NU se zice "am decat un mar" !! Nici "doctora" !!

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Mihaelka, haioase exemplele cu polaritatea.
Da' nu ai si ceva pentru "cartea care am citit-o"?

Toti vorbesc la scoala asa fara prepozitie asta afurisita si cand o mai aud pe fi-mea ca greseste vad negru.

Aici este vorba de lipsa "pe-ului", dar ce parere aveti de folosirea lui excesiva?
"oare sa merg pe-o rochie lunga de Revelion?'
"trecea pe-a opta"
"a fi pe o anumita clasa"
"pe internet, pe forum, pe chat, pe site, a da pe sticla, a da pe post"

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
citat din mesajul lui Lo_li_Ta

Acum vreo 13-14 ani, si n-o sa uit cat oi trai, proful de chimie ne dicta plin de importanta "Alcanii au ..." Si elevii scriau. Si el repeta "Alcanii n-au ...". Si elevii contrariati: "Au sau n-au?" "Scrieti, domne, cum o fi." "Pai cum asa?" Lasa ca vedeti voi, decreteaza omul incantat de propria-i persoana. La sfarsit, cu si mai mare incantare: "Au sau n-au... decat legaturi simple."

Asta mi se pare de top 3 .

Buli, care si pe care (pe langa decat o bomboana servesc (alta chestie spusa aiurea :D), ca-s delicata ) sunt deja fineturi :)).

Eu nu stiam nimic despre perfectul simplu.
Deci, cum e pana la urma? "Nascusi?" se foloseste cand suni pe cea care tocmai ti-a trimis sms din spital ca a nascut (aoleu, cam de groaza suna sa intrebi "nascusi?" :)) sau poate fi folosit oricand?

P.S. Vedeti ca-s reduceri de 50 % la Accessorize si au neste gablonturi si niste genti... .

~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ilinca_M. spune:

Citat:
citat din mesajul lui anca_a

Mie, ca si romanca mi-ar place sa aud decat expresii corecte la copii nostrii. Unii folosesc insa cuvintele complect aiurea.

V-a mai trecea insa mult timp, va da-ti seama. Mai ales ca oamenii nu mai citeste.

PS Ultima carte care am citit-o a fost din colectia "Cartea dupa noptiera".

www.youtube.com/watch?v=Efc0p0GASFY" target="_blank"> Children see

Asta cu "dupa" (cu varianta "dupe") e alta "delicatesa" de top! One of my favorites, ca sa zic asa! "Ia caietu' dupa dulap!"; "Da jos peshtele dupa televizor!" De mare finetze!

mami de Sophia-Diana (Sophiphi)
18 luni
19 luni
Manole forever

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Citat:
citat din mesajul lui robotzica cucului

Citat:
citat din mesajul lui Mihaelka

robotzica, in romana perfectul simplu e si timp narativ (blah bla blah ...zise ea, ii arse un dos de palma si pleca) si asta tine de conventiile textului literar.

De acord, dar actiunea se petrece chiar atunci, conform conventiei textului literar. Dosul de palma inca mai arde .

N-ai sa gasesti totusi texte (cred) care sa zica "Mihai Viteazul fu un mare voievod".

Nu stiu daca-i de gasit vreun exemplu de text featuring Mihai Viteazul in the vicinity of 'fu' dar gasesti cu siguranta texte featuring 'O dusei de data asta direct in parc' (Cel mai iubit dintre pamanteni) iar intre dusul in parc si utterance time a trecut niste timp.

Citat:

In ceea ce priveste ps ca oltenism, strabunica (olteanca din inima Olteniei) lu' fiu-meu foloseste ps peste tot si tot timpul, indiferent daca maru-i digerat sau nedigerat.

Citat:

Asta nu pot sa comentez. Eu zic ca in Oltenia este destul de probabil sa gasesti oameni care folosesc perfectul simplu numai pentru actiuni relativ recente. Il folosesc foarte mult, pentru ca sunt agitati din fire si li se intampla multe, repede, ca mie .

Asta se intampla nu neaparat din cauza ca perfectul simplu se foloseste numai cu actiuni recente, ci pentru ca oamenii vorbesc intre ei (nu cand isi scriu memoriile) mai ales si in general despre actiunile lor recente.
E o chestie de judecare a contextului si atata vreme cat nu exista experimente si surveys din care sa reiasa clar preferinta oltenilor pentru ps cu actiuni recente vs. perfect compus pentru actiuni non-recente, nu pot avansa judecati.

eniuei, diferenta dintre 'am mancat decat un mar' si 'mancai numai un mar acum 30 de ani' e diferenta dintre negramaticalitate si gramaticalitate regionala/dialectala/sociolectala.

Lucrarile Ioanei si terapia lui Pinkutz

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DarkBendis spune:

Aoleu, cand e vorba de greseli de ortografie de gen "i-ti dau" si "voi nu mai pleca-ti" "el sa dus" ma cam "zgariau" la ochi, dar deh, am invatat sa-mi treaca.

Eu inca mai visez uneori urat aducandu-mi aminte de tata Milas, cu care am facut Limba Romana Contemporana la Cluj (fonetica si lexicologie). Inainte de examenul propriu zis, ne dadea omul o dictare, si cu chestiute mai usoare (gen s-a dus, i-am luat etc) si mai grele (gen vazutu-mi-i-ati), plus bineinteles clasicele verbe cu un i, doi i si asa mai departe. Se acceptau 2 greseli. La a treia, putea fi lucrarea de 10, examenul era picat. In fiecare an ramaneau cativa colegi repetenti din cauza dictarii. Chiar, fetele care au facut/fac filologie la Cluj, mai preda profesorul Milas?

In orice caz, din cate tin eu minte problemele de ortografie gen s-a/sa, l-am, sau/s-au, copii/copiii etc se invatau de prin ciclul primar pana prin clasa a 8-a. Acum care mai e situatia?

Dark Bendis
& Hogmanay Baby (31.12.2008)

"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana83 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ilinca_M.

Robotzica, esti super simpatica, da' daca as descoperi intr-o zi ca asta a ramas singura greseala frecventa cred ca asa m-as imbata de bucurie de as zace lata o saptamana! Nu ma-ntelege gresit, nu vreau sa minimalizez eroarea de care zici, dar pe langa:"i-mi place sa cred ca vre-unul dintre voi va venii intr-o buna zii la intalnirea cu baiatul cu ochi albastrii, ce zice-ti?" ce zici (zi-ci) tu cu "mancai un mar acum o luna" imi suna ca un balsam la urechi:)))

E foarte bine ca s-a deschis un astfel de subiect , deoarece din pacate , sunt foarte multe persoane care scriu ca mai sus.
Imi amintesc ca in facultate vorbeam pe massenger cu un prieten. La un moment dat intr-o fraza scrie"i-ti". L-am rugat sa-mi spuna de la ce vine "i" , si mi-a zis ca, spre rusinea lui , nu stie. Baiat destept , la a doua facultate ( fizica si mecanica). Eu cred ca problema a fost undeva prin clasa a 4-a , a 5-a, cand nu li s-a explicat DE CE se foloseste cratima.
Asa ca, daca tot ai facut o sinteza a cazurilor de ortografie gresita, "fi" amabila si explica de ce este gresit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Perfectul simplu - fi-mea l-a invatat la scoala ca oltenism.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Citat:
citat din mesajul lui viviana

Mihaelka, haioase exemplele cu polaritatea.
Da' nu ai si ceva pentru "cartea care am citit-o"?

Nuuu, am doar pentru 'cartea care am citit-o pe ea' sau (citat atestat): 'etichetele care scrie ceva pe ele'. cand am auzit-o pe-asta era sa cad de pe scaun (pardon, dupe scaun); mi-am imaginat un monstru, un 'ceva', un 'it' care scrie pe etichete

Daca ma gandesc bine, cred ca am si pentru asta :D. Roag-o pe fetita ta sa scoatza prepozitia din 'cartea despre care a fost vorba' si sa vaza daca-i place. Daca nu-i place, ii zici ca e acelasi lucru si cu 'pe'

Lucrarile Ioanei si terapia lui Pinkutz

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adrianaa spune:

Citat:
citat din mesajul lui Burtocika

Dar ti se pare ca e recenta chestia asta ??? Mie mi se pare ca o aud de cand lumea ...

Sincer, eu nu am intalnit pe nimeni pana acum cu astfel de exprimare.(cea de care atragea atentia denizel)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui anca_a

Mie, ca si romanca mi-ar place sa aud decat expresii corecte la copii nostrii. Unii folosesc insa cuvintele complect aiurea.

V-a mai trecea insa mult timp, va da-ti seama. Mai ales ca oamenii nu mai citeste.

PS Ultima carte care am citit-o a fost din colectia "Cartea dupa noptiera".

www.youtube.com/watch?v=Efc0p0GASFY" target="_blank"> Children see

Astepta-ti umpic si v-a apare vre-o modificare in DOOM care o sa le deie lor dreptate.
Ce cititi este decat obtiunea dumneavoastra care o aveti.

Mergi la inceput