Strumfi de iul-aug 2007 (208)

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Simo78 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Vivela

- ordinea corecta este intai scris, apoi citit. scrisul foloseste doar abilitati motorii, pe cand cititul abilitati intelectuale. (cititul fiind intelegerea ideei exprimate de cuvantul/cuvintele scrise, nu simpla reproducere verbala a unui cuvant scris).

Traiesc in Orasul Alandala

Mai sa stii ca da! Matei scrie litere de muuuult, chiar si dupa dictare, nu numai asa aleatoriu...si nu pricepeam de ce nu citeste, adica recita literele fara sa le lege intre ele. De vreo saptamana m-am trezit ca imi citeste cuvinte de maxim 6 litere intai pe silabe si apoi spune cuvantul intreg. are o pasiune extraordinara pentru litere. Cand se joaca cu masinutele le aseaza sub forme de litere, cand mananca vede legume/carne...in forma de litere...va spun, obsesie.

Dana....cu adevarat "un tot"! superbi!

mami de Matei 28 iulie 2007 si (DPN 26 august 2011)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ddanagh spune:

Simo multumesc. Ati plecat din Dubai? am vazut acum la stiri ca de maine incepe festivalul reducerilor. Cica ar fi cele mai mari din lume. ah ce mi-ar placea
Cum stai cu durerile de burtica?

Anto

un tot: Dana cu Daria (20.07 2007) si Eric (20.09 2010)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Vivela spune:

noi am supravietuit cu totii extractiei, Damian n-a fost nici mai agitat, nici mai somnoros. azi n-a prea dormit, dar nu ca efect al anesteziei mele. l-am pus pe balcon dar - in premiera- a urlat si nu i-a placut (asta inainte sa-l alaptez dupa anestezie, deci fara legatura). l-am tinut in post de tzitzi 3 ore, ca deja ma apucase zdravan de haine sa ma despoaie. si sa stiti ca are forta, l-am cantarit si are 11 kg . david avea 10,500 la un an... asta e, asta-i crescania lui, n-am ce-i face.

Simo, ma bucur ca se confirma si la voi ce zice Montessori. mie imi place sistemul ei, cu unele lucruri pe care nu le inteleg deloc si cu care nu prea sunt de acord (de tipul - jucaria respectiva sa fie folosita exclusiv in directia pt care a fost creata: mie mi se pare ca limiteaza creativitatea. sunt situatii practice in viata cand trebuie sa gasesti solutii neconventionale la probleme diferite, sa improvizezi, etc.)
bravo lui Matei cel destept si precoce !

noi o sa incepem sa ne jucam un pic si in directia asta - azi am citit si metoda, pare complicata, fiind explicata pe mai multe pagini (pe la pag. 200), dar in realitate cred ca nu e chiar asa de dificil de pus in practica. la noi nu stiu cat de bine o sa mearga, ca david cam refuza sa tina creionul in mana si sa deseneze/coloreze, i-a intrat lui in cap ca nu stie , probabil vreo desteapta de pe la gradinita/cresa i-a zis asa si copilul a luat-o de buna. acum tre' sa-mi tocesc creierii sa fiu inventiva si sa il atrag usor si catre asa ceva fara sa simta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Simo78 spune:

Dana din pacate nu am prins niciodata festivalul reducerilor. Aseara am fost la primul eco, am aproape 9 sapt, greturi putine spre deloc, doar la mirosurile puternice sau intepatoare ma mai ia valul. Dureri de burta doar din alea normale, pe care le recunosc

Vivela astept sa intru in concediu sa aprofundez cartea...recunosc, nu am citit nimic despre aceasta metoda. Imi amintesc de Ioana75, ea aplica mult! Daca imi trece prin cap vreo idee cu creionul te anunt

mami de Matei 28 iulie 2007 si (DPN 26 august 2011)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ddanagh spune:

vivela draga ce-mi facusi tu mie. Uite in loc sa ma culc, de vreo doua ore tot dau din una intralta de pe blogul tau.

mai nasol e ca mi s-a facut foame. iar

un tot: Dana cu Daria (20.07 2007) si Eric (20.09 2010)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mychydutza spune:

neatza.........
simo, ce precoc e matei, de fapt el a fost dintotdeauna cu un pas inainte . si andrei "scrie" , dar nu litere, el scrie in felul lui diverse biletele, pe care le impatureste bine, dupa care le desface pe rand si mi le citeste mie. scrie ba ca e suparat, ba ca eu sunt mami lui, ba ca el e copilul meu..diverse!
eu recunosc ca nu m-am prea ocupat de andrei in sensul citit/scris, mi se parea prea repede.....dar probabil o sa ma mobilizez odata cu voi .
o cafeluta de cicoare vrea cineva?

d'ale lui Andrei: "mancarea care vorbeste nu se mananca!!!!"

Mergi la inceput

eu, eu vreau cafeluta .

Dana, pe la blog n-am mai apucat sa intru si sa si scriu, as avea multe de spus, da' nu prea gasesc timp chiar in momentul cu inspiratia. si culinare am tot facut si nu le-am mai pozat, unele chiar bune .

mychy, asa am zis si eu cu cititul/scrisul, ca e prea devreme. dar poate ca pana la urma - daca e totul in joaca facut, de ce nu. adica sigur e mult mai putin frustrant sa invete cand ii e copilului vremea si in joaca, chiar daca asta inseamna 3-4 ani, decat la 7 ani cu 2 palme dupa ceafa ca a facut bastonasul nustiucum si sub presiunea temelor pt a doua zi. sau si mai rau, cum imi facea mie taica-miu, imi rupea foaia cu ce scrisesem, ca cica era scris urat (vai, cat il uram atunci, simteam ca iau foc, simteam ca isi bate cineva joc de toata stradania mea. si numai de-a naibii nu ma chinuiam deloc sab scriu mai frumos, dimpotriva ).

eu nu-mi dau seama nici acum daca david e dreptaci sau stangaci. daca ii ofer un obiect, intinde mana dreapta, in minge da cu piciorul drept. daca se apuca sa manance, incepe cand cu dreapta, cand cu stanga. daca incepe cu dreapta, dupa 1 minut muta in mana stanga si continua. uneori revine la dreapta. la desenat, la fel, daca prinde creionul cu dreapta, in scurt timp il muta in mana stanga. cu stanga pare mai...stangaci, nu tine cum trebuie, cu dreapta ii ies mai bine "desenele" si tine creionul corect.
eu n-as vrea sa-l conving eu sa scrie cu dreapta daca el e stangaci, dar cand il vad asa nehotarat, nu stiu cum sa procedez. asa, in sinea mea, parca as vrea sa fie totusi dreptaci, ca in general, lucrurile sunt facute pt dreptaci (ibrice, foarfece, etc.).

aseara am colorat si noi, a inceput sa-i placa, incet incet sper sa gaseasca atractie si spre asa ceva.
eu sunt constienta de cum "coloreaza" el, asa ca nu pot sa inteleg cum de la gradinita toate desenele afisate pe pereti, colorate chipurile de el sunt foarte ok, fara iesire din contur...cand eu stiu ca el nu face asa ceva. cred ca educatoarele alea coloreaza la greu .

Mergi la inceput

vivela, esti simpatica rau.......si in faza cu ruptul paginii si scrisul de n-shpe ori ma recunosc si eu. o sa citesc si eu cartea aia....ca poate imi deschide noi orizonturi.ideea e ca la varsta asta sunt ca niste sugative, absorb orice informatie cu foarte mare usurinta. soacramea ii tot zice crezul, nu sa-l invete dar asa e ea mai....religioasa (nimic rau in asta) si andrei l-a invatat destul de bine. in sensul ca soacramea incepe versul si andrei stie sfarsitul.
o sa incep si eu, in joaca, cu literele...el le stie pe toate daca i le arat, dar nu le scrie. aseara i-am zis: zii unj cuvant care incepe cu A, si el cica: televizor!
apropos de TV, observ ca ne distrage destul de mult de la activitatile creative. in vikend am facut experimentul si nu l-am deschis aproape deloc, am ascultat Magic FM . a fost super cool, numai ca seara cand ajung eu acasa nu prea pot sa-l desprind de Minimax . eu am de facut una alta si el scapa la TV. si btw, cat ii lasati sa se uite la tv, asa in general?

Mergi la inceput

vreau si eu idei de felul doi. a inceput andrei sa nu se mai sature la pranz cu supa/ciorba, si mai cere si altceva....el e fan cartofi...dar vreau si alte idei. sa nu "implice" carne greu de mestecat
simo, ma bucur ca esti ok

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui mychydutza

neatza.........
simo, ce precoc e matei, de fapt el a fost dintotdeauna cu un pas inainte . si andrei "scrie" , dar nu litere, el scrie in felul lui diverse biletele, pe care le impatureste bine, dupa care le desface pe rand si mi le citeste mie. scrie ba ca e suparat, ba ca eu sunt mami lui, ba ca el e copilul meu..diverse!
eu recunosc ca nu m-am prea ocupat de andrei in sensul citit/scris, mi se parea prea repede.....dar probabil o sa ma mobilizez odata cu voi .
o cafeluta de cicoare vrea cineva?

asta mi se pare un prim pas (si chiar mai multi) spre scris. eu zic sa-l incurajezi, sa-i arati literele si el sa incerce sa le copieze. isi formeaza mana si miscarea specifica.
M. zice ca e bine sa inveti copilul sa scrie cursiv intai si abia apoi cu litere mari de tipar, ca e mai usor sa faci rotunjimi decat linii colturoase.

bravo lui, parca vad ca intr-o juma de an ne povestesti ce frumos scrie Andrei .

Mergi la inceput