NU se zice "am decat un mar"!! Nici "doctora"!! -2
Raspunsuri - Pagina 8
![](images/user_woman.png)
a_alinta spune:
alt lucru pe care nu il inteleg : ce problema are auzul acestor vorbe spuse atat de aiurea cu timpanul? e vorba de aparatul auditor , ca atare , de va doare asa de tare, sau de intelegerea acestor cuvinte ?
daca facem lectii de gramatica limbii romane aici si eu nu am inteles, ma retrag fara nici o replica. ( si daca e asa , titlul ar trebui sa fie altul).
edit : mi-am retras virgula pusa din greseala.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/nelia/nelia.jpg)
nelia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui a_alinta cu ocazia acestui topic am realizat cat de usoara este limba engleza.( si atunci cand nu e corecta exprimarea nu e nici o problema, nu se crispeaza nimeni ca cineva nu stie sa vorbeasca corect. credeti oare ca necunoasterea limbii romane este vina situatiei actuale a romaniei? am inteles ca acest topic este creat pentru a cunoaste si a scrie cat mai corect in limba romana. dar chiar credeti ca daca toti am fi avut toate aceste cunostinte ( care vad ca se schimba in ani ) adica cum se scrie corect in limba romana, Romania ar fi fost alftel? si ce daca nu se zice "am decat un mar"? de ce va deranjeaza atat de mult chestiile astea? cine stie , cunoaste, cine nu , nu are nevoie. am editat pentru al 2-lea i la cuvantul cunostiinte, ca sa nu se inteleaga altceva. complicata rau limba romana. alina |
Nu se crispeaza nimeni dintre cei care nu stiu engleza corect, e si normal. Dar nu bag mina in foc pentru cei care o stiu foarte bine. Cine stie, cunoaste, cine nu, sa invete, niciodata nu e tirziu sa scrii corect in limba materna si in limba oricarei tari in care locuiesti. Nu as zice ca nu are nevoie pentru ca oricine are nevoie de asta, oriunde. Daca toti inaintasii ar fi gindit asa, nu stiu ce limbi ar mai fi vorbit astazi popoarele.
![](floare.gif)
CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU
nelia spune:
Monvas, mie nu-mi place sa spun le dau la copii de mincare, prefer sa spun le dau copiilor. Dar mami de... ador sa spun asa, ma simt chiar mami a lor. Na, fiecare cu pasarelele lui.
Dragile scriu, da's moldovianca... si apoi draga (cu plularul drage) stiu ca e o ambarcatiune...
CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU
a_alinta spune:
asa e, nelia , ai dreptate.
daca toti inaintasii ar fi gandit la fel ca mine, ma gandesc ca am fi vorbit o limba mai "usoara". cu atatea schimbari petrecute in gramatica limbii romane in ultimii ani, ma gandesc ca nici inaintasii nostri nu au stiut prea multe.
nelia spune:
Dar aici nu se discuta schimbarile din ultimii ani, cred ca nu ai citit subiectul. Cu unele chiar nu sint de acord cei care au scris... Vorbim de erori des intilnite si care se pot corecta daca oamenii sint sensibilizati in acest sens.
Te rog, lasa subiectul sa fie ce a vrut sa fie, ca e bun si nu dauneaza nimanui.
a_alinta spune:
nu trebuie sa ma rogi, am inteles ideea. ( m-as fi bucurat daca ai fi inteles si ideea mea)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/beshter/beshter.jpg)
beshter spune:
Eu inteleg toate punctele de vedere exprimate pe-acilea, pe cuvant de cercetas.
Vreau doar sa spun ca nu exista limbi usoare si limbi grele, limbi sarace si limbi bogate, imbi 'urate' si limbi 'frumoase', limbi asa si limbi pe dincolo. Toate sunt la fel de 'grele' si 'bogate'si 'frumoase', indiferent ca-i vorba despre ceceno-ingusa, malgasa, gungbe, romana sau engleza.
Si nu-i adevarat ca nu se crispeaza nimeni daca vorbesti prost englezeste. Dar e o mare diferenta intre a fi vorbitor nativ de limba X si vorbitor non-nativ de limba X. Nativii sunt constienti ca au intuitii lingvistica valoroase si sunt mai ingaduitori cu non-nativii (si mai putin ingaduitori cu nativi care vorbesc prost). In afara de asta, engleza a devenit asa un fel de pidgin. Toata lumea e convinsa ca vorbeste englezeste si c-o vorbeste binisor. Inutil sa precizez ca nu-i chiar asa.
Lucrarile Ioanei si terapia lui Pinkutz
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buli/buli.jpg)
buli spune:
Citat: |
citat din mesajul lui a_alinta si ce daca nu se zice "am decat un mar"? de ce va deranjeaza atat de mult chestiile astea? cine stie , cunoaste, cine nu , nu are nevoie. |
pe mine ma deranjeaza teribil.
un motiv ar fi copilul meu - care vreau sa traiasca intr-o lume in care se incearca macar sa se vorbeasca si sa se scrie corect.
si, daca cei din jur fac mereu greseli, oricat de mult i-as explica si l-as corecta, o sa fie derutat si o sa sfarseasca prin a face greseli.
pe vremea mea, faceau greseli de gramatica si de exprimare doar cei care erau de 5-6 la scoala. acum, din pacate e un fenomen foarte des intalnit si in loc ca oamenii sa incerce sa se corecteze, gasesc justificari pentru vorbitul aiurea. o suficienta tare greu de inteles pentru mine.
si aici nu ma refer la respectarea noilor/si mai noilor regului ale academiei, ci la chestii simple, cum ar fi acordul intre subiect si predicat, articularea corecta, topica etc.
chiar nu ma deranjeaza grozav o virgula uitata, insa ma deranjeaza foarte tare "i-ti dau mere", "s-au sau dus, s-au nu sau dus" etc.
este absolut elementar (adica de scoala primara!!!) sa stii ca e corect: "iti dau mere" si "sau s-au dus, sau nu s-au dus" si ca subiectul se acorda in gen si numar cu predicatul.
ddana spune:
Studiile mele in domeniul filologiei sunt mai mult tangentiale, asa ca, daca cineva poate sa ma lamureasca, as aprecia. Reluand discutia despre posibilele diferente intre imperativul "Fa asta" si conjunctivul "Sa faci asta!", eu as spune ca a doua varianta, desi isi asuma sensul imperativ al constructiei, este de fapt parte dintr-o constructie eliptica din care lipseste un predicat subinteles de genul: "Iti ordon sa faci asta!" sau "Te rog sa faci asta" sau "Iti impun sa faci asta!" in fine, in functie de nuanta pe care dorim sa o acordam comenzii. Are sens asa?
denizel spune:
"Am decat un mar" e din categoria "mamele rade pe hol si deranjeaza doctora". Mie si altora nu ne place cand auzim vorbindu-se asa si, ne-am gandit sa discutam despre asta. Iata, discutam. Pe altii nu-i deranjeaza insa cand se vorbeste incorect in preajma lor si, s-ar putea sa discutam si despre asta :)).
P.S. Doctora nu trebuie neaparat inlocuit cu "doamna doctor". Femininul este "doctorita".
A, uitam.
Si eu sesizez diferenta intre "pleaca acum!!" si "sa pleci acum!!" (Monnvas ne-a intrebat parca :).
"Sa pleci" imi suna mai grav si mai incarcat de felurite semnificatii :D.
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~