NU se zice "am decat un mar"!! Nici "doctora"!! -2

Raspunsuri - Pagina 19

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui ariadna33
Pe mine cel mai tare ma deranjeaza cand aud "x kile de lapte/ulei/alte lichide" in loc de "litri".

Cum orice litru de substanta lichida are si o masa, si implicit o greutate anume, nu este nicio greseala sa se specifice un kilogram de lapte.

Un litru de apa are aproximativ un kilogram. Toate produsele lichide ce contin apa in proportie covarsitoare pot fi vandute la kil sau la litru. Este cam tot aia.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

da, dar 1 litru de ulei are mai mult de 1 kil, asa ca doamna cere corect, vanzatorul ii da mai mult

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariadna33 spune:

stiu asta, dar mie nu-mi place cum suna "doua kile de lapte" si nici "doua kg de lapte".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corap spune:

... si ar fi mult mai corect ca si lichidele sa se vanda la kilogram, dat fiind ca volumul (respectiv decimetrul cub - respectiv litrul) unei substante lichide este variabil in functie de densitate, variabila si ea in functie de temperatura (de exemplu).

de-aia un litru de motorina vara reprezinta o cantitate sensibil mai mica (sau mai mare? - fizica imi e straia si chimie n-am facut prin liceu - sau am facut si nu-mi aduc aminte...) decat un litru de motorina iarna.

in alta ordine de idei, paharele cu masuratoare (foarte utile in bucatarie) masoara si solidele tot in unitati de volum.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Am ajuns la virgule, ca ati scris, nu gluma...

Denizel, fara virgulele respective, nu-si au rostul. Si eu sufar de sindromul prea multe virgule, desi cind vorbesc, o fac atit de repede, incit nu am timp sa fac nici pauzele obligatorii, dar in scris recuperez. [Dar nu si intre rinduri!]

Daca vrei totusi sa faci pauze, trebuie sa mai bagi cuvinte:

Mie si altora nu ne place cand auzim vorbindu-se asa si, ca urmare, ne-am gandit sa discutam despre asta.
Pe altii nu-i deranjeaza insa cand se vorbeste incorect in preajma lor si, din acest motiv, s-ar putea sa discutam si despre asta.

Mai corect ar fi: i-am spus ca-l iubesc si el, ticalosul, nici nu m-a bagat in seama.

Sint sigura ca v-ati lamurit voi, sper ca nu ca in citatul Ineiioana.

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui buli
]da, dar 1 litru de ulei are mai mult de 1 kil, asa ca doamna cere corect, vanzatorul ii da mai mult

Sa nu-mi spui ca la tine-n oala ciorba pluteste pe ulei!
(vanzatorul nu ia teapa niciodata)

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Monnvas
Mihaelka io propun ca, in urma uzului extins (si abuziv) al verbului a alapta sa folosim pentru hranirea la san varianta mai veche, mostenita, a apleca. Nu de-alta, da' in niciun text romanesc nu am intalnit "copil aplecat la biberon"

Stiam si eu, de la una din bunici, termenul de 'a apleca' folosit pentru 'a alapta'. M-a amuzat cind l-am auzit ultima oara.In franceza, allaiter = donner le sein si eu cred ca in romaneste vine din franceza, asa ca, cred ca e suficient daca spui alaptez copilul. Cind nu-l alaptezi, il hranesti cu lapte (daca e nevoie, specifici ca acesta este din biberon).

Si eu am mania virgulelor... dar am un redactor in casa, care le simte in plus (sau in minus, dupa caz) inainte de a apuca sa le scriu. Asa ca, m-am mai corectat in timp...

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

asta e un termen vechi, dar din ce stiam eu se folosea doar pentru animale ("aplecai" vitelul la vaca sau mielul la oaie) niciodata nu l-am auzit folosit pentru alaptatul copiilor;

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ADINUTZA spune:

Citat:
citat din mesajul lui buli

Citat:
citat din mesajul lui inaioana

Era aproape sa ma inec, si el m-a salvat.

nici aici nu se pune virgula.
virgula apare inainte de "si" atunci cand "si" este parte a unei enumerari - si unii, si altii spun asta, sau cand inainte de "si" am introdus o propozitie - am doua carti rosii, ca cele despre care am vorbit, si doua carti verzi

Mergi la inceput

Citat:
Chelner, adu-ne doua ape de juma'!

Este o expresie orala, dar nu e corecta. Doua ape inseamna doua bidoane de apa sau doua sticle de apa. La fel cum doi arginti inseamna doua monede de argint, dar s-a incetatenit denumirea de arginti, din comoditate. Nu cred ca se numeau oficial arginti...

Mergi la inceput