Nasterea in apa...in Romania

Nasterea in apa...in Romania | Autor: Minodora

Link direct la acest mesaj

Fetelor, dragutelor,
Care din voi stiti ce inseamna nasterea in apa? Am citit un articol in revista "Mami" despre acest tip de nastere, dar nu se spune concret cum se face acest lucru. Cat costa nasterea, exista un tarif special pentru fiecare zi de spitalizare? Sunt interesata de acest tip de nastere avand in vedere ca sunt in 32 de saptamani si inca mai merg si inot la bazin, mi-ar place extraordinar de mult ca nasterea sa se produca tot in apa. Ce riscuri exista pentru copil? Se monitorizeaza foarte bine copilul?
Multumesc mult pentru ceea ce imi veti scrie,
Pupici,
Minodora

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Adela spune:

Uite un articol mai vechi de pe internet despre nasterea sub apa.
Victoria, un orasel cu doar 8.000 de locuitori, situat departe de soseaua principala, a devenit cunoscut in tara datorita compartimentului de obstetrica-ginecologie a Spitalului Orasenesc. Asta, deoarece din 1998, aici femeile pot naste in apa. Metoda a fost facuta cunoscuta de catre specialistul rus Igor Charcovski, in 1988, acesta demonstrand avantajele sale, deopotriva pentru mama si copil. La numai 10 ani dupa ce lumea intreaga a aflat despre experimentul rusului, dr. Cristian Baiulescu a aplicat la Victoria modalitatea de nastere in apa, convingandu-se pana la momentul actual ca, intr-adevar, aceasta presupune mai putin stres, atat fiziologic, cat si psihologic, mai ales pentru femeile care se afla la prima nastere. Datorita acestui fapt, gravide din toata tara vin sa nasca in apa la Victoria, anul trecut, din 264 de copii veniti pe lume aici, 90% nascandu-se in cada tip jacuzzi a dr. Baiulescu. Pentru a confirma inca o data renumele care il are sectia in tara, va vom spune ca in luna iulie au fost inregistrate 28 de nasteri, dintre acestea doar 11 fiind femei din zona Victoria. Raportul se pastreaza si pe luna in curs, 13 din cele 22 de femei care au nascut aici pana in momentul de fata venind din alte localitati din tara, precum Bucuresti, Cluj, Sibiu, Brasov etc.
In apa, travaliul este cu 30% mai scurt
Prima nastere in apa efectuata la Victoria s-a facut intr-o cada de baie obisnuita, coordonatorul compartimentului de obstetrica-ginecologie reusind intre timp sa-si doteze sala de nasteri cu un jacuzzi, mult mai confortabil. Studiile de specialitate, precum si experienta ginecologului de la Victoria au confirmat cateva avantaje importante ale nasterii in apa. Mai intai, durata travaliului se reduce cu aproximativ 30%, durerea fiind la randul ei mult mai mica. De altfel, dr. Baiulescu nu s-a rezumat la folosirea stricta a acestei metode, incercand tot felul de experimente care sa usureze actul nasterii. Astfel, medicul a combinat expulzia sub apa cu anestezia peridurala, precum si cu cea subarahnoidiana, aceasta din urma presupunand injectarea unei doze foarte mici de morfina, urmata, dupa nastere, de administrarea unui antidot, pentru ca mama sa nu aiba, ulterior, varsaturi si dureri mari de cap. In plus, desi se stie ca la peridurala medicii se folosesc, intr-o cincime din cazuri, de forceps, dr. Baiulescu nu a avut niciodata nevoie de acesta, chiar administrand acest tip de anestezie. De asemenea, temperatura apei este stabilita dupa cum ii convine gravidei, "valurile" generate de jacuzzi stimuland contractiile. In apa, colul uterin se inmoaie, iar vaginul, vulva si perineul sunt mai bine protejate, leziunile acestora fiind mai reduse. Se pune mare accent pe mobilitate, femeia putandu-si schimba pozitia pana se simte bine, nasterea in apa ajutand si la reducerea presiunii abdominale, eficientizarea circulatiei sangvine si usurinta la respiratie, datorita umiditatii din aer. In ceea ce priveste copilul, stresul trecerii din mediul intrauterin in cel extern este mai usor. Bebelusul nu simte schimbarea atunci cand se naste in apa si nici nu se ineaca, asa cum am fi tentati sa credem. Pana in momentul in care ia contact direct cu aerul, el nici nu incearca sa respire, primind oxigen prin placenta si cordonul ombilical.
"Rooming in" - o alta inovatie
O alta inovatie apartinand doctorului Cristian Baiulescu se refera la notiunea de "rooming in". Este vorba de faptul ca lauzele stau in aceeasi rezerva cu propriul bebelus. Femeile stau singure in saloane si au un cosulet special pentru nou-nascuti, avand ocazia sa se familiarizeze cu ei din prima clipa. De regula, micutii sunt dusi in saloane speciale noaptea, dar cel mai adesea mamicile insista sa doarma alaturi de ei. Ileana Muresan (24 de ani) este din Avrig (Sibiu) si a nascut zilele trecute o fetita, prin metoda de care vorbeam. Pentru ca se afla la a doua nastere, ea a fost cea mai in masura sa observe avantajele nasterii in apa. "Mi-a fost mult mai usor. Travaliul a fost mai scurt si nici nu am simtit durerea la fel", ne-a declarat proaspata mamica.


Adela&Julia

Sarbatori Fericite!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela spune:

Si daca stii putina engleza:
http://www.waterbirth.org/whywater.htm
Nu se vorbeste depre nasterea sub apa IN ROMANIA dar poti sa te mai informezi vizavi de acest aspect.

Nastere usoara!

Adela&Julia






Sarbatori Fericite!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Minodora spune:

Multumesc mult Adela pentru informatiile date. Chiar azi am fost la doctora ginecolog si i-am propus o astfel de nastere si a primit cu incantare sa mergem la Victoria. Problema care ar putea sa ma incurce ar fi numai vremea rea. Data probabila a nasterii ar fi 6-14 ianuarie. Eu sunt din Bucuresti si drumul pana acolo l-am face cumva, ma gandesc numai la bebel la intoarcere. Sotul meu ma incurajeaza si-mi spune ca daca nu ninge si nu viscoleste nu va fi nici o problema. Tare mult mi-as dori o astfel de nastere, sper ca totul sa mearga bine.
Pupici,
Minodora & bebe Mihnea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela spune:

Minodora iti doresc NASTERE USOARA si iti pumnii cu vremea.
Dar mai este pana atunci si mai "vorbim".

Adela&Julia

Sarbatori Fericite!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carrie spune:

buna minodora, iti doresc multa sanatate,nastere usoara si abia astept sa ne impartassesti experienta ta.si eu m-am documentat in directia asta, desi eu mai am destul dar ma intereseaza foarte mult ideea..
intrebarea mea e :in caz de probleme, medicii sunt pregatiti si sa faca cezariana?
inca odata sanatate si sa ne auzim cu bine


cris

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Minodora spune:

Cris, multumesc mult pentru urari si tie o sarcina usoara
Am inteles ca sunt pregatiti pentru orice situatie in cazul in care ar aparea ceva probleme, deci chiar si pentru cezariana.
Vorbeam aseara cu sotul meu vis-a-vis de aceasta nastere si ne puneam problema daca am face ceva mai multa publicitate la o astfel de nastere nu s-ar gasi niste sponsori si s-ar reusi sa se faca si in Bucuresti o astfel de sala? Prea mult dupa cate am inteles eu nu prea iti trebuie, cred doar o echipa care sa aiba curajul unui astfel de inceput. Eu sunt destul de presata de timp si ar trebui sa pornesc la o astfel de cautare de sponsori si medici dispusi sa accepte provocarea.
Va provoc si pe voi cele din Bucuresti, cel putin, poate reusim sa miscam ceva in acest sens.
Mult succes in tot ceea ce faceti si sa auzim numai de bine.
Minodora

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iris spune:

minodora citeste si articolul de pe prima pagina la desprecopii!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

Buna, Minodora
eu am vazut la tv tot felul de reportaje despre nasteri, si nemtii dau "pe viu"!!, dintre care unele in apa. Mi s-a parut mult mai usor, muschii sunt mai relaxati, iar pt copil s-ar parea ca e mult mai usor sa iasa. Bebele iese imediat afara din apa asa ca nu vad ce risc ar aparea. Eu iti urez sa-ti indeplinesti visul si sa ai o nastere asa cum iti soresti! Sarcina usoara si apoi nastere usoara!

Cristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pemina spune:

Draga mea,am citit cu mult interes tot ce s-a scris pe aceasta tema.Eu am nascut in urma cu un an la Municipal prin cezariana cu epidurala si a fost super.Pina acum nu am avut nici o uram de indoiala in alegerea pe acre am facut-o.Insa nu am avut atitea informatii despre nasterea in apa in Romania.Eu in locul tau as face-o.Daca doctorii de acolo sunt specialisti si pot intervenii in orice moment daca doamne fereste se intimpla ceva, nu trebuie sa iti faci nici un fel de probleme.Iti sugerez sa vorbesti cu Vania de la Municipal care ste foarte inforamata si foarte naturista de felul ei si sa vezi ce parere are despre cum ar suporta copilul drumul...
Te pup si iti tin pumnii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arghirmonica spune:

Draga Minodora
Acum cred ca ai nascut deja si sper ca a fost bine .Imi pare rau ca nu m-am uitat mai demult pe forum ca poate iti spuneam cate ceva de Victoria si Dr Baiulescu.
Sunt nascuta in Victoria am facut cele 12 clase acolo si parintii stau in Victoria.Acu satu in Cluj-Napoca dar ma duc des acasa.Va pup pe toate

Mergi la inceput