si Romana si Germana???

si Romana si Germana??? | Autor: cazacel

Link direct la acest mesaj

Buna,
Sunt noua pe acest forum si as vrea sa va cer parerile legat de un subiect care devine din ce in ce mai prezent in viata mea...
Am 28 ani, sunt medic rezident in Bv, sunt casatorita de 2 ani cu L., ne iubim f mult, avem o relatie deosebita, discutam orice (asta e una din regulile relatiei ns) ,iar de aproape 8 luni sunt mamica unui ingeras pe nume Ionut!
Mama sotului meu este etnic german 50%, motiv pentru care sotul meu a invatat si germana si romana in acelasi timp, ceea ce i-a prins foarte bine! Mentionez ca eu nu vorbesc germana, dar stiu engleza, franceza si spaniola! Soacra mea este o femeie de nota 10, ne ajuta f mult (locuim in aceiasi casa, dar avem intrari separate, sunt ca 2 apartamente in aceeasi casa) si cu copilasul si cu gatitul, dar este o fire autoritara si incearca din rasputeri sa-si impuna pc de vedere, in special imi"impune"as putea zice ca si bebelusul meu sa invete neaparat si germana in paralel cu romana inca de la primele cuvinte! Eu nu sunt de acord sa le invete odata pe ambele, pt ca as crea confuzie in mintea copilului, si nu as vrea sa ajung in situatia sa nu ma inteleg cu el (eu nu vorbesc germana)!!! Sunt de acord sa invete cat mai multe limbi straine, chiar imi doresc asta, dar cred ca are timp de sta la gradi, la scoala...practic toata viata!
Ideea e ca simt ca stilul ei autoritar imi submineaza mie autoritatea legata de copil; eu l-am nascut , eu am grija de el si mi s-ar parea corect ca eu sa hotarasc ce-i mai bine pt puiul meu! A...daca ii zic sa nu vorbeasca in germana cu el imi zice "nu fii incuiata"; asta ma deranjeaza iarasi; cum isi permite sa-mi spuna asa???
Sotul meu imi accepta hotararea, am discutat dar ea o tine pe a ei si gata...incearca sa se impuna...
Situatia imi creaza o stare de disconfort si as vrea cumva sa ...nu stiu nici eu...
As vrea sa va cer si voua parerea, ce credeti legat de ce am scris, daca am dreptate sau nu..
Va rog mult

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ilinca_M. spune:

Pai daca sotul tau "a invatat si romana si germana in acelasi timp, ceea ce i-a prins foarte bine" (citat din tine!) de ce ai impresia ca nu i-ar prinde bine si copilului tau? Eu in locul tau m-as bucura sa i se vorbeasca si in germana, va prinde mult mai repede decat daca ar invata la scoala; si nu subestima bebelusii, nu se va produce nicio confuzie de asemenea proportii in capul lor incat sa ajunga in situatia de a nu se exprima corect in nicio limba! Daca stii 3 limbi straine, inseamna ca ai o inclinatie, o usurinta in a invata limbi straine, mai bine ai trage si tu cu urechea la soacra sa prinzi si tu germana macar la nivel de incepator

mami de Sophia-Diana (Sophiphi)
18 luni
19 luni
Manole forever

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Eu am crescut cu o bunica nemtoaica si am invatat 2 limbi, copiii mei vorbesc romana si engleza, fiica mea cea mica le-a invatat in acelasi timp. Eu nu vad unde e problema. Profita sa inveti si tu germana, vocabularul copilului va fi foarte limitat la inceput si poti sa inveti odata cu el. Tatal meu nu stia germana cand s-a casatorit cu mama mea, acum intelege tot si vorbeste putin. Am cunoscut o familie de romani aici, fiica lor casatorita cu un australian care acum vorbeste binisor romaneste , copiii lor crescuti de bunica romanca vorbesc amandoua limbile.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mcoca spune:

Soacra ta are dreptate : este f bine sa invete cele 2 limbi in paralel. Fetita mea are 2,5 ani si vorbeste franceza si romana f bine. Sunt perioade cand face progrese mai mari intr-o limba, sau in alta, dar apoi se echilibreaza.
Copilul tau va intzelege f repede cum sa se adreseze fiecaruia.

Fetita mea la bona vorbeste numai franceza, ca stie ca bona nu ar intelege-o in romana. Acasa cateodata o mai da pe fr, ca noi ii vorbim in ambele limbi, dar ii spun sa-mi zica in romana, si atunci schimba limba.

Acum legat de "incuiata" etc, e alta mancare de peste. Pune piciorul in prag si nu te lasa calcata in picoare indiferent de ajutorul primit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

Si eu zic la fel vezi partea buna a lucrurilor: soacra sta langa voi, va ajuta cu copilul, iar pustiul va sti din prima doua limbi. Acum tu stii cel mai bine ce pui in balanta cu asta si unde inclina.

www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
www.bijuteriiandroix.page.tl" target="_blank">Androix Bijoux

Niste copii si toti copiii!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Hai nu mai fii asa de orgolioasa. Daca ajunge sa invete simutan doua trei n limbi de la bun inceput o va face natural. Despre avantaje nu are sens sa amintim. Bine ca ai o soacra dispusa si realista as spune. E chiar noroc din punctul meu de vedere.

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

Hello

Scria pe undeva ca un copil poate invata pana la 4 limbi simultan, de la varsta mica, dar ca aceste limbi ar trebui vorbite separat de persoane diferite.

Mai precis, se pare ca un copil nu este indus in confuzie daca aude, sa spunem, bunica in germana, tatal in engleza, mama in romana si baby sitterul in...indoneziana, dar devine cam haotic pentru el cand aceste persoane incep sa mai schimbe si limbile intre ele.

Nu mai stiu linkul exact; oricum, daca vrei sa cauti pe google, era un studiu asupra copiilor din familii mixte , UK parca.

32 +

Mai avem 8 saptamani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eimotto spune:

La noi numai buni avea "voie" sa vorbeasca ungureste cu ea daca incercam si eu imi spunea "nu, tu nu imi spui asa". Acum am depasit momentul, vorbeste ungureste mai bine decat mine. Sotul meu nu stie boaba de maghiara dar nu l-a deranjat ca buni ii vorbea ungureste (mai bine zis numai ungureste) ba chiar a inceput si el sa invete

Ti-e teama cumva ca vor avea "secretele" lor intr-o limba care tie nu iti este accesibila?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

buna,

eu cred ca problema e mai subtila decat pare la prima vedere/citire.
si anume imixtiunea soacrei in deciziile pe care o proaspata mamica vrea sa le ia pentru puiul ei. putea foarte bine sa fie vorba despre altceva, nu neaparat de invatarea limbii germane. corect, floare de colt ? pe tine asta te deranjeaza de fapt, amestecul soacrei in viata voastra, firea ei autoritara si faptul ca nu stii cum s-a pui elegant la locul ei, ba chiar cred ca ai prefera sa faca sotul tau acest lucru.
discuta cu sotul tau, roaga-l sa vorbeasca cu mama lui, sa-i explice ca nu este cazul sa puna presiune pe umerii tai in privinta deciziilor privind cresterea si educarea copilasului vostru. chiar daca e de nota 10 si va ajuta in casa, asta nu-i da dreptul sa hotarasca in locul vostru. cred ca tu esti prea finuta si diplomata si nu stii cum s-o abordezi astfel incat pe de o parte sa inteleaga atitudinea ta, pe de alta parte sa nu se simta jignita sau data la o parte din vietile voastre.
socrul tau traieste ? daca da, cum te impaci cu el ? crezi ca, daca l-ai aborda, ar avea el mai multe sanse s-o convinga pe soacra ta sa o lase mai moale ?

Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )

"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_C spune:

Daca se respecta principiul: o persoana - o limba, copilul nu are cum sa fie bulversat. Va vorbi in functie de interlocutor, in limba fiecaruia. Germana curata si romana tot asa.

Soacra ta are intentii bune si probabil era suparata ca o contrazici cand ti-a spus "incuiata". Nu-i asa de grav, ia-o altfel, gandeste-te ca vrut sa spuna sa fii mai deschisa, ideea e aceeasi.

Este normal sa ai retineri daca n-ai crescut intr-o familie bilingva, dar documenteaza-te si vei afla ca nu este nici un pericol pentru copil sa invete limbile odata, din contra, e un mare avantaj.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

Ai mare noroc.
Incearca sa te bucuri de ce ai

Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
_"Meglio sole, che mall`accompagnate !"

*** Concursul KloraneBaby *** www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=chic bebe - klorane baby&page=6" target="_blank">mam.jpg ***

Mergi la inceput