NU se zice "am decat un mar"!! Nici "doctora"!! -3

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui corap

a, am inteles acu ce vrei, mianna. si nu cred ca este o regula, e un pic ca la accent: se pune, ca regula, pe penultima silaba, da' nu neaparat

no bun deci hiatul e hiat ca regula, dar nu neaparat, cand...? (orice, numa' nu "cand cele doua vocale fac parte din silabe diferite", fiindca pentru mine asta e consecinta hiatului, nu motivul).

ca sa nu mai existe confuzii: intreb daca exista vreo regula asemanatoare cu "inainte de b si p se scrie m", adica un fel de "inainte de n si p nu poti avea diftongi".

exista asa ceva?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lili_mar spune:

la ziar este la fel ca la pian?

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui lili_mar

la ziar este la fel ca la pian?

daca intrebarea mi-e adresata - ieri ti-as fi spus ca nu azi ma straduiesc sa spun ca da (uf, tot aiurea imi suna, da' daca-i musai, cu placere), si spun doar ca la piata nu-i la fel ca la ziar.

continuand - gresesc (si io, si dexu') cand spun "pia-ni-na"? sau se schimba calimera fara sa pricep io de ce?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lili_mar spune:

nu era adresata cuiva in special. mi-am amintit de mama, cand il invata pe fratele meu despartirea in silabe (asta acu vreo 30 de ani) si nu pot sa uit o seara intreaga mama zicea "zi-ar" iar frate-meu repeta "zear"
pianina mie imi suna pi-a-ni-na (dar nu sunt sigura ca este corect)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danielag spune:

mianna, daca reusesti sa zici pian dintr-o singura silaba, sunt curioasa cum zici pianului. pia-nu-lui mie mi se pare de-a dreptul peste mana. Cum mi se pare si pia-ni-na.

Iar pia-no, mie imi suna pi-a-no. Incearca sa canti foarte rar cuvintele "piano-pianissimo" si vezi daca tot pia-no iti iese. Io nu reusesc.

Mergi la inceput

e asa de fain sa ti se ceara pe-un forum sa pronunti ceva in afara de a va spune ca de putut pot (si asta de vreo cateva decenii, ca azi am zis pentru prima data "pi-an"), nu stiu ce mai pot face

imi cer scuze pentru ce-am zis mai sus cu dexu': nu in dex apare "pia-" la "pianina", ci in alta definitie pe aceeasi pagina online (recunosc cu parere de rau ca n-am vreun dictionar in casa). atunci m-am uitat in fuga, acum, cand am redeschis pagina, am vazut ca o alta definitie indica "pi-a-", asta ca sa ma zapaceasca de tot

si daca tot mi-ai dat ideea cu piano, trecui si la dictionare italienesti - tot online, si uite ce-am gasit:

http://dizionari.corriere.it/dizionario_italiano/P/piano_1.shtml

daca ei pot, atunci pot si io

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana83 spune:

Am doua degete sus, pot sa pun o intrebare?

Din cauza Capcaunului, ca n-am stiut cum sa-i raspund la niste idei, am ajuns sa ma intreb: cum se formeaza vocativul la substantivele comune de genul masculin? de ex:
capcaun- capcaune sau capcaunule?
imparat- imparate sau imparatule?
baiat-baiete sau baiatule?
magar- ???-magarule- singura care suna ok
am obs ca celor terminate in vocala (de ex zmeu) li se adauga sufixul -le.
Dar celelalte?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

Citat:
citat din mesajul lui liliana83
cum se formeaza vocativul la substantivele comune de genul masculin? de ex:
capcaun- capcaune sau capcaunule?

depinde, daca vrei sa-l articulezi sau nu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana83 spune:

da , buli, m-am gandit si eu la asta, dar atunci magar nearticulat , cum e?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

pai ce, ai articulat deja si magarul? eu am crezut ca numai pe capcaun

Mergi la inceput