Exista copii dificili?

Raspunsuri - Pagina 25

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Citat:
citat din mesajul lui nelia

Aoleu, ia ziceti, asa ma vedeti? Ca eu nu n-am mers pina acolo, desi, la Accept simt ca ma vede ca pe mama ei.

Recunosc, dar sa stii ca eu nu o vad pe mama in postura de abuzator. Ea a fost mai degraba un copil captiv. Si a suferit si sufera in continuare ca nu ne intelegem.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Nu.

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

hmmm. da ce ii place? ce face toata ziua?

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii

Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Teatru. S-ar uita la filme, apoi le re-regizeaza. Sau interpreteaza rolurile. Si ii place sa stea de vorba, pe orice subiect. Dar vine cu niste variante originale ale problemelor discutate, fanteziste, care nu exista in carti... sau exista, da' ea nu stie, ca nu le deschide decit la scoala. Ii place la scoala, ii place la sport, ii place pianul, ii plac limbile strainie... ceea ce e foarte bine. Dar pina la munca... efort.

Accept, eu nu sint captiva si nu sufar. Dar nu vreau sa devina nici una din noi in relatia noastra. Si sint blinda, calda, rabdatoare pina in pinzele albe, deschisa spre toate slabiciunile oamenilor, inclusiv ale mele, spre oameni in general... Sint si directa, nu sint perversa, nu santasez emotional si in nici un fel, incerc sa nu o fac, spun ce am de spus, dar intr-un mod diplomatic, adica nu dau cu toporul. Dar tot nu gasesc o abordare corecta a ei in privinta muncii... Na, ca mi-am spalat un pic imaginea. Nu ma laud, asa sint, pot sa fac rapid si un portret negativ.

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

pai vezi? are ceva de care nu se plictisete. Nu e pierduta ;))

Cum mi-am alaptat copiii

Mergi la inceput

tu ai vrea ca ea sa munceasca pt ca tu n-ai muncit si n-a fost ok. Inteleg, Asa sunt si eu.
Sa fiu sincera, am fost f stresata cand a intrat Sofia la scoala. Vroiam sa ii placa sa munceasca samd. norocul meu e ca are ata fire ca a mea.
Si mai mare noroc a fost ca m-am imbolnavit. Asa am reusit sa prioritizez. Sa-mi dau seama ca tot ceea ce am detestt la mine (asa zisa lene, faptul ca nu reusesc sa indeplinesc asteptarile nimenui, nici ale parintilor, nici ale societatii) mi-a facut f rau.
Puteam sa scutesc timp pretios iubindu=ma in loc sa ma tot "corectez".

Intotdeauna parintii mi-au dat senzatia ca sunt lenesa si ca asta e extrem de rau. Ok, este, dar pur si simplu imi placea mai mult sa citesc romane decat sa studiez la pian. Acum stiu de ce, nu aveam metoda prea buna de studiu....cand am avut, am reinceput sa studiez ore si ore de la sine. samd

Cum mi-am alaptat copiii

Mergi la inceput

Da, da, lene in sensul asta. Ca nici eu nu am fost lenesa in sensul ca nu fac nimic, dar itotdeauna, intotdeauna, fac altceva... ceva ce-mi place... da' nu e bine, of, nu e deloc bine. Pentru ca pierzi... chiar daca exista si un cistig, deloc neglijabil, s-ar putea ca balanta sa incline in partea pierderilor. Si e pacat, ca sintem fete bune si destepte pina la coada, mecanismul e prost.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Citat:
citat din mesajul lui nelia

Si sint blinda, calda, rabdatoare pina in pinzele albe, deschisa spre toate slabiciunile oamenilor, inclusiv ale mele, spre oameni in general... Sint si directa, nu sint perversa, nu santasez emotional si in nici un fel, incerc sa nu o fac, spun ce am de spus, dar intr-un mod diplomatic, adica nu dau cu toporul. Dar tot nu gasesc o abordare corecta a ei in privinta muncii... Na, ca mi-am spalat un pic imaginea.

Sa spal si eu imaginea maica-mii?

Hai sa iti spun eu unde semeni tu cu ea si unde seman eu cu Agata.

Cand eu aveam 12 ani mama a mai facut 2 ani de facultate pentru a trece de la subinginer la inginer. Atunci am vazut-o in postura de studenta. Invata tot ziua, avea emotii, avea cele mai frumoase cursuri, cand invata le transcria, folosea pixuri colorate pentru definitii, concepte, etc. Intotdeauna in noaptea dinaintea examenului invata. Si se preocupa, vorbea cu colegii la telefon, se interesa ce subiecte s-au dat la alte grupe. Si cateodata nu trecea de 5. Pentru ea invatatul era un efort. De fapt pentru ea aproape totul TREBUIE sa fie un efort. I-am luat un robot de bucatarie dar nu-l foloseste. Pentru ea nu exista merite fara munca.

Eu detest insasi ideea de munca. Pentru mine conteaza raportul efort/rezultat sa fie optim. Daca puteam sa iau un 5 fara sa deschid o carte...5 era OK. Daca trebuia sa lucrez in intregime culegerile de Hristev/Cone ca sa iau un 8 in teza la fizica sa-mi iasa media cu 2 la oral...nu aveam nicio problema sa depun acest efort. Nu pot sa citesc si pace. De ce nu invatam doar de dragul cunoasterii stiu, de ce nu pot citi nu stiu. Am citit cu placere cateva carti de Jack London, Ciresarii, Aventurile soldatului Svejk si cel mai recent (acum 3 ani) Ilf si Petrov. Si eu am explicatiile mele pentru orice, imi place sa discut si pot sa argumentez orice. Am terminat facultatea de matematica a 7-a din promotie. A fost o surpriza si pentru mine. Toata faculatea m-au cicalit ai mei ca nu o sa o termin si deja cautau solutii de iesire din criza in care urma sa ajung. De fapt ei s-au consumat mereu cautand solutii pentru probleme inventate.

Insa clar tu ai multe atuuri pe care mama nu le-a avut si Agata are atuuri pe care eu nu le-am avut. In primul rand faptul ca Agata nu e unicul copil e un atu al amandorura. Si multe altele care tin de vremuri si de mediu.

Mergi la inceput

Da, inteleg. Diferenta este ca eu nu seman cu mama ta unde spui. Eu nu muncesc, eu citesc. Sint mereu in urma cu tot, predau ultima tot, fac totul pe dos... respect cerintele profesorului, dar ies mult, mult in afara, desi imi promit mereu ca nu mai fac... Scriu la fel cum citesc. Nu pot sa intru in tipare, in programe... scriu ce simt, altfel, am incercat, notele sint mici, pentru ca ma cenzurez. Munca mea nu consta in studiu, nu am rabdare sa invat ca la carte, dar sint curioasa, citesc, fac cercetare pe subiectul respectiv si apoi scriu ce am acumulat. Si atunci cind reusesc sa ma coordonez, sa fiu bine pe subiect, ca o mai iau si prin balarii... notele sint mari, foarte mari. Deci nu e asa cum mi se spune, mi se cere...

Tot timpul am facut asa, imi aduc aminte cind am refuzat sa invat comentariile in clasa a VIII-a - citisem cartile, cum sa inveti pentru examen comentariile altora? Eu nici cartile de critica nu le citeam, nici prefetele... acum le citesc ca sa aflu parerile altora, dar dupa ce am citit continutul. Toata lumea era disperata, dar eu zic ca depinde mult despre ce profesor e vorba. Daca e inchis, iau nota mica, daca e deschis, iau nota mare...

De aceea, pentru mine notele sint extrem de subiective si cam tot ce cere o societate in general ca sa te considere realizat sau nerealizat, respectind norma sau deviant. E relativ, e subiectiv... desi nu e deloc vazut asa.

Insa, nemunca intr-un sens anume poate duce la pierdere. Nefixarea unui obiectiv si nemotivarea in sensul indeplinirii lui, al unui biectiv imediat si unul pe termen lung, realiste ambele, te duce... unde? Nu stiu, in depresie... Pe mine nu m-au dus nicaieri, nici macar acolo. Citesti, acumulezi cunostinte, pentru ce? Sa scrii un roman sa spunem. Cind aduni informatia si experienta pentru el e in regula sa fii tu, dar dupa aceea... ai nevoie de munca, de disciplina, de coordonare, de discernamint si capacitate de sinteza ca sa-l scrii. Si de munca, sa-l scrii efectiv, pe hirtie sau pe calculator. Sau... de geniu. Si de un negrisor caruia ii dictezi.

- al Agatei, pe termen scurt este (nu e fixat de mine) este acumularea de cunostinte cit de cit solide ca sa-si formeze baza pentru mai tirziu si sa intre sa o secundara acceptabila. Pe termen lung eu o vad bine, am incredere in ea, stiu ce cresc... dar va trebui sa schimbe societatea ca sa se adapteze pe deplin sau sa se considere realizata si implinita.

Pe termen scurt nu are cum sa reuseasca fara munca. Pe termen lung stiu sigur ca va gasi ea metode si cai...

Ah, si eu vreau de toate, nu consider deloc ca rezultatele vin numai din munca de rob. Vreau eu robot daca mama ta nu vrea... dar sa stii ca, seman pe undeva, pentru ca imi place mai mult munca facuta cu miinile mele (piinea). Ca si Agata, imi plac rezultatele mele care vin cu munca si sint proportionale cu efortul depus, simt intr-adevar satisfactie... dar nu depun intotdeauna munca necesara pentru ca nu sint dispusa sa renunt la altele... dar alea is mai rare la mine sau sint pe anumite planuri... la un mod subiectiv, relativ, pe care timpul le poate anula.

Asa-i sau nu?

Gata, am spus tot...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui Sabina

Puteam sa scutesc timp pretios iubindu=ma in loc sa ma tot "corectez".

Excelent!
Asta e esenta.

Mergi la inceput