PCOS (21)

Raspunsuri - Pagina 19

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns emilia.m spune:

Buna fetelor, si bine v-am regasit.
Am lipsit o vreme fiindca am fost ocupata cu multe... renovare, cununie, schimbare job, nunta, iar renovare...
Ne-am mai linistit acum si vrem sa ne apucam de proiectul bebe.
Am renuntat la fumat, voi renunta si la cafea si ma apuc de mancat sanatos si de luat vitamine, acid folic, luminita de seara, ceaiuri si Metformin. Evident am sa renunt la ACO i trebuie sa ma programez la gineco pentru ecografie sa vedem daca dupa atatea luni de ACO mai am vreun chist sau nu...

Copiii sunt mainile cu care ne prindem de rai.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabriela_tutuianu spune:

buna seara

am citit cateva capitole despre voi- despre noi si acum as dori sa va intreb : am sau nu pcos?

un medic endocrinolog mi-a pus diagnosticul- din stele de pcos deoarece am ciclu anovulator-vine o data la 3 luni , am pilozitate exagerata - creste peste tot , sunt plinuta bine 89 kg/1.68m , iar alti 2 medici ginecologi - in urma testelor hormonale - doar un cortizol si o insulina mare - spun ca nu am pcos deoarece hormonal totul este in regula . am ceva chisturi dar nu am sindromul asta al ovarelor micropolichistice .

nimeni in familie nu are . credeti ca as avea ? adica ma tot chinui sa fac un bb de vreo 4 ani , am facut toate testele cerute , sotul are criptozoospermie - adica vreo 17 amarati si toti defecti . asa ca mai asteptam cu productia de ss , dar ma tot intreb ?am sau nu pcos ?

Mergi la inceput

Gabriela... din ce zici tu eu cred ca ai.
Dar cel mai bine te uiti aici si intelegi mai bine, dupa care mergi la un medic si mai faci niste analize suplimentare (LH si FSH in ziua 2 a CM sau monitorizarea ovulatiei de exemplu):

http://medicaacademica.ro/2010/09/02/conduita-in-infertilitatea-asociata-cu-sindromul-ovarelor-polichistice/

Ideea de baza este urmatoarea: nu e musai sa ai chisturi sau microchisturi pe ovare pt a avea PCOS. E suficient sa ai hiperandrogenism si menstre neregulate pt acest diagnostic.
De exemplu mie analizele hormonale imi ies destul de bine, nu am androgenism accentuat, am o greutate normala (58 kg, 1,65 m) dar am chisturi, menstre neregulate (fara medicamente imi vine la 5-6 luni) si n-am ovulat de ani de zile...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ailed15 spune:

Buna fetelor,

ma bucur ca mai e ceva activitate pe aici. Azi am fost si mi-am facut ceva analize care se fac dupa pierderi spontane de sarcina, plus cred cariotipul. uite ca am uitat sa-mi fi facut copie dupa cele 2 foi de analize, dar nu-i bai , am sa le cer. Stiu ca mi-au luat sange pentru glicemie si glanda tiroida de asemenea, dar nu am inteles de ce nu am facut si progesteronul ca asa mi-au zis ultima oara ca am pierdut sarcina din cauza lipsei de progesteron
Lucrul rau cel fac acuma este ca am reinceput sa beau cafea si nu iau metforminul.
Menstruatia nu mi-a mai venit din 19 septembrie , exact de cand am pierdut, ma monitorizez la temperatura si de saptamana trecuta a crescut, inseamna oare ca am ovulat? Nici eu nu ovulez, am cicluri lungi cat china 4-5 luni fara progesteron. Si de duminica am inceput sa am ceva spoturi maronii, ma doare mijlocul si chiar putin ovarele, din cand in cand. Am facut test de sarcina pentru orice eventualitate, dar negativ.
Tratamentul pe care trebuie sa il urmez este clomifen cu metformin ( 500mg).Nu vad pana la urma de ce sa iau metforminul , pentur ca am ovulat fara el. Aici la prima sarcina am vazut un medic mai in varsta, pentru ca incepusem sa am sangerari si cand i-am spus de metfomin, mi-a spus sa nu iau. Zicea ca nu e cazul, nu sunt obeza. Imi pare doar rau ca nu l-am intrebat de ce, acuma m-am mutat de din orasul acela. In prezent am 64 kg la 1.60m.

Ma duc sa ma pregatesc de lucru.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gudinde spune:

Citat:
citat din mesajul lui gabriela_tutuianu

buna seara

am citit cateva capitole despre voi- despre noi si acum as dori sa va intreb : am sau nu pcos?

un medic endocrinolog mi-a pus diagnosticul- din stele de pcos deoarece am ciclu anovulator-vine o data la 3 luni , am pilozitate exagerata - creste peste tot , sunt plinuta bine 89 kg/1.68m , iar alti 2 medici ginecologi - in urma testelor hormonale - doar un cortizol si o insulina mare - spun ca nu am pcos deoarece hormonal totul este in regula . am ceva chisturi dar nu am sindromul asta al ovarelor micropolichistice .

nimeni in familie nu are . credeti ca as avea ? adica ma tot chinui sa fac un bb de vreo 4 ani , am facut toate testele cerute , sotul are criptozoospermie - adica vreo 17 amarati si toti defecti . asa ca mai asteptam cu productia de ss , dar ma tot intreb ?am sau nu pcos ?

"niciodata nu e prea tarziu"

Gabriela,
Sincer eu nu stiu unde au vazut ginecologii analizele hormonale normale. Pai insulina si cortizolul mare ce-s?

Tu mentionezi:
- insulina si cortizolul mari
- chisturi ovariene
- pilozitate exagerata
- ciclul neregulat si anovulator
- exces ponderal
Astea toate sunt semne clare de PCOS. In locul tau as merge pe mana endocrinologului.

Mergi la inceput

ailed15

Nu doar femeile obeze cu PCOS iau metformin.
Mentforminul este la ora actuala cel mai bun tratament in PCOS.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabriela_tutuianu spune:

intotdeauna testosteronul era bine , lh fsh toate bine dar sub ac . fara ac nu vine nici strigat ciclul .de cand nu mai iau ac am luat repede in greutate vreo 15 kg , iar dupa ultima stimulare ovariana cu clomifen si duphaston am mai luat 8 . asa ca am micuta cifra de 89 kg . nu ma mai incape nimic . arat rau desi ma straduiesc - nu suficient dar mancam mai bine , mai des , mai dulce si mai gras cand aveam 60 kg .

acum chiar ca nu mai stiu ce sa mai fac .

Mergi la inceput

Gabriela, uite ce poti sa faci:
1. dieta sticta, adica cu target de slabit 1,5 kg/saptamana, multe lichide, renuntat la paine, sucuri acidulate si grasimi (inclusiv dressing-ul pentru salata, pielea de pe pulpele sau pieptul de pui, etc) si renuntat la combinarea alimentelor (daca mananci friptura mananci doar friptura la masa respectiva, daca mananci garnitura mananci doar garnitura, adica nu amesteci carnea cu cartofii sau cu orezul si mananci incet de tot pentru a te satura din portii mai mici - senzatia de satietate se instaleasca la 15-20 min dupa masa si daca masa dureaza mai mult vei fi satula mancand mai putin)

2. set complet de analize hormonale si gasit un medic in care ai incredere pentru a te monitoriza

3. cate 3 cani de ceai pe zi (1 de napraznic, 1 de coada soricelului si 1 de cretisoara)

4. remedii naturiste (capsule de luminita de seara si tinctura de mladite de zmeur de la Plafar)

5. metformin jumatate de pastila pe zi (te va ajuta la slabit pentru ca iti va imbunatati digestia, va scade rezistenta la insulina a organismului si te va ajuta sa ovulezi)

Mergi la inceput
Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui gabriela_tutuianu

intotdeauna testosteronul era bine , lh fsh toate bine dar sub ac . fara ac nu vine nici strigat ciclul .de cand nu mai iau ac am luat repede in greutate vreo 15 kg , iar dupa ultima stimulare ovariana cu clomifen si duphaston am mai luat 8 . asa ca am micuta cifra de 89 kg . nu ma mai incape nimic . arat rau desi ma straduiesc - nu suficient dar mancam mai bine , mai des , mai dulce si mai gras cand aveam 60 kg .

acum chiar ca nu mai stiu ce sa mai fac .

"niciodata nu e prea tarziu"

Gabriela,
Nu stiu cine te-a pus sa-ti faci analize hormonale cat timp luai ACO. Sunt irelevante pentru ceea ce vrei sa afli.
Sa sti ca poti avea testosteronul bun, LH-ul si FSH-ul bun si chiar si raportul ok si tot sa ai PCOS. Nu este un set care musai trebuie bifat tot ca sa ai PCOS.
Sincer iti spun ca din cate ai mentionat tu, eu cred ca ai PCOS

Cu slabitul te cres. Cand aveai 60 de kile aveai o reziltenta la insulina mult mai mica si asta iti permitea sa mananci mai mult, mai dulce, mai ...
Acum insulina foarte mare pe care o ai nu te lasa sa slabesti. Insulina mare se datoreaza rezistentei la insulina care poate scadea doar:
- prin regim
- prin sport
- prim medicatie
La medicatie metforminul e prima alegere in PCOS dar e nevoie de sfatul si supervizarea endocrinologului pentru acest tratament.
Oricum, nu te astepta sa slabesti usor. Este cumplit de greu sa slabesti cand ai hiperinsulinemie. Deci, multa rabdare si perseverenta!

Emilia,
Daca insulina e f mare, targetul de 1.5 kg s-ar putea sa fie pe luna chiar daca mananca si face sport la nivelul la care un un normal ar da jos 1.5 kg pe saptamana.

Mergi la inceput