Citim impreuna: Veranda cu frangipani
Deschid asadar subiect pentru discutiile asupra cartii lui Mia Couto, www.editura-art.ro/carte/veranda-cu-frangipani" target="_blank">Veranda cu frangipani.
Precizari pentru mine insami :
- Mia Couto nu e o tanti, ci un nene cu barba
- Titlul e Veranda..., nu Livada, cum eu am indus eroarea intr-un post anterior . De la primele pagimi mi-am dat seama ca "Livada" e un nonsens intr-o Africa torida.
- Frangipani e un arbust cu flori superbe, care isi pierde frunzele (in timpul infloririi), ceea ce-l face sa para strain de flora tropicala.
- Cartea e despre Mozambic, tara despre care nu cunosteam mare lucru. Din moto aflam ca Mozambicul e "veranda asupta Oceanului Indian", iar metafora verandei apare de mai multe ori.
Sper sa citim aici impresii cat mai interesante .
Raspunsuri
corap spune:
cu precizarea precizatoare 2 ca e un nene alb (pe mine asta m-a socat, ca am cautat despre el dupa ce am citit cartea si nu-mi parea ca scrie din perspectiva "omului alb").
mi s-a parut exagerat de adaptat mozambicului (era sa scriu tarii de adoptie, dar cred ca e oarecum fals, pp ca e de cateva generatii acolo).
M-a surprins ideea azilului de batrani (batrani despre care ai mereu impresia ca se dezintegreaza, ca sunt "de cand lumea") intr-o tara in care speranta de viata e de vreo 40 de ani. nu m-am lamurit daca reprezinta o lume care moare sau o lume care se naste - finalul e destul de echivoc. adica e si cu speranta si fara de speranta.
(recunosc ca inainte de cartea asta nu stiam despre mozambic decat ca-i in africa, are capitala la maputo si ca orasul nampula e pe-acolo)
edit: de fapt, si despre botswana m-am interesat dupa ce am citit alexander mccall smith (de fapt, am vazut intai filmele la hbo, ca sa spun adevaru', nah)
maria_alexia spune:
Ref. la "perspectiva omului alb": tocmai ca cei care traiesc in interiorul unei culturi nu constientizeaza de obicei toata bogatia ei. In genere ochiul strain si detasat vede mai clar si pune mai bine in valoare lucrurile astea.
maria_alexia spune:
Neatza' Pe unde umbla toata lumea?
Corapina, in cheia asta am citit si eu cartea: sa aflu despre o lume necunoscuta. Povestile ei, o frantura de istorie, poate o imagine despre prezent. Si m-a impresionat exotismul, simbolistica, basmul, bogatia de traditii... Chiar ma gandisem ca practic nu am multe de povestit si analizat la cartea asta, a fost prea necunoscut domeniul incat sa-mi dau cu parerea.
Dar citind pe wiki despre "improverbe" si faptul ca a creat el legende si mituri... ufff, m-am simtit pacalita. Aiurea, doar era clar ca citesc literatura si nu documentar antropologic .
corap spune:
cred ca nu m-am exprimat corect cu "perspectiva omului alb" (in fond, suntem toti africani ) - ideea mea era ca pare o carte scrisa de un localnic mai degraba. (asa cum cartea paralela SNP:N mi se pare scrisa de o femeie , cel putin primul sfert).
Mie mi-a placut abordarea fiecarei varste adulte in cate o femeie si in cate un barbat. si zilele in care nu se intampla nimic - care trec instantaneu intre ceaiul de dimineata si apusul soarelui. si noptile halucinante.
Oricum, tara mea africana preferata ramane Cabo Verde. Daca n-as avea copii, acolo m-as muta. Poate la pensie
In alta ordine de idei, aveti idee unde as putea invata (in Bucuresti) portugheza (de la nivelul 0 absolut). ca pe la ambasada nu aveau cine stie ce oferta - te trimiteau la Lexis (despre care eu am o parere nasoala)
carminabulina spune:
Ah ce bine ca pot sa vin sa-mi dau si eu cu parerea..., dar fara suparare pentru fetele mai simtitoare!
Citat: |
citat din mesajul lui maria_alexia Povestile ei [a lumii necunoscute], o frantura de istorie, poate o imagine despre prezent. Si m-a impresionat exotismul, simbolistica, basmul, bogatia de traditii... Chiar ma gandisem ca practic nu am multe de povestit si analizat la cartea asta, a fost prea necunoscut domeniul incat sa-mi dau cu parerea. |
Cum am sa o spun pana obosesc, tocmai aceste atribute ale unui roman ma fac pe mine sa gandesc ca acea carte ar fi putut foarte bine sa nu fie scrisa deloc, indiferent de ce parere au unii critici literari si de cate premii a primit autorul.
Intr-adevar un domeniu necunoscut, mai bine vedeam un documentar si poate dupa aia sa fi citit cartea.
cat priveste bogatia de traditii eu nu o contest doar ca nu am "facut cunostinta" cu ea, nu in romanul acesta cel putin.
Ati citit "O lume se destrama"? Daca da, atunci ma veti intelege perfect .
Finalul nu mi s-a parut deloc echivoc: un el si o ea, Adam si Eva, inceputul lumii, bla bla bla, alungarea din paradis unde nu-i chiar atat de cald si bine. Focul care purifica, zorii unei brand new day, si mi-a placut faza cu batrunul Caetano care atat de aproape de moarte vede strigoiul si-l roaga sa-l astepte. M-a amuzat dar nu am inteles metafora daca o fi fost vreuna ascunsa sub aceasta actiune.
Mi-a facut placere sa o citesc dar nu pot spune ca am inteles sau ca mi-a atins vreo coarda sensibila.
beshter spune:
Daca voua va venea mai mereu sa scrieti 'Livada cu frangipani', mie imi vine si acum sa scriu 'Veranda cu frangipangi':)
Adevarul e ca nici eu nu ma asteptam ca nenea asta sa fie alb, poate din cauza stilului voit stangaci (sau o fi traducerea) si exuberantei lingvistice (despre care scrie si pe coperta:). Ca sa vezi cum ne modeleaza cliseele perceptia (albul e retinut si sobru, negrul e exuberant si 'folclorist'). Couto are cate ceva din fiecare - probabil ca asta o insemna 'literatura metisata'.
Mie mi-a placut prietenia dintre batranul portughez si batranul negru (pe primul il cheama Xidimingo, pe al doilea - nu mai stiu, iar cartea e in camera la fiu-meu, care doarme:). Mi-au mai placut dialogurile dintre batranii-copii (pline de umor tandru) si figura de 'tragic mulatto pe dos' a lui Vasto Excellencio, pe care toata lumea vrea sa-l omoare ca sa pastreze trecutul si sa goneasca razboiul.
Lucrarile Ioanei si terapia lui Pinkutz
maria_alexia spune:
Carmina, in paragraful urmator tocmai ce scriam ca a fost aiurea ca am citit cartea in maniera asta.
Cu "omul alb" ce voiam sa spun e ca, din vaastele mele observatii si cunostinte , un negru autentic n-ar sti sa povesteasca atat de coerent si comercial , pentru publicul larg si strain, fapte interiorul culturii lui.
Exemplificare: cele mai faine documentare despre romani le fac americanii sau - si mai bine - un american cu stramosi romani .
Si de asta pe mine nu m-a surprins ca un alb a scris povestea asta, mi se pare normal.
Interesante interpretarile scenelor si personajelor .
Eu eram racita si febrila si n-am trecut prea departe in directia asta, am citit-o ca pe un basm si am asteptat sa se sedimenteze. Ceea ce nu s-a intamplat
carminabulina spune:
Ah, Maria, dar m-am folosit de citatul tau nu ca sa contest ceva din ceea ce ai spus, nuuuu, ci pur si simpluca ca sa nu scriu eu o fraza deja foarte bine exprimata de altcineva.
Senzatia ca Mia Couto a fost femeie inainte de a fi barbat am avut-o si eu dar ca ar fi si negru ca sa am surpriza ca de fapt e alb, nu. Am fost convinsa de la bun inceput ca-i un scriitor alb. Pur si simplu nu cred ca un bastinas ar fi putut scrie cu atata detasare, sa se joace atat de mult cu personajele si cuvintele si sa folosesca umorul (pregnant absurd) si absurdul totodata. Cred ca ar fi fost (negrul) mai...tragic, mai serios, mai...ce naiba am de nu-mi vin cuvintele in nici un fel.
Nu stiu daca m-am facut inteleasa, dar daca nu revin mai tarziu dupa ce-mi beau marea cana de cafea.