Chirie sau rata la banca?
Raspunsuri - Pagina 14
capcaunul spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ioanadara un lucru e clar: nimeni nu va da afara proprietarul pentru ca are cocioaba si el (chiar si statul ) a hotarat ca este bine ca acolo sa fie zgarie nor. A trecut vremea nationalizarilor (sper ) pana si in Romania . |
He he! Spune-i asta www.cbc.ca/canada/manitoba/story/2010/09/20/mb-hydro-bipole-expropriation-manitoba.html" target="_blank">Unchiului Sam:
"If it's deemed to be in the public interest and the landowner refuses to discuss or allow the project to take place, then the last resort is expropriation."
N-o vad bine pe babuta.
ioanadara spune:
Saraca, chiar nu are nici o sansa
Dar, daca vorbim de obiective de genul asta, indiferent daca ai imprumut la banca pentru ap. nou sau pentru ap. vechi, tot te salta.
Ba chiar e mai bine sa fi fost vechi (mai ieftin se presupune ) pentru ca recompensa e pe metru patrat probabil . Ai vazut ca si unchiul Sam da o recompensa.
mess0804 spune:
Pt majoritatea oamenilor mi se pare ca varianta de mijloc ar fi cea mai buna solutie: stat vreo 10 ani in chirie cat mai ieftina (garsoniera, ap mic, zona nasoala) si strans ceva bani = diferenta care ati fi dat-o pt o rata mai mare pt un avans ... Cu un avans maricel nu ai acelasi stres, daca stii ca o treime din casa ai platit-o, rata e mai mica ... Deci unde pe la 35 vad eu varsta potrivita de cumparat cu un avans potrivit.
Spuneti ca chiria sunt bani aruncati ... a cumpara fara un avans potrivit inseamna rate mari, deci bani aruncati...
- am 30 de ani si nu sunt inca proprietar ... dar sper in urmatorii 2 ani sa ajung sa am bani cat sa platesc 40% si sa fac imprumut doar pt restul de 60% ... pana atunci stres, depresie cu conditiile de locuit (nu-i chiar asa roz inchiriatul nici in strainatate, ai contract intradevar dar cand expira te poate da afara, n-ai voie sa bati absolut nici un cui, doar daca acoperi gaura si varuiesti cu culoarea initiala, intradevar iti pui facturile pe numele tau ... dar asta impiedica sa lumea sa faca ce se face in Ro , sa pleci si sa lesi proprietarul cu datorii...)
Deci parerea mea: Graba strica treaba ... daca faci imprumut la 25 de ani pt 95% din valoarea casei, cand ai un salar mic si nu ai experienta necesara sa speri ca iti gasesti alt job daca se intampla ceva ... atunci ai motive sa fii stresat...
IoanaPop88 spune:
Eu am luat un apartament cu credit.Cred ca este varianta cea mai buna.Pacat ca am prins preturile din 2008 :((.Este urat sa stai in chirie si sa nu poti muta un scaun fara sa ceri aprobarea proprietarului(am stat 3 ani in chirie).Dat rebuie sa fiti atenti la dobanzi.Cred ca cel mai bine este sa aplici pt prima casa.O sa caut ceva mai bine documentat pe aceast tema si va anunt daca gasesc ceva.Eu cred ca am facut alegerea corecta.rata e undeva la 300 E si chiria e cam pe la 200 deci cred ca se merita.
nafi spune:
E greu de decis in zilele de astazi cand nu mai exista o singuranta a locului de munca. sunt multe criterii de luat in consideratie. Eu am stat si in chirie , am facut si credit la banca.
In Romania am preferat chiria desi cumparasem prin 2000 o garsoniera vis a vis de ASE Bucuresti. mama cand a auzit ca e in bloc cu bulina nu mai dormea noaptea si m-a bautut la cap pana am decis sa nu locuiesc acolo. (am vandut si am bagat banii in terenuri). Pe urma stateam in chirie in functie de locul unde lucram ca sa fiu aproape de birou caci mie nu-mi placea sa conduc.Era frumos asa sa ai libertatea sa te muti unde vrei. am stat vreo 5 ani intr-un apartament si cand m-am mutat am optat pentru alt apartament fara mobila. am mobilat tot apartamentul cum am vrut eu si proprietara mi-a scazut chiria intelegandu-ne ca atunci cand plec sa-i las mobila. a fost o intelegere buna pentru ambele parti cred eu. eu am luat mobila care mi-a placut mie, noua...si cand am plecat oricum nu-mi mai trebuia caci am plecat din tara si mi-am luat doar hainele ( si cartile ).
Aici in Italia insa, alegerea a fost mult mai usoara. pentru ca in momentul in care am ramas insarcinata si am cautat sa inchiriem un apartament cu 3 camere, unul nemobilat era intre 700 si 900 euro/luna. Ne-am facut calculele ( 20% noi - 80% banca caci finantare 100% te ustura rau la buzunare si putine banci dadeau 100%)si ne-am cumparat apartamentul mult visat (ca am avut si bafta caci erau preturile in declin in 2010) si platim 700 euro pe 26 de ani ( au mai ramas 24) . cand am facut imprumutul rata era de 740 insa fiind cu dobanda variabila acum a ajuns la 700.
In cazul nostru cred ca am facut o alegere buna. In Romania insa era intr-adevar mai ieftin sa stai cu chirie. E drept ca atunci cand ai un copil incepi sa simti mult mai acut nevoia de stabilitate, de a asigura ceva palpabil copilului...deci idea de a avea cuibul tau , oricat ar fi el de mic , iti da o stare f placuta. pentru asta cred ca in cele din urma , si daca as fi ramas in Romania...as fi dat chiria pe rata la banca.
Madanic spune:
Alegerea am facut-o in 2007, rata. Am ales prudent, am avut un avans de 25% din suma (strans tot din salariu, nu ne-a picat nici o pleasca si nici "matusi" n-am avut), si ne-am luat un apartament nou construit dar care avea un pret rezonabil. Am plecat din Romania si apartamentul e acolo, il inchiriem. Dar desi suntem in categoria proprietari pana acum am inchiriat doar cu contract legal pe termen de 1 an fara variatii de chirie. Ne-am gandit ca nu ne-a placut foarte mult cum varia chiria cand eram noi chiriasi si am zis sa nu fim la fel cu cei care ne-au displacut total.
O greseala pe care nu am sa o fac este sa platesc cu religiozitate la banca timp de 30 de ani imprumutul. Imi platesc rata dar platesc lunar si o parte din pricipal, acum cat pot, cat am o slujba care imi permite. In 30 de ani se pot intampla multe si riscul sa pierd ce am platit pana acum doar pentru ca la un moment dat nu imi pot permite rata eu nu vreau sa mi-l asum. Stiu multi care s-au imprumutat la limita superioara a veniturilor, pentru ca asa li s-a spus de la banca ca pot si pentru ca isi doreau imobilul respectiv. Insa chestia asta i-a legat efectiv de maini si de picioare. Fluctueaza dobanda (de obicei in sus) trebuie sa stranga cureaua. Si nici gand sa mai poata face ceva sa plateasca principalul, sunt efectiv condamnati sa plateasca ratele 30 de ani. Nu le ramane decat sa spere ca nu le scade salariul sau nu isi pierd locul de munca.
Victoria_mami spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui capcaunul
He he! Spune-i asta www.cbc.ca/canada/manitoba/story/2010/09/20/mb-hydro-bipole-expropriation-manitoba.html" target="_blank">Unchiului Sam: "If it's deemed to be in the public interest and the landowner refuses to discuss or allow the project to take place, then the last resort is expropriation." N-o vad bine pe babuta. |
In Canada, TOT pamantul, e dpdv legal, al Reginei! Practic, proprietatea mea e casa de pe pamant, dar nu si pamantul de sub casa.
nadali spune:
Eu sunt pentru rata la banca... care este egala cu o chirie....dar avantajul meu este in faptul ca la sfarsiul contractului de credit o sa fie al meu. Plus am posibilitatea sa il renovez cum vreau eu, si nu cum vrea proprietarul
Selene_Bunny spune:
Eu stau in a 3-a chirie acum, o singura data am avut contract, dar niciodata nu s-a pus problema sa nu pot bate un cui sau sa nu pot muta un scaun ca nu ma lasa proprietarul.
Inca ma oripileaza "piatra de moara" atarnata de gat pentru 20-30 de ani, nimic nu este sigur, al meu a trecut prin niste variatii de salariu acu' vreo 2 ani sau cat, de, daca am fi avut atunci rate la banca, ajungeam in strada sigur...
Iar la veniturile lui fixe (ale mele sunt variabile, fiind freelancer), banca ne-ar fi dat maximum 27.000 de EUR. Rata ar fi fost de 900 de lei.