NU se zice "am decat un mar"!! Nici "doctora"!! -2

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Monnvas spune:

Citat:
citat din mesajul lui ariadna33

Citat:
citat din mesajul lui Monnvas

Citat:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Mod_%28gramatic%C4%83%29

Interferente intre moduri

Valorile diferitelor moduri nu se pot delimita exact. Un anumit mod are unele valori de baza, specifice, si unele valori secundare, nespecifice, caracteristice altor moduri, ceea ce face posibila sinonimia gramaticala:
.......
* intre indicativ si imperativ: Te duci / Ai sa te duci imediat! = Du-te imediat!"

***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor fi realitate*****************

Pai valoarea ca valoarea, da' iti dai seama ce mod este dupa FORMA dumnealui. Ca imperativul are anumite forme, numai pentru persoana a IIa (si a 4a, sic!), iar conjunctivul e usor de recunoscut fiindca are marca SA. Bine, uneori o poti omite si pe asta, dar e deja alta mancare de peste.

Chiar, expresia cu mancarea de peste de unde vine?

CRISTIAN (7.03.2009)
--------------------------------------
Where there's a will there's a way
cioburi de viata in 3
SILUAN are dreptul la viata!

Sa inteleg ca esti profesor de limba romana?

Daca mergem pe argumentatia ca toate verbele care au "sa" in fata sunt la modul conjunctiv, atunci inseamna ca "a pleca" este la conjunctiv in: "Sa pleci imediat!", nu?
Iar in: "Pleaca imediat!" e la imperativ, asa-i?

***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor fi realitate*****************

Exact. Ca sensul este cam acelasi, e alta poveste.

Da, am terminat Literele, predau insa de putina vreme si nu la scoala generala, unde se face acum gramatica

CRISTIAN (7.03.2009)
cioburi de viata in 3

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariadna33 spune:

Monnvas, te rog da-mi si mie un exemplu de verb la modul imperativ persoana a 4-a, daca tot ai mentionat ca eu imi storc creierii aici si nu reusesc sa gasesc.

Mergi la inceput

Citat:

Citat:

Citat:

Citat:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Mod_%28gramatic%C4%83%29

Interferente intre moduri

Valorile diferitelor moduri nu se pot delimita exact. Un anumit mod are unele valori de baza, specifice, si unele valori secundare, nespecifice, caracteristice altor moduri, ceea ce face posibila sinonimia gramaticala:
.......
* intre indicativ si imperativ: Te duci / Ai sa te duci imediat! = Du-te imediat!"

Pai valoarea ca valoarea, da' iti dai seama ce mod este dupa FORMA dumnealui. Ca imperativul are anumite forme, numai pentru persoana a IIa (si a 4a, sic!), iar conjunctivul e usor de recunoscut fiindca are marca SA. Bine, uneori o poti omite si pe asta, dar e deja alta mancare de peste.

Chiar, expresia cu mancarea de peste de unde vine?

CRISTIAN (7.03.2009)
cioburi de viata in 3

Sa inteleg ca esti profesor de limba romana?

Daca mergem pe argumentatia ca toate verbele care au "sa" in fata sunt la modul conjunctiv, atunci inseamna ca "a pleca" este la conjunctiv in: "Sa pleci imediat!", nu?
Iar in: "Pleaca imediat!" e la imperativ, asa-i?

Exact. Ca sensul este cam acelasi, e alta poveste.

Da, am terminat Literele, predau insa de putina vreme si nu la scoala generala, unde se face acum gramatica

CRISTIAN (7.03.2009)
cioburi de viata in 3

Sensul este exact acelasi, nu cam acelasi.
Profesia mea e cu totul alta, nu vreau sa ma contrazic cu tine. Dar sunt unii lingvisti care scriu despre interferentele modurilor verbale in limba romana. Si in profesia mea nu e totul alb sau negru, mai sunt si "zone gri".

Mergi la inceput

A, si inca una.

Dragele mele tovarase de forum

sau

Dragile mele tovarase de forum

Si eu "am luat plasa" cu formele astea multa vreme. Drag e un adjectiv cu trei forme:
masculin singular: drag
feminin singular: draga
masculin si feminin plural: dragi

Comparati cu flexiunea lui lung:
par lung - sosea lunga
peri lungi - sosele lungi

Asa patesc adjectivele care se termina la singular in -c sau -g (mai putin alea cu sufixul -esc): mic, larg.

Parerea mea* e ca forma "drage" apare nu doar prin analogie cu adjectivele cu 4 terminatii (frumos - frumoasa - frumosi - frumoase), ci si ca hipercorectitudine. "Dragile" suna moldoveneste si il "muntenizam" la "dragele".

*o mai fi si a altora, da' pana acum nu m-a pasionat subiectul.

CRISTIAN (7.03.2009)
cioburi de viata in 3

Mergi la inceput

Citat:

Monnvas, te rog da-mi si mie un exemplu de verb la modul imperativ persoana a 4-a, daca tot ai mentionat ca eu imi storc creierii aici si nu reusesc sa gasesc.

A fost o discutie in capitolul trecut despre "denumirile" persoanelor. Ziceam ca persoana a 4-a corespunde persoanei a II-a plural. La imperativ: Dati-mi creionul! Faceti exercitiile!

CRISTIAN (7.03.2009)
cioburi de viata in 3

Mergi la inceput

Citat:

Citat:

A fost o discutie in capitolul trecut despre "denumirile" persoanelor. Ziceam ca persoana a 4-a corespunde persoanei a II-a plural. La imperativ: Dati-mi creionul! Faceti exercitiile!

CRISTIAN (7.03.2009)
cioburi de viata in 3

Aha, inteleg. Dati-mi creioanele! Sau: Sa-mi dati creioanele imediat!

Mergi la inceput

Citat:
Sensul este exact acelasi, nu cam acelasi.
Profesia mea e cu totul alta, nu vreau sa ma contrazic cu tine. Dar sunt unii lingvisti care scriu despre interferentele modurilor verbale in limba romana. Si in profesia mea nu e totul alb sau negru, mai sunt si "zone gri".

Pai interferenta SEMANTICA a modurilor este o "zona de gri" din profesia noastra. S-au facut studii asupra valorii timpurilor, de asemenea, dar asta nu inseamna ca "merg" si "lucrez" nu raman forme de prezent, oricate alte valori/nuante ar avea.

Uite, eu simt o deosebire de nuanta intre "Pleaca imediat!" si "Sa pleci imediat!". Tocmai fiindca este o realizare neprototipica a comenzii, eu o simt cumva mai politicoasa (vag). In momentul asta nu am argumente (in afara de analogia cu strategia actelor indirecte din teoria politetii, dar astea-s deja detalii si nu stiu daca e corect sa fac o asemenea analogie), poate facem o statistica aici sa vedem.

Rugam participantii la discutie sa se exprime in privinta chestiunii:
e vreo diferenta de sens intre "Pleaca imediat" si "Sa pleci imediat!" ?

CRISTIAN (7.03.2009)
cioburi de viata in 3

Mergi la inceput

Dar par are plural???
Edit: par cu sensul de podoaba capilara.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ilinca_M.

Ooo, nu pot sa cred ca n-ati auzit de "o ruda de salam/ parizer"!!
Eu pana la postarea lui inaioana (sau sa zic "inaioanei"? "ineiioanei"?:)) nu mi-am pus niciodata problema ca e regionalism, eu credeam ca peste tot se zice asa:)))
(ca taica-meu in vizita la neamurile maica-mii prin Braila, intreband la piatza:"cu cat is porodicii?":)))

mami de Sophia-Diana (Sophiphi)
18 luni
19 luni
Manole forever

Mortal!

Eu vorbesc ardeleneste, oho, si inca bine, va fac praf de invidie . Insa, vorbesc doar cand aud graiul asta, nu pot asa pur si simplu.

Din capitolul ´´faze haioase cu ardelenii´´, vine un amic din Cluj la Bucuresti si merge sa cumpere paine de la alimentara din colt. Intra si-i zice doamnei(atentie, omul nostru chiar a gandit-o inainte de a o zice): O PAINE, va rog.
Vanzatoarea ii da painea...acum voi stiti ca in Ardeal painea e rotunda si mare da? Eh, la Bucuresti nu era asa ,atunci, in acea alimentara. Era un pic altfel..

Omul se uita si zice ´´Doamna, v-am cerut paine nu franzela!´´

Stati ca mai am una: :))

mama unei prietene din Ardeal vine la Bucuresti sa stea la ea vreo doua saptamani. Si tot la cumparaturi..tot intr-o alimentara, intra si intreaba: ´´faina de malai, aveti?´´
Vanzatoarea zice ´´ Pai vreti faina sau vreti malai?´´
Replica:´´ doamna, aici cu ce faceti mamaliga?´´

Mii de scuze pentru off topic, dar citind-o pe ilinca mi-am amintit fazele astea absolut delicioase , era pacat sa le uit iar

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns a_alinta spune:

cu ocazia acestui topic am realizat cat de usoara este limba engleza.( si atunci cand nu e corecta exprimarea nu e nici o problema, nu se crispeaza nimeni ca cineva nu stie sa vorbeasca corect.

credeti oare ca necunoasterea limbii romane este vina situatiei actuale a romaniei?

am inteles ca acest topic este creat pentru a cunoaste si a scrie cat mai corect in limba romana. dar chiar credeti ca daca toti am fi avut toate aceste cunostinte ( care vad ca se schimba in ani ) adica cum se scrie corect in limba romana, Romania ar fi fost alftel?

si ce daca nu se zice "am decat un mar"? de ce va deranjeaza atat de mult chestiile astea? cine stie , cunoaste, cine nu , nu are nevoie.

am editat pentru al 2-lea i la cuvantul cunostiinte, ca sa nu se inteleaga altceva. complicata rau limba romana.

Mergi la inceput