NU se zice "am decat un mar"!! Nici "doctora"!! -2

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Ah, ca tot veni vorba despre imperativ, nu se spune 'Nu fa asta!'.
Se spune: 'Fa asta!' si 'Nu face asta!'.

'Zi asta!' / 'Nu zice asta!'
'Du gunoiul!' / 'Nu duce gunoiul!'

Lucrarile Ioanei si terapia lui Pinkutz

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariadna33 spune:

Citat:
citat din mesajul lui inaioana

Citat:
citat din mesajul lui ariadna33

Verbul "a sti" are si forma imperativa: "Data viitoare sa stii(cunosti)!".

Sper ca e doar o gluma cu gust indoielnic.

Conjunctivul

Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=SftMo7XkXps" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011).

Da, si cei pe care i-ai citat au acelasi "umor negru" ca si al meu, indoielnica este doar "inclinatia" unora pentru gramatica. Ce sa-i faci,daca atat ii duce mintea pe unii...

"In propozitie principala, conjunctivul are ca valori specifice exprimarea unei urari (Sa-ti fie de bine!), a protestului sau a indignarii (Eu sa fac asa ceva?!), a dilemei: Sa merg sau nu? Valorile sale nespecifice sunt in aceasta situatie cea de imperativ (Sa pleci imediat! = Pleaca imediat!)"

pam-pam

asta e alta expresie pe care n-o pot suferi, dar nu m-am putut abtine

Mergi la inceput

http://ro.wikipedia.org/wiki/Mod_%28gramatic%C4%83%29

Interferente intre moduri

Valorile diferitelor moduri nu se pot delimita exact. Un anumit mod are unele valori de baza, specifice, si unele valori secundare, nespecifice, caracteristice altor moduri, ceea ce face posibila sinonimia gramaticala:
.......
* intre indicativ si imperativ: Te duci / Ai sa te duci imediat! = Du-te imediat!"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Ariadna, gresesti. Daca recitesti cu atentie link-urile postate de tine, vei vedea cum si de ce. In exemplul tau verbul este la modul conjunctiv indiferent cum te-ai uita la el. Ca poate fi inlocuit de imperativ (ca sens), nu are decat sa fie, doar ca in cazul lui "a sti" eu sustin ca nu se poate. Una e sa poata avea un sens imperativ si alta este sa fie la modul imperativ.
Partea de glume si mistouri pe care nu le gust o voi ignora in continuare, precum si subiectul acestui imperativ pe care consider ca l-am lamurit.

In alta ordine de idei, ca vorbeam in capitolul trecut de regionalisme, m-a palit jumatatea mea buna astazi cu una noua. Ii zic la telefon: "... si sa iei si salam de Sibiu...", la care el :"o ruda?", la care eu :"...ha??", el: "o ruda de salam?". Pauza, hormoni de sarcina, reusesc sa ma adun..."UN SALAM. INTREG.NU FELIAT."
Ma rog, cica asa se zice la salamul intreg, cum ai zice un baton de salam sau asa ceva. Prima data cand aud acest regionalism.

Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=SftMo7XkXps" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Viviana, e sfara-n tara. Nu cred ca vine de la sfoara, adica sa transmita mesajul gen sfoara, ci de la sfara, fumul focului care anuntau vestile.

Intre timp ti s-a raspuns...

Mihaelka, pentru ceea ce faci! Tare mi-ar fi placut, dar nu m-am prins la timp.

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

Inaioana, inseamna ca e ardelean, o "ruda" de ceva vine tot din ungurisme

tuturor pentru explicatii !

Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
_"Meglio sole, che mall`accompagnate !"

*** Concursul KloraneBaby *** www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=chic bebe - klorane baby&page=6" target="_blank">mam.jpg ***

Mergi la inceput

Inaioana, de ce e conjunctiv, numai pentru ca-l are pe "sa" in fata? Sunt cateva verbe care au forme nespecifice, si "a sti" cu sensul de "a cunoaste" are aceasta forma nespecifica. Citeste despre aceste forme nespecifice daca pe mine nu ma crezi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ilinca_M. spune:

Ooo, nu pot sa cred ca n-ati auzit de "o ruda de salam/ parizer"!!
Eu pana la postarea lui inaioana (sau sa zic "inaioanei"? "ineiioanei"?:)) nu mi-am pus niciodata problema ca e regionalism, eu credeam ca peste tot se zice asa:)))
(ca taica-meu in vizita la neamurile maica-mii prin Braila, intreband la piatza:"cu cat is porodicii?":)))

mami de Sophia-Diana (Sophiphi)
18 luni
19 luni
Manole forever

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns osolita spune:

Cu riscul sa supar mai mult de jumatate din membrele forumului, forma "mama de Costel si Crinela" nu este corecta si nu suna romaneste. Nu inteleg de ce se evita folosirea formei corecte: mama lui Costel si a Crinelei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

E o forma care imi place, de aceea scriu asa... eu nu vreau sa folosesc mama Agatei Tudorei ai a lui Lisandru, mami... nu pot sa scriu mami a lui, nici mami a Agatei...

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput