NU se zice "am decat un mar"!! Nici "doctora"!! -2

Raspunsuri - Pagina 25

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Monnvas spune:

Citat:
citat din mesajul lui viviana

Mihaelka,
Acum vreo luna am avut o disputa, cu o prietena, asupra articolului hotarat in limba romana.

Ea sustinea ca articolul hotarat, care in graiul nostru mioritic se aseaza frumusel la sfarsitul cuvantului si nu il prececede, este o mostenire din limba latina.

Eu ziceam asa: in limba romana asezarea acestui articol reprezinta o mostenire greceasca, o influenta a limbii elene.
Pentru ca sunt vreo 4-5 limbi care nu au articol hotarat: latina, rusa, japoneza, tamil si nu mai stiu care.

Am citit un studiu in acest sens acum vreo 10 ani. Dar nu mai imi amintesc unde si nici prea exact continutul.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Ca in bancul cu rabinul: amandoua aveti dreptate. Partial.

Articolul e mostenit din latina, din formele lui "ille" = acela, adica un demonstrativ. POZITIA articolului, adica enclitica, e cea dubioasa, pentru ca e singulara intre limbile romanice. S-a propus ideea unei influente balcanice, dar aici ar trebui exclusa greaca, fiindca are articol proclitic (he gyne - femeia - ma rog, asta e in greaca veche, in noua nu stiu exact, cert e ca s-a pastrat topica). Insa cum unitatea balcanica insasi e pusa sub semnul intrebarii (adica exista si alte explicatii pentru fenomenele observate la aceleasi limbi din Balcani, explicatii pentru fiecare limba in parte), iar limba daca nu se cunoaste, se poate doar presupune o influenta de substrat. Daca nu ma insel, aceeasi problema e si in bulgara, singura limba slava cu articol hotarat pus la coada cuvantului.

CRISTIAN (7.03.2009)
--------------------------------------
Where there's a will there's a way
cioburi de viata in 3
SILUAN are dreptul la viata!

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui craciunitza

Cred ca limba romana se invata la scoala. Pe forum invatam sa ne facem prieteni, daca putem. Cand forumul are un regulament preferential (sa vina cat mai multi, sa vorbeasca oricum, trafic sa fie) si nu logic, poti sa faci valva si cam atat.
Deci faceti decat valva.

Nu certati copiii cand viseaza!

Poze

Noroc ca avem voie sa facem valva. Ca si noi acum facem trafic, deci cata vreme nu suntem date afara de aici, nu inteleg care ar fi baiul.

CRISTIAN (7.03.2009)
cioburi de viata in 3

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Laura25

In urma cu cateva minute, in emisiunea sa de la ProTv despre carti, criticul literar Dan C. Mihailescu a spus despre o persoana "omul are decat 73 de ani".

Mai, uneori cand omul zice "n-are" nu-l mai auzi pe "n". Mi s-a intamplat si mie (si am luat-o peste bot degeaba).

CRISTIAN (7.03.2009)
cioburi de viata in 3

Mergi la inceput

Am si eu una pentru ILINCA:

Am senzatia ca utilizatorul cu nume de zeu si de zeita e troll.

Recunosc ca foloseam expresia asta, am senzatia, destul de des, pana mi s-a atras atentia ca senzatia tine de fizic, in schimb ce am eu e o impresie. No, io am trecut prin psihologie ca gasca prin apa (ca m-a persecutat profu' si eu m-am opus), cumu-i?

CRISTIAN (7.03.2009)
cioburi de viata in 3

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ilinca_M. spune:

Pai da, senzatia e legata de simturi, da' poate tie al 6 lea simt iti spune ca zeitatea e troll, deci ai folosit corect
Nu cred ca in "vorbirea de zi cu zi" se ia termenul de "senzatie" se ia in sensul in care e folosit in psihologie; mie parca totusi imi suna mai bine "am impresia ca..."

mami de Sophia-Diana (Sophiphi)
18 luni
19 luni
Manole forever

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

Huh? Uite de regula asta nu stiam. Dar pare foarte logica.

Deci sa folosim "am senzatia" pentru chestii de domeniul senzorial si "am impresia" pentru cele din domeniul afectivo-cognitiv?

Am inteles bine?

Am impresia ca ne urmareste cineva.
Am senzatia ca m-am ...pe mine.

In orice caz, dragelor, va pup. Ma duc sa fat-frumos, vorba Ilincii. Bine, nu chiar acum, dar oricum, nu stiu daca unde ma duc avem deja internet si alte alea necesare comunicarii forumistice in stare de functionare.

Spor la discutat :)

32 +

Mai avem 8 saptamani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ilinca_M. spune:

E "draaagiiileee", ina, asa s-a stabilit aci, ca e "dragile"...dar cum nu-mi poate iesi pe gura asa ceva, eu una voi prefera sa evit formularea asta de-acum inainte!
Asa cum simt ca-mi bubuie limba-n ceru' gurii cand incerc sa spun:"hai la tobogan"...parca tot "topogan" imi e mai la indemana, chiar daca stiu ca nu e corect. Dar de unde naiba vine termenul asta, "tobogan"?! Cine ne-a pricopsit cu el? Suna ca iatagan, o fi de la turci?:)) Nu putem sa spunem ca e "tpogan" de la "topos"?
(io sper sa ai net acolo, Ina, cum sa n-ai?!)

mami de Sophia-Diana (Sophiphi)
18 luni
19 luni
Manole forever

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns calipso_zeus spune:

Troll sau trol?
Adica animalul ala mare verde si urat cu urechi ascutite sau agitator?Sensul figurat sau propriu?Cata vreme nu vad valuri ca alea se fac dand din maini si picioare prefer sa mi se spuna faun,daca asta face placere cuiva.
Acu` cred ca toata lumea e multumita, ok?

Si o precizare
Fara suparare
Ca nu-si are locul
Arza-o-ar focu`...
Oops! Revin ca fiica mea vrea ciorba adica bors....regionalism ok?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sanziana27 spune:

Pe mine ma enerveaza diminutivele....camd am auzit-o pe tipa de la ambalare "va trimit si facturica in pachet" am zis bine! (ma gandeam eu, o fi de la suma mica

Apoi a urmat dna de la credite sa ne anunte ca putem semna contractzelul aprobat (aici era o suma imensa, deci nu mergea logica mea)

Mamica fericita de boboci de toamna:
Dragos Mihai (26 septembrie 2006) si David Gabriel (8 octombrie 2008)
Despre cei doi nazdravani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns calipso_zeus spune:

Am revenit da` nu mai am chef .
Ma duc la o petrecere si trebuie sa-mi pilesc un pic copitele...
Care e femininul de la motan?

Mergi la inceput