si Romana si Germana???
Raspunsuri - Pagina 2
ligia13 spune:
cazacel..suntem cam in aceeasi situatie!
Copilul meu sta cu bunica lui 8 ore pe zi(ma rog acum doar 4-5 ca merge la gradi ) de la 3 luni!
Socra mea vorbeste cu el 80% in germana (din pacate mai scapa si romaneste).
Nu am avut probleme sa nu ma inteleg cu el, ba mai mai invatat si eu pe langa el germana ...
Acum are aproape 6 ani si din pacate nu vorbeste f bine, dar se descurca binisor cu germana!
Am suplimenatat si cu ceva cursuri.
Eu regret ca nu a vorbit cu el doar germana. Pe la 3 ani si ceva el s-a prins ca daca vorbeste cu ea romana , ea cedeaza si vorbeste in romana!
Si ea a cedat si uite asha la 3 vorbea mai bine germana decat acum!
Dar faci cum crezi tu!
Daca e enervanta
si mereu iti va reprosa ca ea face si ea drege... mai bine lipsa!
blackgirl0 spune:
Cazacel (oare ne stim? pe ce esti rezi?), ai mare noroc cu o soacra dispusa sa se ocupe de fiul tau! Si chiar asa: de ce esti "incuiata?"
Bucura-te ca ai ocazia sa invete gratuit o limba straina, limba care in zona asta conteaza foarte mult. Daca nu ar fi vb de orgolii la mijloc, mi-ai da dreptate!
Si eu am mama unguroaica, dar eu nu stiu ungureste caci tata nu vroia (nationalist de neam prost
) si acum regret ca mama nu s-a impus mai mult!
Io zic sa gandesti pe termen lung, spre binele copilului! O fi ea soacra, dar totodata este si bunica si sunt sigura ca iti iubeste copilul mai ceva ca pe ochii din cap! ![]()
Sabina spune:
e nemaipomenit, as vrea io sa am o bunica sa vb germana cu ai mei.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog,
Sofia Galagia si
bb Gheo
Marina spune:
si eu vreau bunica sa-mi invete copiii limba germana....e pacat sa interzici asa ceva in ciuda tuturor neintelegerilor tale cu soacra
valicutu spune:
Da, cum a zis CorinaDani, problema nu e ca soacra il va invata pe copil germana, ci ca nu se impaca cazacel cu soacra. Si uneori simti ca mai bine te lipsesti de tot ajutorul ei decat sa ai de-a face cu incapatanarea, autoritatea si rautatile ei. Soacrele astea... ma confrunt si eu cu mici probleme. E nasol pentru ca nu poti sa te porti urat cu ea, si cel mai bine ar fi ca sotul tau sa-i explice frumos ca voi va cresteti copilul cum considerati voi, si mai bine zis cum consideri tu, ca tu esti mama lui, si tu stii ce e mai bine pentru el.
E bine sa invete germana, si noi vrem sa-l dam pe copilul nostru la gradinita cu ore de germana si apoi la Honterus, ca suntem din Brasov :). E un avantaj foarte mare, germana e mai greu de invatat decat alte limbi, si sigur ii va fi de folos mai tarziu.
Ilinca_M. spune:
Si la mine prima impresie a fost ca povestea cu limba germana e o falsa problema si ca de fapt cazacel "are boala" pe soacra, o enerveaza faptul ca "se baga" peste ea, nu faptul in sine, ca vorbeste germana cu copilul. Deci am gandit in mare precum Corina.Dani.
Dar apoi m-am gandit: de ce sa incercam sa facem noi "sapaturi psihologice"? De ce sa vedem "dincolo" de faptele concrete relatate de initiatoarea topicului? Caci de ce s-ar fi dat cazacel dupa visin daca altele erau frustrarile ei, nu cele legate de limba germana?
Titlul topicului cat si continutul postarii sunt clare, deci noi ne-am referit strict la ce ni s-a cerut: sa ne spunem parerea in legatura cu cele expuse, daca e bine sau nu sa i se vorbeasca in 2 limbi copilului. Cred ca majoritatea raspunsurilor au inclinat catre "da".
Deocamdata cazacel a scris ca soacra este o femeie de nota 10 si ii ajuta foarte mult cu tot ce tine de casa si de copil. A scris si ca e autoritara si incearca sa-si impuna punctul de vedere, dar in acest sens a exemplificat doar cu vorbitul in germana. Daca ar fi adaugat ca de-a lungul timpului soacra a incercat sa impuna si altele in ceea ce priveste cresterea copilului (idei referitoare la imbracat/diversificare/program de plimbare etc.), as fi zis "s-o dezbatem" pe soacra. Pana atunci, eu zic ca e chiar o femeie de nota 10![]()
mami de Sophia-Diana (Sophiphi)
18 luni
19 luni
Manole forever
cristoiu spune:
Daca scriai "si Romana, si Germana, si Engleza?" erai fix pe dilemele mele. Am fost in dilemele astea o vreme, dar mi-au trecut. Copilul meu are 20 de luni si le intelege pe toate 3 si le vorbeste amestecat pe toate. Ceea ce este perfect normal. Mai incolo va incepe sa le deosebeasca intre ele.
Este decizia ta ce si cum faci cu copilul, dar eu cred ca soacra ta are dreptate. E mult mai bine pentru copil sa invete limbile de la bun inceput si in paralel decit mai tirziu. Fiindca dupa o anumita virsta limbile straine se inregistreaza in alta zona a creierului si ii va fi mai greu, nu o va asimila ca pe limba materna. Plus, invatarea a doua sau mai multe limbi de mic copil ajuta la dezvoltarea intelectuala. Sunt studii care dovedesc ca (,) copiii bilingvi au o intelegere mult mai buna a stiintelor exacte si rezultate mai bune la invatatura.
Ca sa nu mai vorbim de sansele pe care o limba precum germana i le va oferi in viitor.
Sincer nu inteleg de ce ai vrea sa iti privezi copilul de asa o oportunitate cind altii dau bani grei pentru asa ceva.
PS: In prima clipa cind am vrut sa raspund la subiect voiam sa zic ca nu e mare brinza, copilul va invata si la gradinita, dar e mai bine de acasa. Am crezut ca sunteti in Germania si copiii invata limba tarii mult mai repede decit altele. Insa sunteti in Romania, asa ca nu te baza pe scoala, copiii in pauze tot romana vor vorbi. Am experienta copiilor de la scoala internationala de aici, care vorbesc mai abitir germana decit cei scoliti la scoli germane :)
bpaula spune:
Eu una as vrea ca al meu copil sa aiba sansa sa invete 2 limbi in paralel. Si din ce am citit la colegele de odisee din strainatate copiii nu par sa aiba probleme de adaptare din cauza asta. Ba chiar stiu cu cine sa vorbeasca in romana si cu cine in limba straina.
Asa ca eu as zice sa profiti ca soacra ta il poate invata
roxy spune:
cu asa un avantaj nu te intlnesti prea usor si e pacat sa ratezi sansa copilului de a sti o limba straina natural, ca o limba materna, doar pentru ca nu te intelegi cu soacra.Ideea ei ca acum de mic copilul poate sa asimileze limba germana fara sa-si dea seama , in joaca, asa cum invata romana este adevarata.Iar pana pe la 5 , 6 ani creerul copilului acumuleaza aceste informatii si le stocheaza fara efort, pe cand ca adult deja iti e mai greu sa inveti.
Ai mei au invatat limba germana la inceput din ce auzeau in jur, noi vorbim romaneste in casa, si numai m-am trezit ca ei vorbesc si inteleg germana fara ca eu sa ii fi invatat, unde mai pui ca ei nu o traduc ,a sa cum am invatat eu germana,ci au invatat-o asa cum au invatat romana, ceea ce pe mine ma depaseste.Ei erau capabili de foarte mici sa spuna aceeasi propozitie si in romana si-n germana , cu tipicul frazei perfect, fara sa o traduca din o limba in alta.
Asa ca parerea mea este ca atata timp cat tot nu-i interzici soacrei sa aiba relatii cu copilul, atunci sa-i permiti sa-l invete germana,pentru ca va fi doar in avantajul copilului, iar cine stie poate asa si problemele dintre voi se vor rezolva.
Carmi spune:
Si eu spun ca-i un mare avantaj, mai ales ca germana nu e o limba foarte usoara, insa invatata la varste mici vine ca de la sine...
Baiatul meu e trilingv, nu a facut niciun efort sa invete cele trei limbi, el stie ca ccc cu mama vorbeste o limba, cu tata alta, si afara o alta. Pentru copii nu e asa de greu cum ni se pare noua.
Carmi si Fabiano-om-mare, ca papa:D (20.10.05)