o lectie de cinste....lalala"; ca de obicei prezinta o relatie cauzala acolo unde nu este. Nimeni nu se sinucide fiindca "este certat", se sinucide (sau incearca sa se sinucida) fiindca e labil psihic, nu are incredere in el, e pesimist etc.
In stirea video se spune ca parintii l-au batut (asta afirma colegii copilului) iar in stirea scrisa se arata ca parintii considera ca toata vina apartine profesorilor, care "l-au certat fara sa tina cont ca poate era nevinovat"- mda, ei se spala pe maini, poate vor sa puna de-o despagubire babana.
Da, profesorii respectivi posibil sa fie niste tampiti, cel putin ala de religie...un dobitoc, oricum astia pierd vremea degeaba prin scoli (dar asta e alta discutie). Se vede treaba ca acel copil, pana la 14 ani, n-a avut niste repere morale, n-a avut parte de exemple bune, degeaba zic ca "era bun la invatatura" daca n-a stiut sa evalueze consecintele unei fapte si sa si le asume. Putea sa incerce sa fure dintr-un magazin, atunci era chemata politia, la 14 ani din cate stiu eu poate fi incadrat din punct de vedere penal, nu? Atunci ce s-ar fi intamplat??

mami de Sophia-Diana (Sophiphi)
18 luni
19 luni
Manole forever

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Chuny spune:

Sigur ca era labil daca asta a fost solutia pe care a gasit-o, dar hai sa nu punem in carca lui toata responsabilitatea. Hai sa fim seriosi, ce i s-a intamplat in acea zi ar traumatiza pe oricine. Daca a luat bataie de la parinti, proobabil nu era prima oara. Insa certat de o gramada de oameni si, mai ales, certat timp de o ora in clasa in fata tuturor de catre profesorul de religie ( oh, nu vreau sa ma gandesc cum suna discursul) ...

Eu cred ca totusi sanctiunea si discutiile ar fi trebuit sa fie discutate doar intre copil, parinti si directorul scolii. Atat! Fara circ si presiune asa de mare. Un copil e atat de usor de daramat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adelyna spune:

Trist...si stim foarte bine ca in Ro multi parinti nu pun mare accent pe educarea copilului cat pe imaginea familiei in societatae.Ceva de genul,ce or sa zica vecinii,prietenii,colegiii...de gestul tau.Labilitatea lui vine si datorita varstei fragede .
Ilinca_M fara suparare dar esti usor agresiva cu imaturitatea copilului(ma refer la cazul de fata).Nu stim noi ce repere morale a avut sau nu el in 14 ani.
Fiecare incearca sa-si educe cat mai bine copiul dar nu stim niciodata cum poate actiona in anumite momente.
Oricum ,pacat...dar educarea nu se face nici cu bata nici cu agresivitate.

Mergi la inceput

Adelyna, iti dau dreptate ca cel mai usor e sa dai vina pe mort: "ierea slab, mey, ierea slab". un copil barbat adevarat si puternic ar fi evaluat corect si ar fi suportat demn orice sanctiune si umilire ... pt ca merita!

eu sper ca s-a inteles ca nu vreau sa discut pro teveu' sau felul in care e prezentata stirea ...

Mergi la inceput

Departe de mine gandul de a fi agresiva cu bietul copil, sau de a zice ca e unicul responsabil de viatza lui; nu, normal ca toti cei din jur au contribuit la formarea lui si au facut-o prost, dupa cum se vede. E clar si ca e un baiat sensibil, altul cu "shoric mai gros" ar fi trecut fluierand peste certurile celor din jur si peste eticheta pusa de colegi, ca e "hotz". Totusi, la 14 ani cred ca ai notiuni precum "proprietate personala", "proprietatea scolii", "furt", "infractiune"...Nu-mi dau seama ce a fost in capul lui cand s-a gandit sa scoata nitzel unitatea centrala din scoala pentru a-si copia niste jocuri...
Desigur ca profesorii aia trebuiau sa-si vada de treaba lor; dar in conceptia unora, "treaba lor" e de "a face educatie". Nu auziti de atatea ori, in autobuz, admonestari catre copii:"ridica-te, bai, sa stea doamna! ce, asa te-au invatat la scoala?!" Expresia asta:"asa te invata la scoala?" e folosita mult mai frecvent decat "asa te-au invatzat parintii?" Asa ca pe multi profesori atat ii duce tartacutza, sa raspunda "cerintelor societatii" mustruluind elevii care "au luat-o pe cai gresite", scotandu-i "in careu" etc. Normal ar fi fost sa anunte parintii copilului si ulterior sa discute o sanctiune in consiliul profesoral, fara elevi de fatza.
Sunt curioasa cum se procedeaza in alte tzari in astfel de imprejurari. Presupunand ca un elev e surprins incercand sa fure din scoala. Ce se intampla? Se anunta politia? Se cheama parintii la scoala? I se spune ceva elevului?

18 luni
19 luni
Manole forever

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_C spune:

Aici stirea mi se pare prezentata mult mai bine: http://www.a1.ro/news/social/iasi-un-copil-a-incercat-sa-se-sinucida-de-rusine-141184.html

Ilinca, nu am un exemplu concret, dar, dupa cum stiu ca merg lucrurile in Germania, mai mult ca sigur ca totul s-ar fi petrecut in deplina discretie. Primul lucru - ar fi fost chemati de urgenta parintii si copilul ar fi fost dus la psihologul scolii. Pana si pentru unele conflicte din pauza dintre elevi se ajunge la psihologul scolii.
Oricum, colegii nu trebuiau sa fie implicati in povestea asta.
Daca fura din magazin, venea politia si apoi erau anuntati parintii, nu-l punea nimeni la zid in fata magazinului ca sa-si bata toti joc de el. O sanctiune ar fi primit si intr-un caz, si in altul.

Mergi la inceput

Ilinca, eu nici fapta copilului nu as vrea sa o judecam. De fapt m-ar interesa in general care e procedura sa zicem pt un furt ...

Mergi la inceput

Aveti dreptate, la scoala au procedat inadmisibil. La ce "psihologi" sunt in scolile noastre, ma indoiesc ca ar fi facut mare branza si psihologul scolar (majoritatea sunt educatoare/invatzatoare/inginere "reciclate", au tras repede o facultate de "psihologie" pe la "Haret" sau altele si apoi s-au transferat pe baza de dosar direct pe post de psiholog, fara alte examene).
Sper sa scape bietul copil; se mai stie ceva de soarta lui?
(pe boul ala de religie l-as trage-n tzeapa, s-a bagat si el ca musca-n.... iepii, sa faca "morala", sa aduca "mielul ratacit" pe calea cea buna)

18 luni
19 luni
Manole forever

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Citat:
citat din mesajul lui Cristina_C
... dupa cum stiu ca merg lucrurile in Germania, mai mult ca sigur ca totul s-ar fi petrecut in deplina discretie. Primul lucru - ar fi fost chemati de urgenta parintii si copilul ar fi fost dus la psihologul scolii. Pana si pentru unele conflicte din pauza dintre elevi se ajunge la psihologul scolii.
Oricum, colegii nu trebuiau sa fie implicati in povestea asta.
Daca fura din magazin, venea politia si apoi erau anuntati parintii, nu-l punea nimeni la zid in fata magazinului ca sa-si bata toti joc de el. O sanctiune ar fi primit si intr-un caz, si in altul.

Cam asa ar trebui sa se petreaca lucrurile.
Din pacte, la noi, chestia cu psihologul scolii este *in probe*. De curand, la o sedinta cu parintii, am semnat ca suntem de acord cu prezenta unui psiholog in scoala; urma sa se faca angajarile, dar psihologul nu era doar pentru o scoala, ci mergea la mai multe scoli. Va dati seama cat timp petrece intr-o scoala.
Fara indoiala, copilul este labil, insa de aia sunt implicati atatia factori in crestera lui. Dar, daca parintii sunt absenti, profesorii nepasatori si psihologul scolii ocupat sau chiar nepregatit, copilul este chiar singur.

Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_C spune:

Procedura? Dosar penal pentru furt calificat, cred ca asta e.
Am mai gasit o stire asemanatoare, mai veche, din pacate nu se mai poate face nimic: http://www.adevarul.ro/locale/brasov/Brasov-_Elevul_de_14_ani_s-a_spanzurat_de_frica_politistilor_-UPDATE_0_161384050.html

Ai dreptate, Sybille cu presiunea extrem de mare.

Mergi la inceput