Chirie sau rata la banca?
Raspunsuri - Pagina 15
ina.click spune:
Eu sunt pt cumparat apartament dar n-am cum momentan.
Pentru ca planurile mele de renovare nu se rezuma la batut cuie si schimbat culoarea peretilor. Ma indoiesc ca m-ar lasa un proprietar sa fac ce visez eu prin casa si ma indoiesc ca as investi vreodata atat de mult intr-un apartament de inchiriat.
Grup despre gradinite, crese, bone, scoli pe FB:
https://www.facebook.com/groups/397305800323707/
blackgirl0 spune:
Am stat in chirie cca 7 ani. Experiente diverse:
- prima chirie: garsoniera in casa nationalizata in plin centrul Brasovului, curte, vita-de-vie, daar... nu baie, nu apa calda, chirie variabila (40-80E). Abia am reusit sa schimbam gunoaiele din bucatarie ("mobila" proprietaresei, care avea, atunci, 89 de ani), cu mult scandal si stress. Cand am nascut, ne-am decis sa plecam in...
- ... a doua chirie: apartament 2 camere, decomandat, centrala, BAIE, gol-golut, foarte aproape de mama la 150E, fara parchet. Am mobilat complet si mochetat in fiecare din cele 2 chirii.
Pt ca deja eram salariata, anul trecut ne-am hotarat pt programul Prima Casa si pt rata la "locuinta noastra". Am luat un apartament 4 camere (vb vine: doar sufrageria ce este mai generoasa si bucataria) intr-un bloc vechi (pana in 1980), la iesirea din oras (la 25 minute de Predeal si 30 minute de mama ). Pana acum am investit enorm in el si inca mai tb . Rata pe urmatorii 29 de ani este de 320E. Am vazut si locuinte in cartierul nou (Avantgarden 3); niste mizerii: termopane Bombardier cu mucegai la nici 2 luni de la instalare, baia imensa dar una singura, bucataria de 3/3 la un apartament de 3 camere . Nu multumesc, sunt mult mai fericita aici unde stau (2 bai, decomandat, balcon de 12 m pe 2 parti, bucataria pe gustul meu 4/5)
Selene, piatra asta de moara nu ma lasa sa dorm in fiecare noapte. Doamne fereste sa-si piarda unul dintre noi serviciul! Sotul are salariu fix dar mic, eu cum da Doamne-Doamne! Banii de la cabinet au intrat azi in proportie de 90%, banii de la garzi nu i-am mai vazut de 3 luni (din nou... )
Selene_Bunny spune:
blackule, cunosc. Prin 2007, eram toba de carte in ceea ce priveste bancile, pentru ca soacra atata ne-a batut la cap, ca am cercetat tot ce se putea cerceta in materie de credit imobiliar, am imprimat numai vreo 60 de pagini cu ofertele tuturor bancilor viabile. Calculat rate peste rate, sunat la banci, actualizat oferta (alte foi imprimate). Nimic nu m-a convins. Iar in 2007, salariul lui D. era cu vreo 500 de lei mai mare ca acum, poate chiar mai mult.
Pe la mijlocul lui 2008 s-a restructurat compania, iar salariile s-au redus drastic, era vorba ca o parte dintre oameni sa se mute la o alta firma, dar cu un salariu cu mult mai mic.
Vai de fundu' nostru ar fi fost.
La inceputul lui 2008 locuiam in Galati si chiria era 200 de EUR. O plateam fara sa ducem lipsa de ceva. Pe urma a trebuit sa renuntam de tot la ea. Iar cine nu-si permite chirie nu-si permite nici rate.
Victoria_mami spune:
Eu as opta oricand ptr. rata la banca. Daca imi permit chirie, imi permit si rata si astfel, in 20-30 de ani e casa mea si cand nu oi mai fi, las ceva in urma. Daca nu-mi mai permit rata, vad apt./casa, tot iau ceva-ceva, tot raman cu ceva bani dupa ce achit banca; daca nu-mi mai permit chiria, imi iau hainele si tre sa plec, ca nu-mi da nimeni nimic inapoi din investitie, chit ca ai stat acolo 25 de ani in acelasi apt. Socrii meu au stat in acelasi apt. 40 de ani. Cand soacra-mea a murit, ne-au sunat de vreo 3 ori sa ne intrebe daca eliberam apt. pana la sfarsitul lunii sau mai platim o luna! Daca ar fi luat casa, macar ramanea o casa (MIe, personal nu-mi trebuie, noi avem casa, vorbesc in principiu, e vorba de ce lasi urmasilor cand o veni vremea).
Victoria_mami spune:
Blackgirl, in 2 ani de chirie ai bagat tot atatia bani cat bagi un an in rata. Dupa 2 ani de chirie, nu ai ramas cu nimic!
ina.click spune:
eh, nu chiar, d ex noi ne permitem chiria de 300E pt ap cu 2 camere dar nu si rata de 500E pt un apartament cu 3. Si pretul unui apartament aici in zona cu 2 camere e , sa zicem , 75k iar unul cu 3 il gasesti cu 78-80k, deci parca nu iti vine sa nu optezi pt 3 camere.
Victoria_mami spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ina.click eh, nu chiar, d ex noi ne permitem chiria de 300E pt ap cu 2 camere dar nu si rata de 500E pt un apartament cu 3. Si pretul unui apartament aici in zona cu 2 camere e , sa zicem , 75k iar unul cu 3 il gasesti cu 78-80k, deci parca nu iti vine sa nu optezi pt 3 camere. ------------------------------------- Grup despre gradinite, crese, bone, scoli pe FB: https://www.facebook.com/groups/397305800323707/ |
Fiecare isi stie socotelile, dar sincer, eu nu inteleg de ce preferi (tu sau oricine altcineva) sa stai cu chirie intr-un ap. de 2 camere, dar nu ai cumpara unul la fel. Peste 20 de ani e al tau, chiar daca e cu 2 camere. Dar e al tau! Asa, stai si ii platesti proprietarului o chirie echivalenta cu o rata (chirie care probabil el o da bancii, rata) si dupa 20 de ani tu esti cu bagajele la usa si el e cu apartamentul platit. Unde e afacerea aici? Ca asa nu ai apt. nici cu 2 nici cu trei nici cu nimic. Nu ai nimic!
ina.click spune:
ah dar nu prefer , dar nu ma incadrez inca la obtinut de credit :) proprietarul nu-mi cere restul de rate cumulate si grad de indatorare. si nici avans de 10k+
insa muncim, platim, acoperim, carpim si...poate poate, in curand.
Victoria_mami spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ina.click ah dar nu prefer , dar nu ma incadrez inca la obtinut de credit :) proprietarul nu-mi cere restul de rate cumulate si grad de indatorare. si nici avans de 10k+ insa muncim, platim, acoperim, carpim si...poate poate, in curand. ------------------------------------- Grup despre gradinite, crese, bone, scoli pe FB: https://www.facebook.com/groups/397305800323707/ |
Ah, am inteles. Atunci, va doresc din suflet sa ajungeti foarte curand sa va cumparati cuibusorul vostru. Si noi avem o casuta mica, da' io-s shef adica, nu cer voie nimanui sa fac/schimb ceva. Ce ne taie, aia facem, fara sa cerem permisiune. Si prefer sa am o casa mica a mea decat sa inchiriez o casa mare. (E platita, acum, dar cat am platit rate, am fi inchiriat o casa de trei ori cat a noastra, am ales rate mari, sa o platim repede).
aschiutza spune:
Eu nu m-as inghesui sa cumpar apartament: ai o gramada de vecini cu care daca nu te intelegi, ce te faci? Nu ma refer numai la galagie, ci la curatenia de pe scara, la refacut scara / acoperisul , la platitul intretinerii, etc. Blocul daca nu e construit sigur se poate darima / deteriora la un cutremur mai mare si dusa e investitia. Casa e alta treaba, mai ales daca tu o construiesti si ai mai mare grija sa fie solida...
Adesea am vazut in Germania, oameni care nu au putut sa isi schimbe locatia cind au ramas someri pt ca ar fii vindut casa / apartamentul in pierdere sau pt ca investisera prea mult sau pt ca ce cumparasera nu se vinde asa repede (vazut asta in recesiune cind una dintre cele mai mari fabrici din oras a dat faliment). La chirie te poti muta dintr-un loc in altul pina cind esti sigur ca in zona aia vei ramine, te poti muta intr-un apartament mai mic daca nu te mai tine buzunarul. Aici putini cumpara apartamente, majoritatea stau cu chirie (si nu au grija reparaturilor, decit la cele de mutat). Cind lumea se stabiliseste si isi permite isi cumpara casa / jumatate de casa. Un proprietar are aici de platit nu numai rata ci si altele, asa ca rata nu se poate compara direct cu chiria. O fii chiria mai scumpa, dar te lasa flexibil pina prinzi radacini.
Noi vom opta sa ne luam o casuta, atit cit ne trebuie si nimic mai mult ca spatiu (spatiul il tot platesti, si la cumparat si la intretinere, si la caldura, etc) si nu pe principiul ca vor locui copii si nepotii cu noi. Dar asta cind vom simtii ca ne-am stabilit intr-un loc, ceea ce tinind cont ca serviciul meu e la 350 km distanta fata de serviciul sotului inca suntem departe.