mamici cu copii mai mari- va rog un sfat(4)

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Bird,
Am dreptate.
Daca copilul fumeaza in scoala, intr-o tabara, excursie organizata de scoala, si in alte situatii pentru care scoala isi asuma responsabilitatea e treaba profului. Si trebuie luate masuri.

Trebuie stat de vorba cu parintele, atras atentia copilului unde a gresit, copilul trebuie indrumat si sfatuit cum anume sa renunte la acest obicei.

Dar, in nici un caz copilul nu trebuie judecat, nu trebuie aratat cu degetul, nu trebuie sa fie rusinat, umilit. Profesorul trebuie sa-i dea nota si sa se comporte cu el asa cum o face cu toti ceilalti.
Iar parintelui acelui copil nu trebuie sa i se atraga atentia public asupra acestui fapt.

Fumatul este un obicei prost, un narav urat care pune sanatatea in pericol. Dar nu este o rusine. Si nici nu trebuie ridicat la rangul de rusine.
Alte lucruri sunt rusinoase pe lumea asta.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Din pacate, am fost si de partea cealalta a baricadei si stiu.

Fata mea nu fumeaza. Insa, un coleg binevoitor a lansat acest zvon nu numai printre copii ci si printre profesori. Cum ca a vazut-o in parc fumand. Pana la urma a recunoscut ca a spus asta pentru ca o placea si dorea doar sa-i atraga atentia.

Nu am chef acum sa intru in amanunte si sa insirui toate detaliile.
Dar stiu ca zile in sir a fost o "paria" in ochii profilor. Prima m-a sunat diriginta sa ma intrebe daca e adevarat ce vorbesc copiii intre ei.
Am auzit numai asta din partea unora:
- vai, tocmai ea sa fumeze?
- chiar nu ma asteptam din partea ei, urat, foarte urat.
- asa o fata educata cu tigara in gura, sunteti sigura ca nu s-a intamplat nimic in familie?
Ba, chiar profu' de muzica, complet lipsit de tact, dupa ce ea a negat, a intrebat-o totusi ce tigari fumeaza si a punctat cu o gluma nesarata intreband si de etnobotanice - in fata clasei.

Eh, si de atunci tot stau si ma intreb:
Daca in urma unui zvon nefondat a avut atatea neplaceri si a considerat ca reputatia ei a fost ruinata cum se simt cei care chiar au comis-o in incinta scolii?
Cum s-a simtit Isabela?

Pentru o nenorocita de tigara?

PS. Isabela are dreptate. Nu trebuie sa mutam discutia spre tigari.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui viviana
Dar, in nici un caz copilul nu trebuie judecat, nu trebuie aratat cu degetul, nu trebuie sa fie rusinat, umilit. Profesorul trebuie sa-i dea nota si sa se comporte cu el asa cum o face cu toti ceilalti.
Iar parintelui acelui copil nu trebuie sa i se atraga atentia public asupra acestui fapt.

Eu am comentat doar cat de indreptatita este profesoara sa discute cu parintii. Am si admis ca nu a fost plina de tact sa o faca in public. Dar, cred in continuare ca o persoana implicata in ingrijirea copilului, care are duty of care, ESTE foarte indreptatita sa discute aceasta problema cu parintii.

Citat:
Dar nu este o rusine. Si nici nu trebuie ridicat la rangul de rusine.

Aici nu sunt de acord cu tine. Stiu ca exista mari diferente culturale intre Australia si Romania. Aici numai lumea proasta fumeaza, drogati, alcoolici, pierde-vara, etc. Pana si emigrantii care se invart in cercuri de profesionisti, mai toti se lasa rapid de fumat din cauza stigmei pe care fumatul o are in cultura asta. Cred ca este rusions sa-ti bati joc de sanatatea ta, sa abuzezi pe cei din jur cu fumul tau de tigara si este rusinos pentru un copil sa abuzeze de increderea parintilor si sa cheltuie in felul asta banii pe care parintii ii muncesc.

Isabela,
eu am muncit mult la prevenire ca sa nu ajung in situatia in care ma trezesc ca fumeaza copilul. Noi nu fumam, nimeni la noi in familie nu fumeaza iar cand mai vin la noi in vizita romani (ca numai astia mai fumeaza) nu le dau voie sa fumeze nici macar in curte. Cum aici foarte putina lume fumeaza si noi nu ne invartim in cercuri de fumatori, poti sa-ti imaginezi socul copiilor cand am fost in Romania si oriunde te invarteai numai fum de tigara. Amandoua fetele cred ca e un obicei socant si dezgustator .

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Australia e Australia si Europa e Europa.

In Romania nu se mai fumeaza peste tot.
Totusi 31% dintre romanii adulti sunt fumatori spre deosebire de Franta de exemplu care se lauda cu 18%.
Toti prietenii mei au renuntat la fumat de aproximativ 2 ani.

Problema in Romania este ca procentul de fumatori in randul adolescentilor este destul de mare. Ajunge cam la 38%.
In cazul asta e greu sa previi.

Si americanii sunt "dezgustati", de exemplu, de europenii mancatori de creier sau sorici.

Edit: In majoritatea tarilor (printre care si Romania), contrar parerii generale, copiilor sub 18 ani nu le este interzis fumatul. Este interzisa doar vanzarea de produse din tutun catre minori.

vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sanziana27 spune:

Citesc acest topic deoarece sunt profesoara la liceu, deci copii mari.

Pe mine ma surprinde faptul cand un parinde mimeaza socul ca-i spui "copilul dvoastra ieri, ora...in data de...a fugit de la ora" "Vai nu se poate, e o greseala, al meu nu lipseste! Uitati-va la absente...Copilul pune capul in pamant si recunoaste...am fost...de fapt stii m-ai trimis tu sa platesc facturile... AH! Da, dna diriginta l-am trimis eu....Pai atatea ore? Aaaa....

Dna...X copilul dvoastra a fost prins fumand! Nu se poate, noi nu fumam...dar nu are bani, noi nu-i dam bani.....pai nu ai zis ca te-ai lasat...?

Haideti sa vedeti notele: 2..3...5.....3....3...2..8...9. De un 3 stiam ....Dar ti-am zis si de ceilalti....Nu mi-ai zis! Ba da! Atunci de 2 nu am stiut...

Elevul suna de obicei pe mama: "Mama vezi ca te va suna diriga sa-ti spuna ca am absente in data de...spune-i si tu ca mi-a fost rau"

" Auzi, mama vezi ca am intarziat la prima ora si profa pune absenti in primele minute si nu mai vrea sa ma motiveze, sun-o pe diriga si spune-i sa-mi motiveze absenta" (Minutele fiind cele de la sfarsitul orei cand a intrat el in clasa)

Mergi la inceput

Asa e Sanziana.

Dar parintele ala chiar poate fi socat ca afla ceva despre copil ce n-a observat pana atunci.

Sau poate se preface socat pentru ca habar nu are ce sa spuna si are nevoie de timp sa ingurgiteze informatia.
Nu-i prea confortabil sa primesti vesti rele de la scoala.

Chiar daca nu a fost adevarat m-a bucurat cand m-a anuntat diriga cu fumatul pentru ca mi-am dat seama ca exista cineva caruia ii pasa.
Insa nu mi-a placut intorsatura pe care au luat-o lucrurile dupa aceea.
Mi-a displacut faptul ca a fost acuzata pe baza unor vorbe si nu a unor fapte.

Iar ea a suferit. Nu neaparat pentru ca s-au spus vorbe neadevarate ci pentru ca nu i s-a acordat ei credibilitate. Asta a durut-o de fapt.

vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sanziana27 spune:

Copii sunt foarte rai si exista o invidie si o competitie distructiva incat se ajunge si la denigrari.
Imi pare sincer rau ca fiica ta a trecut prin aceste episoade si ma mir ca in astfel de situatii de obicei sunt profesori sau dirigintele care de cele mai multe ori sare si isi apara clasa sau pe cate un elev mai mult decat ar trebui. In general cand in sala profesorala cineva vine cu "am auzit ca X fumeaza" "sau Y e cam chiulangiu" in general sare cineva..."Nu cred, se prostea si el...ca la ei in clasa sunt cativa care-i strica si pe ceilalti"

Sa nu va vina greu sa treceti pe la scoala sau vorbiti cu diriginta si rugati-o ca la sfarsitul lunii o veti contacta telefonic si sa fie pregatita cu situatia scolara a copilului.Imi dau seama ca multi parinti nu pot ajunge pana la 14, mai ales in orasele mari, ar trebui sa se invoiasca lunar de la serviciu!

Noi la liceu ne luptam cu numarul mare de absente, nu ignorati acest aspect si nu le tolerati chiulul, chiar daca mai aveti tendinta de a spune "si noi eram elevi si mai chiuleam"
Atentie la folosirea telefoanelor mobile in ore; este interzis in scoala folosirea lor....dar in cele mai multe scoli se face compromisul ca-i lasam cu ele pe silence....ei de aici si pana la bipuri, jocuri pe sub banca si confiscarea mobilului nu-i decat un pas. Si iar ne lovim de revolta parintelui cu ce drept i-am luat copilului mobilul si nu-l returnam decat parintelui!

Parintilor li se pare un lucru minor ca s-a jucat si el putin cu telefonul sau i-a dat un bip colegului si dna diriginta i-a chemat sa le returneze telefonul...uite pt ce-i cheama la scoala!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

A mea e inca mai mica (nu cu mult) dar citesc sa vad ce ma asteapta .
Sanziana - Cu mobilul ce sa zic ... nici mie nu mi-ar conveni sa i-l ia si sa nu i-l dea la finalul orelor indiferent ce a facut. Si nu, nu ma multumeste ca mi-l da mie, poate doar daca ma suna sa-mi zica sa vin in ziua aia si ma asteapta, cu tot cu fi-mea pana vin.
Fi-mea are mobil din motive de siguranta personala (o ataca cainii, cade pe scari, nu ajunge bona s-o ia de la scoala, etc). Da, i-am tot zis sa-l dea pe silence sau sa-l inchida in timpul orelor, dar e copil, nu stiu cat face ce-i zic eu. Si daca un adult (profesor) ii ia mobilul - atunci e obligat sa aiba grija de ea pana vin eu, pe post de mobil .
Mie mi se pare aberant sa le interzici mobilele cand tu n-ai grija de ei. Pentru fi-mea a adevenit obligatie sa aiba mobil la ea la scoala in ziua in care am aflat ca a vomitat la ora de sport si profu' a trimis-o la baie si a pus-o sa se intoarca sa continue ora . In clasa I. Nu chemat parinte, nu dus la asistenta, nu nimic ... Nici macar nu i-a zis invatatoarei, ca doamna ma suna daca e ceva, sa vin s-o iau, dar atunci n-a stiut. Atat l-a dus pe el capul. Nici macar nu i-a dat prin cap ca o avea ceva viral si ii imbolnaveste pe toti, inclusiv pe el.

Mergi la inceput

Sanziana, Sorana,

In chestia cu mobilul adevarul e undeva la mijloc.
Normal ar trebui sa-l tina in dulapioare, acolo unde exista, sau in ghiozdan pe silentios.

Si apropo de parinti si de ce spunea Sanziana sa va povestesc:
Anul trecut la sedinta o mamica o roaga pe diriginta sa le spuna copiilor sa nu mai vina cu PSP-ul la scoala ca se joaca pe sub banca in timpul orelor.

Si ma trezesc si eu vorbind:
"Dar, n-ar fi mai bine sa il luati in poseta cand plecati la serviciu? Daca spuneti ca tot i-ati interzis si el tot il aduce?"

Groaznic. Am fost pusa la colt. Si mi s-a spus ca trebuie sa-mi vad de copilul meu si nu de al altuia.

Si vin acasa si ii spun fetei:
"Mai, tu esti mai fraiera? De ce nu te duci la scoala cu PSP-ul sau Nintendo?"
"Ba sunt desteapta. Vrei sa mi-l pierd, sau sa mi-l fure, sau sa-l stric? Las ca ma joc acasa."

Partea a II-a:
O surprind intr-o zi facandu-si poze cu mobilul tinanad intr-o mana PSP-ul si in alta Nintendo.
Mi-a spus ca au ras de ea la scoala ca nu are asa ceva si se pozeaza ca sa demonstreze contrariul.

vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns isabela spune:

Sanziana,

Si eu stiu ca in timpul orelor, isi trimit mesaje, sau intra pe internet si sunt de acord cu confiscarea telefonului si restituirea doar parintelui.Mi se pare lispa de respect fata de profesorul respectiv. I-am si spus fica-mi ca asa as proceda si eu.

Sunt de acord si m-am bucurat ca profesoara m-a chemat la scoala sa-mi spuna ca a auzit ca fi-mea a fumat ( desi fi-mea imi marturisise acest lucru cu mult inainte de a afla profesoara), dar nu sunt de acord sa-mi spuna asta in fata clasei pentru ca m-am simit foarte prost, pentru ca am facut tot ce mi-a stat in putinta (de-a lungul timpului) sa o determin sa nu fumeze, i-am explicat toate consecintele, i-am aratat filmulete, am dus-o la un medic sa-i explice consecintele fumatului asupra sanatatii ei.

Sanziana,spune-mi te rog, ti se pare normal, ca unii profesori de la clasa, sa spunem cei de romana, engleza si germana sa faca diferente, la note, intre elevii pe care ii are la meditatie si ceilalti? Adica, la lucrari elevii de la meditatie sa primeasca note mai mari? Si copiii vad, si fi-mea vine si-mi spune ca nu e corect, ca la aceleasi greseli unii primesc note mai mari. Eu incerc sa-i scot acest lucru din cap, si-i spun ca nu vreau sa aud astfel de justificari, sa fie lucrarea ei perfecta, fara nici o greseala

Mergi la inceput