mamici cu copii mai mari- va rog un sfat(4)
Raspunsuri - Pagina 13
anya spune:
Cred ca ar trebui sa discuti cu ea cu cartile pe fata. Vezi ce a determinat-o sa chiuleasca, spune-i ca asa ceva nu e ok si nu o pedepsesti acum, dar daca se repeta o vei face - si ii spui si asta.
mihaela_s spune:
A mea era cl.3-a cand a mintit-o pe invatatoare si pe mine ca sa vina acasa de la scoala. Ne-a turnat minciuni diferite si nu as fi aflat ever never daca nu eram colega de munca cu mama unei colege de-a ei de clasa. Chestia a fost ca am prins-o din prima, altfel sigur s-ar mai fi repetat.
Noi am stat de vorba, serios asa ca intre mama si fiica(si noi am avut si avem in continuare o relatie foarte buna) si i-am spus ca am avut incredere deplina in ea, dar ca am pierdut-o si depinde numai de ea sa o recapat. De atunci(si sunt 5 ani deja, e acum adolescenta) nu s-a mai intamplat niciodata sa ma(ne) minta, a inteles se pare cat e de important acest lucru. Am subliniat in discutie de ex. ca noi nu am mintit-o niciodata, nu o vom face si e randul ei sa faca la fel, ca increderea se recastiga numai in acest fel.
Zic si eu ca fetele de mai sus, o discutie sincera intre voi doua, tu stii mai bine cum sa o iei, ca sa inteleaga ca asa ceva nu se face. Succes!
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
AgnesLuca spune:
Citat: |
citat din mesajul lui isabela Din ciclul increderea in copilul nostru. Acum o saptamana, luni, imi trimite fi-mea un mesaj, ca se simte rau, ca o doare stomacul si are senzatia de voma. Imi spune ca s-a dus la cabinetul scolii si i-a dat o pastila, dar ca tot nu ii este bine. Ii spun sa vina acasa. In cateva ore starea de rau dispare. Nimic deosebit pana acum, doar ca ,acum cateva zile, luni, la aceeasi ora primesc iar un mesaj, ca din nou se simte rau. Aceleasi simptome. Deja mi se pare ciudat. Aceeasi zi, aceeasi ora, la diferenta de o saptamana. In fine, ii spun sa vina acasa. Nu parea ca s-ar simti rau. In fine, o las in pace, dar incep sa o descos, sa aflu care e adevaratul motiv. Reusesc, in cele din urma, sa scot de la ea adevarul. Ii era tema de ora de biologie pentru ca urma sa o asculte si nu se simtea pregatita. Ce sa-i spun. Sa o cert? Sa o pedepesc? M-am gandit ca putea chiuli de la ora si sa nu stiu nimic, sa se duca cine stie unde. Am ales sa nu fac nici unul din aceste lucruri ci sa-i spun ca nu e normal ce face, ca nu poate fugi la nesfarsit cand este greu, ca nu e normal sa chiuleasca, si mai ales sa ma minta. Pare ca intelege tot ce-i spun si promite ca nu se ma intampla. In aceasta dimineata ... surpriza. Recunosc , ca am facut ceva ce nu-mi sta in fire: i-am citit mesajele de pe telefon. Am descoperit ca a chiulit si ieri de la ultima ora, si au aranjat ( cateva colege) sa faca acelasi lucru si azi, la ultima ora. In acel moment m-am blocat, si sincera sa fiu nu stiu cum sa reactionez. Am multe intrebari in cap: de ce face asta?, unde se duc totusi? Daca au inceput inca de acum - este in clasa a VI-a- unde vom ajunge mai tarziu? I-a fost acordata multa libertate( consider eu ) si mai ales incredere. Suntem apropiate, stam de vorba despre orice lucru, si tocmai de aceea, acum nu reusesc sa o inteleg. |
Isabela, sper ca nu mi-o iei in nume de rau ca ma bag, neavind experienta cu copii "mai mari" dar as vrea sa-ti spun ca asa, vazut din afara, relatia voastra nu pare asa de libera cum o consideri tu.
Am ingrosat o fraza in textul tau care mie mi se pare o abordare total gresita. Tu, in loc sa-i deschizi o usa si sa-i dai posibilitatea sa-ti explice ce se intimpla, ti-ai pus scutul cu "nu e normal" la piept si acum te miri de consecinte. Cum ar fi sa incerci o discutie incepind cu o fraza simpla si calda despre ingrijorarea pe care o simti si apoi doar ascultind activ ce-ti spune sau sa incercati sa stabiliti impreuna ce e normal si ce nu ?
Edit: sau poti sa incepi discutia cu "Este greu anul asta la scoala cu atitea materii noi, nu-i asa ?"...
rrox3 spune:
Isabela mie mi se pare foarte urat ce ai facut, i-ai citit mesajele din telefon pe ascuns. E o lipsa de respect si o invadare in spatiul personal. Un act de putere din partea ta, umilitor pentru ea. Daca vroiai sa le vezi neaparat, puteai sa ii ceri sa ti le arate.
Nu afli de la diriginta ca are absente? De aici poti incepe discutia cu ea. Fara evaluari si judecari. Intrebari si ascultare. La final dezbatere. Ceva in genul descris de Agnes.
filofteia spune:
In legatura cu chiulitul... eu as stabili ceva de genul... ai voie 3 ore / semestru... Daca o vei certa va gasi o alta metoda prin care sa chiuleasca fara sa afli.
In clasa a VI-a nu chiuleam, dar in clasa a IX-a da, iar in a X-a si mai abitir... ai mei nu stiau... veneam acasa si-mi intindeam costumul de plaja pe pervazul geamului, iar pana veneau ei eram o eleva model.
Faptul ca lipseste la aceeasi ora pentru mine ar fi un semnal care m-ar indemna sa ma duc sa o cunosc pe profesoara. Nu ca sa aflu de ce lipseste ci pur si simplu s-o cunosc, sa aflu ce parere are despre copilul meu... etc.
In ce priveste cititul mesajelor... nici eu nu sunt de acord... al meu este doar clasa a IV-a si nu-i citesc niciodata mesajele sau sa-i raspund eu la telefon... este o metoda prin care eu sper sa-i intaresc increderea in mine, astfel incat sa vina el la mine atunci cand are probleme. Eu cred ca are nevoie de relatia proprie cu prietenul lui cel mai bun... de secretele lor ... mi se pare sanatos pentru el sa aiba si mici secrete fata de noi.
Am alte cai prin care il controlez mai de departe...
isabela spune:
Roxana, de acord cu tine, ca nu trebuie procedat astfel, dar cum sa procedezi altfel cand sustine sus si tare ca nu a chiulit desi eu banuiam ca era vorba de chiul? Niciodata, pana acum, nu i-am citit mesajele. Dar cum nu recunostea de nici un fel chiulul, am recurs la a le citi.
Nu puteam afla de la diriginta absentele, pentru ca in general profesorii nu le pun absente.
Am fost la scoala, am vorbit cu diriginta, am aflat ca jumatate din clasa a chiulit si ziua trecuta si alta data.
Pe langa asta am aflat ca in scoala, la clasa a VII-a se consuma etnobotanice.
Daca n-as fi fost eu parintele, pus intr-o astfel de situatie, as fi raspuns ca si voi. Din pacate , atunci cand al nostru copil, ne pune in diverse situatii, reactionam altfel decat atunci cand ne spunem parerea despre comportamentul altui copil.
rrox3 spune:
Isabela nu e chiar asa. Tu crezi ca eu sau alte mame nu am ajuns niciodata in situatii de genul asta? Crezi ca traim in fairytopia si nu avem probleme? Eu in nici un caz.
Aveai solutii mai in regula decat sa-i citesti mesajele. Puteai sa-i ceri sa iti arate caietele, sau puteai sa mergi la scoala si sa intrebi - exact ce ai facut in final. Puteai sa discuti cu ea, sa insisti sa afli. Simti cand te minte, daca insisti.
Acum e tardiv, dar poate alta data nu vei mai proceda asa. Gesturi de felul astuia, care nu par mare lucru, o indeparteaza de tine. Si nu vrei asta.
Tu ai cumva atitudinea: da, te respect, pana mi se face prea frica si atunci nu mai conteaza respectul...
viviana spune:
Gata, vacanta e pe sfarsite.
Gabi_k,
Cum te-ai pregatit sau cum te pregatesti de clasa a VIII-a? Ce mai face baiatul tau? E constient de examenul care il asteapta la anu'?
Giulia71,
N-am mai vorbit cu tine de mult...
V-ati pregatit sufleteste pentru clasa a VI-a?
Cu cat se apropie mai mult inceputul anului scolar cu atat se adanceste si golul din stomacul meu.
Fii-mea e ca de obicei. Nicio schimbare, nimic. Nu e inca, constienta de examenul ce-o asteapta.
Mai face cate ceva pe la mate din problemele de vacanta. Dar numai daca ii spun eu.
Are de citit Baltagul. Si pana acuma a aruncat cu cartea de pamant de vreo 3 ori. Sunt multe cuvinte pe care nu le stie. Asa ca cu chiu cu vai i-am gasit Baltagul in format electronic si am invatat-o sa deschida situl dexonline pentru cuvintele pe care nu le intelege.
Dar, nu! Prefera sa inverzeasca cuvintele pe care nu le stie si sa ma intrebe pe mine. Ca si cum eu as sti ce inseamna tohoarca sau fushalai!
Ai vostri au terminat lectiile de vacanta?
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
isabela spune:
Nici fi-mea nu a terminat temele de vacanta. Mai are la mate si jurnalul de lectura cu cele cinci carti primite de citit.
Nu stiu in ce masura va termina la mate cele 80 de teste primite ca tema.
Imi pare asa rau ca se sfarseste vacanta...
giulia71 spune:
Bine v-am regasit!
Viviana, de o saptamana am si eu un gol ,destul de mare, ca deh ..incepe scoala.
A inceput si fii-mio cu vaicarerile, de fapt pare mai de graba un stres anticipatoriu cu privire la scoala. L-am rugat s-o ia incet, pe pasi, asa cum trebuie. Si cum n-a inceput inca, sa se bucure cuminte de cat i-a mai ramas din vacanta.
De lucrat, n-a lucrat nimic in vacanta, a citit o carte si acu cu chiu cu vai se chinuie la a doua.
Prima a citit-o mai mult stimulat material.
Ah, ca nu v-am zis, nu i-am luat iphone, pina la urma i-a luat taicas-o ceva similar, dar nu e telefon. Iar conditia a fost sa isi stranga el un sfert din suma. I-a strans rugandu-ma sa-i dau eu o suta daca citeste o carte si de ce sa nu zic in perioada aia a fost foarte strangaret si foarte saritor.
A citit-o, dar ca sa fie sigur ca ii dau, mi-a cerut banii mai devreme. I-am dat, dar i-am zis ca nu asa se face la munca, nu-ti da nimeni banii in avans. Evident m-am amuzat...
Lectii nu a facut...poate e si vina mea, dar dupa anul trecut, am zis ca e mai bine sa se relaxeze toata vacanta. Asa am considerat eu, chiar daca va fi oarecum un dezavantaj pentru el.
Avea nevoie de odihna si in fond e vacanta, nu?!
Anul asta, cu aj lui Dumnezeu om vedea cum a fi. In pun toata nadejdea in El ca va fi mai usor!
Vacanta usoara..ce-a mai ramas din ea
uneori gandesc prea mult....