Viata in Germania - cap.66
Raspunsuri - Pagina 9
tinatache spune:
neatza!
daca tot am atata timp, mi-am cumparat ziar, ia uitati ce articol am gasit, f interesant . Si mai interesant e ca e scris de o femeie, cred ca daca era un autor barbat il linsau pana acum:
http://www.sueddeutsche.de/leben/bascha-mika-ueber-frauen-im-beruf-zu-weich-zu-feige-zu-unterwuerfig-1.1057495
In rest, eu imi revin incet. Nu am avut febra, doar dureri de cap, f nasoale.
Roxy, nu ma pricep la ceaiuri si alte chestii, eu in afara de comprese si sirop de febra nu stiu. Au avut asa de rar febra si niciodata asa mare ca, din fericire, nu am avut nevoie. Sper ca va merge mai bine, va doresc refacere rapida.
Eu am ramas la intrebarea cu psihologia in Ro, e vreo sansa sa lucrezi aici?
DidiAlex spune:
Cristina, nu stiu cat se aplica peste tot, dar la mine in oras MA, locurile astea de psihiatru/psiholog sunt limitate, adika ocupi un loc doar daca pleca unul din oras sau iese unul la pensie.
cum spunea Miri mai devreme mai e si o chestie de noroc..io nu as taia aripile din prima. Oricand se gaseste o solutie. io as merge direct sa intreb pe cei din bransa, io alte cunostintze nu am.
Edit: in legatura cu articolul, cred ca tipa are dreptate. si statistica o confirma ( citeam la un moment dat ca 72 dintre femei dupa ce au copii nu mai fac cariera, sau e prea mult zi cariera) si 66% nu primesc sprijinul celuilalt parter.
Dar situatia in DE e una diferita.
Am vazut ca ati vorbit de limba..ce m-a ajutat pe mine la un moment dat: am o batranica, ea are 91 de ani dar e mai sprintena decat mine si ma intalneam de cel putin 2 ori pe sapt si vb cu ea. Cu ea am reusit sa nu mai fac traduceri si sa vb asa una peste alta.
Atentionare pe care am primit-o si io de la o pretena care lucra si citise multe despre batranei: sunt foarte cirscumpecti cand sunt abordati, mai ales ca nu inteleg sensul..dar apoi sunt de un real ajutor in dezvoltarea limbii si au si timp.
DidiAlex spune:
am o intrebare: cate zile am voie sa stau acasa in CM pt copii pe an?
15 oare..de copil :D? sau pt amandoi..am deja 4 si banuiesc ca se contabilizeaza pe Zeiterfassung
ceska777 spune:
DidiAlex,
eu studiez zilele astea subiectul asigurari (de stat) si am citit ca de ex AOK plateste 10 zile lucratoare per copil si per adult. Pt cei casatoriti sa nu depaseasca 25 zile pe an.
Ceska, mamica de Benjamin
mic si scump (23.12.2007)
Blogu` nostru
Am venit pe lume...asa a intrat Benji in viata noastra
helbi spune:
Ceska, eu sunt el BKK Gesundheit (am fost la BKK Taunus, dar a fuzionat cu asta) si sunt multumita. Acum 5 ani am avut 2 operatii in 10 zile, apoi controale....de cite ori am cerut analize, nu mi s-au refuzat....eu am fost si sunt multumita. Si de TKK si AOK am auzit de bine.
tinatache spune:
didialex mersic de rasp. Am sa vad de unde pot obtine niste informatii. Nu stiu cum e cu diploma obtinuta in Ro, ma gandeam ca e cineva in domeniu pe aici ca pe net n-am gasit nik.
ceska777 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui helbi Ceska, eu sunt el BKK Gesundheit (am fost la BKK Taunus, dar a fuzionat cu asta) si sunt multumita. Acum 5 ani am avut 2 operatii in 10 zile, apoi controale....de cite ori am cerut analize, nu mi s-au refuzat....eu am fost si sunt multumita. Si de TKK si AOK am auzit de bine. Andreia |
BKK fiind Barmer sau altceva? Mersi de raspuns tuturor...
Ceska, mamica de Benjamin
mic si scump (23.12.2007)
Blogu` nostru
Am venit pe lume...asa a intrat Benji in viata noastra
Miriluta spune:
citat din mesajul lui helbi Ceska, eu sunt el BKK Gesundheit (am fost la BKK Taunus, dar a fuzionat cu asta) si sunt multumita. Acum 5 ani am avut 2 operatii in 10 zile, apoi controale....de cite ori am cerut analize, nu mi s-au refuzat....eu am fost si sunt multumita. Si de TKK si AOK am auzit de bine. Andreia |
Andreia eu de AOK am auzit mai degraba rele decat bune....insa doar am auzit (citit prin ziare).
Miriluta spune:
citat din mesajul lui DidiAlex am o intrebare: cate zile am voie sa stau acasa in CM pt copii pe an? 15 oare..de copil :D? sau pt amandoi..am deja 4 si banuiesc ca se contabilizeaza pe Zeiterfassung |
Alex poti sa intrebi la personal. La mine la firma sunt 1,5 zile pe luna, si se iau in considerare la Zeiterfassung pt ca zilele respective sunt platite de casa de asigurari si nu de angajator (atunci cand ai Arztbescheid).
Noi ne luam cu randul...adica dimineata se duce sotul si dupa-amiaza ma duc eu, in functie de cum avem termine (eu nu trebuie sa pontez orele oricum ). Au fost si cazuri in care unul din noi a trebuit sa ramana toata ziua acasa.
aschiutza spune:
Ceska, eu sunt la TK si sunt destul de multzumita (dintre casele de stat cica ar fii in multe aspecte pe primele trei locuri), la dentist se preia f putini din costuri. Marele dezavantaj e daca te muti in estul germaniei. In Dresden am avut mare greutate sa gasesc doctor de familie si ginecolog, acolo sunt prea multi asigurati la stat si doctorii nu iau decit un anumit numar de pacienti (de la un anumit nr primesc f putin de la casele de stat si cumva nu se renteaza). In plus cei cu asigurare privata intrau inaintea mea, chit ca eu aveam programare la acea ora si venisem inaintea lor. Am avut si mare greutate sa primesc sedinte de fizioterapie. Cit am fost gravida, am fost multzumita de ce mi-i s-a oferit.
Cristina, eu stiu un caz cu psihologie, dar nu cred ca are valabilitate si te-ar ajuta cu ceva. Pe scurt, acu 10 ani, o cunostinta cu psihologia terminata in tara dar nu si profesat, si-a recunoscut o parte din examene si a studiat din nou. Nu stiu insa daca alta specializare sau mai multe amanunte....