NU se zice "am decat un mar" !! Nici "doctora" !!
Raspunsuri - Pagina 41
denizel spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Monnvas V-ati intrebat vreodata de ce muntenismele (decat, dezacordul de tipul "copiii nu tine minte") ne deranjeaza mai tare decat moldovenismele sau ardelenismele? CRISTIAN (7.03.2009) -------------------------------------- Where there's a will there's a way cioburi de viata in 3 SILUAN are dreptul la viata! |
dap, eu m-am intrebat ;)).
Iar raspunsul meu a fost: pentru ca graiul moldovenesc si cel ardelenesc sunt dulci si atenueaza agramaticalitatea :).
Grairile muntenesc si oltenesc sunt aspre si repezite si, normal :)), amplifica greselile in urechea ascultatorului :D.
Daca auzi 2 ardeleni certandu-se pe tema pireului
Daca auzi un oltean dezmierdand neste pui de caine, iti vine sa-l impusti :)) (auzita de mine: 're-ati ai dreacu', ce frumosi sunteti!"
:)).Desigur, daca mai era cazul, nu toti oltenii vorbesc aspru si cu "dreaci" etc etc :).
Si, desigur (dar fara sa fie nevoie :)))), nu pe toti ardelenii care se cearta iti vine sa ii pupi :)) (exemple: M----s, Z--a etc :)))))))
Anca, io, io raspund!! Tu ai scris asa :))))))
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~
capcaunul spune:
| citat din mesajul lui corap de cand merge si-si? (la alineat ma refer) |
Merge. Nu stiu de cand a aparut oficial in dex varianta aliniat, dar acum este prezenta.
adablackcat spune:
anca_a, pe mine m-ai prins initial! Adica: am citit prima data raspunsul tau si abia apoi primul mesaj citat! Dupa care am inteles ce era de inteles.
Ca ce era scris de prima autoare, sincer, n-am inteles.
Ada, mami de Iulia (10 iulie 2003) si Vlad (6 mai 2006)
Aradencele alaturi de maria_rubi
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Licurici plecat in ceruri
Bazar umanitar DC
corap spune:
ok. e cazul sa-mi achizitionez un dex (si un doom doi)
edit
si eu in e-mailuri scriu buna, si urmeaza textu'.
in primul rand din cauza ca Buna! mi s-ar parea ca-i trezeste din somn pe adrisanti si, in al doilea rand, pentru ca sunt adrisanti multipli in general. si mi-ar fi penibil sa scriu Buna urmat de georgel, costel cu cc la fanel. sau pe astia din cc sa-i trec in paranteze.
Noah.
Mediajust spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui Monnvas
Aci, din cate tin minte, is acceptate amandoua variantele. Depinde cata greutate acorzi ghilimelelor. Adica daca zici "Valurile" este un roman, nu te mai intereseaza ce scrie intre ghilimele, daca e singular sau plural, ci faptul ca referentul chestiei dintre ghilimele e unu' singur. Cand zici "Valurile" sunt un roman, nu prea iei in seama ghilimele; depinde ce ti se pare tie mai important, faptul ca e un titlu sau titlul in sine, care e un plural. CRISTIAN (7.03.2009) -------------------------------------- Where there's a will there's a way cioburi de viata in 3 SILUAN are dreptul la viata! |
Eu n-as fi asa generoasa aici.
Cred ca nu conteaza ce mi se pare mie important, ci subiectul gramatical al comunicarii (ca sa si intelegem despre ce vorbim in constructia aia). "Romanul", si nu "Valurile" este cel despre care se spune ce este cum este, ce face
andruskandu spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui Monnvas
Varianta: Daca si cu parca Se plimbau intr-o barca; Daca, parca au cazut, Cine-a mai ramas in barca? (raspuns: si cu) CRISTIAN (7.03.2009) -------------------------------------- Where there's a will there's a way cioburi de viata in 3 SILUAN are dreptul la viata! |
Daca si cu Parca
Se plimbau cu barca;
Daca Daca nu era,
Parca parca se-neca!
Io asa o stiu de cateva... zeci de ani
rhynna spune:
Buna fetelor!Nu am citit chiar tot subiectul ca sa vad daca a mentionat careva de greseli mai grave cum ar fi folosirea incorecta a singularului si a pluralului.Astea ma termina:
Ex:"Ei a luat un taxi."
Aaa si ce spuneti de :ziceti in loc de spuneti?...il aud destul de des in ultima vreme...
Ex:"Alooo?Da...Ziceti va rog...."
Dar despre :sg:plastic ...plural plastice?
Ex:"Masina asta are prea multe plastice".
Mediajust spune:
| citat din mesajul lui rhynna Buna fetelor!Nu am citit chiar tot subiectul ca sa vad daca a mentionat careva de greseli mai grave cum ar fi folosirea incorecta a singularului si a pluralului.Astea ma termina: Ex:"Ei a luat un taxi." ![]() Aaa si ce spuneti de :ziceti in loc de spuneti?...il aud destul de des in ultima vreme... Ex:"Alooo?Da...Ziceti va rog...." ![]() |
Da' ce-ai impotriva "zicerii"? Unde-i greseala?
"A zice" este mai aproape de mama latina - "dico,- ere, dixi, dictum" - deci, care-i problema?
Iar mai sus este un dezacord, nu plural/singular incorect.

corap spune:
din cate stiu eu, plastic (in sensul de material din anumite substante - scuze sunt varza cu chimia) e un substantiv neutru - nu vad cum altfel ar face la plural decat "plastice" (? plasticuri? mie imi suna horror).
In alta ordine de idei, in fraza pe care ai dat-o drept exemplu, cred ca se produce ceva
"fenomen lingvistic" (scuzati iarasi, ultima boaba de cunostinte despre limba romana a fost intr-a opta, cu mult timp in urma) - in sensul ca se refera la "materiale plastice" si nu mai precizeaza cuvantul "materiale" (draci, parca se numea substantivarea adjectivelor, sper sa nu fiu complet pe langa)